Booking.com
Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate si traditie

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness

Bunicile mele nu au auzit de sustenabilitate, dar au trăit la țară și nu le-am văzut niciodată risipind sau luând de la natură mai mult decât le trebuia.

Am petrecut multe vacanțe la țară printre oameni care mâncau din vase de lut, respectau pământul, pădurea și animalele și împărțeau totul cu natura. Un univers dur uneori, în care totul era „după voia Domnului”, dar un univers cu un echilibru aparte. Știu cum miroase fânul și lemnul vechi, cunosc mirosul de livadă înflorită de primăvară și trăiesc cu nostalgia cuptorului de lut, încins pentru colacii și cozonacii de Crăciun.

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate dana gont
Foto <a href=httpswwwfacebookcombdanmihai title=>Dan Mihai Bălănescu<a>

Vremurile acelea nu mai sunt posibile la scară largă astăzi. Dar din ele avem multe de învățat! Progresul tehnologic, creșterea populației, creșterea economică și mai ales consumul excesiv au stricat echilibrul dintre om și natură. Și cel mai mare preț îl plătește planeta, locul în care trăim toți.

De câțiva ani, oamenii au realizat din ce în ce mai mult că resursele naturale se vor termina și că ritmul acesta nu poate fi susținut. Așa a apărut, pe scurt, conceptul de sustenabilitate. În esență asta înseamnă „satisfacerea nevoilor de azi, fără a sacrifica abilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”, confirm definiției ONU.
Am făcut această introducere pentru că deseori mi se pare că discuțiile pe această temă sunt prea complicate și academice. Și îmi doresc să poată înțelege oricine, simplu și în cuvinte puține, de ce e important să ne preocupe acest subiect.

Carta Albă a Biodiversității și Schimbărilor Climatice

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate

Am fost recent la lansarea documentului „Carta Albă a Biodiversității și Schimbărilor Climatice”, un proiect implementat de Asociația „Teatrul Vienez de Copii”, în colaborare cu Asociația EcoLogic și cu sprijinul financiar al Ambasadei Germaniei la București. Documentul promovează 10 priorități, 10 valori și 10 principii legate de sustenabilitate, care să ne ajute să conviețuim cu natura, fără să o distrugem.

Tabăra de sustenabilitate de la Breb

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate eco awarness

Proiectul a pornit cu tabăra de sustenabilitate desfășurată în luna august la Breb, parte din destinația de ecoturism Eco Maramureș. Și pentru că, de cele mai multe ori, aici vorbesc despre călătorii, cred că este important să ne gândim uneori și la felul în care facem turism, nu doar la următoarea destinație.

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate
Foto <a href=httpswwwfacebookcomecomaramures target= blank rel=noopener nofollow title=>Eco Maramureș<a>

Breb este unul dintre cele mai valoroase şi mai bine conservate habitate tradiționale. Un loc unde se păstrează multe reguli din bătrâni, care se dovedesc a fi valoroase și astăzi. Felul în care se face agricultură, cum se intercalează culturile, faptul că se păstrează soiurile locale de fructe și legume, că livezile sunt folosite și pentru fânețe, se cosește manual, se păstrează zone de vegetație sălbatică care sunt perfecte de cuibărit pentru păsări. Toate astea fac din această zonă un exemplu de bună practică.

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate eco awarness

Dacă până recent adaptarea la schimbările climatice punea accent doar pe patrimoniul natural, acum se înțelege mai bine ca și patrimoniul cultural, meșteșugurile, sunt parte importantă din orice strategie.

Această tabără de sustenabilitate și apoi info trip-ul dedicat oamenilor de comunicare au constituit punctul de pornire pentru materializarea conceptelor și informațiilor cuprinse în Cartea Albă a Biodiversității și Schimbărilor Climatice, la care au contribuit experți care lucrează în domeniul mediului și schimbărilor climatice. Documentul este unul deschis, oricine poate contribui la el în viitor.

Deși România are un decalaj în a aplica unele acțiuni concrete pentru protejarea mediului, partea bună este că putem lua modele bune din afară și să recuperăm din timpul pierdut.

Sustenabilitate la noi acasă: 10 idei foarte simple pe care eu le aplic pentru o viață mai prietenoasă cu mediul

Să ne schimbăm stilul de viață este mai greu, dar există câțiva pași mici, idei simple, pe care eu cred că oricine le poate aplica în viața de zi cu zi. Sunt o parte din acțiunile pe care eu le aplic și, pentru că am ajuns la acest subiect, vrea să le împărtășesc cu tine.

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate


1. Nu lăsa apa să curgă în timp ce te speli pe dinți sau când speli vasele.
2. Folosește cât mai puțin pungile de la supermarket, mergi cu o sacoșă textilă după tine. Există și unele foarte mici și ușoare care pot fi ținute în geantă.
3. Refolosește recipientele din sticlă sau reciclează-le, sticla este un material care se poate recicla la infinit, nu o arunca în locuri nepotrivite!
4. Moda este printre cei mai mari poluatori ai lumii, hainele pe care nu le mai folosești le poți dona, le poți dărui, le poți vinde, le poți recicla, dar nu le arunca.
5. Dacă ai o grădină, plantează flori pe care le iubesc albinele.
6. Dacă ai pisici, ca mine, folosește așternut biodegradabil.
7. Pentru a consuma mai puțin plastic, folosește căni filtrante pentru apă.
8. Umple mașina de spălat atunci când o folosești, pentru a reduce consumul de curent și apă. Folosește programele scurte când hainele nu sunt foarte murdare.
9. Selectează gunoiul și nu contamina produsele reciclabile cu grăsime sau lichide.
10. Pentru multe dintre produsele pe care le folosești, există variante biodegradabile, caută aceste variante.

De ce să ne pese de sustenabilitate?

Răspunsul scurt: pentru că nu mai avem încotro. Ne îngropăm în gunoaie, respirăm cel mai prost aer (România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe victime provocate de poluare), suportăm evenimente meteorologice extreme, mâncăm prost și consumăm fără măsură. Salut proiectele ca Eco-Awarness, dar adevărul este că fără spirit civic, fără ca fiecare dintre noi să învețe să selecteze gunoiul, să economisească apa, să fie conștient de consecințele stilului său de viață, nu vom rezolva nimic. Pentru că nu avem o planetă de rezervă.

Dacă ai ajuns până aici, îți recomand două articole de suflet: Și așa e viața pe pământ… sau Masca noastră cea de toate zilele.

Nu uita să urmărești călătoriile mele cu un like sau follow și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok. Poți să te abonezi și la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!