Distanța socială a adus, aparent, o distanțare și mai mare de arte, cultură și educație. Dar pentru că, de cele mai multe ori, cultura se naște dintr-o formă de generozitate, multe orizonturi s-au deschis și multe resurse au devenit disponibile online, gratuit sau la un cost mic, pentru public. Am văzut multe inițiative și mesaje din partea artiștilor, iar de cealaltă parte noi, jurnaliștii, bloggerii sau pur și simplu transmițătorii de mesaje, încercăm să păstrăm comunicarea cu oamenii care ne urmăresc, fiecare pe ”bucățica” lui. Să nu credeți că pentru majoritatea dintre noi lucrurile sunt roz. Poate alegem să vă transmitem un zâmbet și deseori acela e singurul zâmbet al unei zile. Vă recomand să fiți responsabili și informați, îmi doresc să trecem cu bine prin acest impas, sper să ne revenim ușor și să sper să vă amintiți să suțineți cultura, arta și jurnalismul independent (inclusiv cel online, da) atunci când viața va reveni la normal. Deocamdată am strâns pentru voi peste 100 de surse și resurse culturale: piese de teatru, cursuri și discursuri, filme, operă, muzee și chiar călătorii virtuale.
Pentru că în curând este Ziua Internațională a Teatrului, încep seria de recomandări chiar cu această artă. Sunt oferte atât de bogate, încât în anumite zile nu știi ce să alegi!
Teatru
Din 21 martie 2020, Teatrul Bulandra transmite gratuit, pe pagina sa de Facebook, înregistrarea spectacolelor programate până la sfârșitul lunii martie. Vedeți programul în fotografia de mai jos.
Teatrul Național Cluj-Napoca a început deja să difuzeze online spectacolele sale. Din momentul difuzării, fiecare spectacol este disponibil 23 de ore pe site-ul teatrului (posibil să rămână disponibil pe youtube după aceea, nu sunt sigură). În program urmează, zilele acestea:
- Duminică, 22 martie 2020: FLORENȚA SUNT EU, în regia lui Alexandru Dabija, texte de Gellu Naum și Jules Perahim.
Marți, 24 martie 2020: INSULA, spectacol-concert de Ada Milea, după Gellu Naum.
Joi, 26 martie 2020: OST (Organic Sound Twist) spectacol de teatru-dans, concept de Andrea Gavriliu.
Sâmbătă, 28 martie, 2020: SINGUR PRINTRE MÂRLANI spectacol de teatru-dans în regia Andreei Gavriliu, după Florin Bican.
Și UnTeatru s-a mutat online, piesele lor sunt transmise pe internet. Există mai multe modalități prin care te poți loga și primești detaliile după achiziționarea biletelor. Nu am verificat pentru toate spectacolele, am ales unul întâmplător și biletul costa 35 de lei. Țineți cont de faptul că le puteți viziona împreună cu familia.
Chiar de Ziua Mondială a Teatrului, adică de vineri, 27 martie 2020, Teatrul de Comedie lansează programul #COMEDIAÎNCARANTINĂ, care se va desfășura în perioada 27 martie – 15 mai și va cuprinde o serie de materiale video din arhivă (însoțite de un salut din partea unui actor din distribuție) dar și unele create special în contextul situației actuale.
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu dă întâlnire publicului său pe canalele de Facebook și YouTube și site-ul oficial al TNRS. În fiecare seară, de luni până vineri, de la ora 20:30, actorii TNRS vor aduce publicului povești pentru copii, fabule și poezii, iar sâmbăta și duminica, de la ora 19:00, TNRS va difuza online unele dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriul teatrului, produse atât la secția română, cât și la cea germană.
Teatrul Național Iași propune pe site-ul său o colecție virtuală a celor mai de succes spectacole ale sale, atât din stagiunea actuală, cât și din stagiuni anterioare, oferite gratuit. Le găsiți la secțiunea Noutăți. Deocamdată a apărut ”Iașii în Carnaval”, din 2012, însă colecția va fi îmbogățită constant, pe întreaga perioadă a suspendării spectacolelor cu public.
