Booking.com

Ce să vizitezi la Iași și în împrejurimi

După un city break de trei zile, am ajuns la concluzia că e greu să alegi ce să vizitezi la Iași într-un timp scurt, pentru că orașul poate fi ușor o destinație de o săptămână.

Asta dacă vrei să te bucuri de el în tihnă, să-ți dai timp de relaxare și dacă iei în calcul și câteva atracții din împrejurimi. Sper ca locurile pe care ți le recomand să te convingă că poți avea o experiență turistică frumoasă, occidentală, la Iași. (fotografia generică: Birds Eye View)

Ți-am pregătit în acest articol:
15 obiective turistice esențiale din Iași
Biserici și catedrale impresionante din zona centrală (despre care îți recomand să citești mai mult aici)
Cele două castele superbe, în apropiere de Iași
și alte sugestii din împrejurimi.

Dacă vrei ca răsfățul să fie complet, îți recomand Pleiada Boutique Hotel, locul care a primit titlul de cel mai bun hotel de 5* al anului din România, neafiliat unui lanț internațional, la Top Hotel Awards 2022. Au fost gazdele mele și au contribuit la clipele frumoase petrecute la Iași și țin să le mulțumesc pentru confort și ospitalitate și pentru efortul admirabil de promovare a orașului. Despre hotel, ai mai multe detalii la finalul articolului. Până atunci te invit la o plimbare în Iași, într-un nou episod Întâlnire Cu Țara Mea.

15 obiective turistice esențiale din Iași

1. Palatul Culturii

Ce să vizitezi la Iași  Palatul Culturii

Palatul Culturii este primul pe lista oricărui turist în Iași, de aceea i-am dedicat un articol întreg pe care îl poți citi aici. Îți recomand ca acesta să fie punctul de pornire al traseului tău. Este deschis de marți până duminică, între 10:00 și 17:00, ultimele bilete se pot cumpăra la 16:30. Pentru a-l vizita în interior, recomandarea mea este să mergi dimineață, astfel încât să prinzi și tururile din turnul ceasului.

ce să vizitez la iași turnul-ceasului

Palatul Culturii este capodopera marelui arhitect român Ion D. Berindey și a fost ridicat ca Palat de Justiție. Construcția a început pe locul vechii curți domnești, în 1906, și a fost finalizată în 1925.

Palatul găzduiește acum Complexul Muzeal Moldova, astfel că ai ocazia să vizitezi aici patru muzee importante: Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul de Istorie a Moldovei (unde există o zonă de pardoseală de sticlă prin care se pot vedea ruinele fostei curți domnești), Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei.

2. Casa Dosoftei

Ce să vizitezi la Iași casa dosoftei

Lângă Palatul Culturii și Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, este Casa Dosoftei, care găzduiește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași. Casa a fost construită în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679 și a găzduit cea de-a doua tiparniță din Iași, a Mitropolitului Dosoftei. În muzeu veți găsi manuscrise și cărți vechi și foarte valoroase, o colecție de icoane din secolele XVI-XVIII și o machetă a tiparniței din timpul mitropolitului Dosoftei.

3. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și Opera din Iași

Ce să vizitezi la Iași Teatrul Național
Teatrul Național și Opera Națională din Iași

Lista cu ce să vizitezi la Iași nu poate să nu includă Teatrul Național din Iași (denumit „Vasile Alecsandri” din 1956). Istoria clădirii începe după ce vechiul teatru din Copou a ars, în 1888. În 1894 este aprobată construirea noului teatru pentru care sunt aleși doi renumiți arhitecți vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer. Până atunci, aceștia construiseră deja aproximativ 20 de teatre în Europa. Ulterior au ajuns la 48. România are șansa de a avea astăzi patru edificii construite de acești arhitecți, celelalte sunt la Oradea, Cluj și Timișoara. Despre cele mai frumoase teatre din România puteți citi mai mult aici.

