Booking.com
toni_erdmann_interno

Toni Erdmann

Tocmai am văzut unul dintre filmele anului: ”Toni Erdmann”. Pelicula a fost premiată de Federația Internaţională a criticilor de film la Cannes şi San Sebastian 2016. Un film nemţesc, filmat aproape integral în România  şi care a ajuns la performanţa  de a fi inclus, în acelaşi an în care a fost lansat, în Top 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de catre BBC Culture. Este de asemenea filmul care va reprezenta Germania la Premiile Oscar.

Desigur, nu voi spune toată povestea. Subiectul însă e deja cunoscut: Winfried (Peter Simonischek) este un profesor de pian, divorţat, pus mereu pe glume și farse care deseori îi exasperează pe cei din jur. Fiica sa, Ines (Sandra Hüller), este exact opusul lui: serioasă, rigidă, o femeie de carieră, cu un job important la Bucureşti. Excentricul Winfried decide să o viziteze şi crează un personaj fictiv cu numele Toni Erdmannn. De aici surprizele continuă cu o paradă de situaţii cel puţin stânjenitoare…

Filmul a fost foarte lăudat, criticii nu îl scot din „sublim”, „cel mai bun”. „spectaculos”. E prezentat în câteva locuri drept o comedie, dar mai corectă e calificarea de „comedie a depresiei”. Eu am râs cu lacrimi doar câteva minute din cele aproape 3 ore. Și culmea, cea mai amuzantă scenă din film include nuditate. Apropos, nu e un film de văzut cu copiii. Umor are din plin, dar e și un film profund, cu multe straturi și cu o tristețe sugerată, dar niciodată exploatată. Este un film care îți amintește că viața e ce se întâmplă în timp ce tu ești ocupat cu altceva și te îndeamnă să nu îți pierzi niciodată umorul. Sunt multe scene de o imaginație admirabilă, iar tema femeii de carieră este abordată cu multă, multă empatie. Nu e de mirare, pentru că am aflat că regizoarea s-a documentat mai bine de un an și jumătate, atât despre România, cât și despre viața expaților, a acelor corporatiști care au uitat cuvântul ”acasă”.

Nu aș vrea să vă stric surpriza de a-l vedea, pentru că mie mi se pare un film de neratat. Așa că vă mai spun doar că nu veți ști când trec cele 3 ore ale filmului. Și își merită toate premiile!

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!