După o vreme în care am lipsit din spațiul online, încercând să înțeleg ce înseamnă această pandemie și ce pot să fac pentru mine, pentru familia mea și pentru cei din jur, vin aici cu câteva gânduri pentru voi.
Pornesc de la presupunerea că, printre cei care mă citesc, nu există oameni care nu știu recomandările legate de igienă și distanță, așa că scopul meu este altul, acum. Vreau să vă spun cum trec eu prin această perioadă, ce mi-a mai trecut prin cap sau ce mă sabotează. Aștept să contribuiți cu sfaturi și idei, suntem o comunitate!
Idei pentru ca statul acasă să fie mai plăcut și sănătos

Dacă ai o curte, ești norocos. Dar dacă locuiești la bloc, ca mine, și nu ai ocazia să ieși la aer, e important să nu te izolezi și de soare. Eu încerc să beau cafeaua de dimineață pe balcon, la aer. Am și câteva ghivece cu flori, deci mă pot considera într-o imitație de grădină. În rest, aerisesc cât pot de mult casa.
Un alt lucru pe care l-am învățat este să evit tentația de a sta cu televizorul deschis pe canalele de știri, de dimineață până seara. Și îți recomand același lucru. Felul în care este prezentată informația induce o stare de anxietate. Și nu mă refer aici doar la ceea ce se spune. Așa cum știți, un mesaj nu este compus doar din cuvinte, ci și din imagini, intonație. Contează și de câte ori este repetat, pentru că asta accentuează gravitatea lui. Chiar și când se încearcă păstrarea unui ton echilibrat, un ecran împărțit în ferestre, în care văd numai ambulanțe, izolete, scris mare cu roșu URGENȚĂ, COVID, conștient sau inconștient, mă influențează. Am nevoie de informații, dar nu am nevoie de panică indusă, motiv pentru care mă uit la un jurnal de știri dimineața sau pe la prânz și la altul seara. În rest, ca să nu fie liniștea apăsătoare, ascult muzică. Ceea ce mă duce la următorul sfat…
Te sfătuiesc ca muzica să facă parte din programul tău zilnic! Puterea muzicii este fantastică! Iar ca să fie și mai sănătoasă recomandarea, te îndemn pe tine să faci ceva ce eu nu prea respect: fă mișcare! Dacă nu ești o fire sportivă, dansează! Nu știi? Caută un filmuleț pe net!
Fac parte dintre oamenii care nu se plictisesc niciodată. Nu înțeleg prea bine cum te poți plictisi, ca adult. Sunt atâtea cărți de citit, filme de văzut, lucruri de învățat. Și foarte multe resurse culturale se mută acum online, lucru despre care voi scrie foarte curând. Așa că te sfătuiesc să citești, să te uiți la conferințe TED, să cauți informații despre lucruri pe care ți-ai dorit să le afli, să înveți engleză online (uite un site gratuit aici: http://www.usalearns.org/), cumpără bilete la UnTeatru online, un curs pe internet de la Fundația Calea Victoriei. O să revin cu mai multe recomadări culturale, dar între timp poți să te pierzi în galeria virtuală Google Arts&Culture.

Iar dacă îți dă târcoale tristețea, să știi că filmulețele și pozele cu pisici chiar funcționează. Ia privește fățuca asta!
Însă dacă simți că e mai mult decât tristețe, există o inițiativă a voluntarilor depreHUB, studenți sau absolvenți ai facultăților de psihologie, care oferă în acest moment suport GRATUIT, conform unui protocol specific pentru anxietatea generată de criza COVID-19, în sesiuni de 30 minute, pentru gestionarea și prevenirea atacurilor de panică. Telefonul la care puteți cere ajutor este 0374.456.420, disponibil 24/7.
Nu abuzați de aceste servicii! Sunt eforturi ale unor oameni care ajută!
Eu am două pisici, așa cum știți, și recunosc că izolarea este mult mai ușoară cu ele alături. Dar cred că, dacă sunteți o familie, cu copii, puteți petrece mai mult timp împreună. Jucați rummy, monopoly, mima… Aduceți un zâmbet timpului petrecut în familie.
Ce am mai schimbat eu pentru a alunga sentimentul de izolare, este că am început să folosesc apeluri video cu prietenii, ceea ce înainte nu făceam.
Ce mă sabotează

