Booking.com
Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

Anul acesta am ajuns în Grecia de trei ori. La ultima dintre plecări, cea de la Atena, un prieten m-a întrebat: ”Iar Grecia? Tu nu mai știi altceva?” I-am răspuns spontan: ”Aș avea nevoie de o viață să pot spune că știu Grecia!” Și după ce am spus asta, am realizat că este unul dintre marile adevăruri care se pot afirma despre această țară.

Pentru români, Grecia este unul dintre locurile preferate pentru vacanța de vară. Dar vă propun să descoperiți cum vă puteți ”alina” dorul de Grecia și în restul anului, cu un city-break la Atena. Este una dintre cele mai accesibile și potrivite destinații pentru un weekend prelungit, cu o vreme plăcută aproape tot timpul anului. Mai ales acum, când există cursă low cost directă de la București, cu Ryanair.
Înainte de a-ți recomanda ce să vizitezi într-un city break la Atena, un pic despre acest oraș antic, cu suflet tânăr.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

Scurtă istorie a orașului

Atena este locuit de cel puțin 5000 de ani, de aceea veți găsi frânturi de istorie peste tot. Este cunoscut mai ales pentru istoria sa antică, iar epoca de glorie a fost cea a lui Pericles, 500 î.H, când a devenit cel mai puternic oraș din Grecia. Atunci și acolo s-a născut democrația, Atena era centrul intelectual și de artă al lumii antice și tot atunci s-a construit Partenonul, templul de pe Acropole dedicat zeiței Atena.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

Cum arăta Acropole în antichitate

În vremea lui Alexandru cel Mare (356-323 î.Hr.) Atena își păstrează importanța datorită minților strălucite, filozofilor și școlilor excepționale. A rămas centrul intelectual al vremii și în perioada de ocupație romană și dincolo de ea. Romanii au apreciat cultura ateniană, au luat ce era mai bun din ea și au contribuit la dezvoltarea orașului. Ei au construit Biblioteca lui Hadrian și Agora Romană, dar și multe utilități publice. Și în zilele noastre mai sunt 39 de kilometri de canalizare din vremea împăratului Hadrian. Ocupația bizantină (330-1453) a adus declinul Atenei, școlile filozofice au fost interzise, populația a scăzut, dar această perioadă i-a oferit numeroase biserici pe care le putem vedea încă în centrul istoric al orașului.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

Vechea biserică bizantină care dă numele cartierului Monastiriki și, în spate, Catedrala Metropolitană din Atena.

Au urmat aproape 400 de ani de ocupație otomană (1453-1821) și asediul Acropolei (1687) de către venețieni, care a dus la distrugerea Partenonului. A fost începutul declinului sever al Atenei. După Războiul de Independență, când Atena a devenit capitala noului stat grec, orașul avea doar 5000 de locuitori. După războiul greco-turc, tratatul de la Lausanne a adus la Atena, în 1923, aproape un milion de greci care trăiau în Turcia. Aceștia au creat suburbii în care să poată locui.

Atena a fost ocupată de naziști în cel de-al Doilea Război Mondial, iar după acesta a avut parte de dictatură militară, perioadă care a industrializat mult Grecia. Să nu uităm de criza economică din 2009 care și-a pus și ea amprenta în viața orașului.

Cam aceasta este c..ea mai scurtă versiune de care am fost capabilă despre istoria locului. Și țineți cont că nu am povestit nimic din vasta lor mitologie! Cred că a ști acest context ne ajută să înțelegem mai bine orașul în care sunt atât locuri de-o frumusețe care îți taie respirația, dar și zone pe care îți vine să le ocolești, are plaje unde guști la dolce vita în stil grecesc, dar și piețe în care au loc proteste sau greve. Este un oraș cu zeci de muzee și locuri istorice incredibile, dar și zgomotos și aglomerat. Jumătate din populația Greciei locuiește aici!

Ce să vizitezi în Atena

Acropole este, fără îndoială, cel mai important și impresionant loc turistic al orașului. Denumirea vine de la alăturarea ackros + polis, în traducere cetatea de pe deal, acesta este motivul pentru care în Grecia sunt multe acropole, cea din Atena este însă cea mai cunoscută și singura căreia i se spune doar Acropole.

