Se întâmplă lucruri frumoase în România turistică și un zbor cu balonul cu aer cald este una dintre experiențele care merită încercată, cel puțin o dată în viață.
Sigur, ca toată lumea, îmi doresc să zbor cu balonul în Cappadocia sau în Iordania, dar am ajuns să fac primul meu zbor în Harghita și cred că a meritat din plin! Mai ales la cât iubesc eu țara asta frumoasă!

Ce trebuie să știi despre un zbor cu balonul
În primul rând trebuie să știi că e foarte frumos! Mai ales dacă ești ca mine și cauți mereu un loc înalt de unde să admiri peisajul. Iar dacă zbori pentru prima dată, iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi înainte de a zbura cu balonul cu aer cald.
1. Zborurile au loc foarte devreme, dimineața, la răsărit. Motivele sunt legate de curenții de aer. Totul începe cu pregătirea balonului, care durează aproximativ o jumătate de oră. Timp în care poți face liniștit fotografii. 🙂

2. Vremea este un factor decisiv pentru ca balonul să se poată ridica, motiv pentru care vei afla cu o seară înainte care este probabilitatea de a zbura, dar decizia finală se ia chiar în dimineața respectivă. La rândul meu am avut emoții că zborul s-ar putea anula, mai ales că făcusem drumul special pentru asta de la București și nu am stat mai mult de un weekend. Pilotul balonului, Pete Arnold, ne-a asigurat însă că peste 80% dintre zborurile programate se și realizează.

3. În cazul balonului din Harghita, în nacelă intră maximum 4 turiști, de o greutate normală. Desigur, în lume sunt și baloane cu o nacelă mai încăpătoare.

4. Zborul efectiv durează între 40 de minute și 80 de minute, în funcție de condițiile propice pentru aterizare. Experiența, cu totul, durează însă aproape 3 ore. Cu drumul până acolo, ridicarea balonului, aterizarea în alt loc, strângerea balonului și drumul de întors. În plus, Pete Arnold încheie zborul cu un moment festiv despre care nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că este o surpriză.

5. Pentru că atât decolarea, cât și aterizarea au loc pe câmp, uneori este rouă, alegeți o încălțăminte versatilă. Deși este răcoare dimineața, în balon nu am simțit răcoarea, venea destul aer cald de la arzătoare.

6. E periculos? Nu am simțit nicio clipă pericolul, dar am ales un pilot cu experiență (lucru esențial!) și, mai ales, am ascultat toate indicațiile! Accidentele cu balonul sunt foarte rare și în general au loc pentru că un pasager a avut o idee… Eu una m-am bucurat de peisaje și de zborul lin.


7. Prețul de persoană este 850 de lei. Și primul instinct este să spui: wow, ce mult! Dar când înțelegi costurile începi să vezi lucrurile altfel. Balonul și nacela costă aproximativ 60.000 de euro, anvelopa se schimbă la 5 ani și se întreține anual cu o verificare în Austria. Echipa este formată din minim 3 oameni, cu mașină de teren, pentru fiecare zbor se consumă destul de mult gaz, nu se face mai mult de un zbor pe zi (mai rar se poate face un zbor mai scurt la apus) și nu mai discutăm de durata și costurile școlii de pilotaj.
Imaginile sunt grăitoare, un scurt video puteți vedea și aici, postat pe contul meu de Instagram.
Dacă vă tentează experiența, vă invit să luați legătura direct cu pilotul Pete Arnold, la telefonul 0740.680.632 și nu ezitați să puneți toate întrebările pe care le mai aveți despre zborul cu balonul.

Mai mult despre povestea lui Pete a scris aici și Anapedia Travel. Deși zborul cu balonul în Harghita a fost scopul călătoriei, am făcut și văzut alte lucruri în weekendul petrecut în zonă. Citește aici ce poți face într-un weekend la Odorheiu Secuiesc.
Până atunci, îți recomand să citești și despre alte destinații de călătorie, ca Ținutul Buzăului sau Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor. Poți să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești.
Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.
2 Comments
fabian
29/07/2022 at 10:12Ce frumos! Super experienta!
Adrian Burcuta
14/07/2022 at 12:14Foarte frumos.