Booking.com
Călătorie în Provence | Gastronomia

Călătorie în Provence | Gastronomia

Provence este un paradis pentru iubitorii de artă, de istorie, de mare, dar este şi ”Raiul” gurmanzilor și iubitorilor de gastronomie.

15.000 de hectare de grădini, 10.000 de hectare de podgorii, 14.000 de hectare de livezi și tot atâtea pe care se cultivă orez (aici este concentrată aproape toată producția de orez a Franței) ferme de animale, producători de miere sau lavandă și alte suprafețe importante cu măslini. Sunt doar câteva dintre cifrele care vă vor ajuta să înțelegeți de ce Provence este una dintre cele mai apreciate regiuni pentru turismul culinar.

Gastronomia franceză este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, iar cea provensală este unul dintre vârfurile ei de lance. Ingrediente ei esențiale sunt timpul și produse locale de calitate. Povestea oricărui preparat începe întotdeauna de la o piață locală sau un producător, pe care îi poți găsi în orice sătuc al regiunii. Eu am făcut o plimbare prin piața din Aix-en-Provence și prin cea de pește din Marsilia, și arată cam așa…

Care sunt deliciile gastronomiei din Provence? Voi începe cu cele emblematice, dar voi le voi menționa și pe unele mai puțin cunoscute, pentru că, în afară de produsele specifice întregii regiunii, există și unele care vin din anumite orașe sau locuri. 

Călătorie în Provence | Gastronomia provence gastronomie


Înainte de toate, lavanda, uleiul de măsline sau ierburile de Provence sunt prezente în orice piață. În mod tradiţional, cele din urmă sunt un amestec de cimbru, oregano, rozmarin şi cimbrişor.  În timp, s-au mai adăugat şi alte plante aromatice.

Ceva mai puţin cunoscute sunt însă produsele care provin dintr-un loc anume și, de obicei, fiecare are o poveste.
În Aix-en-Provence, de exemplu, s-au născut dulciurile Calisson. Legenda spune că atunci când Regele René s-a recăsătorit cu Jeanne de Laval, o domniţă cu vreo 20 de ani mai tânără decât el, aceasta era foarte tristă. Ca să o vadă zâmbind, Regele le-a cerut patiserilor regali să inventeze ceva. Când Jeanne de Laval a gustat prăjitura, a zâmbit pentru prima dată. Unul dintre invitaţi a exclamat în limba provensală „kalisson” – „uite-o că zâmbeşte” şi cum nimeni nu ştia care este numele acestei prăjituri aşa i se spune și astăzi.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

Dulciurile Calisson trebuie să conţină 30% migdale din zona mediteraneană, 30% pepene galben confiat şi 40% zahăr şi arome. În Aix-En-Provence există cam 10 patiseri care le fac în mod tradiţional.

La Marsilia, tot limba provensală a dat numele unui alt preparat specific: supa de peşte Bouillabaisse. Se face din 5 până la 7 feluri de peşte, iar dificultatea reţetei constă în a-i pregăti pe toţi la fel de bine în acelaşi timp. Bouillabaisse înseamnă în provensală: clocoteşte-scade. Cu alte cuvinte când supa începe să fiarbă, trebuie dat focul mic. Se pune primul sortiment de peşte, cel care fierbe cel mai greu, se lasă la clocotit, apoi se dă focul încet, se pune alt soi de peşte şi tot aşa. E nevoie de foarte mult timp pentru preparare. Când se serveşte, carnea se pune separat de zeamă și se însoțesc de pâine prăjită și un sos de usturoi.

Călătorie în Provence | Gastronomia provence gastronomie

Şi Marsilia are dulciurile proprii: biscuiţii Navette, în formă de bărcuță și, în rețeta originală, cu apă de flori de portocal. Astăzi îi găsești cu nenumărate arome. 

Călătorie în Provence | Gastronomia provence gastronomie

Pe mine nu m-au impresionat ca gust sau textură, mai ales pentru că sunt foarte tari, dar, bineînțeles, biscuiții au în spate mai multe legende.

Călătorie în Provence | Gastronomia

O delicatesă a regiunii Provence este şi carnea taurului de Camargue.
Camargue este o impresionantă rezervaţie naturală unde trăieşte o specie de tauri sălbatici, singura care a primit în Franţa denumire de origine protejată. Din păcate nu am vizitat Camargue şi nu aş vrea să detaliez povestea taurilor, dar produsul este unul de top al regiunii.

Pentru că rezervaţia naturală cuprinde și delta Rhonului, regiunea este foarte potrivită şi pentru culturile de orez. Specific acestui loc este orezul roşu de Camargue. Culturile de aici reprezintă 98% din producția de orez a Franței. 🙂

Pentru francezi nu există o masă bună fără un vin la fel de bun. În Provence se face vin de cel puțin 2.500 de ani, iar în zilele noastre se produc anual aproape 600.000 de hectolitri. Regiunea are astăzi 5 soiuri de vin cu denumire de origine protejată, iar podgoriile din Provence şi-au câştigat celebritatea şi prin soiurile unice, dar şi prin felul în care îşi seduc vizitatorii. Eu am vizitat Château La Coste,  aflată la 15 km de Aix-en-Provence.

Călătorie în Provence | Gastronomia

Château La Coste este mai mult decât o podgorie, este o galerie de artă contemporană în aer liber, îmbină natura cu arta, arhitectura și bunul-gust.

Călătorie în Provence | Gastronomia provence gastronomie

Are exponate integrate în peisajul natural, o galerie expozițională și un pavilion unde au loc evenimente culturale, concerte, sau proiecții de film în aer liber. 

Călătorie în Provence | Gastronomia provence gastronomie


Este un loc în care te poți pur și simplu plimba toată ziua și poți mânca la unul dintre cele cinci restaurante care deservesc domeniul sau unde te poți caza la prețuri, totuși, exclusiviste care încep de la 600 € pe noapte.

La fel de mult ca vinul, o altă băutură locală este faimoasă: Pastis, un soi de lichior care poate avea o combinație de până la 50 de plante, servit cu apă și gheață.

Călătorie în Provence | Gastronomia provence gastronomie

A fost creat de un personaj cu o poveste foarte interesantă: Paul Ricard. Acesta a fost antreprenor, producător al primului film franţuzesc în culori, constructorul unui circuit de Formula 1 și pictor pasionat.

Voi încheia povestea gastronomiei din Provence cu o poveste simpatică pe care am aflat-o din cartea scriitorul Ioan T. Morar, ”7 ani în Provence”. Cuvântul damigeană, pe care l-am crede cât se poate de neaoș, vine tot din această regiune. În vremea în care Regina Jeanne (Giovanna) a Neapolelui venea să ceară binecuvântarea Papei, la Avignon, înnopta la un sticlar. În cinstea ei, și pentru a-și dovedi măiestria, acesta a făcut o sticlă foarte mare, pe care a vrut să o numească Reine Jeanne. Regina a cerut să i se spună simplu, dame Jeanne. Așa am ajuns la… damigeană.

Bucătăria provensală este un melanj al culorilor şi aromelor.  Francezii spun că gastronomia este arta prin care reușesti să produci fericire din bucate. Şi cine poate vorbi mai bine despre fericire decât locuitorii tărâmului care a inventat ”joie de vivre”…

Îți recomand să citești și poveștile orașelor Aix-en-Provence,  Marsilia sau Arles, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.
Te invit să urmărești poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!