Ce să vizitezi la Iași

Teatrul cel nou a beneficiat și de o uzină electrică, de aici a început iluminatul public din Iași, Piața Teatrului a fost iluminată cu 12 lămpi electrice cu arc voltaic. Clădirea teatrului din Iași, este o adevărată bijuterie, clasată de BBC pe locul doi, în topul realizat de ei cu cele mai frumoase teatre din lume. Interiorul te impresionează încă din foaier, cu cele are două scări monumentale, decorațiile aurite, statuetele și oglinzile. Dar surpriza continuă în Sala Mare.

Ce să vizitezi la Iași

Sala Mare a Teatrului Național din Iași are 740 de locuri, peste 1400 de lămpi electrice și un candelabru cu 109 becuri, din cristal de Veneția. Cortina principală este pictată de maestrul vienez Lenz şi terminată de unul din discipolii săi. Plafonul şi cortina de fier, au fost pictate de Alexander Goltz. Scena este turnantă (se rotește) și permite 7 segmente de decor.

Ce să vizitezi la Iași


În clădire funcționează atât Teatrul Național „Vasile Alecsandri” cât și Opera Națională Română din Iași, de aceea, dacă vrei să o vizitezi, este bine să încerci să faci o programare în prealabil. Sau, cel mai bine, să mergi la un spectacol!

4. Monumentul care atestă locul în care a fost înființat primul teatru evreiesc profesionist

Ce să vizitezi la Iași primul teatru evreiesc

În imediata apropiere a Teatrului Național, este un monument care atestă locul în care a fost fondat, în 1876, primul teatru profesionist în limba idiș, Pomul Verde. E interesant să știi că Avram Goldfaden, cel care a înființat acest teatru, este considerat întemeietorul teatrului evreiesc modern în lume. Grație ghidului meu, Sorina Dănăilă, de la CityID, am aflat că Avram Goldfaden, poet, dramaturg, regizor și actor, a încercat la Iași și un gen de spectacol de tipul stand-up comedy. Fără prea mult succes, la acea vreme.

5. Stejarul Generalului Berthelot

ce să vizitezi la iași

În afară de Teiul lui Eminescu, mai există un arbore celebru la Iași: stejarul Generalului Berthelot. Îl găsești chiar în spatele clădirii teatrului, a fost plantat de generalul francez Henri Ma­thi­as Berthelot , pe 31 mai 1927, într-o ceremonie care l-a omagiat pentru prietenia și ajutorul oferite României. Stejarul a revenit în centrul atenției cu ocazia vizitei președintele francez Emmanuel Macron, care a declarat că și-ar dori să revină în România pentru a planta și el un stejar la Iași.

6. Grădina sau Parcul Copou, Teiul lui Eminescu și Obeliscul cu lei

ce să vizitezi la iași copou teiul lui eminescu

Ce ar fi Iașul fără poezia lui Eminescu? Indiferent ce alegi să vizitezi la Iași Eminescu este prezent peste tot. Personal cred că felul în care i se păstrează memoria este de admirat. Cel mai cunoscut loc legat de poet este, Teiul lui Eminescu. Teiul argintiu are o vârstă venerabilă, de peste 500 de ani și supraviețuiește printr-o minune, pentru că, în urma unei furtuni din 1950, a fost aproape distrus. I se spune Teiul lui Eminescu pentru că se povestește că aici îi plăcea poetului să se relaxeze, să-și caute inspirația. Lângă tei este bustul lui Eminescu, iar în jur sunt și alte busturi ale junimiștilor, inclusiv bustul lui Creangă, dar și cel al Veronicăi Micle.

ce să vizitezi la iași copou

În apropierea Teiului lui Eminescu este Obeliscul cu lei sau Monumentul Regulamentului Organic. A fost realizat între anii 1834-1841, după planurile inginerului Gheorghe Asachi, la inițiativa principelui Mihail Sturdza, în cinstea adoptării Regulamentul Organic, care a fost prima lege de organizare politico-administrativă și juridică a Principatelor Române.

