Booking.com

Rhodos | Ce să vizitezi în Insula Zeului Soare

Insula Rhodos se poate parcurge relativ ușor de la un capăt la altul ajungi în aproximativ două ore, ceea ce înseamnă că o poți vizita pe toată într-o vacanță.

Despre orașul vechi Rhodos, cel mai vizitat loc de insulă, am povestit deja într-un articol separat. Dar sunt multe alte locuri interesante care pot fi vizitate, mai ales dacă poți explora insula cu o mașină. (video la final!)

Ce să vizitezi în insula Rhodos

Următorul cel mai vizitat loc din Rhodos, după orașul vechi, este Lindos și are toate motivele să fie! E un oraș medieval seducător, construit pe un deal, cu o acropolă la care poți ajunge doar urcând pe jos (sau pe măgar, dar eu nu sunt adepta acestui mijloc), pentru că tot micuțul orășel este pietonal. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

Are doar 700 de locuitori, străduțe înguste și foarte frumoase, taverne și case vechi bine păstrate, datorită politicii locale de a nu permite construcții noi. La baza dealului, sunt o plajă și un golf foarte frumoase, așa că locul acesta foarte mic are tot ce ți-ai putea dori. Desigur, în sezon, asta îl face și destul de aglomerat. Indiferent unde te vei caza pe insulă, Lindos este un obiectiv de neratat. 

Tot la categoria de neratat, este insula vecină Symi (sau Simi). Ajungi acolo într-o o oră sau două, în funcție de ambarcațiunea aleasă. Pe ruta cu vaporul până la Symi, vei vedea și mai de aproape țărmul turcesc, pentru că între Rhodos și Turcia sunt mai puțin de 20 de kilometri în linie dreaptă. Până la Marmaris, de exemplu, sunt 50 de kilometri sau 25 de mile marine. Motiv pentru care va trebui să fii atent, căci telefonul va intra din când în când în rețeaua turcească. Când vaporul se apropie de golful Symi, și apare imaginea caselor venețiene colorate și cățărate pe dealuri, deja toată lumea e cu telefoanele sau aparatele foto pregătite.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

Insula Symi nu este neapărat un popas pentru plajă. Este mai degrabă pentru plimbări relaxante pe străduțe și o masă la tavernă. Dar este un loc foarte fotogenic și liniștit. Iar dacă ești pregătit să urci pe străzile ei, cu multe scări, vei găsi locuri pustii chiar și atunci când sunt mulți turiști.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

Turismul este acum principala sursă de venit a localnicilor din Symi, puțin peste 2500 de oameni. Cândva erau de 10 ori mai mulți și au făcut afaceri prospere cu bureți naturali din mare, buni pentru baie, pentru care se scufundau, pe atunci, chiar fără echipament. Și astăzi mai găsiți bureți de vânzare. Unul dintre vânzători mi-a spus să îi aleg pe cei mai închiși la culoare, pentru că cei mai deschiși sunt tratați chimic!

bureti insula simi

Tot în Symi vaporul face o oprire și la Panormitis, la Mănăstirea Sfântului Arhanghel Mihail. Acolo oamenii îi cer ceva Arhanghelului și îi promit, întotdeauna, altceva în schimb. Grecii spun că funcționează!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

O altă mănăstire care mie mi-a plăcut este Mănăstirea Filerimos, aflată la doar 10-12 kilometri de orașul Rhodos. Este pe vârful unui deal, deasupra localității Ialyssos. Are o grădină superbă, plină de păuni, și îți oferă o vedere panoramică asupra regiunii. Numele mănăstirii s-ar putea traduce ca iubitor de singurătate.

panorama manastirea filerimos

Dincolo de frumusețe și de priveliște, sunt destul de multe povești de descoperit despre acest loc, care a fost, dintotdeauna, unul religios. La început, aici a fost un templu, ale cărei ruine se mai văd și astăzi. Apoi s-a transformat în biserică și ulterior mănăstire bizantină. Actuala biserică a fost construită de Cavalerii Ioaniți, în secolul XV. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

 Un lucru rar în acele vremuri este că aici catolicii și ortodocșii s-au înțeles să împartă mănăstirea, de aceea în interior sunt două altare. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on

Păunii care sunt peste tot și care fac deliciul turiștilor au fost aduși aici de bătrânul Pantelis, care a îngrijit mănăstirea mulți ani. Este omul care a păstrat rețeta unui lichior din 7 plante, care se făcea încă de pe vremea Cavalerilor Ioaniți. Rețeta a fost reînviată de italieni, care i-au spus Sete Herbe. Pantelis era copil când un călugăr l-a învățat secretele lichiorului. Acum are propria distilerie, dar în continuare băutura se vinde doar la Mănăstirea Filerimos. A primit o ofertă ca afacerea să îi fie cumpărată, însă a preferat să o dea mai departe fiului său. Este încă o poveste despre cum multe dintre rețetele foarte vechi au fost păstrate și chiar inventate în mănăstiri (la fel ca și berea sau șampania).

