Booking.com
Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate si traditie

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness

Bunicile mele nu au auzit de sustenabilitate, dar au trăit la țară și nu le-am văzut niciodată risipind sau luând de la natură mai mult decât le trebuia.

Am petrecut multe vacanțe la țară printre oameni care mâncau din vase de lut, respectau pământul, pădurea și animalele și împărțeau totul cu natura. Un univers dur uneori, în care totul era „după voia Domnului”, dar un univers cu un echilibru aparte din care avem de învățat și astăzi. Știu cum miros fânul și lemnul vechi, cunosc mirosul de livadă înflorită de primăvară și trăiesc cu nostalgia cuptorului de lut, încins pentru colacii și cozonacii de Paște sau Crăciun. Și apropos de cuptor și sustenabilitate, la noi pe deal trei femei se uneau și stabileau aceeași zi în care să coacă pâinea. Făceau asta în același cuptor, căci o dată încins era mai economic să-l menții cald. Și pentru că cele mai multe lemne consuma cea care era prima, țineau minte ordinea și apoi se roteau.

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate dana gont
Foto <a href=httpswwwfacebookcombdanmihai title=>Dan Mihai Bălănescu<a>

Vremurile acelea nu mai sunt posibile la scară largă astăzi. Dar din ele avem multe de învățat! Progresul tehnologic, creșterea populației, creșterea economică și mai ales consumul excesiv au stricat echilibrul dintre om și natură. Și cel mai mare preț îl plătește planeta, locul în care trăim toți.

De câțiva ani, oamenii au realizat din ce în ce mai mult că resursele naturale se vor termina și că ritmul acesta nu poate fi susținut. Așa a apărut, pe scurt, conceptul de sustenabilitate. În esență asta înseamnă „satisfacerea nevoilor de azi, fără a sacrifica abilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”, confirm definiției ONU.
Am făcut această introducere pentru că deseori mi se pare că discuțiile pe această temă sunt prea complicate și academice. Și îmi doresc să poată înțelege oricine, simplu și în cuvinte puține, de ce e important să ne preocupe acest subiect.

Carta Albă a Biodiversității și Schimbărilor Climatice

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate

Preocupată de subiect, am fost recent la lansarea documentului „Carta Albă a Biodiversității și Schimbărilor Climatice”, un proiect implementat de Asociația „Teatrul Vienez de Copii”, în colaborare cu Asociația EcoLogic și cu sprijinul financiar al Ambasadei Germaniei la București. Carta este un document educațional care promovează 10 priorități, 10 valori și 10 principii legate de sustenabilitate, care să ne ajute să conviețuim cu natura, fără să o distrugem.

Tabăra de sustenabilitate de la Breb

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate eco awarness

Proiectul a pornit cu tabăra de sustenabilitate desfășurată în luna august la Breb, parte din destinația de ecoturism Eco Maramureș. Și pentru că, de cele mai multe ori, aici vorbesc despre călătorii, cred că este important să ne gândim deseori și la felul în care facem turism. Să calculăm mai bine impactul prezenței noastre în anumite locuri. Mâncăm local, nu lăsăm deșeuri în urmă, suntem atenți la resursele consumate? Sunt doar primele întrebări pe care e bine să ni le punem.

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate
Foto <a href=httpswwwfacebookcomecomaramures target= blank rel=noopener nofollow title=>Eco Maramureș<a>

Revenind la Breb, acesta este unul dintre cele mai valoroase şi mai bine conservate habitate tradiționale. Un loc unde se păstrează multe reguli din bătrâni, care se dovedesc a fi valoroase și astăzi. Felul în care se face agricultură, cum se intercalează culturile, faptul că se păstrează soiurile locale de fructe și legume, că livezile sunt folosite și pentru fânețe, se cosește manual, se păstrează zone de vegetație sălbatică care sunt perfecte de cuibărit pentru păsări. Toate astea fac din această zonă un exemplu de bună practică.

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate eco awarness

Dacă până recent adaptarea la schimbările climatice punea accent doar pe patrimoniul natural, acum se înțelege mai bine că și patrimoniul cultural, meșteșugurile, sunt parte importantă din orice strategie.

