Silent Night este probabil cel mai iubit colind din lume! Este tradus în peste 140 de limbi și povestea lui este de o frumusețe și o sensibilitate deosebite. Am avut ocazia să o aflu în călătoria pe care am făcut-o la Salzburg. Nimic nu m-ar bucura mai mult ca această poveste să circule!
Se estimează că în fiecare an, de sărbători, Silent Night este cântat de 2.5 miliarde de oameni și totul a pornit dintr-o mică localitate de lângă Salzburg. Dacă preferați versiunea video a acestei povești, o găsiți mai jos, altfel povestea continuă și în articol.
Silent Night s-a auzit pentru prima dată în 1818, la Oberndorf, o localitate aflată la puțin peste 20 de km de Salzburg.
Era Ajunul Crăciunului și preotul Joseph Mohr voia să ridice moralul oamenilor din comunitate, într-o perioadă de sărăcie și foamete. Scrisese versurile de la Stille Nacht cu câțiva ani în urmă (Silent Night în germană), dar și-ar fi dorit ca ele să aducă o rază de spernață în sufletul oamenilor. I-ar fi plăcut ca ele să fie puse pe muzică, așa că merge la prietenul său, profesorul Franz Gruber, un talentat muzician, și îl roagă să compună o melodie pentru ele.

Gruber compune muzica pe loc! Astfel că, În Ajunul Crăciunului, în 1818, cei doi merg la biserica Sf. Nicolae din Oberndorf și cântă pentru prima dată acest colind. Oamenii îl îndrăgesc nespus și el se cântă apoi și în anii următori. E important să ne dăm seama că, în acele vremuri muzica nu circula ca acum, pentru că nu existau mijloacele de comunicare de astăzi.

Așa că felul în care colindul a ajuns să traverseze lumea este la fel de interesant. A fost inclus în repertoriu de o familie de artiști ambulanți, care mergea în turnee în toată lumea. A ajuns chiar în America, unde a devenit extrem de popular și până la urmă a cucerit o lume întreagă.
Biserica unde s-a cântat acest colind pentru prima dată nu a supraviețuit până în zilele noastre, dar în locul ei este acum o capela care onorează colindul și pe creatorii lui. Toată povestea este expusă în detaliu apoi la muzeul Silent Night, de lângă capelă.

La Oberndorf am fost cu trenul, într-o călătorie scurtă și foarte plăcută care m-a răsplătit cu peisaje superbe, cu o atmosferă de basm și cu această poveste plină de inspirație, a doi oameni modești, care nu erau cunoscuți în afara satului lor, care într-un Ajun de Crăciun au compus un cântec cu un mesaj atât de puternic încât a trecut în ultimii 200 de ani toate granițele și barierele lingvistice și a devenit cel mai iubit colind și a cucerit inimile oamenilor de pretutindeni. Asta numesc eu o adevărată minune de Crăciun!
Dacă nu ai citit deja, îți recomand să citeștie despre cum este la Târgul de Crăciun din Salzburg sau poți citi despre alte locuri de vizitat din Salzburg, gastronomie și comori ascunse.
Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să urmărești călătoriile mele cu un like sau follow și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok. Poți să te abonezi și la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.
One Comment
Sorin
07/01/2025 at 07:32O locatie foarte frumoasa. De poveste.