O vacanță în Kavala a fostmai mult timp în gândurile mele, dar nu m-am grăbit, pentru că este un loc în care simțeam că „pot ajunge oricând”.
Nu am ajuns oricând, dar am ajuns la momentul potrivit! Am vizitat Kavala la început de august, în 2023, în plin sezon. Am descoperit aici un oraș pitoresc, plaje frumoase, foarte multe opțiuni pentru iubitorii de cultură, pe scurt un loc unde poți face activități foarte diverse.
Cum și de ce să ajungi în Kavala
Kavala se află în Nordul Greciei și este cel mai important port din regiunea Macedoniei de Est. Din București, cea mai scurtă rută spre Kavala are mai puțin de 600 de kilometri, iar dacă mergi cu avionul poți ajunge în Salonic, de unde poți aranja un transfer.
Kavala este pentru mulți turiști români un punct de tranzit către insula Thassos. E aceeași situație ca în Preveza, pe unde mulți turiști trec în drum spre Lefkada. Dar din ce în ce mai mulți călători descoperă că aceste destinații de pe continent au un farmec aparte, că sunt mai puțin aglomerate și mai prietenoase cu bugetul. Și mai este ceva! În insulele foarte turistice, există oameni care vin să lucreze pe timpul verii și apoi se întorc la casele lor. În Kavala, ca și în Preveza sau Parga, te simți parte din oraș. Vezi aceeași oameni, localnici, la magazine, vezi tinerii ieșind seara prin oraș, îți poți face prieteni. În câteva zile, când ieși în oraș, sunt șanse să vezi fețe cunoscute. Iar pentru mine sentimentul acesta a fost extrem de plăcut.
Kavala, orașul istoric
Despre ce să vizitezi în Kavala, partea istorică a orașului, am scris deja un articol detaliat pe care îl poți citi aici. O listă scurtă cuprinde: o plimbare în Peninsula Pagia unde vei admira mai multe case otomane vechi, Imaretul (o veche școală musulmană, transformată acum într-un luxos hotel-muzeu), casa lui Muhhamad Ali, Moscheea Halil Bey, Acropole, Apeductul, Muzeul Tutunului și strada Kiprou. Completez în continuare experiența cu locurile pe care le-am vizitat în jurul orașului și care m-au convins, o dată în plus, că merită merită să iei această destinație în considerare pentru vacanța ta în Grecia.
Kavala, dincolo de drumurile bătătorite
Dincolo de orașul propriu zis și de plajele din apropiere și fără să iau în calcul insula Thassos care este foarte accesibilă, în zona Kavala mai sunt o serie de obiective interesante.
Orașul antic Philippi, parte din patrimoniul UNESCO
Situl arheologic de la Philippi este parte din patrimoniul UNESCO și se află la aproximativ 15 km de Kavala. Se întinde pe o suprafață destul de mare și vă recomand să nu îl vizitați la orele de prânz și oricum să vă protejați de soare.
Orașul a fost fondat inițial în 360 î.Hr. sub numele Krenides (însemnând „izvoare”), de către coloniști din insula Thassos. După numai patru ani însă, orașul a fost cucerit de regele Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, care a redenumit orașul după el. Mai târziu, în timpul celui de-Al Treilea Război Macedonean (171-168 î.Hr.), Philippi a fost cucerit de romani.
Pentru mine, cea mai frumoasă experiență este că am avut ocazia să asist la un spectacol de teatru antic, pentru că în amfiteatru se organizează încă mai multe evenimente și un festival de teatru anual. Chiar dacă nu am înțeles textul, experiența în sine mi s-a părut incredibilă: să vezi într-un loc vechi de peste 1500 de ani un spectacol de teatru scris cam în aceeași perioadă.
Locul de botez al Sfintei Lydia
Lidia a fost prima femeie de pe continentul european botezată de apostolul Pavel. După toate relatările vremii, a fost identificat locul unde se presuspune că a avut loc botezul. Este foarte aproape de situl arheologic Philippi, pe lângă râul Zygakti și, în memoria acestui eveniment, aici a fost construit un baptiseriu.
Baptiseriu este o construcție nouă, din 1974, dar este deosebit de interesant. Este decorat cu o serie de opere de icoane, vitralii și un mozaic forte frumos pe pereți și arcade, înfățișând scene din viața Apostolului Pavel.
Akontisma, satul turistic tradițional
La doar 12 km de orașul Kavala, în Nea Karvali, găsiți un sat turistic tradițional de un farmec aparte, mai puțin cunoscut de turiști. Se numește Akontisma.
Locul este o combinație arhitecturală fascinantă: găsești aici case după modelul celor din satele macedonene (străzi cu piatră, piețe, biserici, verdeață, flori colorate), o casă de oaspeți tradițională construită din piatră, realizată de meșteri cappadocieni refugiați în zonă (după schimbul de populații între Grecia și Turcia), o biserică la baza căreia sunt ”fântânile leilor”, un turn alb și un teatru antic reconstruit, unde au loc multe evenimente culturale. Casele sunt, în același timp, spații de cazare.
