Booking.com
Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață

Orice vizită, oricât de scurtă la Iași, ar trebui să includă Palatul Culturii din Iași.

Pentru că eu cred că și dacă ar fi la Iași numai acest palat de văzut, tot ar merita vizitat orașul, măcar o dată în viață.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Palatul Culturii din Iași
Palatul Culturii din Iași | foto <a href=httpswwwfacebookcombirdseyeviewiasi target= blank rel=noopener nofollow>Birds Eye View<a>

Eu am văzut Palatul Culturii a treia oară, este cu siguranță una dintre cele mai frumoase clădiri monumentale din România. Aș fi tentată să spun că e cea mai frumoasă, dar mă gândesc la Castelul Peleș, la Castelul Corvinilor, la Palatul CEC din București și partea bună e că nu pot alege între ele. În plus, am avut parte de un ghid bun, Sorina Dănăilă, de la CityID, care a îmbogățit experiența și mi-a atras atenția asupra unor detalii pe care le cunoșteam mai puțin. Așa că te invit într-o călătorie virtuală care sper să te convingă și să te încânte.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Palatul Culturii din Iași

Încă din fața palatului te așteaptă două povești interesante. Prima este legată de Statuia lui Ștefan cel Mare, realizată de unul dintre cei mai importanți sculptori de statui ecvestre ai Europei de la acel moment, Emmanuel Frémiet. Frémiet este autorul a cel puțin trei lucrări celebre: statuia Ioanei D’Arc din Paris, a lui Simon Bolivar din Bogota și a Arhanghelului Mihail de pe abația Mont Saint-Michel.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Statuia lui Ștefan cel Mare Palatul Culturii din Iași

Un alt amănunt pe care îl remarcă mai puțin vizitatori, și asupra căruia mi-a atras atenția Sorina Dănăilă, ghidul meu în Iași, este că pe cununa de lauri sculptorul a gravat anii tuturor bătăliilor lui Ștefan cel Mare. Statuia a fost expusă la Salonul Național de Sculptură din Franța, în 1882 și inaugurată la Iași, pe 5 iunie 1883, în prezența Regelui Carol I. Astfel că statuia lui Ștefan cel Mare este acolo dinaintea construcției palatului de astăzi.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Palatul Culturii din Iași

Cu ocazia inaugurării monumentului ecvestru, Regele Carol I a dăruit orașului Iași două tunuri „Krupp”, care provin din Războiul de Independență, de la 1877. Tunurile pe care le vedeți astăzi în fața palatului sunt cele autentice și stau la stânga și la dreapta statuii, din 1883.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Palatul Culturii din Iași

Palatul Culturii este capodopera a marelui arhitect român Ion D. Berindey și a fost ridicat ca Palat Administrativ și de Justiție. Construcția a început în 1906, pe locul vechii Curți Domnești și a Palatului Ocârmuirii. În anii Primului Război Mondial, lucrările au fost întrerupte, motiv pentru care palatul a fost finalizat abia în 1925.

Circulă informația că palatul are 365 de încăperi, câte zile sunt într-un an, sursele oficiale spun că sunt „doar” 298. Suprafață desfășurată este de peste 30.000 de metri pătrați.

Grădina Palas dinspre fațada sudică a palatului este frumos amenajată, cu flori, fântâni arteziene și scări care urcă treptat spre palat. Aici a fost un iaz al curții domnești, din care s-au păstrat fragmente de trunchiuri de copaci folosite pentru a stabiliza marginile iazului.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Grădina Palas Iași

La tururile de vizitare de dimineață (10.40 și 11.40), poți lua un bilet și pentru a urca în turnul ceasului. Orologiul este la rândul lui o poveste în sine. Funcționează din 1925, este structurat pe trei niveluri și este un ceas cu carillon, mecanismul cântă cu ajutorul a opt clopote.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață city break iași clopote ceas carillon palatul culturii
Clopotele care fac parte din mecanismul ce cântă Hora Unirii

Are 69 de note muzicale care formează o strofă din Hora Unirii, pe care o vei auzi la fiecare oră fixă și trei cadrane cu vitralii, pe care sunt pictate cele 12 zodii.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață city break la iași palatul culturii cadran ceas
Unul dintre cele trei cadrane ale ceasului

Ceasul era inițial un ceas-mamă, conectat cu alte 25 de ceasuri din sălile palatului, pentru că, să nu uităm, palatul era unul al justiției, iar în sălile de judecată ora exactă era importantă. Iar ca orice poveste frumoasă, are și un personaj interesant: Ion Cristea, omul care a îngrijit acest ceas mai bine de 40 de ani și pe care m-am bucurat să-l întâlnesc întâmplător în turn. Turul ghidat al ceasului are și o mică enigmă pe care va trebui să o rezolvați și pe care o păstrez secretă.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Palatul Culturii din Iași
Holul de Onoare | foto palatulculturiiro