Am descoperit și două piese ale Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău pe youtube Filumena Marturano sau divorț în stil italian” de Eduardo de Filippo și “Casa mare” de Ion Druță. Urmăriți pagina lor de Facebook pentru următoarele pe care le vor posta.
Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova a deschis un spațiu de joacă virtual #teatruncACASAteatru în care actorii postează mici filmulețe făcute acasă, ca o pastilă de bună-dispoziție pentru spectatorii lor.
Teatrul Țăndărică a fost, de asemenea, printre primele teatre care a reacționat. Deja întreaga săptămână a difuzat live pe pagina de Facebook spectacole care au rămas disponibile timp de 90 de minute începând cu ora programată. Sper ca inițiativa lor să continue.
Includ la teatru și 101 povești pentru copii care sunt disponibile gratuit, din arhiva de teatru Radiofonic a Radio România Cultural.
Vă recomand să căutați informații pe paginile de Facebook ale tuturor teatrelor, veți găsi probabil și alte vești, mai ales că situația este în continuă schimbare.
Cursuri și discursuri
- Fundația Calea Victoriei a mutat cursurile sale umaniste online, iar aceasta este o veste foarte bună pentru cei din țară care, poate au auzit de ei, își doreau să urmeze un curs, dar nu puteau ajunge la București. Găsiți toate detaliile, prețurile și lista cursurilor din care puteți alege, pe site-ul lor, iar pentru cursurile online din luna aprilie aveți o reducere de 20%. O altă surpriză de la Fundația Calea Victoriei este faptul că se scot din arhivă conferințe încă de la începuturile activității lor. O primă parte, cu Neagu Djuvara, a fost deja publicată, vor mai urma și altele.
- Etiquette Training oferă, în această perioadă, un curs gratuit online de ”Comunicare și etichetă în afaceri: Brand Personal Magnetic”. Pentru a primi acces la curs trebuie să intrați pe www.adrianmurariu.ro și să lăsați adresa de e-mail.
- Gabi Ralea oferă gratuit, timp de cinci zile, începând de astăzi, cartea sa în limba engleză, despre cum să faci singur o mulțime de lucruri pentru casă ”You Can Do It Yourself!: Smart DIY Projects for Practically Nothing”.
- Dacă sunteți vorbitori de limba engleză, orizontul se lărgește considerabil. Doar pe EDX.org găsiți 2500 de cursuri de la Harvard și MIT, iar pe Open Culture 1500 de cursuri gratuite pe cele mai diverse teme. Open Culture este chiar mult mai mult de atât, este o bază de resurse atât de mare, că te pierzi în ea. Cred că nu are sens să merg cu recomandările de cursuri mai departe. 🙂
- Din 23 martie, începând cu ora 14:00, zilnic Teatrul Național București difuzează gratuit pe canalele sale online, inclusiv pe youtube două conferințe selectate din arhiva TNB. Conferinţele Teatrului Naţional au fost iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de scriitorul Ion Marin Sadoveanu și reluate începând cu anul 2006.
- Un discurs bun pe aproape orice temă găsiți și pe TED TALKS, iar pe teme educaționale există TED-Ed.
Filme
Cred că activitatea principală de timp liber a multor orășeni se petrece în această perioadă pe Netflix sau HBO Go. Dacă te plictisești și ai chef să explorezi filme independente, de festival, documentare sau alte producții cinematografice, există câteva resurse legale și gratuite, disponibile momentan.
- O mică selecție de lungmetraje de la Torino Film Lab este disponibilă pe platforma de streaming Festival Scope, cu subtitrare în engleză, pentru o perioadă limitată de timp.
- Festivalul documentar ”Cinéma du réel”, care are loc de obicei la Paris, folosește aceeași platformă pentru a difuza gratuit câteva dintre selecții, în perioada 20 martie – 5 aprilie.
- Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA) are disponibilă online o colecție de 300 de titluri gratuite.
- Pe canalul de youtube al platformei românești Cinepub găsiți câteva filme românești gratuite.
- Platforma TiffUnlimited există dinaintea pandemiei și conține o parte dintre filmele din festival, abonamentul lunar este 5 euro pe lună.