Acropole este cu atât mai spectaculos cu cât îți oferă o vedere panoramică asupra întregului oraș. Primul monument impresionant pe care îl vei vedea urcând este Odeonul lui Herodes Atticus, un teatru antic unde se țin încă spectacole.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

 

Apoi vei ajunge la intrarea impresionantă, cu aspect de fronton, cu scări și coloane de marmură (propilee este termenul folosit pentru acest gen de intrări), dar imposibil de fotografiat. Din cauza afluxului de turiști, ghizii nu lasă pe nimeni să se oprească, pentru că s-ar crea un blocaj.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr atena acropole

Intrarea pe Acropole

Partenonul, templul dedicat zeiței Athena Parthenos, îți va fura privirea imediat ce treci de intrare. Este unul dintre cele mai importante monumente antice din lume și un exemplu de arhitectură dorică. Se lucrează de mulți ani la conservarea lui, așa că cel mai probabil veți vedea și schele pe acolo, este construit din marmură și în vremea sa de glorie adăpostea o imensă statuie din aur și fildeș a zeiței Atena și numeroase sculpturi. A fost distrus în timpul asediului venețienilor din 1687 când, dintr-o clădire perfect funcțională, a devenit o ruină. Tot atunci s-au furat și distrus multe dintre sculpturi și decorațiuni.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr atena partenon

Partenonul

Templul dedicat lui Poseidon, Erechteionul, este cea mai nouă clădire construită pe Acropole, decorată cu cariatide (statui cu reprezentări feminine care îndeplinesc rolul unei coloane). Cele care sunt acum în aer liber sunt replici, trei dintre cele originale sunt la Muzeul Acropole, iar o a patra la British Museum în Londra.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

Erechteion

De altfel o mare parte dintre sculpturi sau alte piese arheologice ale Partenonului se găsesc la Muzeul Acropole, de la baza dealului, un muzeu modern deschis în 2009 ca un răspuns al ministrului Culturii din acea vreme către britanici, care refuză să returneze artefactele de pe Acrople, motivând că Grecia nu are unde să le expună.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

Noul Muzeu Acropole

Chiar dacă Atena are și un alt Muzeu de Arheologie cu exponate impresionante, pentru turiștii care ajung într-un city break Muzeul Acropole este mult mai ușor de vizitat. Partea frumoasă este că are și un restaurant unde se mănâncă foarte bine.

De la Acropole se ajunge însă ușor, pe jos, în zona Plaka unde sunt multe restaurante și taverne. Recomand Athinaikon, unul dintre restaurantele pe care le-am încercat.

Tot la o distanță ușor de parcurs pe jos merită să descoperiți în continuare Arcul lui Hadrian și Templul lui Zeus Olimpic, cunoscut și sub numele de Olympieion sau Coloanele Zeusului Olimpic.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

Templul lui Zeus Olimpic

Foarte aproape este Piața Syntagma, piața centrală a orașului Atena, situată în fața vechiului Palat Regal din secolul al XIX-lea, actuala clădire a Parlamentului. Acolo au avut loc numeroase evenimente istorice şi se organizează cel mai des proteste. Schimbul de gardă de la Palatul Parlamentului, care are loc din oră în oră, este un ritual pe care îl „vânează” turiştii. Inedită este uniforma pentru care este nevoie de o oră şi jumătate să fie îmbrăcată şi câţiva oameni care să ajute. Încălţămintea soldaţilor cântăreşte 10 kilograme. 

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr
Soldații se numesc evzoni, iar partea de jos a tunicii lor are 400 de pliuri care simbolizează cei 400 de ani de ocupație otomană. 

O poveste care mi s-a părut extrem de interesantă este că, foarte central, destul de aproape de Piaţa Syntagma, găsim Strada Bucureşti, cu magazinele celor mai scumpe branduri: Dior, Gucci, Prada, Louis Vuitton, etc. De altfel singurele străzi cu nume de oraşe străine din Atena sunt: Bucureşti (Voukourestiou), Iaşi (Iassiou) şi Drăgăşani (Dragatsaniou)! Explicaţia este legată de faptul că lupta de eliberare a grecilor de sub Imperiul Otoman, eteria, a avut rădăcini adânci în România.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

O altă legătură remarcabilă cu România, despre care s-a vorbit prea puțin, este că omul care a reînviat Jocurile Olimpice a fost Evanghelis Zappas, un negustor grec înstărit care a trăit în România! El a finanţat primele Jocurile Olimpice moderne în 1870 și 1875 care s-au numit chiar Zappas Olympics și a donat bani pentru restaurarea stadionului Panathenaic, singurul stadion din lume construit în întregime din marmură.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

Stadionul Panathenaic din Atena, unde au avut loc primele ediții ale Jocurilor Olimpice Moderne.

