Booking.com
suvenir din dobrogea

Suvenir din Dobrogea | Colț de Rai în inima Dobrogei

Am stat câteva zile în colțul acesta de rai, Suvenir din Dobrogea, și pe de o parte îmi vine să spun lumii întregi despre el, pe de alta să-l țin secret. Dar ar fi păcat ca munca Biancăi Folescu să nu fie cunoscută și apreciată la adevărata ei valoare. O gospodărie dobrogeană atât de frumoasă, căreia i-a dat viață o fată de oraș!

suvenir din doborgea casa traditionala dobrogeana

Suvenir din Dobrogea, un vis devenit realitate

Povestea Biancăi s-a mai spus, pentru că este genul de poveste care inspiră, care surprinde, pe care îți dorești să o auzi deseori pentru că îți arată că unii oameni reușesc ceea ce alții doar visează.

suvenir din dobrogea

Casa veche tradițională din gospodăria Suvenir din Dobrogea

Totul a început cu casa veche pe care constănțeanca Bianca Folescu a cumpărat-o în 2011, pentru a avea unde să se retragă în weekend. Ușor-ușor prieteni tot mai numeroși se strângeau în jur, ușor-ușor locul pe care Bianca l-a ales a început la rândul lui să o aleagă pe ea. Astfel casa a fost renovată și dichisită, păstrând stilul ei tradițional. A devenit loc de șezătoare, ateliere pentru copii, locul în care Bianca țese, brodează sau pe care sau pe care îl poți vizita ca pe un mic muzeu.

interior casa veche Suvenir din Dobrogea

O cameră din casa veche, din gospodăria Suvenir din Dobrogea

Bucuria celor care au ajuns la Suvenir Din Dobrogea i-a dat curaj Biancăi Folescu să cumpere terenul din spatele gospodăriei și să construiască acolo o altă casă tradițională ca spațiu de cazare.

Suvenir din Dobrogea

Casa nouă, construită în stil tradițional, Suvenir din Dobrogea

Și an de an a mai apărut ceva, un foișor, un loc de relaxare, un alt foișor, o mică scenă. Totul însoțit de o gospodărie vie, cu cai, ponei, găini, măgari, căței și pisici.

Cum s-au făcut toate astea vă poate povesti chiar proprietara locului, Bianca Folescu, pentru că această splendidă gospodărie dobrogeană se poate vizita cu o programare telefonică înainte, pentru o taxă minimă, iar Bianca explică totul cu bucurie.

Despre casa de oaspeți

suvenir din dobrogea

Casa de oaspeți are 5 odăi tematice. Fiecare reprezintă stilul unei etnii dobrogene. Eu am stat în odaia lipovenească, dar am avut ocazia să le văd și pe celelalte: bulgărească, aromână, orientală și românească. De la scaune la băi, de la țesături la veioze, totul este simplu, dar cu multe detalii frumos gândite și decorate.

Ce mi-a plăcut aici?

La Suvenir din Dobrogea m-au cucerit bunul-gust, frumusețea casei, curții, foișoarelor, atenția la detalii. Lucrurile mici care te surprind la fiecare pas: de la lavanda plantată cu grijă (și rost, că alungă țânțarii) la intrarea în fiecare cameră, până la cum erau așezate șamponul și gelul de duș. Pentru mine a fost un loc liniștit în care am combinat la modul ideal explorarea unor locuri noi cu odihna, un pic de lucru remote, cu liniștea unui sat dobrogean. M-a bucurat compania gazdei, la care eu m-am simțit ca la o bună prietenă. E drept că ne cunoșteam un pic, am mai trecut pe aici, dar acum am rămas pentru prima dată.

Ce să vizitezi  în zonă

Suvenir din Dobrogea este un loc pentru o vacanță mai tihnită, nu una în care să bifezi multe obiective pe zi. Vișina pare niciunde, dar în realitate este aproape de orice ți-ai propune în Dobrogea de Nord (mai puțin de Parcul Național Munții Măcinului, care e puțin mai departe, dar poate fi inclus în drumul de plecare sau sosire).

Despre obiectivele care urmează voi scrie mai multe într-un articol viitor, pe scurt însă iată ce recomand eu:

O zi la Gura Portiței

gura portitei

Plaja sălbatică de la Gura Portiței

De la Vișina în 5 minute cu mașina ești la portul Jurilovca, de unde sunt bărci particulare spre Gura Portiței. Tariful este de 60-70 de lei de persoană dus-întors (cred că se negociază pentru grupuri). Transferul durează aproximativ 20 de minute și se stabilește cu barcagiul ora de întoarcere, în general până în ora 19:00. 

Capul Doloșman și Cetatea Argamum (sau Orgame)

cetatea argamum orgame

Capul Doloșman și Cetatea Argamum (Orgame)

Din Vișina ajungeți aici în doar 15 minute de mers cu mașina. Ultima parte din drum, de la centrul de informare turistică (construit ca o casă dobrogeană), eu am parcurs-o pe jos. Se poate și cu  mașina în condiții bune de vreme. Locul este foarte frumos și există chiar și o mică plajă la malul lacului.

Cetatea Enisala

cetatea enisala

Cetatea Enisala

La cetatea Enisala ajungeți din Vișina în aproximativ 25 de minute, e frumos în special spre apus. Atenție la program, să vă interesați înainte când se poate vizita.

Sarichioi și malul lacului Razelm (Razim)

sarichioi malul lacului razim

Sarichioi, pe maul lacului Razim

De la Enisala ar fi păcat să nu ajungeți și la Sarichioi, la 5-10 minute distanță, pentru o masă pe malul lacului Razim. Vă recomand taverna LeGafish, unde am mâncat cel mai bun pește din zonă.

Plaja Vadu

plaja corbu

Plaja Vadu

Este cam la o oră și un sfert de mers cu mașina, dar dacă mă întrebați pe mine, nu merită cu adevărat distanța parcursă. E doar sentimentul meu, poate și pentru că am ajuns acolo pe nor. Dar pentru o zi la malul mării fără să luați barca spre Gura Portiței, este o variantă de luat în calcul.

Nu în ultimul rând Tulcea este la puțin peste o oră distanță, iar de acolo puteți pleca oriunde în Delta Dunării pentru excursii.

La final, după atâtea recomandări și laude, am și un avertisment! Dacă nu îndrăgiți animalele și dacă nu puteți sta fără televizor, Suvenir din Dobrogea nu este pentru voi.

Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers prin care îmi propun să promoveze destinații românești care merită descoperite. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube sau Instagram

Îţi recomand să să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

7 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!