Booking.com
Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg vedere

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse

Călătoria mea în Salzburg a avut loc în perioada târgurilor de Crăciun pe care le-am bătut în lung și în lat. Dar am ținut să descopăr și alte comori ale orașului.

Unele locuri de vizitat au fost deja nominalizate în articolul dedicat târgurilor de Crăciun, cum ar fi cetatea Hochensalzburg (de neratat), Domsplatz, Residenzplatz sau Muzeul Crăciunului. Dar oricând ai merge în Salzburg sunt și alte locuri interesante, o serie de experiențe gastronomice de neratat și comori ascunse. Despre o parte dintre ele voi povesti în continuare.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg mozart birthplace

Salzburg este renumit pentru că este locul în care s-a născut și a copilărit Mozart. Așa că nu există turist care să ajungă aici și să nu facă o vizită în casa în care s-a născut Mozart (Mozart’s Birthplace) și / sau Mozart Residence, un alt muzeu creat în casa în care familia s-a mutat după anul 1773.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg mozart birthplace

Eu am ales să vizitez doar casa în care s-a născut Mozart. A fost o ocazie de a descoperi lucruri interesante din biografia sa, ca de exemplu că vorbea fluent 5 limbi și avea cunoștințe din alte 5 sau 6, și-a transformt prenumele Theophilus (care vine din greacă și ar putea fi tradus ca iubitor de Dumnezeu) în versunea de inspirație franceză Amadè. Mozart nu și-a spus Amadeus, dar cei din jur au preferat această variantă. Mozart a trăit până la 35 de ani și a petrecut 10 dintre acești ani pe drum! Cele 17 turnee majore pe care le-a făcut și chiar drumurile la Viena, l-au costat aproape 4000 de zile din viață. Vorbim despre o vreme când principala formă de transport era trăsura, iar o călătorie din orașul natal până la Viena, dura aproape o săptămână.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg Getreidegasse


Centrul vechi al orașului este mic, așa că merită luat la pas. Un farmec aparte îl are strada principală, Getreidegasse. Două comori ascunse care dau mult farmec orașului sunt la vedere pe această stradă, dar le puteți rata ușor dacă cineva nu vi le arată sau explică.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg iron signs

Primul „secret” este legat de reclamele magazinelor, toate făcute din fier, unice și unele extrem de artistice. În centrul vechi reclamele luminoase sunt interzise, toate magazinele, noi sau vechi, trebuie să respecte această tradiție moștenită din Evul Mediu, de când prea puțini oameni știau să citească, iar comercianții au găsit această soluție ingenioasă și frumoasă de a reprezenta grafic specificul magazinului.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg pasaje

Al doilea lucru pe care vă invit să-l descoperiți sunt pasajele. Nu știu de unde am rămas în minte cu informația că sunt vreo 40 de pasaje în centrul vechi. Dacă aveți timp intrați în cât mai multe, veți descoperi tot felul de comori arhitecturale, târguri mai mici în timpul sărbătorilor, magazine interesante sau restaurante.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg vedere

În cei 1,2 km pătrați ai orașului vechi veți găsi foarte multe biserici. Doar în centrul vechi sunt 22 de biserici, iar în tot orașul sunt aproximativ 120. Explicația e simplă: Salzburg a fost un important centru catolic condus de arhiepiscopi care aveau ragul de prinți. Orașului i se spunea Roma Nordului, de aceea reședința arhiepiscopilor este legată de Catedrală și este ca un palat regal. Cele două formează un complex arhitectural reunit sub numele de DomQuartier, pe care recomand să îl vizitați. Mai ales că trecerea din palat în catedrală are loc pe o terasă care vă oferă posibilitatea să vedeți Residenzplatz și Domplatz de la înălțime.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg alter markt
Stația de trăsuri și chișcul Tomaselli din Alter Markt Salzburg

Alter Markt sau Piața Veche din centrul istoric al orașului Salzburg, o piață atestată din secolul XIII, este o altă experiență foarte plăcută din Salzburg. Aici poate începe și călătoria gastronomică în zonă, dacă vă decideți să gustați brânzeturi sau mezeluri de la producători locali.