7. Esplanada Elisabeta sau Râpa galbenă

Ce să vizitezi în Iași Râpa Galbenă
Esplanada Elisabeta (Râpa Galbenă)

Esplanada Elisabeta din Iași este practic o amenajare a unei zone cu o diferență de nivel destul de mare. Râpa Galbenă este la baza dealului Copou, iar amenajarea a făcut mai ușoară circulația persoanelor între zona Gării și a dealului Copou. A fost finalizată în 1901 și este monument istoric.

Ce să vizitezi în Iași Râpa Galbenă

Amenajarea este foarte rafinată, are un aer de grădină de mic palat, mai ales că la vremea în care a fost făcută, în zonă nu erau construcții. Corpul este semicircular, iar terasă superioară este încadrată de două scări monumentale, fiecare scară cu trei balconașe. Este un loc în care nu vei petrece mult timp, dar care mie mi-a plăcut și cred că merită menționat ca recomandare de ce să vizitezi la Iași.

8. Palatul Universitar și biblioteca „Gheorghe Asachi”

Ce să vizitezi în Iași Palatul Universitar
Palatul Universitar | foto: Birds Eye View

De la Parcul Copou se poate merge pe jos către Palatul Universitar. Construit după planurile arhitectului elvețian Louis Blanc (este același arhitect care a construit în București splendidul palat al Ministerului Agriculturii, Palatul Hermann Spayer sau Palatul Facultății de Medicină).

Ce să vizitezi în Iași Palatul Universitar

În Palatul Universitar merită să ajungeți pentru Sala Pașilor Pierduți și picturile lui Sabin Bălașa, unde puteți intra gratuit, în timpul orelor de program.

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”

ce să vizitezi în iași bilbioteca asachi

Tot în Palatul Universitar, dar în aripa Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, este biblioteca menționată de site-ul boredpanda ca una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Din păcate, accesul turiștilor aici este foarte limitat, necesită o cerere și o aprobare în prealabil, pentru că spațiul este unul funcțional, nu turistic. Poți încerca să obții această aprobare la adresele de aici, dacă îți planifici vacanța din timp. În weekend, facultatea și biblioteca sunt închise.

9. Casa Bolta Rece, crâșma prieteniei dintre Eminescu și Creangă

ce sa vizitezi la iași bolta rece


Prima mențiune documentară cunoscută despre “Bolta Rece” datează din 17 ianuarie 1786. Este locul în care se dezbăteau idei junimiste și în care Eminescu și Creangă au petrecut multe seri. Construcția de acum este o replică a celei originale, dar are și ea poveștile ei. Dacă ajungeți la Bolta Rece, rugați pe cineva să vă arate hrubele. În subsolul localului se păstrează o pivniță adâncă și foarte rece, cu forma unui tunel, cu mai multe firide.

Ce să vizitezi în Iași bolta rece

Despre aceste hrube se spune că sunt parte a unei vechi rețele kilometrice de tuneluri pe sub oraș. Nu există totuși prea multe informații, nici vreo hartă a lor. Bolta Rece a fost poreclită ”Universitatea Vinurilor” sau „Academia de Umor și Inteligență”. În interior găsiți multe poezii și fotografii ale iluștrilor care au trecut prin acest loc, iar în meniu aveți platoul lui Creangă sau al lui Eminescu. La Casa Bolta Rece se mănâncă tradițional și bine, îți cântă lăutarii, iar motto-ul locantei este „vremea trecem, prietenii rămân”.

10. Bojdeuca lui Creangă și alte case memoriale

ce să vizitezi la iași bojdeuca lui creangă

Pun pe lista locurilor de vizitat și Bojdeuca lui Creangă, pentru viitor, deși până la începutul anului 2024, aceasta este închisă pentru restaurare. Bojdeuca este muzeu din 1918 și l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Aici au fost scrise „Amintirile din copilărie”, iar în toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu.

