Seria de Târguri de Crăciun din România, în 2024, a început la Craiova și Sibiu, încă din 15 noiembrie. Pe lângă un plus de frumos pe care îl aduce locuitorilor, Târgul de Crăciun poate fi o importantă atracție turistică a unui oraș.
Un model în sensul acesta este Craiova, care în câțiva ani a reușit să atragă turiști din toată țara la acest eveniment. Iată programul de la târgurile de Crăciun din marile orașe din România, programul și noutățile de anul acesta. Orice adăugire este binevenită, astfel că aștept fotografii și informații și din alte orașe care se vor adăugate în această listă.
1. Craiova
Perioada: 15 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025
Târgul de Crăciun din Craiova se desfășoară anul acesta pe o suprafață mai mare față de anii trecuți. Atracția principală este sania lui Moș Crăciun, despre care organizatorii spun că este cea mai înaltă sanie „zburătoare” din Europa de Est. Sania trece zilnic, la ora 18:30, în Piașa Mihai Viteazul.
Târgul cuprinde anul acesta Piaţa Mihai Viteazul (cu tema Frumoasa și Bestia), zona Doljana (cu decoruri inspirate din Star Wars), strada Theodor Aman, Piaţa Fraţii Buzeşti (unde este amenajată scena nașterii Domnului) şi esplanada Teatrului Naţional Marin Sorescu. Pe lângă temele de basm sau galactice, există și tema Crăciunului românesc tradițional și bineînțeles Satul lui Moș Crăciun.
La capitolul distracție vă puteți bucura de patinoar, carusel, roată panoramică, roller-coaster sau instalații AI. Sunt peste 90 de comerciați la târg cu bunătăți sau suveniruri, pe care îi găsiți de luni până joi între orele 12:00 – 22:00 și de vineri până duminică între orele 11:00- 23:00.
2. Sibiu
Perioada: 15 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025
Târgul de Crăciun de la Sibiu este unul dintre cele mai vechi de la noi, se organizează deja de 17 ani și pentru mulți ani la rând a fost cel mai vizitat din România.
Anul acesta târgul din Sibiu are loc și în Piața Mare și în Piața Mică. Printre atracțiile principale: roata panoramică de 22 de metri, patinoarul de 600 de metri pătrați, Atelierul lui Moș Crăciun cu activități educative și distractive pentru copii, un trenuleț și sania virtuală a lui Moș Crăciun.
Un farmec aparte îl au proiecțiile de pe fațadele clădirilor și instalațiile din Piața Huet. Anul acesta, târgul va aduce 120 de expozanți din 36 de județe ale României, dar și câțiva artizani din alte țări.
3. București
Perioada: 29 noiembrie 2024 – 26 decembrie 2024
Târgul de Crăciun din București are loc și anul acesta în Piața Constituției și se deschide pe 29 noiembrie.
Peste 130 de căsuțe de Crăciun vor găzdui meșteșugari din toate zonele țării, creatori autentici și producători locali. Nu vor lipsi concertele de colinde, spectacole de teatru, mascote și artiști pe picioroage, iar la căsuța lui Moș Crăciun copiii se pot întâlni cu Moșul și spiridușii săi. Alte atracții ale târgului sunt caruselul, roata panoramică și trenulețul.
West Side Christmas Market București
Perioada: 28 noiembrie 2024 – 27 decembrie 2024
Pentru că orașul e mare, la București mai este însă un târg de proporții: West Side Christmas Market din Parcul Drumul Taberei (sectorul 6). După modelul de anul trecut, vor fi foarte multe concerte și anul acesta. La capătul celălalt al orașului, în sectorul 3, se pregătește și târgul de Crăciun de la Hala Laminor.
4. Brașov
Perioada: 29 noiembrie 2024 – 7 ianuarie 2025
Târgul de Crăciun din Braşov este deschis până pe 7 ianuarie 2025. Punctul lui central este bradul de Crăciun din Piaţa Sfatului, de 29 de metri, considerat cel mai înalt brad natural împodobit în piețele din România.
De altfel Brașovul a avut mereu brazi impresionanți la târg și ceea ce m-a mai încântat la acest târg a fost că am găsit numai artizani și producători (așa cum este, de exemplu, în superbul Târg de Crăciun din Salzburg despre care am scris). Și anul acesta artizanii vor avea prioritate la participarea la târg.
Târgul de la Brașov are anul acesta căsuțe nou construite, inspirate dintr-o serie de fațade istorice. Căsuțele vor fi împărțite pe zone (zona de mâncare, de băuturi sau de meșteșuguri), iar în Piața Sfatului vor avea loc și concerte sau alte evenimente artistice.
5. Cluj-Napoca
Perioada: 22 noiembrie 2024 – 1 ianuarie 2025
Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca are loc în Piața Unirii și a fost deschis cu un concert Carla’s Dreams. Bradul clujenilor este și el spectaculos, are 27 de metri. Nu vor lipsi nici din Cluj căsuța lui Moș Crăciun, roata panoramică, scena pentru evenimente și caruselul. Clujul mai are un târg de iarnă, în fața Sălii Sporturilor.
6. Timișoara
Perioada: 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025
Târgul de Crăciun din Timișoara se va deschide de Sfântul Andrei, adică pe 30 noiembrie. Anii trecuți târgul a avut parte de multe evenimente artistice. Anul acesta, la deschidere, va cânta Horia Brenciu.
7. Iași
Perioada: 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025
În mod tradițional, Târgul de Crăciun de la Iași pornește din Piața Unirii și se prelungește pe zona pietonală a Bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu un tunel luminos, căsuțe ale comercianților și o roată panoramică. Încă nu sunt mai multe detalii legate de ediția de anul acesta.
8. Oradea
Perioada: 29 noiembrie 2024 – 26 decembrie 2024
Târgul de Crăciun de la Oradea se deschide pe 29 noiembrie și este deschis până pe 26 decembrie. Are loc în Piața Unirii și Piața Ferdinand. Deocamdată nu s-au anunțat noutăți față de anul trecut, rămân la locul lor roata panoramică și bunătățile.
Te invit să citești și cum a fost la Târgul de Crăciun din Salzburg sau despre o vacanță în Alpii Francezi: Les 2 Alpes sau Alpes d’Huez.
Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să urmărești călătoriile mele cu un like sau follow și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok. Poți să te abonezi și la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.
2 Comments
Mariana Vatamanu
18/11/2024 at 16:16Multumesc pentru postari. Sunt interesante, utile și placute ca prezentare. Si multe din ele îmi sunt si utile, in luarea deciziilor de a vizita, cu prioriitate, unele destinații. Felicitari pentru activitatea desfășurată cu mult profesionalism, de gazetar realist si . …independent, aș vrea să cred
Dana Gonț
18/11/2024 at 20:37Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, mă bucur că este de folos ceea ce fac! Cât despre independență, cred că e destul de clară și transparentă activitatea mea. 🙂