Booking.com
România care te uimește biertan

România care te uimește | Locuri turistice unice și recorduri impresionante

România este o țară binecuvântată cu multe locuri frumoase. Poate pentru că nu o cunoaștem destul sau poate pentru că nu am știut cum să o privim, suntem încă surprinși de câte locuri unice în lume sunt chiar aici, la noi acasă. Avem castele spectaculoase, peisaje superbe, tradiții încă vii și un patrimoniu rural și cultural a cărui valoare începem să o apreciem.

De 1 decembrie, îți dau Întâlnire cu Țara Mea. Te invit să descoperi o serie de locuri turistice unice și impresionante din România. Cele mai multe sunt înregistrate de World Record Academy, cea mai mare organizație din lume care certifică recorduri mondiale. Altele sunt în patrimoniul UNESCO sau în Guinness World Records. Pe câteva poate le știi, de unele vei afla acum, despre altele poate îmi spui chiar tu. Poți contribui la această listă prin comentariile tale, aici sau pe pagina de Facebook. Și dacă îți place povestea, dă-o mai departe.

Sate românești de poveste

Sălacea, satul din România cu o mie de pivnițe

România care te uimește românia
Foto ebihoreanulro

La mijlocul distanței dintre Satu Mare și Oradea, foarte aproape de granița cu Ungaria, există un sat cu vreo 3000 de suflete, al cărui nume cu siguranță nu vă spune nimic. Dar Sălacea deține un record mondial absolut inedit: este satul cu cele mai multe pivnițe. Localnicii au construit aproape 1000 de pivnițe, cea mai veche dintre cele care s-au păstrat astăzi este din 1803. O mare parte sunt încă folosite pentru a păstra la rece vinuri sau alimente. Dacă nu era de ajuns, ușile pivnițelor sunt și ele speciale pentru că sătenii au fost foarte creativi și nu au făcut două la fel. Fiecare ușă este unică!

De ce s-au construit totuși, atât de multe pivnițe? Sălacea a fost un punct important pe o rută comercială, de aceea s-a dezvoltat foarte mult. La finalul secolului XVIII avea statut de oraș și acolo se producea un vin (Bakator) care, se spune, pe vremea regimului austro-ungar, ajungea chiar și la Viena, pe masa împăratului.

De curând, primăria a decis să-i ajute pe localnici să renoveze pivnițele, pentru a le putea introduce într-un circuit turistic.

În fiecare an, în primul weekend din august, de zilele Comunei Sălacea, se organizează Seara Pivnițelor Deschise, eveniment în cadrul căruia turiștii pot degusta vinurile zonei, alături de mâncăruri tradiționale.

Păunești, satul cu cea mai mare densitate de fântâni din lume

România care te uimește românia
Fântânile cu cumpănă din Valea Caselor Păunești foto Wikipedia

Păunești este un alt loc foarte puțin cunoscut, de data asta din Vrancea, care se poate lăuda cu cea mai mare densitate a fântânilor. În mijlocul comunei, în doar 2500 de metri pătrați, sunt peste 30 de fântâni care, deși au fost săpate cu mai mult de 200 de ani în urmă, încă sunt folosite de săteni pentru adăparea animalelor în zilele toride de vară.

Tradiția locului spune că la 40 de zile după moartea cuiva, familia trebuia să curețe o fântână sau să sape una nouă. Puțurile au fost construite de familiile înstărite din zonă, atât pentru a avea apă proaspătă, cât și pentru a-și alimenta… mândria. Ba chiar fiecare fântână poartă numele ctitorului ei. Se pare că în trecut au fost chiar mult mai multe fântâni, spre 100, dar în timp s-au deteriorat și au fost demolate pentru că deveniseră periculoase.

În timpul Primului Război Mondial fântânile din Păunești au jucat un rol esențial în alimentarea trupelor cu apă.

Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor

România care te uimește românia biserica marmura
Biserica de marmură din Alun

Alun este un sat din județul Hunedoara, aflat în imediata apropiere a unei foste cariere de marmură. Marmura de Alun era printre cele mai căutate și a fost folosită și la construcția Casei Poporului. I se spune satul de marmură pentru că locuitorii foloseau resturile de la carieră pentru case și diverse construcții. Astfel, cea mai mare parte a caselor de aici au fundația și chiar primul nivel din marmură. Deosebit de impresionantă e biserica din Alun. A fost ridicată între 1937-1939 și este construită în totalitate din marmură. Este unică în România și una dintre puținele din Europa. Întreaga poveste a satului o poți citi aici.