În Iași mai sunt însă o serie lungă de case memoriale pe care le puteți vizita, precum cea a Otiliei Cazimir, a lui George Topârceanu, Mihail Sadoveanu sau Mihail Kogălniceanu.

11. Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Ce să vizitezi în Iași Grădina Botanică
Rosarium la Grădina Botanică | foto: Birds Eye View

Ca traseu, Grădina Botanică este foarte aproape de Parcul Copou. Am lăsat-o la final, pentru că a fost singurul loc pe care l-am vizitat în Iași care mi s-a părut că nu se ridică la nivelul așteptărilor mele. E drept, așteptările erau mari, pentru că am citit în repetate rânduri că este este cea mai mare și cea mai veche grădină botanică din România. O lectură mai amănunțită m-a ajutat să înțeleg că grădina înființată inițial de Anastasie Fătu în 1856, prima din România, a fost în apropierea Râpei Galbene și că de atunci Grădina a fost mutată de mai multe ori. Actualul amplasament o găzduiește abia din anii ’60 și, conform site-ului oficial, se întinde pe 80 de hectare. Nu regret vizita făcută, am văzut câteva locuri frumoase și îngrijite, rosariumul și lacul cu nuferi, dar o recomand să o vizitezi doar în măsura în care ai mai mult timp de petrecut în Iași. Altfel, dacă ai văzut tot, te invit, mai degrabă, să mergi la cele două castele superbe din împrejurimi.

Biserici și catedrale impresionate pe care să le vizitezi la Iași

Ce să vizitezi la Iași mănăstirea golia
Biserica mănăstirii Golia | sursa foto: golia.ro

La Iași vei găsi cele mai multe biserici raportate la numărul de locuitori, din România. I se spune și „Orașul celor 100 de biserici”, deși acum mai are cam 70, dar aproape jumătate din ele sunt monumente istorice. Este evident că ar fi foarte greu să le vizitezi pe toate, așa că pentru un city break în care să nu fugi dintr-un loc în altul, îți las aici DOAR o listă cu informații pe scurt cu biserici și catedrale din zona centrală, pe care îți recomand să nu le ratezi. Dacă imaginile te conving, află mai multe despre ele în acest articol. Ai acest link și la final, așa că nu e nevoie să întrerupi acum călătoria virtuală la Iași.

12. Biserica Sfântul Nicolae Domnesc

Ce să vizitezi la Iași și în împrejurimi

Este în imediata apropiere a Palatului Culturii și a fost ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare între 1491 – 1492.

13. Biserica Sfinții Trei Ierarhi

Ce să vizitezi la Iași Biserica Trei Ierarhi

Biserica a fost ctitorită de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească. Aici sunt mormintele lui Vasile Lupu, Alexandru Ioan Cuza și al lui Dimitrie Cantemir. Broderia ei în piatră este excepțională și care atrage atenția oricărui turist.

14. Catedrala Mitropolitană

Ce să vizitezi la Iași catedrala mitropoliei

Este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Construcția ei a început în 1833, dar din diferite motive, inclusiv prăbușirea cupolei centrale, s-a finalizat, de fapt, după mai bine de 50 de ani, în 1887.

15. Episcopia Romano Catolică, catedrala veche și cea nouă

Ce să vizitezi la Iași episcopia romano catolica

Episcopia romano-catolică, aflată în apropierea Mitropoliei, are două catedrale. Prima, cea veche, a fost dată în folosință în 1789, renovată de mai multe ori, extinsă și pictată de un călugăr franciscan, în anul 1869. Deși sunt atrasă mai degrabă de construcțiile vechi, surpriza de proporții a venit, de data aceasta, de la catedrala cea nouă, „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, construită între anii 1992 – 2005. Cu un interior inedit și o arhitectură plină de simboluri, despre care puteți afla mai multe în acest articol.

