Dacă iubiţi aristocraţia, veţi îndrăgi Aix-en-Provence, dacă vă plac amestecul de vechi şi nou, diversitatea şi atmosfera cosmopolită, veţi îndrăgi Marsilia, dacă iubiţi istoria, Arles vă va intra la inimă.
Arles este orăşelul cu cea mai importantă moștenire arhitecturală din vremea Imperiului Roman, din Provence. Iar obiectivele turistice de neratat ale orașului sunt în principal în jurul acestei istorii.
Ce să nu ratezi în Arles
Amfiteatrul Roman este principalul obiectiv turistic al oraşului. Este inspirat chiar de planurile Colosseum-ului din Roma şi are o capacitate de peste 20.000 de locuri. Este foarte bine conservat, e o arenă pe două nivele, cu 120 de arcuri şi un imens sistem de galerii.
View this post on Instagram
Locul găzduieşte încă multe evenimente, cel mai important este spectacolul de coridă. Napoleon al III-lea este cel care a acordat câtorva oraşe din Franţa autorizaţia de a organiza coride, iar Arles este unul dintre aceste locuri.
Vă voi scuti de detaliile acestui spectacol, pe care le-a aflat de la ghid, însă oricât de straniu pare pentru noi, coridele sunt foarte iubite de localnici, bilete se vând cu mult timp înainte, și chiar dacă în Arles sunt multe sărbători, aceasta este probabil cea mai importantă a oraşului.
Dacă vreți să prindeți orașul în timpul uneia dintre sărbătorile lui, nu este chiar greu. Pentru micul orăşel turismul este principala sursă de venit, astfel încât este mereu animat de evenimente culturale sau festivaluri. De la Feeria de Paşte, la concursuri de costume tradiţionale, festivaluri de muzică sau la tradiţia alegerii Reginei oraşului, care devine un fel de ambasador al regiunii pentru o perioadă de trei ani.
Pe lângă toate astea aici se organizează un festival prestigios de fotografie încă din 1970. Cu alte cuvinte Arles are mereu un motiv de sărbătoare.
Lângă Arena Romană este şi Teatrul Roman. O construcţie de secol I care poate primi 10.000 de spectatori. Din păcate, monumentul păstrează doar două coloane originale din cele 27 iniţiale.
Însă urmele romanilor în Arles sunt peste tot. Chiar şi în locuri mai puţin vizibile. Sub piaţa centrală a oraşului este Criptoporticul, o galerie subterană antică, în formă de potcoavă, datând din secolul I î.Hr. Sunt multe dovezi în sprijinul ipotezei că aceste galerii erau unele comerciale (nici mall-ul nu e o invenție modernă 🙂 )
Tot în piaţa centrală poate fi admirată Biserica Saint Trophime, din secolul XII, care poartă numele primului episcop al orașului și a cărei faţadă este considerată unul dintre cele mai frumoase exemple de sculptură în stilul romanesc.
Catedrala este construită din 30 de feluri de piatră, iar sculptura este impresionantă și în curtea interioară a bisericii.
Pentru iubitorii de istorie antică, Arles are un impresionant muzeu, Musée de l’Arles antique, situat în apropierea locului în care a fost hipodromul roman. Muzeul are a doua cea mai mare colecție, după Vatican, de sarcoface din perioada pre-creștină.
Arles este un oraş cu un patrimoniu arhitectural bogat şi o viaţă culturală dinamică. Iar dacă în Aix-en-Provence puteți merge pe urmele lui Paul Cézanne, în Arles există traseul Van Gogh. Perioada petrecută în acest oraș a fost cea mai prolifică din cariera lui Van Gogh, acesta a pictat aproape 300 de lucrări în 15 luni. Şi tot acesta este locul în care şi-a tăiat urechea, după o ceartă cu bunul său prieten Paul Gaugin.
Arles este şi locul în care s-a născut designerul Christian Lacroix. Acesta şi-a lăsat amprenta asupra oraşului prin decorarea Hotelului Jules Cesar. Clădirea a fost o mănăstire carmelitană construită in anul 1634, a devenit spital în timpul Revoluției Franceze, iar de la sfârşitul anilor 1920 s-a tranformat în hotel de lux.
Deși este un orășel micuț, Arles are multe de descoperit. Şi va avea mereu o istorie de spus.
Îți recomand să citești și despre Aix-en-Provence sau Marsilia, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.
Urmărește poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.