Booking.com
orasul vechi rhodos

Rhodos | Orașul vechi

Pentru mine insulele au ceva special. În ultimii ani am încercat să ajung în cât mai multe să văd dacă sentimentul acesta rămâne. A rămas. Așa că este firesc, când mă gândesc la vacanță, să mi se pară Grecia un mic paradis. Țara asta chiar a fost iubită de zei!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on


La doar o lună după ce am fost în Creta, am ajuns în Rhodos și am întrebat câte insule are, de fapt, Grecia. După dezbateri lungi am stabilit că răspunsul e în funcție de ce considerăm a fi insulă. Dacă numărăm fiecare piatră care iese din mare, sunt peste 6000. Dacă le luăm în calcul pe cele pe care ai putea construi o casă, cam 3000. Cele locuite sunt aproape 300. Oricum ai calcula, nu îți va ajunge timpul să le vezi pe toate. Mai ales că, pe lângă peisajele frumoase, multe dintre aceste locuri au și o istorie captivantă.

Rhodos, insula Zeului Soare

Nu ar fi vorba despre Grecia, dacă nu ar începe totul cu o legendă. Se spune că atunci când Zeus a împărțit pământul fiilor săi, l-a uitat pe Helios, Zeul Soare. Helios a găsit insula aceasta sub ape și i-a spus tatălui său că se va mulțumi cu ea, dacă o va scoate din adâncuri. A primit-o și, pe când o încâlzea cu razele lui, a zărit o nimfă de care s-a îndrăgostit. Pe nimfă o chema Rhodon și a dat numele insulei.

Zeul Helios este de altfel și personajul care era reprezentat de giganta statuie despre care cu toții am învățat la școală că a fost una dintre cele 7 minuni ale lumii antice: Colosul din Rhodos.

colosul din Rodos

Colosul era  a fost ridicat pentru a mulțumi Zeului Helios pentru victoria împotriva invadatorilor. Construcția a durat 12 ani, baza ei a fost făcută din marmură, iar structura era din fier și bronz.

Așa cum știți, construcția nu a rezistat până în zilele noastre (s-a prăbușit în urma unui cutremur), dar există două statui din portul din Rhodos, simbolizând două ciute, care marchează locul în care se presupune că au fost picioarele Colosului.

statui portul din rodos

Cele două statui din port care marchează locul unde cel mai probabil au fost picioarele Colosului din Rhodos

Există chiar o inițiativă ca acest Colos să fie reconstruit, iar în interiorul lui să fie un muzeu. Este un proiect colosal 🙂 și îmi e greu să cred că va putea fi realizat.

intrarea in orasul vechi Rhodos

Intrarea în orașul vechi Rhodos

Orașul vechi Rhodos, este, firesc, cel mai vizitat loc de pe insulă. Aici vei vedea la tot pasul urmele cavalerilor ioaniți care și-au stabilit cartierul central în Rhodos în 1310 și au rămas aproape 200 de ani, până când au capitulat în fața lui Suleyman Magnificul, după un asediu de 6 luni la care au participat 200.000 de soldați turci.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

 

Muzeul arheologic, aflat chiar la intrarea în orașul vechi, este fostul spital al cavalerilor unde erau îngrijiți în special pelerinii care mergeau spre Ierusalim. În latura dreaptă a muzeului este Strada Cavalerilor, care duce spre Palatul Marilor Maeștri.

strada cavalerilor rhodos

Strada Cavalerilor, Orașul vechi Rhodos

Chiar dacă își păstrează acest nume și aspectul de odinioară, Palatul nu este cel de pe vremea cavalerilor, a fost reconstruit în 1937 de italieni, după Al Doilea Război Mondial. El fusese distrus din cauza unui trăsnet la Biserica Sfântului Ioan, care se afla vis-a-vis și lângă care, în timpul războiului, era un depozit de armament care a explodat. Pentru autenticitatea celor 157 de camere ale Palatului au fost aduse multe obiecte vechi, iar mosaicurile pe care le veți întâlni acolo au aparținut unor biserici paleocreștine de secol V.

Interior Palatul Marilor Maestri Rhodos

Interior în Palatul Marilor Maeștri, Rhodos

Veți găsi în orașul vechi și în mai multe locuri de pe insulă un pavaj superb de pietre albe și negre, cu tot felul de modele. Toate aceste pietre sunt naturale și alese manual să aibă aceeași dimensiune și culoare, de aceea pavajul este pe cât de frumos, pe atât de scump.

Kalithea Springs Rhodos

Pavajul despre care vorbesc se evidențiază cel mai bine în această fotografie de la Kalithea Springs, o veche stațiune cu izvoare minerale.

Există și un traseu în Rhodos care se face pe Zidurile Orașului, disponibil doar până la ora 15.00. Dacă vă tentează, vă sfătuiesc să îl faceți dimineața. La ora prânzului, în plin soare, va fi destul de greu de suportat.

Nu în ultimul rând vă sfătuiesc să vă bucurați de străduțele înguste și frumoase din Rhodos.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

Foarte curând revin cu alte locuri de vizitat în insula Rhodos. Dacă vrei să fii la curent cu postările mele, urmărește pagina de Facebook.

Îți recomand să citești și Creta | La dolce vita în stil grecesc sau Cipru de Nord, călătorie în țara care nu există, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.

Această călătorie a fost făcută la invitația agenției Cocktail Holidays și organizată de Seven Media împreună cu Biroul local de turism. Le mulțumesc tuturor pentru acest #cocktaildetrăiri.

Te invit să urmărești poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram [wdi_feed id=”1″]

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!