Unele dintre cele mai frumoase clădiri monument din România sunt cele ale teatrelor. Vă propun să descoperiți 7 dintre cele mai frumoase teatre din România. Precizez că alegerea este subiectivă, iar ordinea este aleatorie.
1. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
Istoria clădirii Teatrul Național din Iași (denumit „Vasile Alecsandri” din 1956) începe după ce vechiul teatru din Copou a ars, în 1888. Abia în 1894 este aprobată construirea noului teatru, cu cei doi renumiți arhitecți vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer, despre care veți mai citi în această călătorie. În argumentația alegerii acestor geniali arhitecți se spunea că „până astăzi au zidit mai bine de douăzeci de teatre care sunt modele de bun-gust și de bună orânduire”.
Ulterior, cei doi arhitecți au construit 48 dintre cele mai frumoase teatre din Europa. Cel mai estic este cel de la Odessa. România are șansa de a avea astăzi patru edificii construite de acești arhitecți, celelalte sunt la Oradea, Cluj și Timișoara. Fellner și Helmer au semnat și proiectele teatrelor din Cernăuți, Viena, Praga, Karlovy Vary, Budapesta sau Berlin.
Sala Mare a Teatrului Național din Iași are 740 de locuri și este deosebit de frumos ornamentată. Teatrul are 1418 lămpi electrice și un candelabru cu 109 becuri, din cristal de Veneția. De altfel de la uzina electrică a teatrului s-au alimentat primele instalații de iluminat public din Iași.
Cortina principală este pictată de maestrul vienez Lenz şi terminată de unul din discipolii săi. Plafonul şi cortina de fier, au fost pictate de Alexander Goltz. Scena este turnantă (se rotește) și permite 7 segmente de decor.
2. Teatrul Maria Filotti din Brăila
Ca și în cazul Teatrului Național Din Iași, primul teatru din Brăila, care data din 1849, a fost distrus de un incendiu și reconstruit. După un alt incident, George și Demostene Rally, proprietarii teatrului, decid să refacă iar clădirea și împrumută, în 1895, o sumă mare de bani de la primarul Dumitru Ionescu. Nu reușesc să finalizeze și nici să restituie banii, astfel încât Dumitru Ionescu devine proprietar și inaugurează teatrul în 1906. Îl donează apoi orașului.
Clădirea teatrului a avut parte de mai multe îmbunătățiri și modificări. Cea mai importantă intervenție a avut loc între 1980 și 1988. Atunci s-a creat o nouă intrare principală, un hol monumental pe 4 niveluri, s-a mărit spațiul scenei din sala mare și s-a creat a doua sală. Holul a fost realizat prin acoperirea curții interioare a vechii clădiri cu un vitraliu realizat de Ion Stendl și Virgil Mihăescu.
Locul este absolut impresionant, iar printre piesele de rezistență este cortina, din catifea cu fire aurii și argintii, în peste 90 de nuanțe. Teatrul poartă numele actriței brăilene Maria Filotti, din 1969.
3. Teatrul Național din Cluj-Napoca
Deși se bucurau de faimă și apreciere, la Cluj firma arhitecților Fellner și Helmer a întâmpinat mari dificultăți. Multe voci locale susțineau că proiectul ar trebui făcut de arhitecții maghiari. În acel moment Transilvania era parte din Imperiul Austro-Ungar.
Conform arhitectului Virgil Pop, lui Fellner și Helmer li se impun condiții dificile. Teatrul trebuia să fie gata inițial în șase luni și să se lucreze cu cât mai multe firme locale. Clădirea va începe să fie construită în septembrie 1904 și se va inaugura, până la urmă, în septembrie 1906. Teatrul adăpostește și Opera din Cluj.
4. Teatrul Regina Maria din Oradea
Și la Oradea clădirea teatrului este proiectată de Fellner și Helmer. Recunoscuți pentru profesionalismul, dar și eficiența lor, arhitecții vienezi finalizează construcția în 15 luni, asistați de arhitecții orădeni Rimanoczy Kalman, Guttmann Jozsef și Rendes Vilmos.
Exteriorul îmbină stilul neoclasic, cu elemente neorenascentiste și neobaroce. Statuile din fața teatrului le reprezintă pe cele două muze protectoare ale artei teatrale: Tragedia (Melpomene) și Comedia (Thalia).
Sala de spectacole este, la rândul ei, un spectacol. Este ornamentată în stil neo-rococo, are o capacitate de aproape 600 de locuri și o acustică foarte bună.