Charlottenburg, satul rotund

România care te uimește rom\nia

Charlottenburg se află la 50 de km de Timișoara și este singurul sat din țara noastră construit în formă de cerc. Biserica și școala sunt în centru, astfel că toți locuitorii au de parcurs aceeași distanță până la cele mai importante destinații din sat. Localitatea Charlottenburg sau Şarlota, cum a fost redenumită în timpul regimului comunist, a fost înființată în anul 1771 și este acum declarată monument istoric.

Minuni naturale din România

Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele, singurul pod natural funcțional din lume

România care te uimește românia

În județul Mehedinți, la Ponoarele, o structură masivă de piatră este folosită ca pod natural. Are 30 de metri lungime, 13 lățime și 22 de metri înălțime. Este cel mai mare de acest fel din România, al doilea din Europa și singurul din lume deschis traficului rutier, inclusiv de mare tonaj. Sunt mai multe legende despre cum a apărut Podul lui Dumnezeu, dar, științific, s-a format prin prăbușirea peretelui superior al peșterii din imediata apropiere.

Vulcanii noroioși, cel mai extins sit cu vulcani din Europa

România care te uimește românia

Vulcanii Noroioși sunt cel mai important obiectiv turistic din Ținutul Buzăului, Geoparc UNESCO. La Pâclele Mici, unul dintre cele două situri, este cel mai extins sit cu vulcani din Europa, cu vulcani individuali. Mai multe despre acest fenomen și alte atracții din Ținutul Buzăului, puteți citi aici.

Lacul Ursu, Sovata, cel mai mare și mai cald lac heliotermic

România care te uimește românia
Sursa foto Visit Mures

Lacul Ursu este un fel de „Marea Moartă” a României. S-a format lângă un munte de sare, fapt pentru care salinitatea apei pornește de la 100 g/litru la suprafață și poate ajunge la 300 g în adâncime. Este lacul heliotermic cel mai mare și mai cald din lume și totodată singurul care are o „dată de naștere” precisă: 27 mai 1875, ora 11:00. Data este știută pentru că lacul s-a format în urma unei ploi torențiale, despre care s-au găsit mărturii.
Heliotermia este un fenomen prin care apa sărată, încălzită de soare, păstrează mai mult timp căldura înmagazinată datorită prezenței la suprafață a unui strat izolator de apă dulce, care împiedică iradierea căldurii în atmosferă.

Insula Ostrov de pe Dunăre și caii ei sălbatici

România care te uimește românia insula ostrov
Sursa foto Banatul Montan

Dacă despre caii din Delta Dunării, de la Letea sau Carorman, am auzit cu toții, mult mai puțin cunoscută este micuța insulă Ostrov, din dreptul localității Moldova Nouă, din Caraș Severin. Nu deține niciun record și nici nu este parte din patrimoniul UNESCO, dar este unul dintre locurile care merită cunoscute mai mult. Pe insula Ostrov trăiesc 130 de cai sălbăticiți, dar și zeci de specii de păsări, familii de vulpi sau reptile.

Locuri unice create de oameni

Morile de apă de pe Rudăria, Eftimie Murgu

România care te uimește

Tot în patrimoniul UNESCO România sunt și morile de apă de la Rudăria. Rudăria se află pe teritoriul localității care poartă acum numele de Eftimie Murgu, în județul Caraș Severin. Pe cursul râului, în 1721, localnicii au construit 51 de mori de apăi. În acest moment au mai rămas doar 22 de mori, 19 sunt funcționale și nouă se află în afara satului.

Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman

România care te uimește
crucea caraiman romania dana gont

Este cea mai înaltă cruce din lume, amplasată pe un vârf montan. Monumentul are 39,3 metri înălțime și a fost construit la dorința Reginei Maria între anii 1924-1928. Este în apropiere de Vârful Caraiman, la altitudinea de 2291 m și cinstește memoria celor 30.000 de militari români căzuți în luptele de pe Valea Prahovei, în Primul Război Mondial.

Meritul de a înregistra acest record românesc în Guinness Book îi aparține lui Alexandru Dan Bartoc care este și colecționar. El a strâns cea mai mare colecție din lume de obiecte ce au ca motive floarea de colț, colecție aflată în custodia Muzeului Recordurilor Românești din București. La același muzeu sunt alte trei colecții uimitoare înregistrate de Guinness World Records: cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, cea mai mare colecție de fiare de călcat din lume și cea mai mare colecție de trivete (pirostrii, suportul fierului de călcat) din lume.

