Booking.com
Tradiție cu turtă dulce, de la 1880

Tradiție cu turtă dulce, de la 1880

Tradiție cu turtă dulce, de la 1880 SZANTO JOSZEF TARGU SECUIESC TURTA DULCE

József Szántó și cuptorul magic

Cine ajunge prima dată la Târgu Secuiesc, la casa lui József Szántó, încearcă să afle rețeta sa de turtă dulce. Să-i fure secretul. Dar omul spune fără rețineri, fără teamă de concurență: anason, cuișoare, scorțișoară, miere, făină și bicarbonat de sodiu. „Au încercat și alții în cuptorul de acasă, la aragaz, dar așa nu iese. Căci știți și dumneavoastră că ați luat pâine de casă și pâine de la magazinele mari și e diferență.”
Familia Szánto se ocupă cu această dulce îndeletnicire din 1880! József este a patra generație. „Noi facem turta în mod tradițional, cum am învățat, la cuptor din lut, facem foc cu lemne, când e încins cuptorul băgăm turta dulce. După șapte minute trebuie scoasă, altfel se arde.” Are mai multe forme de copt, în ziua în care l-am vizitat inimioarele erau majoritare.
Tradiție cu turtă dulce, de la 1880 turta dulce targu secuiesc inimioare
Partea interesantă apare însă abia după ce turta e coaptă: atunci când ea trebuie decorată. La acest capitol, József e artist. A învățat de la mama sa care și astăzi îl ajută cu multă îndemânare. Au participat la multe târguri și au comenzi chiar și din afara țării uneori. Fac mărturii pentru nunți și tot felul de variante personalizate de turtă dulce.

La Târgul Secuiesc modelul tradițional este inimioara cu oglindă. Pentru că băiatul cumpăra fetei o turtă dulce, iar dacă fata se uită în oglindă, începe o frumoasă poveste de dragoste. 
 Tradiție cu turtă dulce, de la 1880 SZANTO JOSZEF TARGU SECUIESC turta dulce cu oglindaCât durează să pictezi o turtă dulce? Depinde, bineînțeles de desen și dimensiune. Dacă e vorba doar de un model simplu, e o chestiune de secunde. Dar există și altele care te pot ține ocupat o zi întreagă. Cum ar fi aceasta:
Tradiție cu turtă dulce, de la 1880 turta dulce targu secuiesc inima brodata

Tradiţia turtei dulci este foarte veche, primele mărturii despre această reţetă sunt din secolul X. Din secolul XVIII ea a devenit „prăjitura Crăciunului”, iar astăzi există concursuri sau expoziţii de turtă dulce. Căsuţa de turtă dulce are şi propria zi internaţională: pe 12 decembrie.
Omul care deține recordul de cel mai mare decor de turtă dulce este un american, Jon Lovitch, care în 2013 a expus la New York un oraș de turtă dulce de 300 de metri pătrați, cu 152 de clădiri, 65 de copaci, 4 telecabine, 5 trenuri etc. A lucrat la el un an.

Tradiție cu turtă dulce, de la 1880

foto: Jon Lovitch, GingerBread Lane

Revenind la Familia Szántó, ei organizează și mici ateliere de desen pe turtă dulce. Nu e așa ușor cum pare, dar e foarte distractiv. Și partea cea mai faină e că tot ce nu îți iese, poți mânca. 🙂

Tradiție cu turtă dulce, de la 1880 dana scrie pe turta dulce

Cu alte cuvinte, dacă drumurile vă poartă prin Târgu Secuiesc, redeveniți un pic copii. Și aduceți de acolo suveniruri dulci.

Tradiție cu turtă dulce, de la 1880 turta dulce targu secuiesc pisica
Îți recomand să citești și Ceramica de Horezu, cum recunoști autenticul de fals sau povestea hotelului din Laponia Suedeză care te cazează în copac și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.
Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube sau Instagram. 

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

3 Comments

  • Irina

    02/08/2017 at 09:14

    Mulţumesc pentru reţeta originală :). Aşa este începând cu anii 1800, turta dulce a devenit „prăjitura Crăciunului“ în multe ţări, probabil datorită accesului mult mai facil al populaţiei la făină şi zahăr, însă astăzi o găseşti oriunde, cu toate că, nu peste tot este de cea mai bună calitate. Am să o prepar şi eu nepoţilor mei după reţeta de mai sus şi sper că îmi va ieşi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!