Am stat câteva zile în colțul acesta de rai, Suvenir din Dobrogea, și pe de o parte îmi vine să spun lumii întregi despre el, pe de alta să-l țin secret. Dar ar fi păcat ca munca Biancăi Folescu să nu fie cunoscută și apreciată la adevărata ei valoare. O gospodărie dobrogeană atât de frumoasă, căreia i-a dat viață o fată de oraș!
Suvenir din Dobrogea, un vis devenit realitate
Povestea Biancăi s-a mai spus, pentru că este genul de poveste care inspiră, care surprinde, pe care îți dorești să o auzi deseori pentru că îți arată că unii oameni reușesc ceea ce alții doar visează.
Totul a început cu casa veche pe care constănțeanca Bianca Folescu a cumpărat-o în 2011, pentru a avea unde să se retragă în weekend. Ușor-ușor prieteni tot mai numeroși se strângeau în jur, ușor-ușor locul pe care Bianca l-a ales a început la rândul lui să o aleagă pe ea. Astfel casa a fost renovată și dichisită, păstrând stilul ei tradițional. A devenit loc de șezătoare, ateliere pentru copii, locul în care Bianca țese, brodează sau pe care sau pe care îl poți vizita ca pe un mic muzeu.
Bucuria celor care au ajuns la Suvenir Din Dobrogea i-a dat curaj Biancăi Folescu să cumpere terenul din spatele gospodăriei și să construiască acolo o altă casă tradițională ca spațiu de cazare.
Și an de an a mai apărut ceva, un foișor, un loc de relaxare, un alt foișor, o mică scenă. Totul însoțit de o gospodărie vie, cu cai, ponei, găini, măgari, căței și pisici.
Cum s-au făcut toate astea vă poate povesti chiar proprietara locului, Bianca Folescu, pentru că această splendidă gospodărie dobrogeană se poate vizita cu o programare telefonică înainte, pentru o taxă minimă, iar Bianca explică totul cu bucurie.
Despre casa de oaspeți
Casa de oaspeți are 5 odăi tematice. Fiecare reprezintă stilul unei etnii dobrogene. Eu am stat în odaia lipovenească, dar am avut ocazia să le văd și pe celelalte: bulgărească, aromână, orientală și românească. De la scaune la băi, de la țesături la veioze, totul este simplu, dar cu multe detalii frumos gândite și decorate.
Ce mi-a plăcut aici?
La Suvenir din Dobrogea m-au cucerit bunul-gust, frumusețea casei, curții, foișoarelor, atenția la detalii. Lucrurile mici care te surprind la fiecare pas: de la lavanda plantată cu grijă (și rost, că alungă țânțarii) la intrarea în fiecare cameră, până la cum erau așezate șamponul și gelul de duș. Pentru mine a fost un loc liniștit în care am combinat, la modul ideal, explorarea unor locuri noi cu odihna, câteva ore de lucru la distanță, cu liniștea unui sat dobrogean. M-a bucurat compania gazdei, la care eu m-am simțit ca la o bună prietenă. E drept că ne cunoșteam un pic, dar acum am legat o prietenei.
Ce să vizitezi în zonă
Suvenir din Dobrogea este un loc pentru o vacanță mai tihnită, nu una în care să bifezi multe obiective pe zi. Vișina pare niciunde, dar, în realitate, este aproape de orice ți-ai propune în Dobrogea de Nord. Mai puțin de Parcul Național Munții Măcinului, care e puțin mai departe, dar poate fi inclus în drumul de plecare sau sosire.
Iată ce recomand eu.
O zi la Gura Portiței
De la Vișina, în 5 minute cu mașina, ești la portul Jurilovca, de unde sunt bărci particulare spre Gura Portiței. Tariful este de 60-70 de lei de persoană dus-întors (cred că se negociază pentru grupuri). Transferul durează aproximativ 20 de minute și se stabilește cu barcagiul ora de întoarcere, în general până în ora 19:00.
Capul Doloșman și Cetatea Argamum (sau Orgame)
Din Vișina ajungeți aici în doar 15 minute de mers cu mașina. Ultima parte din drum, de la centrul de informare turistică (construit ca o casă dobrogeană), eu am parcurs-o pe jos. Se poate și cu mașina în condiții bune de vreme. Locul este foarte frumos și există chiar și o mică plajă la malul lacului.
Cetatea Enisala
La cetatea Enisala ajungeți din Vișina în aproximativ 25 de minute, e frumos, în special spre apus. Atenție la program, să vă interesați înainte când se poate vizita.
Sarichioi și malul lacului Razelm (Razim)
De la Enisala ar fi păcat să nu ajungeți și la Sarichioi, la 5-10 minute distanță, măcar pentru o masă pe malul lacului Razim. Vă recomand taverna LeGafish, unde am mâncat cel mai bun pește din zonă.
Plaja Vadu
Este la aproximativ o oră și un sfert de mers cu mașina. Dacă mă întrebați pe mine, nu merită cu adevărat distanța parcursă. E doar sentimentul meu, poate și pentru că am ajuns acolo pe o vreme capricioasă. Dar pentru o zi la malul mării, fără să luați barca spre Gura Portiței, este o variantă de luat în calcul.
Nu în ultimul rând Tulcea este la puțin peste o oră distanță, iar de acolo puteți pleca oriunde în Delta Dunării pentru excursii.
La final, după atâtea recomandări și laude, am și un avertisment! Dacă nu îndrăgiți animalele și dacă nu puteți sta fără televizor, Suvenir din Dobrogea nu este pentru voi.
Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers prin care îmi propun să promoveze destinații românești care merită descoperite.
Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Îți recomand să citești și despre Croaziera pe Dunăre, de la Orșova la Belgrad sau despre Casa Rațiu din Turda, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.
Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Instagram, Youtube sau TikTok.
7 Comments
adriana.dulceanu
28/08/2021 at 14:26Multumesc pentru articol! Foarte bune informatiile oferite!
Narcis-Teofil Purice
25/08/2021 at 23:36Sărut mâna!
-M-aș fi abținut de la comentariu, dar nu pot să nu urez :
Baftă! pentru proiectul de întâlnire cu România!
spor în întreprindere!
Cele bune,
purice narcis-teofil (sic!, cu t mic, așa cum p și n)
🙂
Dorina
25/08/2021 at 18:49Multumesc pentru locurile si toate lucrurile frumoase pe care publici pentru noi!
uzonovici matilda
24/08/2021 at 22:35Vă mulțumesc pentru postarea locației foarte frumoase din Dobrocea, cuprinzând și infprmațiile necesare.
Dana Gonț
24/08/2021 at 22:36Mă bucur că vă este pe plac!
Andrei
24/08/2021 at 21:49Este un articol plin de informatii utile. Nu aveam cum sa aflu toate astea. Sper sa ajung candva acolo. Foarte frumos!
Felicitari!
Dana Gonț
24/08/2021 at 21:50Mulțumesc! Este de pus pe lista cu dorințe, clar!