Biserica fortificată din Biertan și încuietoarea ei

România care te uimește românia biertan
sursa foto comunabiertanro

Tot la capitolul sate frumoase din România, pentru mine cele săsești din Transilvania sunt locuri speciale. Toate merită vizitate, de la Viscri la Saschiz, de la Alma Vii la Criț. Dar în localitatea Biertan, din județul Sibiu, între Mediaș și Sighișoara, este o biserică care ascunde câteva povești remarcabile. Prima este legată de încuietoarea sacristiei bisericii din Biertan care are un sistem central de blocare a ușii cu 19 încuietori. Sistemul a fost creat în jurul anului 1515 și este înregistrat în Academia Recordurilor Mondiale drept cea mai complicată încuietoare de biserici din lume. Ușa și încuietoarea au fost premiate și la Expoziția Universală de la Paris, în 1900.

România care te uimește biertan
Sursa foto sighisoaracomro

Într-unul dintre cele 7 turnuri ale fortificației a existat și o cameră denumită de localnici „închisoarea matrimonială”. Cuplurile care voiau să divorțeze nu primeau acceptul până nu petreceau un timp închiși aici. Aveau un singur pat, o singură masă, un singur scaun și un rând de tacâmuri. Oamenii zic că metoda a funcționat și că, în 300 de ani, în sat a fost un singur divorț.

Mănăstirea Săpânța – Peri, cea mai înaltă biserică de lemn din lume

România care te uimește
Sursa foto ImperatorTravel

În patrimoniul UNESCO, România are foarte multe biserici și mănăstiri: cele fortificate, din Transilvania, cele din Moldova și Bucovina și o serie de biserici din Maramureș. Dintre cele din urmă, biserica mănăstirii Peri – Săpânța se spune că este cea mai înaltă biserică de lemn din lume, cu o turlă de 78 de metri. Mănăstirea este situată într-un parc dendrologic cu 36 de specii de arbori și peste 1000 de arbori seculari.

Poarta Sărutului din Târgu Jiu

România care te uimește românia Intrare Parc Municipal ionel scaunasu targu jiu
Foto Ionel Scăunașu

Pe lângă imensa valoare artistică, lucrarea lui Constantin Brâncuși este cel mai mare monument de artă din lume cu tema sărutului. A fost realizată între 1937 și 1938, la solicitarea Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, care l-au rugat pe artist să aducă un omagiu eroilor care au căzut pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Constantin Brâncuși a făcut aceste lucrări fără să fie plătit.

Salina Slănic Prahova

România care te uimește românia
Foto Alex Domnișoru

Slănic Prahova este cea mai mare salină din România și din Europa și se află la doar 100 de kilometri de București. Partea care se vizitează este Mina Unirea, din care s-au excavat aproape 3 milioane de metri cubi de sare. Temperatura constantă în subteran este de 13 grade, adâncimea la care se ajunge este de 200 de metri, iar înălțimea galeriei e de până la 50 de metri. Despre toate salinele turistice din România poți citi aici.

Cea mai mare sculptură în piatră de pe malul unui râu

România care te uimește românia decebal
Sursa foto George Bufan Petru cazaneledunariicom

Chipul lui Decebal de la Cazanele Dunării este cea mai mare sculptură în piatră de pe malul unui râu din lume, conform aceleași World Record Academy și cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Are 55 de metri și este în apropierea orașului Orșova. La chipul regelui Decebal au lucrat 12 oameni timp de zece ani, iar proiectul a fost finanțat de omul de afaceri Constantin Drăgan.

Statuia lui Iisus de pe Vârful Gordon

România care te uimește
Statuia lui Iisus de pe vârful Gordon | Foto Raul Dumitru

Un obiectiv ceva mai nou, care a devenit foarte popular este Statuia Inima lui Iisus de pe Vârful Gordon. Se află la aproximativ 15 kilometri pe drumul dintre Odorheiu Secuiesc și Praid și este inspirată de monumentul din Rio de Janeiro. Statuia este construită din fier și oțel inoxidabil și impresionează prin mărime și poziționare, la o altitudine de 953 de metri. Are o înălțime de 22 de metri, iar în interiorul ei sunt scări metalice, în spirală, pe care puteți urca până în vârf pentru priveliște. Povestea monumentului este legată de un om de afaceri din zonă, care și-a dorit să lase ceva trainic în urma sa. A reușit, împreună cu biserica și comunitatea locală.

