Booking.com
Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor

Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor

Descopăr cu bucurie locuri noi și ascunse din România, iar o surpriză recentă este Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor.

Ținutul Pădurenilor

Mândrii sunt pădurenii de zona lor și pe bună dreptate. Ţinutul lor se întinde între Valea Mureşului (la nord), Ţara Haţegului (la sud) şi Munţii Poiana Ruscă (la vest) și cuprinde 40 de sate de munte.

Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor Tinutul Pădurenilor

Peisaj din Ținutul Pădurenilor

Ca să ajungi la Alun, din Hunedoara, mergi spre spre Ghelari, comună fanion a pădurenilor. Aici este o biserică impresionantă, supranumită ”Catedrala Pădurenilor”, construită cu multă trudă și mult sacrificiu de localnici. Are 47 m lungime, 21 m lățime și 47 m înălțime, și a fost începută în 1939 și finalizată în 1960.

Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor

Biserica din Ghelari

Drumul spre Alun, satul de marmură

Traseul spre Alun trece și prin Bunila, peisajele sunt superbe, dar dai de un drum neasfaltat, pe care nu-l recomand mașinilor de oraș. Când te apropii de Alun, drumul este deja pavat cu piatră de marmură, semn că ești aproape.

Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor drum alun

Drumul spre Alun, pavat cu marmură

Alun se află în imediata apropiere a unei fost cariere de marmură, închisă în 1990. Pădurenii spun că marmura de Alun era printre cele mai căutate și că ea a fost folosită și la construcția Casei Poporului. Ea se deosebește de cea de la Rușchița, unde este cel mai renumit zăcământ de marmură din România, prin granulația mai fină și prin tente de brun-gălbui sau brun-roșcat.

Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor

Fosta carieră de marmură din Alun | foto: Cristi Drăgan

Satul de marmură a fost unul bogat, oamenii aveau animale multe, lucrau la carieră și exista aici chiar și un liceu. Locuitorii foloseau resturi de la carieră pentru case și diverse construcții și astfel cea mai mare parte a caselor de aici au fundația și chiar primul nivel din marmură. Peste ele s-a construit cu lemn sau cărămidă.

Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor satul de marmura

Casă din Alun, primul nivel este din marmură

În gospodăriile mai vechi poți vedea gardul, o șură sau un grajd, construite din marmură.

Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor satul de marmura

Grajd de marmură din Alun

Veți citi poate în alte surse că satul este părăsit. Chiar dacă sunt multe case care nu sunt locuite permanent, mai există câțiva locuitori. În plus, foarte mulți vin în weekend sau vacanțe.

Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor satul de marmura

Înțeleg că în ultimii ani este un interes crescut și pentru a cumpăra case aici. Dacă ele vor fi restaurate și introduse în circuitul turistic, probabil acest loc va primi o nouă viață.

Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor biserica marmura

Biserica de marmură din Alun

Deosebit de impresionantă este și biserica din Alun. A fost ridicată între anii 1937 și 1939, este construită în totalitate din marmură. Este unică în România și una dintre puținele din Europa. De ea se ocupă câteva măicuțe pe care eu nu am îndrăznit să le deranjez, dar când am ieșit din curte una dintre ele m-a strigat și mi-a dăruit un magnet cu fotografia bisericii. L-am primit cu mare bucurie.

Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi.

Îţi recomand să citești și povestea Castelului Daniel din Tălișoara  sau despre Abația Cisterciană din Cârța și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Instagram sau TikTok.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

6 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!