Nu știam la ce să mă aștept de la o vacanță în Tenerife, dar Insulele Canare m-au convins că sunt o destinație în care merită să ajungi. Indiferent dacă ești pasionat de natură, de aventură sau de relaxare pe plajă, Tenerife are ceva pentru toată lumea.
Eu am ajuns pe insulă la invitația Christian Tour și Visit Tenerife, cu ocazia primei curse charter operate pe insulă de Anima Wings. Apropos, zborul durează aproape șase ore, așa că spațiul suplimentar de la picioare, în avion, a fost foarte bine venit.
Despre Tenerife și Insulele Canare
Tenerife este una dintre cele opt insule de origine vulcanică din arhipelagul Canare, alături de Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, El Hierro și cea mai nou adăugată, La Graciosa. Din punct de vedere administrativ, insulele aparțin Spaniei, dar geografic ele sunt la doar 100 de kilometri de continentul african și cam 1300 km de Spania.
Tenerife este cea mai mare dintre insulele Canare (da, mai mare decât Gran Canaria). A apărut acum aproape 20 de milioane de ani, printr-o erupție a unui vulcan. Jumătate din suprafața insulei este arie naturală protejată.
Acestea fiind spuse, iată ce ai putea să vezi în Tenerife și cum a fost pentru mine acest loc.
Muntele vulcanic Teide
În centrul insulei, cea mai importantă arie naturală protejată este în jurul Muntelui Vulcanic Teide. Are aproximativ 19.000 de hectare și peisajele sunt absolut spectaculoase. Pentru mine, acesta a fost cel mai frumos loc de pe insulă, cu mențiunea că nu am reușit să văd chiar toate atracțiile principale. Imaginile care îți rămân pentru totdeauna sunt cele din vârful muntelui, când vezi o mare de nori dedesubt. Parcul Național Teide este și cel mai vizitat obiectiv din Tenerife, în vremuri normale ajung aici 3,5 milioane de vizitatori pe an.
Muntele Teide este al treilea munte vulcanic ca înălțime din lume și totodată cel mai mare vârf din Spania, are 3.718 m (din cauza eroziunii se pare că a ajuns la 3.715 m) peste nivelul mării. Merită menționat că încă pe atât se află sub nivelul mării.
Până la o altitudine de 3.555 de metri poți ajunge foarte ușor cu telecabina. Altitudinea fiind destul de mare, aerul este puțin mai rarefiat și se recomandă puțină atenție persoanelor cu probleme respiratorii. Dar cum și eu am astfel de probleme, pot să vă spun că doar atunci când am făcut mai mult efort am simțit diferența, altfel totul a fost normal. Fusesem avertizați și că temperatura este dramatic mai mică sus, dar datorită soarelui puternic, a fost chiar cald. Mult mai frig a fost la baza telecabinei, unde a bătut vântul serios.
De la 3.555 de metri până la refugiul din vârful muntelui este un traseu montan. Pentru a ajunge acolo trebuie neapărat să faceți rezervare online, numărul de bilete este limitat. La refugiul din vârf se poate rezerva și cina, poți vedea apusul și poți cerceta aproximativ 83 de constelații la lăsarea întunericului, cu instrumente astronomice profesionale. Toată experiența durează aproximativ 8 ore, are transportul inclus, presupune un scurt traseu de urcat pe munte și costă cam 100 de euro. Eu dacă mai ajung o dată în Tenerife sunt foarte tentată să încerc.
Majoritatea oamenilor cred că Teide este un vulcan inactiv, dar adevărul este că el mai degrabă doarme. În lumea vulcanilor este un tinerel, are doar 200.000 de ani. Ultima erupție serioasă de pe insulă a fost însă a vulcanului Chinyero, a avut loc în 1909 și nu au existat victime omenești.
Deși pare o zonă aridă, datorită mineralelor din sol, în zona vulcanilor trăiesc 168 de specii de plante. Iar în zonele de altitudine între 1000 și 2000 de metri cresc păduri de pini deosebit de frumoase.
Din 2007, Parcul Național Teide este sub protecția UNESCO, nu doar datorită frumuseții sale, cât și pentru că zona oferă informații prețioase geologilor despre evoluția pământului.
Siam Park
Siam Park este un loc de neratat în Tenerife, pentru iubitorii de distracție pe apă. Este cel mai mare parc acvatic din Europa și a fost desemnat de Trip Advisor ca cel mai frumos din lume.
Are 185.000 de metri pătrați și cel mai lung ”lazy river”, plus o mulțime de alte distracții.
Recunosc că nu-s amatoare de senzații tari, așa că pentru mine acest ”lazy river” și zona de plajă cu valuri artificiale, au fost suficiente.
Cei mai curajoși merg la ”tower of power”, o cădere de 28 de metri cu 80 de kilometri la oră, care te trimite într-un tunel în jurul căruia sunt pești și ceva rechini.
Parcul are o tematică de sat thailandez. De altfel, a fost inaugurat de prințesa thailandeză Maha Chakri Sirindhorn.
În fotografiile făcute devreme, când parcul abia se deschidea, am evitat să surprind oamenii. Însă Siam Park a fost cel mai aglomerat loc dintre cele vizitate pe insulă. Și nu era nici weekend, nici vârf de sezon, dar nici nu funcționa la capacitate maximă. Pregătiți-vă să stați și la coadă pentru fiecare dintre tobogane. Biletele de intrare în parcul acvatic pot fi rezervate online (ceea ce vă recomand să faceți, uneori nu găsiți bilete la intrare, dacă este rezervat la capacitate maximă).