Câmpulung Moldovenesc – cea mai mare colecție de linguri de lemn

România care te uimește românia
Sursa foto heritage ua roorg

În județul Suceava, casa profesorului de istorie Ioan Țugui găzduiește acum Muzeul Lingurilor de Lemn, dar și o colecție unică în lume. Timp de trei decenii, Ioan Țugui și soția sa, Elisabeta, au reușit să adune peste 6.000 de linguri, din toate colțurile lumii, realizând astfel cea mai mare colecție de linguri de lemn din lume. Profesorul le-a catalogat, le-a împărțit pe categorii și le-a expus. Interesant este și faptul că o parte din colecție se datorează turiștilor străini care au vizitat muzeul și, mai apoi, au trimis linguri din țările lor de origine.

Lingurile sunt realizate din peste 130 de esențe diferite de lemn, de la plop și tei – specifice meleagurilor noastre, până la specii exotice, ca lemnul de smochin sau lămâi și provin din cele mai neașteptate locuri. Din Madagascar și Noua Zeelandă până în Japonia, China sau chiar Tanzania și Pakistan. Lingurile sunt expuse peste tot în casă, inclusiv la ferestre și pe uși. Muzeul cuprinde si o colecție de peste 500 de ștergare, ceramică și numismatică.

Muzeul din Mioveni unde găsești cea mai mare lingură de lemn din lume


România care te uimește românia
Sursa foto World Record Academy

Tot în România este și cea mai mare lingură de lemn din lume, înregistrată chiar și de Guiness World Records. Se află la Mioveni, în județul Argeș și are 7,79 metri lungime și 1,5 metri în cel mai lat punct. A fost realizată în 14 zile de către meșterul popular Ion Rodoș și fiul acestuia, Gheorghe Rodoș.

Lingura a fost confecționată din lemnul a doi arbori de tei și este găzduită în curtea Muzeului Etnografic „Constantin I. Năstase”, cunoscut și drept Cula de la Racoviță. Acolo, lingura a fost montată pe un suport special construit pentru ea, prevăzut cu un acoperiș.

Cea mai veche pâine din lume este păstrată într-un muzeu din România

România care te uimește românia
Sursa foto digi24ro

Puțină lume știe că la Muzeul de Istorie din Galați se află ceea ce unii spun că este cea mai veche pâine din lume, păstrată în întregime. Nu este o pâine românească, dar cel puțin povestea este interesantă.

În 1892, regele Carol I a trimis în Italia, la Genova, bricul Mircea și crucișătorul Elisabeta, pentru a participa la o mare reuniune navală prilejuită de aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Columb. Vasile Pamfile, un marinar de pe una dintre aceste nave, a cumpărat pâinea de la expoziția din Genova, cu tot cu caseta de sticlă în care este expusă și în prezent și a adus-o în țară. Pamfile a păstrat-o acasă până în 1915, când a donat-o muzeului regional Paul Pașa, care, la rândul lui, a donat-o, în 1939, Muzeului Cuza Vodă din Galați, unde este și azi.

Bineînțeles sunt multe alte locuri deosebite în țara noastră, dar sper că ai descoperit aici măcar unul pe care nu îl știai.

Acest articol este parte din proiectul meu Întâlnire Cu Țara Mea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok. Poți să te abonezi și la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.

De asemenea, cred că o precizare este importantă, legată de recordurile World Record Academy, acestea sunt mult mai ușor de înregistrat și mai puțin verificate. Dacă un record este omologat de Guinness Wolrd Records, puteți fi sigur de el, recordurile World Record Academy pot avea erori.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

28 Comments

  • Mihaela

    11/09/2023 at 09:26

    Admirabil, va pot spune! Romania este o tara minunata plina de pitoresc si de locuri unice si impresionante. Sper sa reusim sa le valorificam si sa le protejam pentru generatiile viitoare. Abia astept sa vad mai multe din aceste locuri minunate.

    Răspunde
  • AskAi

    18/04/2023 at 12:24

    Admirabil! Romania este o tara cu o multime de locuri frumoase si interesante, iar prin intermediul acestui blog, am descoperit alte locuri unice in lume, chiar la noi acasa. Felicitari pentru curajul de a ne prezenta comorile nestiute ale Romaniei si multumesc pentru aceasta delectare!

    Răspunde
  • Radu

    03/03/2023 at 19:54

    Unelele le-am văzut, altele știam de ele, destule reprezinta noutăți pentru mine. Toate sunt sugestii minunate de concediu.
    Mulțumiri autoarei!

