Booking.com

3 zile în Provence | Marsilia

În călătoria mea în Provence, locul față de care aveam cele mai puține așteptări a fost Marsillia. Și asta nu pentru că nu cunoșteam câte ceva din trecutul ei glorios, ci pentru că este un oraș imens, al doilea cel mai mare din Franța, după Paris, și cel mai populat. Deci, bănuiam că este mult prea zgomotos și aglomerat. În plus, Marsillia avut de-a lungul timpului probleme de siguranță care i-au afectat serios reputația. Și cum prima zi în Provence o petrecusem în aerul boem din Aix-en-Provence, Marsilia nu părea să aibe șansele de a mă cuceri la fel ca fermecătorul Aix. Şi totuşi a făcut-o din plin!

Portul vechi, Marsilia

Pentru că este totodată cel mai mare port al Franței, Marsillia are și cei mai mulți imigranți. Și asta nu este ceva nou. Orașul este cel mai vechi de pe actualul teritoriu al Franţei, a fost înființat de greci cu 2600 de ani în urmă când se numea Massalia.  A avut apoi comunități importante de italieni sau de armeni, dar practic a atras oameni din toată lumea.  Acest lucru îl face un oraș extrem de divers și interesant.

Ce nu trebuie să ratezi în Marsilia

Vechiul port, care este practic locul de naştere al oraşului. Până la mijlocul secolului al XVII-lea toată viaţa locuitorilor era concentrată aici. Portul a rămas și acum inima urbei care freamătă mereu şi punctul din care începe descoperirea Marsiliei, pentru orice vizitator. El este cel care a adus prosperitate şi dezvoltare, pentru că locuitorii făceau comerţ pe mare cu produse locale pentru care şi astăzi sunt recunoscuţi în toată lumea. Acum zona este considerată partea istorică a oraşului, pentru că din secolul al XVIII-lea Napoleon a extins Marsilia şi în zona portului au rămas practic cele mai vechi clădiri, inclusiv primăria construită din 1653.

Primăria Marsiliei, o clădire de la 1600 | foto: Wikipedia / Bjs

În continuare în port se ţine piața de pește, în fiecare săptămână pescarii cu tradiţie vând marfă proaspătă. În jurul cheiului sunt restaurante şi terase care prepară specialităţile tradiţionale, în special celebra supă de pește Bouillabaisse. 

Portul vechi, Marsilia

Astăzi portul vechi nu mai este unul comercial, este folosit doar pentru micile ambarcaţiuni sau ca punct de plecare al bărcilor turistice către alte obiective importante ale regiunii. Printre ele Chateau D’If, fortăreaţa inaugurată în 1529 pe insula cu acelaşi nume, locul făcut celebru de scriitorul Alexandre Dumas, care a plasat aici evadarea personajului său, Contele de Monte Cristo. În realitate nu este cunoscut niciun caz al unui evadat care să fi supravieţuit, în cei 400 de ani în care aici a fost o închisoare.

Chateau D’if

În partea de Nord a portului vechi, întâlnim cea mai veche zonă de locuit a Marsiliei: cartierul Panier, care pe mine m-a surprins și cucerit în același timp. 

Intrarea în cartierul Panier, Marsilia

E drept că vizita a fost făcută la sfârșit de februarie, în afara sezonului, așa că în mijlocul unui oraș care vibrează tot timpul, acest cartier îţi dă impresia că te afli mai degrabă într-un sătuc provensal, decât în mijlocul celui mai mare oraş francez, după Paris. În Panier poţi remarca cel mai bine casele tradiţionale din Marsilia: care au trei rânduri de ferestre şi sunt împărţite de obicei în trei corpuri, pe verticală.

Cea mai veche zonă de locuit din Marsilia

Cartierul a fost multe secole la rând locul în care se primeau imigranţii. După o vreme în care a fost un loc evitat, cu o reputaţie de zonă rău-famată, astăzi soarta pare să îi surâdă. Proiectul de revitalizare a zonei a adus aici numeroasele ateliere, boutique-uri de artizanat sau bistrouri care au redat locul circuitului turistic şi i-au făcut dreptate micului cartier.

Şi, vorbind de artizani, un alt loc de neratat în Marsilia este MuSaMa, Muzeul Săpunului de Marsilia.

Este locul în care puteţi înţelege întreaga istorie şi poveste a celebrului săpun şi puteţi chiar să vedeţi care este procesul de producţie, care presupunea încălzirea și răcirea pastei de săpun, alternativ, timp de 4 zile și 3 nopți.

Săpunul tradițional de Marsilia poate fi doar de culoarea verde (pentru corp) sau albă (pentru rufe) și nu conține parfum.

Reţeta primului săpun de Marsilia a fost inspirată, iniţial, de săpunul de Alepp, din Siria. Francezii, i-au dat însă interpretarea şi ingredientele proprii. Uleiul vegetal (72%), în special cel de măsline, este ingredientul care diferenţiază săpunul de Marsilia şi îl face, de asemenea, hipoalergenic. Produsul a devenit celebru în toată lumea încă din vremea lui Ludovic al XIV-lea care a susţinut maeştrii săpunieri locali şi apoi, din vremea lui Napoleon care i-a protejat oferindu-le dreptul exclusiv pentru a folosi această marcă. În anii 1900 unul din patru locuitori ai Marsiliei trăia din afacerile cu săpun. Reţeta originală mai este astăzi respectată de aproximativ 5 producători. 

Mucem, Muzeul Civilizaţiilor Europene şi Mediteraneene.

Produsele locale, clădirile vechi şi istoria impresionantă sunt însă doar o parte din ceea ce Marsilia are de oferit. În ultimii 25 de ani, modernizarea Marsiliei a devenit din ce în ce mai vizibilă. Dar oraşul a renăscut şi s-a reinventat mai ales din anul 2013, de când a fost Capitală Culturală Europeană. Cel mai bun exemplu în acest sens este MUCEM, Muzeul Civilizaţiilor Europene şi Mediteraneene.

MUCEM, din interior

Construcţia impresionantă, cu o pasarelă care merge spre fortul Saint Jean, îmbrăcată într-o „dantelă” de oţel, este locul care face legătura simbolică între mare şi ţărm, între vechi şi nou. În doar un an de la deschidere MUCEM a devenit unul dintre cele 50 cele mai vizitate muzee din lume.

Notre Dame de la Garde

Am lăsat la final, doar din considerente de distanţă, catedrala simbol a oraşului, locul care veghează de secole toată frumuseţe Marsiliei: Notre Dame de la Garde.  Este ridicată pe cel mai înalt punct al urbei şi, în consecinţă, are o vedere panoramică impresionantă asupra Marsiliei.

Abia acolo înţelegi cât este de mare oraşul pentru că practic nu îl poţi cuprinde cu privirea. Luaţi-vă timp şi pentru a intra în Catedrală pentru că este foarte interesantă.

Vederea panoramică îţi mai dezvăluie o caracteristică a oraşului, cele două culori specifice: albul pietrei de calcar şi acoperişurile portocalii.

Desigur sunt multe alte obiective de văzut, cu certitudine nu este un loc de vizitat într-o zi. Și chiar dacă nu este considerat a fi cel mai strălucitor oraş din Provence, Marsilia este cu siguranţă cel mai divers și cosmopolit. Are tradiţii, istorie, cultură, gust, culoare şi inovaţie. Şi un apus de soare pe care nu îl poţi uita niciodată.

Îți recomand să citești și 3 zile în Provence | Aix-en-Provence sau Arles, dar și despre renumita gastronomie provensală. Te invit  să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.
Urmărește poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!