Loro Parque
Loro Parque se traduce prin ”Parcul papagalilor”. De la înființarea sa, din 1972, a devenit casa a 4000 de papagali din 350 de specii.
Acum, la Loro Parque, trăiesc mai multe animale și păsări.
Este o grădină zoologică cu multe locuri frumoase și cu multe povești cu animale salvate. Întâmplări documentate, cu mici reportaje video. De altfel au o fundație care intervine în tot felul de situații critice pentru animale de pe tot globul. Este ceea ce m-a impresionat la acest loc, altfel eu nu sunt o mare fană a grădinilor zoologice.
Dacă mergeți cu copiii vor fi încântați de spectacolele cu orci și delfini. Adevărul e că și pentru cei mari sunt impresionante. Un sfat: dacă vreți să nu plecați uzi leoarcă, stați pe scaunele din partea centrală.
Mie cel mai mult, la Loro Parque, mi-a plăcut acvariul.
Mi s-a părut fascinant să mergi printre rechini, pisici de mare, pești colorați.
Iar meduzele sunt absolut hipnotice, nu-ți poți desprinde ochii de la ele. Am postat un video cu ele în reel, pe contul meu de Instagram. De fapt găsiți acolo mai mult video scurte cu toate locurile menționate până acum.
Plajele naturale specifice insulei sunt cele cu nisip negru sau pietre negre, culoare dată de roca vulcanică. Dar există și plaje amenajate sau artificiale. Cea mai cunoscută, cu nisip auriu adus special din Sahara, este Las Teresitas. Se află în nordul insulei și a fost realizată special pentru locuitorii capitalei, Santa Cruz de Tenerife, care nu aveau plajă.
Dacă sunteți turiști veți ajunge cel mai probabil, ca și mine, în partea de sud și vest a insulei. Aici sunt concentrate hotelurile și activitățile turistice, cu trio-ul de succes: Los Cristianos, Costa Adeje (unde cel mai mult mi-a plăcut Playa del Duque) și Las Americas.
Las Americas este zona cea mai cunoscută, un fel de Ibiza a insulei. Este faimoasă pentru distracțiile de noapte, dar eu împreună cu colegii de călătorie am făcut o promenadă mai mult decât tihnită. Apoi am mâncat și am admirat un minunat apus de soare. Nimic extravagant. 🙂
O altă plajă foarte cunoscută este și Los Gigantes, aflată în apropierea stâncilor uriașe cu același nume.
Hoteluri în Tenerife
Am avut ocazia să vizitez mai multe hoteluri de lux din Tenerife și câteva de nivel mediu. Cred că alegerea unui hotel depinde de foarte mulți factori și evit să ofer soluții. De asemenea, fiecare hotel are mai multe categorii de camere, după buget. Pot să vă spun că cea mai frumoasă, spațioasă și bine dotată cameră pe care am văzut-o a fost chiar una în care am stat, suita de familie de la Hotel Fantasia Bahia Principe. O suită cu două băi, living și cameră de dormit, cu prize usb, iluminat led, birou de lucru, trei tipuri de perne de dormit. Nu râdeți, eu greu îmi găsesc perna potrivită în deplasare!
Fantasia Bahia Principe este un hotel concentrat pe familii și copii, are și un castel inspirat din basme unde se pot face petreceri sau chiar te poți caza. Au piscine speciale și încălzite pentru cei mici și activități de tot felul.
Alte două exemple de hoteluri de lux impresionate (pentru bugete pe măsură) mai sunt Iberostar Selection Anthelia și H10 Atlantic Sunset. La categoria hotel mediu m-a surprins plăcut Labranda Bahia & Villas Fanabe, în care am stat în primele nopți. Un loc în care te simțeai mai degrabă într-o casă, decât la hotel și asta mi-a plăcut.
Mai este un loc de vizitat pe care îl trec pe lista de recomandări, deși eu nu am reușit să-l văd. Este vorba de satul Masca, situat la poalele munților Teno. Un loc pitoresc, cu doar 100 de locuitori. Din păcate am înțeles că drumul este foarte dificil. E îngust, cu multe serpentine, iar în sat este greu de găsit un loc de parcare. Există însă și excursii organizate.
Tenerife a fost peste așteptări și m-am întors doar cu sentimentul că mi-ar mai fi trebuit timp. Iar sursele locale spun că nici insulele vecine nu sunt de neglijat.
Dacă iubești insulele, ca și mine, îţi recomand să citești și Creta | La dolce vita în stil grecesc sau Rhodos | Ce să vizitezi în Insula Zeului Soare. Poți să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.
Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.
Acest articol este realizat cu sprijinul Christian Tour, care a organizat un infotrip pentru bloggeri de călătorii, în care am fost invitată. Părerile și poveștile exprimate îmi aparțin în totalitate și nu fac parte dintr-un contract. Toate colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu rigorile, preferințele și valorile în care cred.
5 Comments
Dorina
18/07/2021 at 07:02Multumesc Dana Gont, pentru tot. Ma bucur sa citesc/ascult tot ce publici.
Narcis-Teofil Purice
17/07/2021 at 21:20Salve! 🙂
-O echilibrată mixtură: plăcere/util +împărtășirea cunoștințelor de cultură generală.
Sărut mâna!
Dana Gonț
17/07/2021 at 21:21Mulțumesc din inimă!
Anonim
18/07/2021 at 11:08Multumesc pentru minunata poveste de bonton!!! Ca de obicei, o placere sa te citesc.
Narcis-Teofil Purice
18/07/2021 at 12:38Ieri am citit două articole.
Cu drag, sincer, comentariul ar fi trebuit să atingă și articolul despre Creta, am apăsat: trimite și ..