    Răspunde
  • kety grimberg

    03/02/2023 at 12:49

    , sunt de-a dreptul emotzionata , locuri de care nu am stiut prezentate succint in putine cuvinte care m-au uimit ., Multzumesc Dana Gont pentru darul neasteptat ,, il pastrez , am sa intru in prezentarile de detaliu ., imi doresc mai mult ca niciodata sa revin in tara … si poate saa ajung la cateva din locurile pe care le-am cunoscut in premiera . Unsalut prietenesc si o imbratzishare dela Jerusalem

    Răspunde
  • Mos Sebastiano

    11/12/2022 at 15:33

    Felicitari pentru cei 30 +++ ani de cochetare cu frumosul.
    Patrick Mimran = Cry for beauty not for sense =
    Tot romanul ar vrea cat mai multe poze cu Romania Nu fiti egoisti!

    Răspunde
  • Mihai Eugen

    02/12/2022 at 20:29

    Fata frumoasa, felicitari. Am batut Romania in lung si in lat timp de 40 de ani si am crezut ca o cunosc. M-ai facut insa sa descopar si locuri noi pe care voi incerca sa le vad .

    Răspunde
  • Dan Suciu

    01/12/2022 at 22:41

    Dana,
    Ai o perspectiva unica si faci o prezentare vie si interesanta Este o placere sa-Ti citesc articolele
    dar,
    esti selectiva in a da credit meritat unor creatori de piese unice. De ex. cine a facut proiectul si cine a finantat sculptarea capului lui Decebal? („Dragan fecit”).
    Numai in comunism unele carti tehnice se scriau singure si unele constructii se proiectau singure.
    Succes mai departe!

    Răspunde
    • Dana Gonț

      02/12/2022 at 17:21

      Mulțumesc, este corect ce spuneți, dar…
      Ar fi mult de povestit despre tot procesul acesta al meu de scris. Categoric, imperfect, deseori cu multe semne de întrebare pe care le am chiar eu.
      Am avut mereu tendința de a oferi multă informație, pentru că mi se păreau importante mai multe detalii. Am constatat două mari dezavantaje: mai mult de 90% din public este grăbit, nu își dorește detalii, vrea informație rapidă și esențială. Un titlul dacă s-ar putea, altfel respinge conținutul cu totul. Încă nu m-am adaptat total acestui model, încă am articole foarte lungi. Chiar și acesta are 11 minute timp estimat de citire, fără să zăbovești pe fotografii sau detalii. Știți cât durează mai nou puterea de concentrare a tinerei generații pe texte din social media? În medie 8 secunde. Peste timpul acesta rămâne doar dacă e foarte atras de conținut.
      Al doilea dezavantaj este că un articol detaliat este mult mai greu de scris. Timpul meu este, din păcate, limitat, pentru că acest conținut este gratuit, nu este sponsorizat, iar eu trebuie să muncesc în alte proiecte pentru a-mi putea asigura viața de zi cu zi. Rezultatul este că de câte ori aleg să scriu mai mult, ajung să public foarte puțin sau deloc din lipsă de timp.
      Nu știu dacă m-am făcut înțeleasă, ce vreau să spun este că am sărit multe detalii și aveți dreptate, unele sunt esențiale. Nu doar la chipul lui Decebal. Dar dacă aș rămâne la ideea că nu pot exclude nimic, aș publica și mai rar și ar citi prea puțini oameni. Îngăduiți-mi o doză de superficialitate, una mică. Față de ce se scrie în general în online, chiar cred că tratez subiectele cu multă seriozitate.
      Vă mulțumesc, să știți că nu m-a supărat sugestia dvs!

      Răspunde
    • Bota Victor

      02/12/2022 at 21:54

      Găsesc minunat inspirat și
      fabulos, proiectul
      Întâlnire Cu Țara Mea!
      Sunt consumator constant de informație dar și de turism național.
      Observ cu atenție munca, efortul dar și talentul de jurnalistă profesionistă. Mulțumesc pentru imaginea completă și complexă asupra acestui fenomen :
      ÎNTÂLNIRE CU ȚARA MEA

      Răspunde
  • coca

    01/12/2022 at 14:41

    Ai reusit sa ma uimesti, desi 10 dintre obiective le cunosteam, prin varietatea temelor abordate si prin comentariile scurte si la obiect; inteserant ,ramane sa le si vedem.

    Răspunde
  • Radu Eugen Ivan

    01/12/2022 at 11:26

    Multam!

    Prezentarea e ff interesanta.
    Complexul Biertan e o capodopera si ar trebui sa fim mai recunoscatori saxonilor ptr ce au lasat in Transilvania

    Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!