Ușor, ușor România începe să facă o tradiție din organizarea de târguri de Crăciun în marile orașe. Pe lângă un plus de frumos pe care îl aduc locuitorilor, piețele de Crăciun pot fi și o atracție turistică, așa cum sunt în multe orașe europene. Iată cum arată târgurile de Crăciun din marile orașe din România, anul acesta. (Regulile de acces le aveți la final)
1. Oradea
Oradea surprinde anul acesta cu probabil cel mai frumos târg din țară. Nu obișnuiesc să-mi dau cu părerea fără să văd cu ochii mei, dar imaginile sunt destul de grăitoare. La asta contribuie și cei doi fotografi talentați care m-au ajutat în acest sens: Bogdan Popa și Bogdan Mustățea.
Târgul de Crăciun este deschis până pe 2 ianuarie și poate fi vizitat de luni până joi între orele 14:00 – 21:00 și de vineri până duminică între orele: 12:00 – 22:00.
Moș Crăciun are căsuța lui și există și carusel pentru copii.
În căsuțele fermecate găsiți multe cadouri și bunătăți pentru pofticioși, iar în weekend programul include de obicei și concerte de colinde.
2. Sibiu
Este cel mai cunoscut și probabil cel vizitat târg de Crăciun din România. Se organizează deja de 14 ani, iar anul acesta va fi deschis până pe 2 ianuarie 2022.
Peste 80 de expozanți sunt prezenți în Piața Mare din Sibiu unde găsiți jucării, decorațiuni, șosete, cosmetice naturale, obiecte din lemn, ceramică sau bunătăți pentru gurmanzi.
Printre atracțiile pieței sunt Atelierul lui Moș Crăciun, roata și patinoarul în aer liber.
Clădirile din Piața Mare sunt luminate cu proiecții și jocuri de lumini care contribuie la atmosfera de sărbătoare.
3. Craiova
Târgul de Crăciun din Craiova care a fost nominalizat în clasamentul celor mai frumoase piețe de Crăciun din Europa, realizat de European Best Destinations. ca o explicație suplimentară, prezența pe această listă presupune și un onorariu de promovare pentru care primăria Craiova a plătit aproximativ 25.000 de euro. Taxa de participare/ promovare se aplică și altor orașe din acest clasament.
Craiova a concurat cu: Moscova (Rusia) ,Vienna (Austria), Praga (Cehia), Budapesta (Ungaria), Basel (Elveția), Manchester (UK), Bruges (Belgia), Winchester (UK), Edinburgh (Scoția), Metz (Franța), Cologne (Germania), Leipzig (Germania), Bruxelles (Belgia), Nuremberg (Germania), Madeira (Portugalia), Asti (Italia), Tallinn (Estonia), Notthingham (UK), Montbeliard (Franța), Trier (Germania), Dusseldorf (Germania). În urma voturilor online cel mai frumos Târg de Crăciun a fost desemnat cel din Budapesta, iar Craiova s-a clasat pe locul 6.
La Târgul de Crăciun de la Craiova sunt concerte și activități în toate zilele de vineri, sâmbătă și duminică, atât unde este scena principală din Centrul Vechi, între orele 18.00 – 20.00, cât și în Piața Mihai Viteazul sau pe esplanada Teatrului Național Marin Sorescu. La căsuțele comercianților găsiți produse handmade, decorațiuni, vin fiert și alte bunătăți. Vor fi aici până pe 3 ianuarie.
4. București
Târgul de Crăciun din București a ajuns și el la ediția 14 și are loc în Piața Universității! Bucharest Christmas Market se va închide a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie 2021. Anul acesta târgul de la București a avut parte de două controverse: cea legată de taxa de intrare (5 lei online, 7 lei la fața locului) și cea legată de aspectul bradului.
Bradul, deși nu cel mai arătos, este reutilizabil, durabil și ecologic. Are o înălțime de 15 metri, este creat din lemn și împodobit cu ornamente sculptate. În programul târgului Moș Crăciun și elfii săi vor sosi pe 17 decembrie să asculte dorințele copiilor.
Și la București există un carusel și mai mulți comercianți.
Puteți găsi produse artizanale, globuri pictate manual, clopoței, coronițe, decorațiuni, bijuterii, articole vestimentare, cosmetice din ingrediente naturale, ceramică decorativă și ornamente.
5. Cluj
Căsuța lui Moș Crăciun, roată panoramică, un carusel și peste 40 de comercianți vă așteaptă la Târgul de Crăciun Cluj-Napoca până pe 31 decembrie. Programul începe în fiecare zi la ora 11:00.
În weekenduri se organizează și diferite evenimente, de exemplu în fiecare duminică, de la ora 17:00 este seria de Povești la gura sobei.
6. Brașov
Târgul de Crăciun din Braşov este deschis până pe 9 ianuarie 2022. Punctul lui central este bradul de Crăciun din Piaţa Sfatului care are 23 de metri și este împodobit cu 600 de globuri şi cu 30.000 de luminiţe.
Zona centrului istoric şi Poiana Braşov sunt împodobite cu aproape 400 de ornamente luminoase. Și la Brașov găsiți comercianți cu produse tradiționale și cadouri.
7. Iași
Târgul de Crăciun de la Iași pornește din Piața Unirii și se prelungește și pe zona pietonală a Bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu tunel luminos, 30 de căsuțe ale comercianților și o roată panoramică.
Reguli de acces
Ca reguli generale de acces la târguri, conform ultimei Hotărâri de Guvern care reglementează desfășurarea evenimentelor în aer liber, târgurile pot fi deschise până la ora 22. Este obligatorie purtarea măștii de protecție și accesul este posibil cu unul dintre următoarele documente:
✔️certificat verde de vaccinare sau de trecere prin boală
✔️test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore
✔️ rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore
✔️ Este permis și accesul persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea copiilor cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani, însoțiți de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani, care face dovada încadrării în una dintre situațiile menționate mai sus.
Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Youtube sau Instagram. Îţi recomand să citești și În vizită la cramele din republica Moldova sau despre Iarna la castel, dar şi să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.
2 Comments
IVAN Benedict
11/12/2021 at 21:46Poate Capitala merita totusi un brad, chiar daca artificial, ecologic, etc. etc. dar macar sa arate ca un brad si nu ca o sonda. Avem noi sonde, dar avem si paduri. Sau aveam …
Stroe Sebastian.
15/12/2021 at 11:41Ca niciodată, capitala nu a fost pregătită pentru sărbători, ca sa se bucure cetățenii. De aceea plătim taxe și impozite. Să le fie rușine. Nu au bani? Unde sunt banii? Ceilalți primari cum aveau!