Booking.com
3 zile în Provence | Aix-en-Provence

3 zile în Provence | Aix-en-Provence

Am petrecut în Provence 3 zile în trei orașe diferite și extrem de fermecătoare. În acest articol, despre Aix-en-Provence.

Provence este cunoscută drept una dintre cele mai de bonton regiuni ale lumii. Și faima ei este binemeritată pentru că a ridicat la nivel de artă acel „savoir vivre” franțuzesc. Regiunea este în Sud-Estul Franţei: se află între Marea Mediterană, Valea Rhonului și Italia. Îşi păstrează numele încă din vremea în care romanii au stabilit aici prima provincie de la sud de Alpi, îi spuneau ”provincia noastra”.

Desigur, cei mai mulți dintre noi când spun Provence se gândesc la nesfârşitele câmpuri de lavandă, la Festivalul de la Cannes, la burghezia din Monaco sau Nisa sau poate la Grasse, capitala neoficială a parfumului. Cu ocazia inaugurării rutei Ryanair București – Marsilia, eu am descoperit însă alte trei orașe provensale pline de farmec: Arles, Marsilia şi Aix-en-Provence. Sunt foarte apropiate ca distanță, dar destul de diferite ca atmosferă.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

Acesta este începutul unui mic serial despre cele trei zile și trei orașe pe care le-am vizitat în Provence. Dar, întrucât vizita mea a fost una de lucru, cu un program foarte încărcat și riguros organizat, precizez totuși că nu recomand să faceți acest maraton în trei zile. Cred că cinci – șase zile sunt, de fapt, estimarea corectă pentru a vizita locurile despre care voi povesti.

Și pentru că nicio poveste a acestei regiuni nu este completă fără a vorbi despre gastronomie, există un articol separat tradițiilor culinare.

Aix-en-Provence.

Despre Aix-en-Provence, fosta capitală a regiunii, veți găsi la o căutare pe Google că este orașul celor 1000 de fântâni. Chiar dacă este adevărat că veți găsi o fântână pe fiecare stradă sau în fiecare piață importantă, totuși cifra corectă este mult mai aproape de 100. Cineva, la un moment dat, a fost un pic prea generos cu acel zero în plus, iar informația a circulat așa mai departe.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

Apa este totuși în centrul istoriei și vieții orașului. De altfel denumirea de Aix vine de la denumirea romană ”Aqua Sextius”. Aqua, pentru că romanii au găsit aici ape termale şi au transformat locul într-o adevărată destinaţie spa și Sextius pentru că orașul a fost fondat de Calvinus Sextius.

3 zile în Provence | Aix-en-Provence Aix-en-Provence
Fântâna celor 4 delfini din Aix en Provence datează din 1646 În capătul străzii se vede biserica Saint Jean de Malte

Cândva folosite pentru a furniza apă locuitorilor, fântânile arteziene sunt acum principalul element decorativ al oraşului.  Au fost construite între secolele al XV-lea și al XIX-lea şi le poţi întâlni pe fiecare stradă importantă.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

 

3 zile în Provence | Aix-en-Provence Aix-en-Provence

Pe lângă fântâni, în centrul istoric al Aix-en-Provence veți vedea multe statuete la colțul caselor (mi-au amintit de cele din Valetta sau Gozo), cu figuri religioase: Fecioara Maria sau alți sfinți protectori.

Explicația este că, pe la 1800, în vremea în care în oraș a fost ciumă, oamenii nu mai puteau merge la biserică pentru a se ruga, așa că au adus ”biserica” mai aproape.

Dincolo de plimbarea pe străduțele fermecătoare din Aix-en-Provence, sunt câteva obiective pe care este bine să nu le ratați dacă ajungeți aici.

Hotel de Caumont, un conac devenit centru de artă.

3 zile în Provence | Aix-en-Provence Aix-en-Provence
Hotel de Caumont

Aix-en-Provence este un oraş cu o istorie bogată. Însă perioada sa de maximă înflorire a început în secolul al XV-lea. Atunci oraşul a fost extins, la inițiativa arhiepiscopului Michel Mazarin. Cartierul care îi poartă acum numele păstrează un număr mare de conace construite pentru aristocraţia si bogaţii acelor timpuri.

Hotel de Caumont este cel mai vechi conac privat din acest oraş, datează din 1715. A fost proiectat de Robert de Cotte, care era arhitect la curtea regelui Ludovic al IVX-lea. Casa a avut de-a lungul timpului mai mulți proprietari. Într-un final municipalitatea a cumpărat-o şi aici a funcţionat Conservatorul de muzică şi dans din 1964, până în 2011. Din 2011 a fost transformat  în centru de artă.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

Hotel de Caumont are o grădină de 1000 de metri pătraţi și saloane în care se poate sta la un ceai la parter. La etaj sunt încă două saloane istorice şi un spaţiu expoziţional. Locul a devenit un adevarat reper al oraşului.

