Booking.com

Zbor cu balonul în Harghita

Se întâmplă lucruri frumoase în România turistică și un zbor cu balonul cu aer cald este una dintre experiențele care merită încercate, cel puțin o dată în viață.

Sigur, ca toată lumea, îmi doresc să zbor cu balonul în Cappadocia sau în Iordania. Însă am ajuns să fac primul meu zbor în Harghita și cred că a meritat din plin! Mai ales la cât iubesc eu țara asta frumoasă!

Zbor cu balonul în Harghita

Ce trebuie să știi despre un zbor cu balonul

În primul rând trebuie să știi că e foarte frumos! Mai ales dacă ești ca mine și cauți mereu un loc înalt de unde să admiri peisajul. Iar dacă zbori pentru prima dată, iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le afli înainte de a zbura cu balonul cu aer cald.

1. Zborurile au loc foarte devreme, dimineața, la răsărit. Motivele sunt legate de curenții de aer. Totul începe cu pregătirea balonului, care durează aproximativ o jumătate de oră. Timp în care poți face liniștit fotografii. 🙂

Zbor cu balonul în Harghita, pregătirea
Zbor cu balonul în Harghita, pregătirea

2. Vremea este un factor decisiv pentru ca balonul să se poată ridica. De aceea vei afla cu o seară înainte care este probabilitatea de a zbura, dar decizia finală se ia chiar în dimineața respectivă. La rândul meu am avut emoții că zborul s-ar putea anula, mai ales că făcusem drumul special pentru asta de la București. Pilotul balonului, Pete Arnold, ne-a asigurat însă că peste 80% dintre zborurile programate se și realizează.

Zbor cu balonul în Harghita
Am împărțit experiența aceasta cu trei prieteni de călătorii: Ana Negoiță (Anapedia Travel), Szilard Toth (Siltrips) și Alina Dima.

3. În cazul balonului din Harghita, în nacelă intră maximum 4 turiști, de o greutate normală. Desigur, în lume sunt și baloane cu o nacelă mai încăpătoare.

Zbor cu balonul în Harghita
Admirând priveliștea din nacelă

4. Zborul efectiv durează între 40 de minute și 80 de minute, în funcție de condițiile propice pentru aterizare. Experiența, cu totul, durează însă aproape 3 ore. Cu drumul până acolo, ridicarea balonului, aterizarea în alt loc, strângerea balonului și drumul de întors. În plus, Pete Arnold încheie zborul cu un moment festiv despre care nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că este o surpriză.

Zbor cu balonul în Harghita

5. Pentru că atât decolarea, cât și aterizarea au loc pe câmp, uneori este rouă, alegeți o încălțăminte versatilă. Deși este răcoare dimineața, în balon nu am simțit răcoarea, venea destul aer cald de la arzătoare.

Zbor cu balonul în Harghita

6. E periculos? Nu am simțit nicio clipă pericolul, dar am ales un pilot cu experiență (lucru esențial!) și, mai ales, am ascultat toate indicațiile! Accidentele cu balonul sunt foarte rare și în general au loc pentru că un pasager a avut o idee… Eu una m-am bucurat de peisaje și de zborul lin.

7. Prețul de persoană a fost, în 2022 când am zburat eu, 850 de lei. Și primul instinct este să spui: wow, ce mult! Dar când înțelegi costurile începi să vezi lucrurile puțin altfel. Balonul și nacela costă aproximativ 60.000 de euro, anvelopa se schimbă o dată la 5 ani și se întreține anual cu o verificare în Austria. Echipa este formată din minim 3 oameni, cu mașină de teren. Pentru fiecare zbor se consumă destul de mult gaz, nu se face mai mult de un zbor pe zi (mai rar se mai poate face un zbor mai scurt la apus) și nu mai discutăm de durata și costurile școlii de pilotaj.
Imaginile sunt grăitoare, un scurt video puteți vedea și aici, postat pe contul meu de Instagram.

Dacă vă tentează experiența, vă invit să luați legătura direct cu pilotul Pete Arnold, la telefonul 0740.680.632 și nu ezitați să-i spuneți că ați citit aici despre această experiență și să puneți toate întrebările pe care le mai aveți despre zborul cu balonul.

Zbor cu balonul în Harghita
Pete Arnold, pilotul nostru

Deși acest zbor cu balonul în Harghita a fost scopul călătoriei, am văzut și alte lucruri în weekendul petrecut în zonă. Citește aici ce poți face într-un weekend la Odorheiu Secuiesc.

Sau despre alte destinații de călătorie, ca Ținutul Buzăului sau Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor. Poți să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești.

Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.


Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

3 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!