Această tabără de sustenabilitate constituit punctul de pornire pentru materializarea conceptelor și informațiilor cuprinse în Cartea Albă a Biodiversității și Schimbărilor Climatice, la care au contribuit experți care lucrează în domeniul mediului și schimbărilor climatice. Documentul este unul deschis, oricine poate contribui la el în viitor și îl găsiți în linku de mai sus pentru cosultare.

Deși România are un decalaj în a aplica unele acțiuni concrete pentru protejarea mediului, partea bună este că putem lua modele bune din afară și să recuperăm din timpul pierdut.

Sustenabilitate la noi acasă: 10 idei foarte simple pe care eu le aplic pentru o viață mai prietenoasă cu mediul

Să ne schimbăm stilul de viață este mai greu, iar dacă ceri ceva atât de greu oamenilor, este posbil să nu facă nimic. Dar există câțiva pași mici, idei simple, pe care eu cred că oricine le poate aplica în viața de zi cu zi. Sunt o parte din acțiunile pe care eu le aplic și, pentru că am ajuns la acest subiect, vrea să le împărtășesc cu tine.

Sustenabilitate și tradiție, împreună în proiectul Eco Awarness sustenabilitate


1. Nu lăsa apa să curgă în timp ce te speli pe dinți sau când speli vasele.
2. Folosește cât mai puțin pungile de plastic la supermarket, mergi cu o sacoșă textilă după tine. Există și unele foarte mici și ușoare care pot fi ținute în geantă.
3. Reciclează și refolosește! De altfel, de când există sistemul SGR poți recicla mult mai ușor și pentru că te costă să nu o faci, e și mai motivant. Selectează gunoiul și nu contamina produsele reciclabile cu grăsime sau lichide.
4. Moda este printre cei mai mari poluatori ai lumii, hainele pe care nu le mai folosești le poți dona, le poți dărui, le poți vinde, le poți recicla, dar nu le arunca! Nu cumpăra ”fast fashion”, articolele la modă, ieftine, se strică după câteva purtări, consumă enorm pentru a fi produse și sunt aruncate rapid în gropile de gunoi unde produc metan pe măsură ce se descompun.
5. Pentru a consuma mai puțin plastic, folosește căni filtrante pentru apă sau filtre adăugate direct la rețea.
6. Umple mașina de spălat atunci când o folosești, pentru a reduce consumul de curent și apă. Când e posibil, folosește temperaturi mai mici și programele scurte.
7. Redu risipa alimentară și cumpărăr mai des produse de sezon și locale. Pentru alimentele care vin de departe, consumul cu transportul este foarte mare. În plus, cu alegerile corecte poți susține producătorii locali, care sunt esențiali pentru o hrană mai curată.
8. Fă un ”audit” energetic al casei ți vezi unde poți economisi energie. Începe cu becurile incadescente pe care să le înlocuiești cu cele led, folosesc un sfert din energie și țin mult mai mult.
9. Dacă ai o grădină, plantează flori pe care le iubesc albinele. Albinele sunt indispensabile vieții pe pământ, iar folosirea insecticidelor pe scară largă în agricultură le pune în pericol.
10. Caută variante biodegradabile ale produselor pe care le folosești. Eu, de exemplu, folosesc inclusiv dischete demachiante biodegradabile sau așternut biodegradabil pentru pisici. Pentru orice animal de companie caută soluții prietenoase cu mediul, pentru că și ele consumă destul de mult.

De ce să ne pese de sustenabilitate?

Răspunsul scurt: pentru că nu mai avem încotro. Ne îngropăm în gunoaie, respirăm cel mai prost aer (România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe victime provocate de poluare), suportăm evenimente meteorologice extreme, mâncăm prost și consumăm fără măsură. Salut proiectele ca Eco-Awarness, dar adevărul este că fără spirit civic, fără ca fiecare dintre noi să învețe să selecteze gunoiul, să economisească apa, să fie conștient de consecințele stilului său de viață, nu vom rezolva nimic. Pentru că nu avem o planetă de rezervă.

Dacă ai ajuns până aici, îți recomand două articole de suflet: Și așa e viața pe pământ… sau Masca noastră cea de toate zilele.

Nu uita să urmărești călătoriile mele cu un like sau follow și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok. Poți să te abonezi și la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!