- Iar dacă sunteți dispuși să plătiți 3 dolari pentru vizionarea unui film din portofoliul companiei românești de distribuție Bad Unicorn, puteți face asta pe canalul lor de Vimeo.
Operă
Poate cea mai bogată ofertă de spectacole gratuite vine de la operele din toată lumea și alți promotori de muzică clasică. Fiecare are propriile condiții, voi trece în revistă canalele și voi oferi mai puține detalii, sperând că vă veți interesa de fiecare în parte, în funcție de ce vă atrage atenția. Documentarea acestor resurse a durat deja mult și încerc să scurtez timpul în care articolul să ajungă la voi.
- Aș începe cu una dintre cele mai mari instituții de operă ale lumii și cea mai mare din SUA, la care e greu să ajungi și cu bilet, The Metropolitan Opera New York vă propune gratuit ’’Nightly Met Opera Streams”, le puteți vedea live și apoi încă 20 de ore după difuzare.
- Opera din Viena difuzează, până pe 2 aprilie, 12 spectacole prin livestreaming pe platforma www.staatsoperlive.com. Spectacolele vor fi disponibile gratuit timp de 24 de ore după aceea, iar premierele online vor fi, în mare, la aceeași oră la care s-ar fi desfășurat spectacolul în Viena, adică între 18:00 si 20:00, ora României.
- O colecție de spectacole de operă din întreaga lume, de la Opera din Beijing, până la cele poloneză, croată, irlandeză, suedeză sau cehă sau este pusă la dispoziție gratuit prin proiectul Opera Vision, susținut prin programul european Creative Europe. Le găsiți pe toate aici.
- Festivalul Internațional George Enescu începe un maraton muzical online, prin postarea mai multor concerte din cadrul edițiilor anterioare ale festivalului.
- Opera Națională Română Iași transmite, de asemenea, unele dintre cele mai bune spectacole ale sale, online. Fiți la curent cu programul aici.
- Opera Națională Română Cluj-Napoca vă propune un program de spectacole, disponibile timp de 20 de ore de la încărcare, despre a căror programare puteți afla aici.
- Opera Națională București difuzează online, pe 23 martie, de la ora 18:30, opera „Don Carlo” de Giuseppe Verdi,pe pagina oficială de Facebook a instituției și aici pe site.
- Filarmonica din Berlin oferă acces gratuit până pe 31 martie la arhiva sa digitală, înscrierea se face folosind codul BERLINPHIL, iar London Symphony Orchestra are un canal de youtube cu sute de concerte.
Lista nu este, desigur, completă, vă recomand o listă și de aici , dar și să căutați pe cont propriu dacă aveți preferințe care nu se regăsesc aici.
Muzee și călătorii virtuale
Aș începe recomandările de călătorii virtuale chiar cu secțiunea de călătorii a acestui blog. Pentru cei care știu să viseze cu ochii deschiși. 🙂
- Apoi, pentru că am tot vorbit de Google Arts & Culture, să știți că site-ul ajută și la călătorii virtuale, iată, de exemplu, cum puteți ajunge la un click distanță la Stonehenge, Machu Picchu, Colosseum din Roma sau Piramidele din Egipt.
- Multe locuri turistice au camere web live, astfel că puteți vedea în timp real Veneția, Turnul Eiffel, Times Square din New York, Plaja Copacabana din Brazilia (sau alte sute de plaje de pe LiveBeaches.com), parcul de maimuțe Jigokudani din Japonia, Aquarium-ul din Florida sau Sanctuarul urșilor Arosa, din Elveția.
- Dacă nu e suficient, luați voi singurei site-ul Explore.org și găsiți ce vă place pe pământ. Iar dacă nici pământul nu e de ajuns, atunci intrați pe NASA TV.
Apoi o multitudine de muzee au tururi virtuale gratuite, accesibile online, prezentări de colecții sau filme educaționale. De la Palatul Versailles, la Muzeul Vaticanului sau Institutul Smithsonian. În completare, consultați și lista de mai jos, în documentarea căreia mi-au fost de folos site-urile goodhousekeeping.com (nu mă întrebați cum am ajuns acolo!) și travelandleisure.com:
- Muzeul Louvru cu cu tururi gratute online pentru trei dintre expozițiile lor faimoase, inclusiv cea de artefacte egiptene.