Ce să vizitezi în împrejurimi

Am spus de la început că merită să vezi orașul în tihnă și să rezervi un timp și pentru împrejurimile lui. Poți face un tur al celor 7 coline ale orașului, poți descoperi Rezervația Arheologică Cucuteni la 60 de km de oraș, poți merge la o degustare de vin la podgoria Cotnari sau poți vizita două castele impresionante. Eu am avut timp doar pentru un castel, care este chiar de vis.

Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Ce să vizitezi în Iași și împrejurimi Castelul Sturdza Miclăușeni

Castelul Sturdza este la aproximativ 70 de kilometri de Iași, dar merită să-i acorzi o zi prelungită. Locul este de o frumusețe desăvârșită și îți recomand să faci turul ghidat. Dacă vei avea șansa să-l întâlnești pe Sebastian Marcoci, o să ai parte de un adevărat spectacol.

Istoria locului începe pe la 1410, când domnitorul Alexandru cel Bun i-a dăruit vornicului Miclăuș o moșie întinsă. Domeniul a trecut de la un proprietar la altul, până când a ajuns la familia Sturdza, în 1752. Aceștia au extins conacul și au contribuit decisiv la eleganța și strălucirea locului.

Noua clădire, cu demisol și parter, avea 20 de camere și era construită în formă de cruce. Tot în acea perioadă s-a ridicat o biserică de curte, iar cele 42 de hectare din jurul conacului au fost transformate într-un frumos parc în stil englezesc. În parcul de astăzi a rămas un arbore Gingko Biloba, care are peste 150 ani.

Castelul de la Miclăușeni are o poveste cu multe detalii interesante, pe care le poți citi în articolul separat pe care l-am scris despre acest loc. Este important să știi că, pe lângă castel, aici sunt o mănăstire frumoasă și un restaurant unde poți lua masa. Recomand limonada cu trandafiri din grădină, dacă o găsiți în meniu și salvia pane. La Castelul Miclăușeni se organizează deseori evenimente culturale și este și locul în care regizorul Sergiu Nicolaescu a filmat, în 2003, câteva scene din filmul „Orient Express”.

Palatul Cuza de la Ruginoasa

Foto: Aurelia Anca

În aceeași zi, la doar o jumătate de oră de mers cu mașina de la Miclăușeni, poți vizita și Palatul Cuza de la Ruginoasa. Construit în stilul neogotic, este asemănător cu cel de la Miclăușeni, poate și pentru că a aparținut, în trecut, tot familiei Sturdza.

Ridicarea palatului, inițial în stil neoclasic, a început în 1804, de marele vistiernic Săndulache Sturdza cara l-a angajat pe arhitectul vienez Johann Freiwald să refacă vechea casă boierească a familiei. Mai târziu, palatul este refăcut în stil neogotic de Costache Sturdza și finalizat în 1855.

În aprilie 1857, unul din fii lui Costache Sturdza garantează un împrumut cu palatul și moșia de la Ruginoasa și, pentru că nu l-a mai putut returna, banca le-a scos la licitație. Astfel, în 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza cumpără proprietatea și își stabilește acolo reședința de vară. Adevărata amfitrioană a locului a fost însă soția domnitorului, Elena Cuza sau Elena Doamna. Ea s-a ocupat în detaliu de refacerea castelului, a grădinilor, de redecorare. Ca și în cazul Castelului de la Miclăușeni, sunt multe povești de spus despre loc și despre cei care i-au trecut pragul, pe care le poți citi în acest articol.

Marele Salon | sursa foto: palatulculturii.ro

Acum, la Ruginoasa, este Muzeul „Alexandru Ioan Cuza”, deschis de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 17:00. Te întâmpină chiar domnitorul Cuza, redat cu ajutorul unei holograme 3D. În palat, au fost reconstituite o bibliotecă, cabinetul de lucru și dormitorul domnitorului, o sufragerie în stil gotic, o cameră de primire a oaspeților, salonul și dormitorul Elenei Cuza și camera copiilor.