La mică distanţă de Hotel de Caumont, este principalul bulevard al oraşului: Cours Mirabeau, locul de promenadă al aristocraților din Aix.

3 zile în Provence | Aix-en-Provence Aix-en-Provence
Cours Mirabeau Aix en Provence

Aici găsim şi cea mai veche fântână arteziană din oraș, o piaţă săptămânală, dar şi cea mai veche cafenea, unde se spune că Winston Churchill şi-a scris memoriile, unde își beau cafeaua Paul Cézanne sau prietenul său, scriitorul Emile Zola, mai târziu Pablo Picasso, Edith Piaf, Alain Delon care a locuit o vreme în Aix și cu siguranță a trecut pe aici și Bradley Cooper, în viața lui de student în Aix-en-Provence. Orașul are una dintre cele mai vechi universităţi, înfiinţată încă din anul 1409. 

Pe această stradă sunt și câteva exemple deosebite de arhitectură veche, așa cum este Tribunalul de Comerț.

3 zile în Provence | Aix-en-Provence Aix-en-Provence
Tribunalul de comerț

Un alt reper al oraşului, de data aceasta din punct de vedere religios și arhitectural este Catedrala Saint-Sauveur.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on


Construcţia iniţială a fost ridicată în anul 500 pe locul unui vechi templu roman, dar, de-a lungul secolelor, monumentul a fost reconstruit sau modificat. Astăzi, pe faţada bisericii se pot distinge trei perioade istorice în care s-au adus modificări edificiului şi o combinaţie de trei stiluri arhitecturale: romanesc, gotic şi baroc.

Atelierul lui Paul Cézanne.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on


Numele de care veți auzi cel mai des în Aix este cel al pictorului Cézanne, care s-a născut în Aix-En-Provence în 1839 şi a murit tot aici, 67 de ani mai târziu, în 1906. Artisul a iubit oraşul cu pasiune, spunea despre el: „Când te-ai născut aici eşti fără speranță, nimic altceva nu ţi se pare mai bun„. Turiștii pot călca pe urmele pictorului pentru că există un traseu care te poartă în locurile dragi lui Cézanne din Aix-en-Provence. Cel mai important punct al traseului, puțin mai departe de centru, este atelierul. Acesta a fost realizat chiar după schițele artistului care avea nevoie de lumină întreaga zi motiv pentru care veți remarca ferestrele largi și foarte înalte pe ambele laturi și obloanele pe care le folosea pentru a controla lumina. În ultimii 4 ani din viaţă, Cézanne a lucrat în fiecare zi în acest atelier.

3 zile în Provence | Aix-en-Provence Aix-en-Provence
Atelierul lui Paul Cezanne Aix en Provence

Cea mai mare dragoste a lui Paul Cézanne a fost Muntele Sainte-Victoire, aflat în apropiere de Aix-en-Provence, și pe care artistul l-a pictat de 87 de ori. O parte dintre aceste tablouri au fost cumpărate de prietenul şi admiratorul său, Pablo Picasso, care a cumpărat și un castel într-un mic orăşel numit Vauvenargues, între Aix-En-Provence şi muntele Sainte-Victoire.

3 zile în Provence | Aix-en-Provence Aix-en-Provence
Muntele Saint Victoire

Cézanne iubea să picteze acest munte pentru că lucra foarte încet, câte o pensulă la fiecare 10-20 de minute. Puteau trece multe luni pînă să termine un tablou, și avea nevoie să vadă modelul în faţa ochilor, iar aici peisajul era aproape neschimbat, indiferent de anotimp.

Centrul istoric al Aix-en-Provence se parcuge ușor pe jos. Orașul are și alte locuri care merită descoperite. Sper să îmi povestiți chiar voi, cândva, despre ele. Impresia mea este că a fost și rămâne un oraş cosmopolit, un loc care pare să aibă mereu timp pentru boemă, pentru visare.
Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-l mai departe. Și te invit să citești următorele ”episoade”: despre Marsilia, Arles sau renumita gastronomie provensală.
Urmărește poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

4 Comments

  • Micaela Gloter

    25/05/2019 at 12:25

    Amorezata de Provence,unde mi-am petrecut multe vacante,iti admir stilul concis si calduros in care scrii.Iti recomand de asemeni cartile lui Peter Mayle,spumoase,ironice si pline de dragoste pentru Provence.

    Răspunde
  • Luminița Popescu

    22/05/2019 at 12:51

    Multumesc, Dana! Minunat scrii, trezind dorința de „evadare”.
    Spiritul provensal și frumusețea pură ă regiunii, splendid descrise si în cărțile jurnalistului si scriitorului
    englez Peter Mayle : Un an în Provence, Din nou în Provence și Provence pentru totdeauna….

    Răspunde
    • Dana Gonț

      22/05/2019 at 12:55

      Mulțumesc mult! Cred că transmit dorința de “evadare” pentru că e ceva ce e cu mine mereu. 🙂
      Despre cărți știu, dar nu le-am citit încă. Mulțumesc pentru recomandare!

      Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!