5. Teatrul Odeon din București
Cred că veți fi surprinși că, în locul Teatrului Național, am ales ca Bucureștiul să fie reprezentat în această listă de Teatrul Odeon, de pe Calea Victoriei. Deși îmi plac clădirile mai multor teatre din Capitală, inclusiv cea a TNB, cred că Sala Majestic a Teatrului Odeon este cea mai elegantă.
Clădirea teatrului face parte dintr-un ansamblu arhitectural proiectat de arhitectul Grigore Cerchez. Ansamblul includea Teatrul Comedia (actualul Odeon), două corpuri laterale cu magazine și apartamente, și Hotelul Majestic. Teatrul Comedia a fost inaugurat pe 25 decembrie 1911. Monumentul a fost afectat în urma bombardamentelor din 1945 și a avut parte de mai multe renovări și modificări.
Sala Majestic are un sistem foarte rar în lume: un tavan retractabil, care vara se deschide în pauze pentru a lăsa aerul să intre. El funcționează și acum, cu același mecanism de la 1911.
6. Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara
Clădirea construită pentru spectacole de teatru și operă, denumită „Palatul Culturii” din Timișoara este, de asemenea, opera arhitecților vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer. A fost inaugurată în 1875, însă, după numai 5 ani, a fost devastată de un incendiu. A fost reconstruită clădirea și s-a păstrat integral forma originala a clădirii, în stil „Renaissance”.
Un al doilea incendiu a avut loc în 1920. De data aceasta reconstrucția se face după planurile arhitectului Duiliu Marcu. Doar fațadele laterale rămân cele originale, fațada principală și sala de spectacole sunt realizate în stilul neobizantin, caracteristic arhitecturii românești a acelei vremi.
Merită menționat că, în 1953, Timişoara a devenit singurul oraş din Europa cu trei teatre de stat în limbi diferite: română, germană şi maghiară. Instituția împarte și astăzi sediul cu Teatrul German de Stat. Teatrul Maghiar de stat și Operei Națională din Timișoara. Din 2019, orașul are patru teatre în limbi diferite, pentru că s-a înființat și Teatrul în limba sârbă. Acesta funcţionează în clădirea Teatrului de Păpuşi.
7. Teatrul ”Mihai Eminescu” din Oravița
L-am lăsat la final, pentru că nu mai funcționează ca teatru, dar este cel mai vechi teatru construit pe teritoriul actual al României. Exteriorul nu este impresionant, față de restul teatrelor din această listă, dar interiorul este superb, iar valoarea monumentului este deosebită.
A fost inaugurat în anul 1816 în prezența lui Francisc I de Austria și a Carolinei-Augusta de Bavaria. Teatrul din Oravița a fost proiectat de arhitectul Ion Niuni, după modelul sălii primului Teatru Național din Viena (Burgtheater). A fost prima clădire cu destinație culturală iluminată de lămpi cu acetilenă. Deși a fost consolidat de câteva ori, clădirea și-a păstrat autenticitatea. Spațiul nu a fost modificat de peste 200 de ani.
Teatrul poartă numele lui Mihai Eminescu pentru că poetul a fost aici cu trupa actorului Mihail Pascaly, în perioada în care era sufleorul trupei. În prezent clădirea adăpostește Centrul Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu Oravița.
Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Îţi recomand să citești și povestea Palatului Culturii din Iași sau despre Aeroportul Băneasa, singurul terminal în formă de elice din lume, dar şi să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.
Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.
27 Comments
Grazziany Cristian Petrescu
27/03/2024 at 23:33Va multumesc! Nu le am vazut chiar pe toate dar trebuie sa mi fac drum sa le vad. Azi de ziua Mondiala a Teatrului, m-am bucurat sa primesc acest articol. Respect!
mia
27/03/2024 at 17:14Prietena noastra Ileana Ghitulescu ne-a trimis documentarul splendid al celor 7 teatre din tara. Eu nu-l stiu decit pe cel din Calea Victoriei, care pe atunci era una din cele doua sali ale Teatrului National. Fotografia cu interiorul salii, in care am vazut performante unice de catre actori, regizori, scenografi, toti maestri, mi-a readus amintiri minunate. Zilele trecute am vazut pe youtube balul de la opera din Cluj, Mi-a placut sala, dupa cum mi-au placut doamnele si domnii care au onorat cum se cuvine aceasta Gala.Documentarul Dvstra vine dupa o seara cind am vazut jefuirile sacalilor care au distrus ce bruma de industrie era in Romania. Cu tara goala de resurse de munca si cu milioane de romani plecati, mai sint sanse ca tara asta frumoasa, bogata sa-si mai revina? Mia
Iuliana Dorigo
28/03/2023 at 18:37Cred ca trebuia mentionat si teatrul din Caracal, de dimensiuni mai mici, dar o adevarata bijuterie.