Recomandare de cazare: hotelul de 5 stele al anului, Pleiada Boutique Hotel Iași

Camera Aqua

Așa cum am precizat, gazdele mele la Iași au fost cei de la Pleiada Boutique Hotel care au făcut din șederea mea acolo o adevărată bucurie. Este singurul hotel de 5 stele din Moldova și reușește să ofere o adevărată experiență, nu doar o simplă cazare, la un buget mai mult decât decent. Și dacă pentru unii dintre voi acest 5 stele sună prea pompos, există și camere de 4 stele, la un preț mai mic. Ofertele lor de city break pornesc de la 190 de euro camera de două persoane și includ transfer de aeroport dacă este cazul, un tur ghidat al orașului de 2 ore și jumătate, mic dejun, acces la SPA și 10% reducere la Restaurantul Novella, unde poți avea avea o delicioasă experiență de fine dining.

Ce să vizitezi în Iași
Restaurantul Novella, al cărui chef este campion mondial la paste.

Evident, poți vizita Iașiul și fără să stai în condiții deosebite. Dar dacă după o zi de explorat te întorci la o masă foarte bună, o atmosferă rafinată, o sesiune de SPA și un pat regesc, cred că starea de bine și nivelul de de răsfăț cresc considerabil.

Zona de SPA

Ce mi-a plăcut la Pleiada?
M-au cucerit prin confort, atenția la detalii, personalul bine pregătit, mâncarea rafinată de la restaurantul Novella, care este deschis pentru oricine, nu doar pentru turiștii cazați la Pleiada.

Singurul lucru care creează un mic dezavantaj este că hotelul nu se află în centru, dar cei mai mulți oaspeți vin cu mașina, iar un taxi de la Palatul Culturii până la Pleiada m-a costat 13 lei.

Concluzie

M-am simțit la Iași ca în orice capitală europeană, orașul mi-a oferit tot ce-mi puteam dori de la o destinație: cultură, arhitectură, gastronomie, lux, relaxare, tradiție. Am mers la Iași pentru că am știut că e un oraș cu multe locuri frumoase, dar oamenii întâlniți mi-au întrecut orice așteptări.

Ce nu mi-a plăcut? Un singur lucru: faptul că lângă aproape orice monument, lângă orice clădire istorică, mai aproape sau mai departe, este un bloc comunist. Dar asta este o realitate neplăcută a multor orașe din România, inclusiv a Bucureștiului, pe care, în final, trebuie să o acceptăm.

Am mai auzit și argumentul ”e frumos de vizitat, nu e frumos de trăit aici”. Poți spune asta și despre Paris… E ca și când eu aș spune că Bucureștiul e urât pentru că eu nu am apă caldă. Poveștile mele de peste tot sunt experiențe turistice. Uneori la 5 stele, alteori într-o veche gospodărie țărănească sau cu beduinii în deșert. Cred cu tărie că lumea merită văzută în toată diversitatea ei!

Mie mi-au rămas destule locuri de vizitat la Iași și în împrejurimi. Am refuzat să alerg prin oraș să bifez locuri. Am savurat, am admirat, am râs cu oamenii cu care am stat la masă și m-am simțit bine. Nu sunt un roboțel de călătorii, sunt un om pasionat de explorare și îmi place să respir în locurile în care ajung.

Sper că v-am convins să-i dați o șansă Iașului și că orașul merită titlul Destinația de city break a anului în România în 2022, pe care l-a primit în competiția Destinația Anului.

Continuă călătoria și citește:
Biserici și catedrale impresionante din centrul Iașului
Povestea integrală a Palatului Culturii
7 dintre cele mai frumoase teatre din România.

Poți să te abonezi la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.

Dacă ți-a plăcut lista mea de recomandări cu ce să vizitezi la Iași, te rog dă povestea mai departe. Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.

Această călătorie a fost realizată la invitația Pleiada Boutique Hotel. Părerile și poveștile îmi aparțin în totalitate și nu fac parte dintr-un contract. Colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu rigorile și valorile în care cred.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

3 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!