Akontisma este așezată pe un deal, de unde poți vedea Marea Egee. În vremuri străvechi, marea ajungea până la baza colinei. Așezarea a fost întemeiată de vechii locuitorii din Thassos, care ajungeau aici foarte rapid și aveau nevoie de un loc pe continent pentru a-și vinde bunurile. Acesta a devenit un loc ideal de popas, de-a lungul timpului, pentru călătorii care mergeau dinspre Vest spre Est și invers.
Satul a fost restaurat de către Centrul Cultural din Nea Karvali, unde găsiți un impresionant muzeu etnografic cu obiecte aduse de grecii din Cappadocia.
Pentru mine Akotisma este un exemplu frumos de legătură între între tradiția și amintirile importante ale trecutului și cele mai recente tendințe ale turismului alternativ.
O vizită la crama Nico Lazaridi
În regiunea Kavala sunt 23 de producători de vinuri, majoritatea au crame deschise pentru vizitatori. Eu am ajuns la una dintre cele mai cunoscute și apreciate, crama Nico Lazaridi. O vizită care a fost pentru mine o încântare de la cap la coadă: pentru poveste, pentru felul în care arată crama, pentru galeria de artă incredibilă pe care o găzduiește, pentru vinurile bune pe care le-am degustat.
Este la o distanță de 35 de km de Kavala, în Agora, în apropiere de Drama. Turul cramei, fără degustare, durează o oră și costă 8 euro de persoană. Vezi tot procesul de producție al vinului, cu explicații excelente și vizitezi galeria de artă, pentru că există o adevărată colecție de artă care apare, an de an, pe etichetele de vin. Pachetele de degustări, în funcție de vinurile alese, sunt între 12 și 30 de euro de persoană. Din câte știu, e nevoie de rezervare înainte de a merge.
Povestea cramei este la fel de interesantă ca și vinurile pe care le puteți degusta aici. E o poveste de familie, începută de Nikos Lazaridis, un om de afaceri grec, care s-a îndrăgostit și căsătorit cu o italiancă. Nikos a trăit o lungă perioadă de timp în Toscana unde a descoperit arta de a face vin. A adus această pasiune în locul său de origine și astăzi crama Lazaridi este de referință în Grecia.
Ceea ce m-a impresionat cel mai mult în această poveste este că am descoperit, în discuția cu Federico Lazaridi, fiul, un om cu valori puternice. Susținerea pentru artă, atenția la detalii, generozitatea. Nu întâmplător, 5 euro din fiecare pachet de degustare cumpărat este donat unui centru de copii din Drama.
Dacă mergi o singură dată în Kavala poate e greu să renunți la o zi de plajă pentru alt tip de experiență. Dacă mergi de mai multe ori, e plăcut să descoperi ce are regiunea de oferit, dincolo de căile bătătorite. Tururile se fac cu programare și vă recomand să întrebați de posibilitățile de transport, crama mai colaborează cu transportatori din Kavala, pentru a vă bucura de experiența de degustare.
Plaje în apropiere de Kavala
Deși sunt sigură că pentru o vacanță în Kavala plajele sunt foarte importante, eu le-am lăsat la final, pentru că în cele 5 zile petrecute în Kavala, programul mi-a permis să ajung la plajă doar de două ori. Am ales Batis și Toscana, ambele mi-au plăcut. Sectaculoasă mi s-a părut zona Palio (am fost în vizită la Vila Romantica, în Porto Palio și mi s-a părut de vis). Din auzite, am înțeles că Ammolofoi este și ea specială, altfel găsiți ușor recomandări de plaje peste tot.
O vacanță în Kavala oferă o experiență foarte diversă, zona are capacitatea de a îmbina perfect istoria sa bogată cu atracțiile moderne. Pentru mine a fost o încântare să-i descopăr cultura și farmecul.
Despre ce să vizitezi în orașul Kavala, poți citi aici. Dacă iubești Grecia, te invit să citești și despre un city break în Atena sau o vacanță în Rhodos.
Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să urmărești călătoriile mele cu un like sau follow și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok. Poți să te abonezi și la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.
Acest articol a fost realizat în urma unei vizite de presă organizată de Oficiul de Turism din Kavala. Părerile și poveștile exprimate îmi aparțin în totalitate și nu fac parte dintr-un contract, nu au fost influențate de o terță parte. Toate colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu preferințele mele, rigorile și valorile în care cred.
2 Comments
Bucur Mircea
16/06/2024 at 21:16Articolul este excelent. Ca de obicei face o analiză din punct de vedere istoric, arhitectural, cultural și turistic, care, departe de a plictisi, te antrenează. În plus, fotografiile sunt de calitate și foarte bine încadrate. Felicitări!
Dana Gonț
17/06/2024 at 20:15Mulțumesc mult! Mă bucur că v-a plăcut.