Dana Gonț
28/03/2023 at 19:12Desigur, doar că nu l-am vizitat și nu am avut imagini.
Simion Alb
28/03/2023 at 07:36Multumiri si felicitari pentru, inca un, articol excelent!
Dana Gonț
28/03/2023 at 08:59Mulțumesc și eu pentru apreciere!
Eugen
24/04/2023 at 16:43Și-ar fi meritat locul și teatrul din Caracal
Anonim (Israel)
28/04/2022 at 11:26Ne bucura ca astazi mai exista oameni ca Dvs. care in afara ca apreciaza FRUMOSUL il si pezinta cu talent pentru cei ce nu cunosc Romania cu adevarat. Va rugam sa continuati!!!
Va multumim cu tot respectul sau cum se mai spune „Jos palaria”.
Dana Gonț
28/04/2022 at 12:41Mulțumesc din inimă!
Mara
06/04/2022 at 09:24Multumim frumos! Deosebite si frumoase aceste edificii ale culturii noastre! Cu adevarat interiorul fostului teatru din Oravița este cel mai frumos!
Anca Batareanu
02/04/2022 at 16:33Mergeti sa vedeti Teatrul din Caracal. Veti avea o surpriza placuta.
Ritta Stoica
28/03/2022 at 14:25wow…La Teatrul din Oravița, a venit un domn muzeograf (cred, nu-mi amintesc exact) avea cheia de la Teatru, de la cea mai veche farmacie si inca un muzeu. Am aflat multe povesti adevarate. Foarte frumos…Multumim….
Valeriu Miscoci
29/03/2022 at 09:09Nu sunt Oravitean,dar sunt banatean si sunt aproape sigur ca persoana in cauza era Nia Petre Chiritescu..Cautati pe net :”Nia Petre Chiritescu Oravita”Veti afla multe.Eu am fost comesean cu dansul cu ocazia unei casatotrii de fiu de oraviteanca
.
Anonim
28/03/2022 at 00:27Superb articolul! Vă mulțumesc!
Minodora Roman
27/03/2022 at 20:07Ma bucur foarte tare ca nu ati disparut cu totul, de cand nu v-am mai vazut in tv!
Dana Gonț
27/03/2022 at 20:09Mulțumesc, nu am dispărut, sunt chiar mai ușor de găsit.
Adriana Limona
29/03/2022 at 18:02Chiar v-am simțit lipsa !V am regăsit cu bucurie !
uzonovici matilda
27/03/2022 at 09:33Superb documentar și imagini! Din suflet vă mulțumesc!
Dana Gonț
27/03/2022 at 10:18Mulțumesc!
Marius Aron
03/01/2024 at 00:44Cu toate că lucrez în domeniu nu am avut până acum prilejul să văd un grupaj al celor mai frumoase teatre din țară.Si topul meu sentimental se identifică cu al dvs.Va mulțumesc!
Dana Gonț
03/01/2024 at 12:00Mulțumesc, mă bucur că ați citit cu plăcere!
Lavinia Cimpianu
27/03/2022 at 07:20Vă mulțumesc cu recunoștință pentru minunatul material, stimată doamnă Dana Gonț
Alexandru
27/03/2022 at 10:13Consider că trebuie să includeți și teatrul din Arad
Dana Gonț
27/03/2022 at 10:17Inițial am vrut să fac o listă de 10 teatre, care îl includea și pe cel din Arad, din lipsa timpului m-am oprit la 7.
Poate pe viitor. Mulțumesc.
Anonim
28/03/2022 at 19:06Toate teatrele sunt adevărate bijuterii, atât arhitecturale, cât și culturale. Noi, în Ploiești,,, suferim,, ca nu avem o clădire a teatrului. Sala de teatru a orașului se afla la parterul unui bloc de locuințe… Dacă la etajul 1 se prăjește ceapa miroase a ceapa, dacă copii și nepoții doresc sa facă o gluma,, grobian,, arunca cu apa pe spectatori, când ies…
Dana Gonț
28/03/2022 at 19:20Tristă situație.
Dana Gonț
27/03/2022 at 10:17Mulțumesc pentru apreciere!