În primul rând pisicile, care îmi invadează, pe rând, spațiul de lucru de acasă. Iar eu nu le rezist. 🙂
Apoi, la modul serios, lipsa de mișcare. Nu sunt o fire sportivă, așa că ieșirile din casă erau singurele forme de mișcare. De când stau la domiciliu, zic în fiecare zi că de mâine încerc să fac câteva exerciții. Știu că e o chestiune de voință, dar mă mobilizez foarte greu să fac asta.
În plus, am și o poftă de mâncare incontrolabilă. Aș mânca non stop. Și tot ce e mai gustos și cu mai multe calorii. Cred că va fi foarte greu să pierd kilogramele pe care le pun în această perioadă.
Când am mai ieșit pentru urgențe, înainte de a evita cu totul ieșirile, am realizat că afară mă mânca mereu fața, aveam mereu tendința de a pune mâna pe față. Pun asta pe seama a două lucruri:
– am citit că ne atingem fața de 20 de ori pe oră, dar nu realizăm. Ce s-a schimbat acum e că realizez.
– interdicția care te face să te gândești numai la ce e interzis.
Aștept comentariile, sfaturile, trucurile și recomandările voastre. Dacă v-ar face plăcere, organizăm și o întâlnire video, poate un live pe Facebook. Aștept păreri. Între timp împărtășesc crâmpeie din viața mea, în filmulețe video pe Insta Stories, așa că un follow pe Instagram ne-ar aduce mai aproape.
Zilele următoare voi reveni cu mai multe resurse de divertisment sau pentru a ne îmbogăți educația și cultura în această perioadă. Vă rog să îmi trimiteți și propunerile sau ideile voastre la contact@danagont.ro.
Am citit multe postări pe Facebook care spuneau că după această criză, lumea nu va mai fi la fel. Sincer, sper ca asta să fie lecția pe care o vom învăța din aceste momente grele. Ar fi foarte trist ca, după toate astea, lumea să fie la fel. Poate această criză va fi un buton de reset al lumii, ne va ajuta să înțelegem ce e cu adevărat important în viață, ne va face mai umani și mai responsabili. Vom constata că niciun job nu este mai presus de viața noastră sau a celor din jur, că nu toate avioanele trebuie prinse, că nu avem nevoie de tot ce cumpărăm. E un test al umanității. Până aflăm cum îl trecem, să rămânem împreună și să redescoperim ce înseamnă comunitatea. Online și offline.
La capitolul recomandări de citit, găsiți câteva povești faine și aici pe blog, poate nu le-ați citit pe toate. Vă invit să urmăriți poveștile mele și pe Facebook, Youtube sau Instagram.
4 Comments
Vero
22/03/2020 at 18:23Pentru ca aproape totul din ceea ce facem zilnic nu mai este valabil in noul context, imi face bine sa imi respect rutina de ingrijire a tenului de dimineata si de seara. E o constanta ( in atata imprevizibilitate) care ma ajuta sa imi mentin starea de bine in interior si in exterior.
Dana Gonț
22/03/2020 at 18:24Si eu am avut mai multă grijă! Si ăsta e un câștig.
corina
19/03/2020 at 13:48Va urmaream cu drag emisiunea.Poate in perioada asta o sa fiti mai activa aici,mi-ar placea.
Andrei
18/03/2020 at 20:55Sunt si multe parti bune, foarte bune 🙂
Azi am vazut la tv ca Venetia este mult mai curata, ca au aparut pestii pe canale :). Nu am vizitat Venetia inca si unul din motive a fost faptul ca am vrut sa nu contribui la poluare..
Cand merg in vacante si vad gunoaie pe jos sau in apa, cladiri vechi murdarite sau modificate pentru turisti ma doare atat de tare incat ii urasc pe cei care fac asta si pe cei care nu iau masuri..
Azi in oras era liniste (am iesit la o plimbare) si nu m-am intalnit cu nimeni…a trecut mult de cand nu a mai fost atat de liniste 🙂
Turistii nu mai polueaza, nici fabricile, nici avioanele, nici masinile, nici vasele de croaziera …:) E un pret mic pe care il platim 🙂
Asadar incep ziua cu gandul ca pamantul respira si apoi citesc (mai am vreo 20 de carti de citit din colectia de la Adevarul si acum e momentul sa le termin :))), imi fac planuri de vacanta (am luat una pentru toamna ieri 🙂 ), urmeaza sa fac curat :)))) ….preiau ideea cu sportul 🙂 , urmeaza sa ma uit la niste filme vechi (Alfred Hitchcock, Marilyn Monroe, Stan si Bran)
Din pacate m-a prins criza fara o mita asa ca improvizez 🙂