Chiar dacă pe insulă sunt multe obiective interesante, totuși, dacă ajungi în Rhodos, sunt sigură că îți vei dori în primul rând să stai la plajă. Oriunde ai fi, vei avea o plajă aproape. Dar dacă ești în căutarea unui loc special, mergi la Prasonisi, acolo unde se întâlnesc două mări: Marea Egee și Marea Mediterană, una lină cu valuri mici, alta ceva mai agitată, cu valuri înspumate (un pic mai jos, apare și în video).

În funcție de flux și reflux, petecul de pământ care poartă numele de Prasonisi se transformă din insulă, când cele două ape se unesc, în peninsulă, atunci când ele se despart. Personal aș fi preferat să prind momentul în care apele sunt despărțite, pentru că atunci poți merge și explora și insula Prasonisi. Este un loc foarte interesant pentru acest fenomen și pentru că poți fi cu un picior într-o mare și cu altul în cealaltă.

Nu le-am vizitat pe toate, dar pot enumera câteva dintre cele mai frumoase plaje din Rhodos. La 20 km de orașul Rhodos este Anthony Quinn Bay, o plajă și un golf care poartă numele actorului care a filmat aici în anii 70 și s-a îndrăgostit de acest loc.

Anthony Quinn Bay | Foto: grckaionfo.com

Povestea, pe scurt, a golfului Anthony Quinn este aceea că actorul, care l-a întruchipat pe Zorba Grecul, a cumpărat aici două proprietăți. Și-a dorit să deschidă în acest loc un centru pentru cineaști, iar statul grec i-a promis că îi va vinde și restul terenului, ca un omagiu pentru felul în care artistul a promovat cultura greacă. Autoritățile au anulat însă tranzacția și Quinn a fost foarte dezamăgit.

Plaja Tsambika

O altă plajă cu renume pe insulă este Tsambika. Este situată la 25 km sud de orașul Rhodos și amplasată sub stânca impunătoare pe care se află Mănăstirea Tsambika. Această plajă este o adevărată bijuterie a coastei de est a Rodosului.

monolithos rhodos

O altă plajă frumoasă am zărit aproape de Castelul Monolithos, o fortificație venețiană ridicată pe vârful unei stânci, în 1480. Plaja din Fourni este foarte aproape, iar vis-a-vis de ea se pot vedea două insule. Una dintre ele are o formă foarte interesantă, de la distanță ai putea spune că e un vapor pe mare.

La Kalithea Springs

Un petec de plajă există și la Kalithea Springs, o veche stațiune cu izvoare minerale, la aproximativ 10 km de orașul Rhodos. Locul a trecut printr-un proces de renovare și arată foarte bine. Este o combinație de natură, arhitectură și istorie.

O ultimă recomandare din Rhodos este Valea Fluturilor (Petaloúdes), dar, așa cum îi spune numele, merită vizitată atunci când fluturii sunt acolo, adică undeva la finalul lunii mai.

Imaginile din acest video, pe care l-am făcut în o parte dintre locurile recomandate mai sus, sper să vă teleporteze puțin în Insula Zeului Soare. 

Soarele, plaja și mâncarea bună sunt la ele acasă în Rhodos. Insulele grecești nu sunt celebre degeaba, au mereu ceva mai mult de oferit decât un peisaj excepțional. Combină cu succes locurile de relaxare, cu cele istorice, spirituale sau tradiționale.
Îți recomand să citești și Rhodos | Orașul vechi sau Cele 7 minuni din Iordania, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.

Această călătorie a fost făcută la invitația agenției Cocktail Holidays și organizată de Seven Media, împreună cu Biroul local de turism. Părerile, ca de obicei, îmi aparțin și nu sunt parte din niciun contract.

Te invit să urmărești poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

 

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

3 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!