Atena este foarte mult despre istorie, monumente antice și muzee. Și orice loc veți vizita va fi cu multe povești din mitologie. Aș mai putea adăuga multe alte muzee și clădiri istorice, sau locuri pe care le puteți descoperi mergând la pas prin oraș, dar și străduțe chic sau cartierul Monastiriki pentru shopping.

În fiecare călătorie în care merg îmi place să vânez un apus de soare și / sau un loc înalt. Un loc frumos unde le puteți avea pe amândouă, cu o vedere asupra întregului oraș, este dealul Lycabettus, cel mai înalt punct din Atena, unde veți găsi și o mică biserică. Cel mai uşor ajungeţi pe acest deal cu funicularul. Dar, chiar și așa, tot veţi mai avea de urcat o parte de drum pe jos.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

O vizită la Atena nu este însă completă dacă nu mergi la Capul Sounion, cel mai sudic punct al peninsulei Atica. Aici este Templul lui Poseidon, construit de acelaşi arhitect ca Partenonul şi unicul templu pătrat. Turiştii vin aici special pentru apusul de soare care este cu adevărat spectaculos.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

 

Partea și mai frumoasă a unei călătorii la Atena este că poate fi punctul de plecare către alte locuri de vizitat. Din portul Pireu sunt croaziere de o zi sau de mai multe înspre diverse destinaţii.

Atena | Ce să vizitezi în orașul antic cu suflet tânăr

Portul Pireu

Înainte de a ajunge în Atena vă recomand să căutați ”athens tourist card” și să vă faceți o idee despre avantajele cardului de turist. Sunt foarte multe variante de preț, în funcție de câte zile este valabil, câte obiective vreți să vizitați, dacă includeți transportul în comun sau adăugați și o croazieră de o zi. Grupul meu a beneficiat de un ghid cu experiență și vorbitor de limba română, Akis Spyratos, așa că nu am avut bătăi de cap legate de bilete sau programări.

Atena este un oraș care are o legendă pentru fiecare loc, o rivieră de 17 km, o tavernă pe toate gusturile, un muzeu pentru orice pasionat de turism cultural și o climă blândă, ceea ce o face frecventabilă în orice anotimp. Vă doresc călătorii de bonton!

Îți recomand să citești și Creta Creta | La dolce vita în stil grecesc sau Cele 7 minuni din Iordania, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.
Te invit să mă urmărești și pe Facebook, Youtube sau Instagram.

Această călătorie a fost făcută la invitația Ryanair care operează zboruri directe din București către Atena.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

6 Comments

  • Jurnal de calatorii

    21/11/2019 at 11:43

    Multumim pentru articol.
    L-am citit cu mare drag (informatii utile si fotografii minunate).
    Pentru mine intrebare este: „Iar Italia? Tu nu mai stii altceva?” 😉 😉
    Succes in toate proiectele!!!!!!

    Răspunde
    • Dana Gonț

      25/11/2019 at 00:47

      Mulțumesc mult! La începutul călătoriilor mele mă feream de Italia și Grecia pentru că mi se păreau locuri în care prea merge toată lumea. Acum am înțeles de ce! :))
      În Italia am fost mai puțin, dar am sentimentul că va urma.

      Răspunde
  • Elvira

    21/11/2019 at 06:55

    Am fost anul acesta în Atena și sper să mai ajung. Am stat în Gazi pentru că acolo am găsit cazare cu parcare asigurată, plus că acel cartier este aproape de Acropole. Visez să hoinăresc o vară prin Grecia.

    Răspunde
  • Andrei

    21/11/2019 at 00:25

    Am așteptat cu ochii pe mail articolul ăsta și când a venit eram acolo. L-am citit prima dată pe la ora 23 și de atunci până acum mi-am facut planuri de călătorie și chiar am dat o fugă ( în gândul meu ) până la Atena.

    Răspunde
    • Dana Gonț

      21/11/2019 at 00:27

      Mă bucur! E foarte accesibilă Atena, recomand însă și o zi de croazieră în insulele apropiate, eu am avut ghinion, a fost grevă în transporturi și nu am putut pleca. 😀

      Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!