Dacă știți unde să priviți, aici găsiți și cea mai mică casă istorică din Salzburg! Are doar 1,42 metri lățime, și a fost creată între anii 1830 și 1860, când o alee a fost blocată. În jurul ei s-a creat o frumoasă legendă pe care o poți afla din acest video.


În apropiere găsiți și cea mai veche farmacie încă în funcțiune din Salzburg, construită spre sfârșitul secolului al XVI-lea.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse

Grădinile Mirabell sunt un alt obiectiv simbolic pentru Salzburg și unul dintre locurile în care s-a filmat ”Sunetul muzicii”. Palatul Mirabell a fost construit, în 1606, de prințul-arhiepiscop Wolf Dietrich pentru iubita sa, Salome Alt. Deși nu avea voie să se căsătorescă, legătura lui Wolf Dietreich era cunoscută, cuplul a avut 15 copii, însă Salome nu putea locui în reședința arhiepiscopului, așa că acesta i-a construit palatul Mirabell, în afara zidurilor cetății. Ironic, astăzi palatul este locul în care se oficiază căsătorii!

Și pentru că am stabilit deja că Salzburg a fost un puternic centru catolic, printre comorile ascunse ale orașului sunt două cimitire istorice care merită o vizită!

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse Friedhof Salzburg

Cimitirul St. Sebastian (Friedhof Salzburg) a fost proiectat în stil italian de prințul-Arhiepiscop Wolf Dietrich între 1595 și 1600. Membrii celor mai proeminente familii din Salzburg, precum și alte personalități celebre și-au găsit locul de odihnă în mijlocul arcadelor magnifice ale cimitirului. Printre acestea se numără tatăl lui Mozart, Leopold și soția lui Wolfgang, Constanze.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse Friedhof Salzburg

Abația Sf. Petru a fost întemeiată în secolul al VII-lea și este considerată una dintre cele mai vechi mănăstiri care există încă în lumea vorbitoare de limbă germană.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg abatia sfantu petru

Biserica Abației de astăzi a fost construită în secolul al XII-lea și remodelată de mai multe ori de-a lungul secolelor. Mozart și Hayden au compus pentru Abația Sf. Petru, iar Sala Barocă din restaurantul Stiftskulinarium Sf. Petru și Sala Romanică sunt utilizate în mod regulat pentru evenimente, inclusiv pentru Cina Mozart.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg Petersfriedhof

Cimitirul Sf. Petru (Petersfriedhof) este mai vechi decât abația în sine, găsești aici monumente funerare impresionante și o capelă superbă. Și aici puteți recunoaște o parte din decorul filmului „Sunetul muzicii”. Nu ratați în apropiere brutăria abației, cea mai veche brutărie din Salzburg, care datează din secolul al XII-lea. Vă puteți ghida după coadă și mirosul de pânie caldă, făcută cu maia naturală și coaptă în cuptorul original cu lemne.

Experiențe gastronomice de neratat în Salzburg

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg originial mozartkugel

Pentru mine, mâncarea este parte importantă din orice călătorie. Așa că am ales să vă povestesc despre câteva experiențe gastronomice specifice orașului Salzburg.

Înainte de toate, despre celebrele bomboane Mozartkugel. Chiar dacă le veți găsi peste tot în Austria, în Salzburg este originalul. Au fost create în1890 de cofetarul din Salzburg Paul Fürst și premiate la expoziția universală de la Paris din 1905. La mai bine de 125 de ani de la crearea lor, „Original Salzburger Mozartkugel” al lui Paul Fürst sunt încă realizate manual la Konditorei Fürst, conform rețetei tradiționale originale. Pentru că nu a patentat rețeta, acum sunt peste 40 de producători care au replicat-o. Nu mă omor cu marțipanul, dar am testat și vă spun sincer că este o diferență sesizabilă dintre rețeta de la Konditorei Fürst și restul bomboanelor Mozart pe care le-am mâncat.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg sachertorte

O altă poveste dulce din Salzburg este Sachertorte, un tort de ciocolată cu strat de gem de caise, inventat în Salzburg. Și în acest caz aveți șansa să mâncați prăjitura la afacerea de familie care duce rețeta originală mai departe, adică la Hotel Sacher. Povestea desertului care a devenit un simbol în bucătăria austriacă este că la curtea prințului Metternich se solicitase un desert pentru o ocazie specială. Dar bucătarul era bolnav în acel moment, așa că ucenicul Franz Sacher, în vârstă de 16 ani, i-a ținut locul și a creat tortul acesta atât de apreciat.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg nockerl