În interiorul palatului vei fi impresionat încă de la intrare de holul central. Are un mozaic cu 12 cercuri cu simboluri și animale fantastice, care este o reproducere fidelă a rozetei din biserica abației Saint-Pierre-sur-Dives, din nordul Franței.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață

Apoi vei admira scările monumentale din marmură de Carrara, scara lui Ștefan cel Mare în stânga și cea a lui Dimitrie Cantemir în dreapta, denumite așa după vitraliile care îi înfățișează pe cei doi. Ia-ți timp și privește fiecare ornament, fiecare detaliu. Printre altele vei remarca ornamentele cu trei coroane, ele sunt coroanele celor trei provincii istorice românești: Transilvania, Moldova și Țara Românească.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Palatul Culturii din Iași

Alte două săli impresionante te așteaptă la primul etaj: Sala Voievozilor și Sala Henri Coandă.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Palatul Culturii din Iași
Sala Voievozilor Palatul Culturii din Iași

Sala Voievozilor se remarcă printr-un decor diferit, se numește așa pentru că are o galerie de portrete ale conducătorilor și domnilor Moldovei, până la regele Carol al II-lea. Decorată cu albastru de Prusia și flori de crin, cu candelabre superbe și arcuri gotice. Șemineul este decorat cu „arborele istoric” cu voievozii întemeietori ai Moldovei. În frunte este Regele Ferdinand „Întregitorul’.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Palatul Culturii din Iași

Sala „Henri Coandă” poartă numele marelui inventator pentru că aici se găsește un material decorativ denumit bois-ciment (lemn- ciment), brevetat de Coandă, care imită lemnul de stejar.

Palatul Culturii din Iași, un loc de vizitat măcar o dată în viață Palatul Culturii din Iași

În această sală veți vedea și o serie de picturi deasupra lambriurilor, ele sunt adăugate în anii ’70.

Din 1955 clădirea se numește Palatul Culturii și găzduiește Complexul Muzeal Moldova. Astfel că ai ocazia să vizitezi aici patru muzee importante: Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul de Istorie a Moldovei (unde există o zonă de pardoseală de sticlă prin care se pot vedea ruinele fostei curți domnești), Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei. Palatul este deschis de marți până duminică, între 10:00 și 17:00, ultimele bilete se pot cumpăra la 16:30. Pentru a-l vizita în interior, recomandarea mea este să mergi dimineață, astfel încât să prinzi și tururile din turnul ceasului.

Sper că te-am convins să pui Palatul Culturii din Iași pe lista ta de locuri de vizitat. Din călătoria mea la Iași îți recomand să mai citești Ce să vizitezi la Iași și în împrejurimi, povestea Castelului Miclăușeni și Catedrale impresionante din centrul Iașului.

O listă scurtă de recomandări este aici:

✔️Biserica Sfântul Nicolae Domnesc și Casa Dosoftei (în imediata apropiere a palatului)
✔️Biserica Sfinții Trei Ierarhi
✔️Catedrala Mitropoliei
✔️Episcopia Romano Catolică, catedrala veche și cea nouă
✔️Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și Opera din Iași
✔️Grădina sau Parcul Copou, unde se află Teiul lui Eminescu și Obeliscul
✔️Bolta Rece, crâșma unde s-au cunoscut Eminescu și Creangă
✔️Râpa galbenă
✔️Grădina botanică „Anastasie Fătu” (doar dacă aveți cu adevărat mai mult timp la dispoziție)
✔️Sala Pașilor Pierduți cu picturile lui Sabin Bălașa, din Palatul Universitar al Universității Alexandru Ioan Cuza, unde puteți intra gratuit. Desigur, aici aș recomanda și Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, dar în această perioadă, din câte știu, accesul nu este permis.
✔️Bojdeuca lui Creangă este și ea închisă temporar pentru restaurare, dar în Iași mai sunt o serie de case memoriale precum cea a Otiliei Cazimir, a lui George Topârceanu, Mihail Sadoveanu, Mihail Kogălniceanu.

Îți recomand să citești povestea a 7 dintre cele mai frumoase teatre din România sau despre 5 palate mai puțin cunoscute din București. Poți să te abonezi la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.

Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

2 Comments

  • Vlad

    26/07/2023 at 15:34

    Corect, fiecare trebuie sa viziteze acest minunat oras. Recomand muzeul Regina Maria si mănăstirea sfinții Trei Ierarhi.

    Răspunde
  • Elena

    29/03/2023 at 00:06

    de intrare si poti sa faci fotografii interioare, in afara celor care se fac la Ordinul Cavalerilor Mihai Viteazul. Unele camere din Palatul Culturii sunt adevarate capodopere arhitecturale, farame de patrimoniu unic al Iasiului.

    Experienta unui city-break la Iasi ne-a oferit ocazia sa descoperim Palatul Culturi, o cladire magnifica plina de istorie care merita cu siguranta vizitata!

    Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!