Booking.com
Rhodos | Orașul vechi orasul vechi rhodos

Rhodos | Orașul vechi

Pentru mine, insulele au ceva special. În ultimii ani, am încercat să ajung în cât mai multe, să văd dacă sentimentul acesta rămâne. A rămas. Așa că este firesc, când mă gândesc la vacanță, să mi se pară Grecia un mic paradis. Țara asta chiar a fost iubită de zei!

Rhodos | Orașul vechi


La doar o lună după ce am fost în Creta, am ajuns în Rhodos și am întrebat câte insule are, de fapt, Grecia. După dezbateri lungi am stabilit că răspunsul e în funcție de ce considerăm a fi insulă. Dacă numărăm fiecare piatră care iese din mare, sunt peste 6000. Dacă le luăm în calcul pe cele pe care ai putea construi o casă, cam 3000. Cele locuite sunt aproape 300. Oricum ai calcula, nu îți va ajunge timpul să le vezi pe toate. Mai ales că, pe lângă peisajele frumoase, multe dintre aceste locuri au și o istorie captivantă.

Rhodos, insula Zeului Soare

Nu ar fi vorba despre Grecia, dacă nu ar începe totul cu o legendă. Se spune că atunci când Zeus a împărțit pământul fiilor săi, l-a uitat pe Helios, Zeul Soare. Helios a găsit insula aceasta sub ape și i-a spus tatălui său că se va mulțumi cu ea, dacă o va scoate din adâncuri. A primit-o și, pe când o încălzea cu razele lui, a zărit o nimfă de care s-a îndrăgostit. Pe nimfă o chema Rhodon și a dat numele insulei.

Zeul Helios este, de altfel, și personajul care era reprezentat de giganta statuie despre care cu toții am învățat la școală că a fost una dintre cele 7 minuni ale lumii antice: Colosul din Rhodos.

Rhodos | Orașul vechi colosul din Rodos
Colosul a fost ridicat pentru a mulțumi Zeului Helios pentru victoria împotriva invadatorilor. Construcția a durat 12 ani, baza ei a fost făcută din marmură, iar structura era din fier și bronz.

Așa cum știți, construcția nu a rezistat până în zilele noastre (s-a prăbușit în urma unui cutremur), dar există două statui din portul din Rhodos, simbolizând două ciute, care marchează locul în care se presupune că au fost picioarele Colosului.

Rhodos | Orașul vechi statui portul din rodos
Cele două statui din port, care marchează locul unde, cel mai probabil, au fost picioarele Colosului din Rhodos

Există chiar o inițiativă ca acest Colos să fie reconstruit, iar în interiorul lui să fie un muzeu. Este un proiect colosal. 🙂 Îmi e greu să cred că va putea fi realizat.

Rhodos | Orașul vechi intrarea in orasul vechi Rhodos
Intrarea în orașul vechi Rhodos

Orașul vechi Rhodos, este, firesc, cel mai vizitat loc de pe insulă. Aici vei vedea, la tot pasul, urmele cavalerilor ioaniți care și-au stabilit cartierul central în Rhodos, în 1310. Au rămas aici aproape 200 de ani, până când au capitulat în fața lui Suleyman Magnificul, după un asediu de 6 luni, la care au participat 200.000 de soldați turci.

Rhodos | Orașul vechi
Rhodos intrarea în Muzeul Arheologic

Muzeul arheologic, aflat chiar la intrarea în orașul vechi, este fostul spital al cavalerilor unde erau îngrijiți în special pelerinii care mergeau spre Ierusalim. În latura dreaptă a muzeului este Strada Cavalerilor, care duce spre Palatul Marilor Maeștri.

Rhodos | Orașul vechi strada cavalerilor rhodos
Strada Cavalerilor, Orașul vechi Rhodos

Chiar dacă își păstrează acest nume și aspectul de odinioară, Palatul nu este cel de pe vremea cavalerilor. A fost reconstruit în 1937 de italieni, după Al Doilea Război Mondial. El fusese distrus din cauza unui trăsnet la Biserica Sfântului Ioan, care se află vis-a-vis, și lângă care, în timpul războiului, era un depozit de armament care a explodat. Pentru autenticitatea celor 157 de camere ale Palatului au fost aduse multe obiecte vechi, iar mozaicurile pe care le veți întâlni acolo au aparținut unor biserici paleocreștine de secol V.

Rhodos | Orașul vechi Interior Palatul Marilor Maestri Rhodos
Interior în Palatul Marilor Maeștri, Rhodos

Veți găsi în orașul vechi, și în mai multe locuri de pe insulă, un pavaj superb de pietre albe și negre, cu tot felul de modele. Toate aceste pietre sunt naturale și alese manual să aibă aceeași dimensiune și culoare, de aceea pavajul este, pe cât de frumos, pe atât de scump.

Rhodos | Orașul vechi Kalithea Springs Rhodos
Pavajul despre care vorbesc se evidențiază cel mai bine în această fotografie de la Kalithea Springs, o veche stațiune cu izvoare minerale.

Există și un traseu în Rhodos, care se face pe Zidurile Orașului, disponibil doar până la ora 15.00. Dacă vă tentează, vă sfătuiesc să îl faceți dimineața. La ora prânzului, în plin soare, va fi destul de greu de suportat.

Nu în ultimul rând vă recomand să vă bucurați de străduțele înguste și frumoase din Rhodos și fără un plan anume.

Rhodos | Orașul vechi

Dacă iubești insulele grecești, îți recomand să citești și Creta | La dolce vita în stil grecesc sau 20 de locuri de vizitat în Corfu. Poți să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!