Booking.com
Un cuvânt cu adevărat magic: mulțumesc!

Un cuvânt cu adevărat magic: mulțumesc!

Dacă singura rugăciune pe care ai spune-o în viața ta ar fi ”îți mulțumesc”,  ar fi de ajuns.” spunea teologul și filosoful Meister Eckhart.

După ”te iubesc”, cele mai puternice două cuvinte pe care le știu sunt ”îți mulțumesc”. Și nu e întâmplător, pentru că atunci când sunt spuse din inimă, ele sunt tot o expresie a afecțiunii.

Învățați copiii să spună mulțumesc!

Una dintre cele mai frumoase mulțumiri pe care le-am primit de la copilul familiei, adică nepoata mea, este hârtia de mai jos:

Un cuvânt cu adevărat magic: mulțumesc! ali-multumesc-2011
O am și acum, după mai bine de 5 ani. Și chiar dacă poate o să vi se pară demodat să învățați copiii să scrie un bilețel de mulțumire, eu cred că este un exercițiu minunat, o amintire prețioasă, un gest emoționant și chiar o activitate creativă.

Sigur, scrisul de mână s-a demodat în general… În școlile din Statele Unite nu mai este obligatoriu pentru copii să îl învețe, nici în cele din Finlanda. În ciuda faptului că cercetările în neuroștiințe au demonstrat că scrisul de mână ajută la dezvoltarea creierului, abilităților motrice sau controlului de sine. Dar există și metode mai actuale prin care părinții pot ajuta copiii să își exprime mulțumirea pentru orice cadou sau gest. Am fost, de exemplu, în vizită la niște prieteni și am dăruit fetiței lor o jachetă. Peste câteva zile am primit pe whatsapp o fotografie cu fetița purtând acea jachetă și m-am bucurat mult. Sunt sigură că veți avea voi alte idei!

Un cuvânt cu adevărat magic: mulțumesc! children-learning

Nu uitați însă că tot ceea ce vreți să învățați un copil, trebuie să fie bine însușit de părinți. E important ca și copilului să i se mulțumească și să audă ”te rog” la fel de des. E un efort atât de mic și atât de necesar: aprecierea părinților crește stima de sine a copiilor!

Toți avem nevoie de mulțumire.

De apreciere avem nevoie însă toată viața, multe dintre problemele emoționale ale adulților vin din lipsa acestei aprecieri: fie că ea a lipsit în copilărie, lipsește la locul de muncă, în cuplu… Recunoștința este un cadou pe care vi-l faceți în primul rând vouă. Dacă vreți dovezi științifice sunt studii care arată că oamenii recunoscători au un nivel de fericirie mai mare cu 25%! Sau cum spunea Voltaire: ”Aprecierea este un lucru atât de minunat, pentru că face ca ceea ce e excelent la alți oameni să ne aparțină și nouă!” 🙂

Credem de multe ori că avem tot timpul și pentru mulțumiri. Și le împărțim politicos, uneori reflex la serviciu sau pe stradă, dar uităm să le oferim celor apropiați, familiei, doar pentru că nu mai realizam cât sunt de importante. Credem că ei știu deja că le suntem recunoscători sau ni se pare că putem face asta și mâine. Știu că ați mai auzit asta, știu că nimeni nu se gândește cu adevărat că i se poate întâmpla, dar ”mâine” nu e veșnic. Nu amânați un mulțumesc, nu fiți zgârciți cu el. Nu ratați niciodată șansa de a spune o vorbă bună!

 

Îți recomand să citești și 7 răspunsuri la cele mai comune întrebări despre bunele maniere sau 8 lucruri pe care le fac oamenii civilizați, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.
Te invit să urmărești călătoriile mele sau poveștile deosebite pe care le descopăr și pe Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

One Comment

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!