- Muzeul Guggenheim cu 625 lucrări online aici,
- Muzeul Van Gogh, prin Google Arts & Culture, de altfel o resursă inepuizabilă de a accesa muzee, colecții, lucrări artistice.
- Muzeul d’Orsay, Paris, tur virtual de asemenea prin Google Arts & Culture.
- Muzeul MoMA (The Museum of Modern Art): New York’s are colecții online aici.
- Muzeul Getty, Los Angeles, cu două tururi virtuale.
- Muzeul de Arheologie Atena, tur virtual.
- Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid, colecții disponibile online.
- Muzeul Național de Antropologie, Mexic cu 23 de expoziții despre istoria pre-hispanică a Mexicului.
- British Museum, Londra, tur virtual.
- Muzeul Metropolitan de Artă, New York, 26 de expoziții online.
- Muzeul Rijksmuseum, Amsterdam, cu valoroase colecții de artă olandeze, inclusiv Vermeer și Rembrandt.
- Muzeul Național al Forțelor Aeriene ale USA te plimbă prin avionul prezidențial al lui Franklin D. Roosevelt sau îți arată alte dotări ale armatei Statelor Unite.
- Muzeul de Arte, Boston, cu 16 expoziții virtuale ce includ o secțiune specială despre moda și designerii secolului 21.
- Muzeul Dali, Catalonia, cu o parte din expozițiile sale.
- Muzeul Național de artă Modernă și Contemporană Seoul, o ocazie de a descoperi arta contemporană coreană și nu numai.
- La toate cele de mai sus adăugați această listă cu resurse online, realizată de Institutul Național al Patrimoniului, cu peste 100 de expoziții, imagini sau tururi ale muzelor din România.
- Și nu pot încheia fără să las mai jos video-ul de peste 5 ore care vă va purta în întregul muzeu Hermitage din Sankt Petersburg.
Dacă sunteți amatori de realitate virtuală recomand Google Earth VR și am mai descoperit aplicația gratuită Travel World VR, cu filmulețe și vizite virtuale în mai multe destinații. Este o aplicație pentru telefonul mobil și ca să verific că funcționează, m-am plimbat astăzi vreo două minute prin Jamaica. 🙂
Cărți
Internetul are resurse nelimitate, iar mie mi-a luat câteva zile să tot strâng și să verific aceste recomandări. Motiv pentru care pe cele de carte online le scriu în rezumat, mi-ar fi putut lua încă o zi să le cuprind pe toate. Voi menționa că Scribd oferă 30 de zile de acces gratuit la milioanele lor de cărți și audio-books, la care se adaugă cele aproximativ 20.000 de titluri gratuite de la World Digital Library UNESCO sau încă 700 din biblioteca Universității Cambridge. Nu mă pot abține și fac o actualizare și cu cele 45 de titluri gratuite de la Humanitas sau cele 572 de titluri gratuite de literatură clasică, în limba franceză, disponibile în biblioteca TV5.
La capitolul recomandări de citit, găsiți câteva povești faine și aici pe blog, poate nu le-ați citit pe toate. Vă invit să urmăriți poveștile mele și pe Facebook, Youtube sau Instagram.
Dacă apreciezi aceste recomandări și efortul meu, tot ce îmi doresc este să dai un share, ca ele să ajungă la cât mai mulți oameni.
#StaySafe
4 Comments
Dana Dobrin
22/03/2020 at 18:18Mulțumesc foarte mult ! Foarte util !
Dana Gonț
22/03/2020 at 18:19Mă bucur mult! Un share va fi apreciat!
Anonim
23/04/2020 at 20:08Vă mulțumesc ff mult pentru aceste lecturi despre București. Le citesc cu mare drag.Asi dori o carte , unde o pot găsi. Mulțumesc mult.
Dana Gonț
23/04/2020 at 20:11Mulțumesc din inimă! Carte nu am scris, cine știe, poate voi reuși cândva. Vă mai aștept pe blog.