Tot la capitolul dulce, nu puteți vizita Salzburg fără a savura Nockerl, un desert ușor și aerat, un fel de bezea crocantă la exterior, dar moale în interior care se se servește cu sos de fructe sau vanilie. Majoritatea restaurantelor servesc o porție de 2 sau 3 persoane de Nockerl, eu am găsit porția de o persoană la SternBrau. Personal cred că aspectul este mai bun decât desertul în sine, dar tot cred că merită încercat.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg

Berăriile sunt un capitol aparte în Salzburg, unde puteți găsi cea mai mare tavernă de bere din Austria, deschisă din din 1621: Augustiner Brau. Eu nu am avut loc în program pentru asta, dar așa cum am mai spus, au rămas destule de văzut și pentru o nouă călătorie.

În perioada în care am stat în Salzburg am mâncat la restaurant numai la cină. În restul zilei am testat bunătăți de la târgul de Crăciun. Cele trei restaurante de tradiție la care am mâncat au fost: Zum Eulenspiegel, Blauer Gans și Sternbräu, pe lângă restaurantul hotelului Sacher unde am mers special pentru Sachertorte. Pe toate le recomand ca experiențe!

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg gastronomie

Câteva dintre felurile cu care m-am răsfățat: un soi de păstrăv din zona alpilor (char) și mousse de castane cu dulceață de mere (la Zum Eulenspiegel), supă cremă de castane cu vin de porto, ficat de vită și Powidl Pofesen ca desert (la Blaue Gans), o supă de covrigi intens comentată pe pagina mea de Facebook și testată din curiozitate și un șnițel ca la mama lui acasă la Sternbrau, plus celebrul Nockerl.

Salzburg a fost o destinație care m-a încântat la fiecare pas. Dacă nu ai citit deja despre cum a fost la târgurile de Crăciun, repet și aici că îți recomand să iei Salzburg Card atât pentru transport, cât și pentru obiectivele turistice.

Salzburg | Locuri de vizitat, gastronomie și comori ascunse salzburg

Fac mențiunea că nu îmi propun niciodată, în legătură cu nicio destinație, să cuprind tot ce poate fi văzut. Nici nu aveam cum în doar câteva zile, așa că rămân multe secrete pe care să le descoperiți chiar voi. Eu vorbesc despre lucrurile pe care le experimentez și care îmi plac, pentru care am avut timp sau buget. Călătoriile mele și poveștile pe care le culeg sunt surse de inspirație, nu ghiduri complete.

Te invit să citești și despre un circuit în Iordania sau locuri de vizitat în zona Epir, Grecia.

Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să urmărești călătoriile mele cu un like sau follow și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok. Poți să te abonezi și la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.

Acest articol a fost realizat la invitația Oficiului de Turism al Austriei și Regiunii Salzburg. Obiectivele vizitate nu au făcut parte dintr-un program. Am ales singură itinerarul, iar părerile exprimate și poveștile descoperite îmi aparțin în totalitate, nu au fost influențate și nu fac parte dintr-un contract. Colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu preferințele mele, rigorile și valorile în care cred.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

One Comment

  • Jurnal de calatorii

    09/01/2024 at 11:01

    Dana, ai dreptate că nu poți să iți propui și nici să cuprinzi tot ce poate fi văzut.
    Am fost de trei ori în zona Salzburg (in lunile august, septembrie) și voi mai merge.
    Sunt multe localități lângă Salzburg cu peisaje superbe. Am urcat pe Untersberg, am vizitat St. Gilgen, St. Wolsfang, Strobel, Gmuden, Berchtesgaden (de aici poti merge la cuibul de vulturi a lui Hitler –kehlsteinhaus), lacul Konigsee, Hallstatt, 5fingers, etc…

    Sunt multe de vazut cu plecare din Salzburg (poti face chiar si o excursie de o zi in Munchen, Germania, cu trenul). Despre cateva am scris si pe blogul meu.

    Multumim pentru toate articolele!

    Succes în toate proiectele lui 2024!

    Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!