Booking.com
Recomandări Noaptea Muzeelor 2018

Recomandări Noaptea Muzeelor 2018

Anul acesta aproape 200 de instituţii din toată ţara participă la Noaptea Muzeelor. Va fi, probabil, cea mai bogată noapte albă a muzeelor de până acum. Pentru că, dincolo de ceea ce se întâmplă la muzee, sunt nenumărate evenimente conexe în jurul acestui proiect care a devenit un adevărat catalizator pentru cultură şi comunitate.Noaptea Muzeelor este chiar într-o singură noapte din an. Ediţia de anul acesta are loc sâmbătă, pe 19 mai. Doar în Bucureşti 50 de instituţii şi prieteni ai evenimentului au pregătit programe care mai de care mai interesante şi variate. Ceea ce înseamnă că un articol de recomandări este deja o misiune curajoasă. Dar pentru că, vrem, nu vrem, trebuie să alegem, mă încumet totuşi cu o listă de recomandări pentru cei care vor face această noapte albă în Bucureşti. Voi încerca să scot în evidenţă locurile în care e mai puţin probabil să ajungeţi în restul anului sau evenimentele special organizate cu această ocazie. Altfel, cum bine ştiţi, muzeele vă aşteaptă oricând!

Noapte Albă în District 40

La ediția din acest an a Nopții Muzeelor, A.R.C.E.N. lansează proiectul District 40, o inițiativă care își propune să aducă împreună potențialul cultural și creativ din Cartierul Icoanei din București. Se numeşte District 40 pentru că acest cartier este, în catastife, zona construită protejată 40.

Noapte Albă în District 40 se desfăşoară în 5 spaţii culturale ale cartierului: Școala Centrală, Rezidența Scena9, Institutul Francez, CINETic și Librăria Cărturești, între orele 20.00 și 02.00. Tema abordată de A.R.C.E.N. în acest an este MEMORIA: memoria arhitecturii și a orașului, memoria contemporană, memoria sunetelor și vocilor, memoria afectivă și memoria ideilor. Inedite vor fi instalaţiile sonore, la Şcoala Centrală veţi auzi sunete din vremea Pensionatului Domnesc de fete, ca de exemplu, o lecţie de pian. La Rezidența Scena9 va exista o expoziţie de manuscrise ale scriitorilor contemporani, dar veţi putea asculta vocile unor scriitori clasici din arhiva Radio. Tot acolo va funcţiona „laboratorul de imaginar” unde publicul poate citi poezie purtând o pereche de căşti neuronale şi va putea vedea ce se întâmplă în creier atunci când citim.

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu participă la Noaptea Muzeelor cu expoziţia Hărţile Timpului, ateliere de gravură și o demonstraţie de tango argentinian pe unul dintre holurile monumentale. De la ora 21:00, pe terasa Universităţii de Arhitectură (adică sus, pe acoperiş) au loc un cinema party și un concert acustic cu Adam’s Nest.

Foişorul de Foc – Muzeul Naţional al Pompierilor
Dacă vă surprinde recomadarea de a alege Muzeul Naţional al Pompierilor printre obiectivele de vizitat, am să spun că este ultima ocazie de a vedea acest muzeu în forma în care a fost înfiinţat. Timp de 3 ani clădirea va intra în restaurare şi va fi închisă.

Ca o noutate, la ediţia de anul acesta participă câteva muzee de nişă: Muzeul Micul Paris, o călătorie în timp „regizată” de maestrul Eugen Ciocan cu ajutorul Ralucăi Partenie. Îl găsiţi pe strada Lipscani.

Recomandări Noaptea Muzeelor 2018

Muzeul Micul Paris

Mai sunt nou intrate în circuit Muzeul Parfumului, pe Calea Dorobanţi, o colecţie privată cu peste 6.000 de obiecte şi accesorii de parfumerie sau Ţiriac Collection din Otopeni, prima colecţie privată ce reuneşte modele impresionante de vehicule şi motociclete, produse începând cu anul 1899. De asemenea mai participă Muzeul Kitschului, de pe strada Covaci şi Şcoala de bani.

Un alt lucru foarte interesant anul acesta este că 30 de muzee din toată țara vor putea fi explorate prin tururi interactive, disponibile gratuit prin aplicația Questo. Este un mod de a descoperi poveştile locurilor pe care le vizitezi prin intermediul unor ghicitori. Ele completează virtual experienţa reală. Şi dacă în anumite locuri poate e mai bine să priveşti decât să foloseşti telefonul, la Muzeul Bellu, de exemplu, Questo te ajută să afli o mulţime de informaţii despre personalităţile care se odihnesc acolo.

Şi dacă tot am ajuns la Muzeul Bellu (căci este un muzeu), anul acesta evenimentele din Noaptea Muzeelor sunt dedicate memoriei Centenarului Marii Uniri. De la ora 17:00, vor fi organizate tururi ghidate la mormintele personalităților militare, politice și culturale ce au contribuit la înfăptuirea României Mari. Vizitatorii vor avea parte şi de un concurs de cultură generală, pot câştiga medalii comemorative şi mape filatelice. În fața capelei mari a cimitirului va fi amplasată o scenă unde se va desfășura un program artistic. Atenţie, noaptea în cimitir se încheie la ora 24:00 fix.

Arhivele Naționale îşi deschid uşile pentru vizitatori singura dată în an de Noaptea Muzeelor. Vestea bună este că există un proiect ca şi această instituţie să aibă o componentă muzeală în viitor şi să intre în circuitul cultural permanent. Pe 19 mai puteţi vedea expoziția „Viața pe front reflectată în scrieri personale”, care oglindește traiul românilor din anii participării României la Primul Război Mondial.

Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” oferă publicului acces gratuit în sălile de lectură și în spațiile sale monumentale cu ocazia Nopții Muzeelor.

Vă recomand şi Casa Costa-Foru pentru povestea din spatele ei şi pentru oamenii de acolo. Urmaşa acestei familii, Ioana Nicolau (fostă Costa-Foru), împreună cu Mihai Băbeanu și echipa casei Costa-Foru organizează o serie de evenimente dedicate comemorării a 130 de ani de la naşterea inginerului Emil Prager, bunicul său. Emil Prager a fost unul dintre cei mai mari constructori interbelici (printre altele a construit Palatul Regal al României, Palatul Ministerului de Interne, Academia Militară sau Biblioteca Universitară din Iaşi). Puteţi admira o expoziţie de fotografii, panouri cu lucrări, obiecte personale şi înregistrări audio. De la ora 18:00 are loc şi un concert Alexandru Andrieş, Maria Ioana Mîntulescu şi Sorin Romanescu. Vestea bună este că seria acestor evenimente de la Casa Costa-Foru continuă şi duminică, pe 20 mai, dar şi în următoarele două weekenduri.

Recomandări Noaptea Muzeelor 2018

Casa Costa-Foru | foto Ionuț Călărețu

Pentru copii, dincolo de Muzeul Antipa, cel mai vizitat, vă mai pot spune că Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi îşi deschide uşile încă de la ora 14:00 şi organizează chiar câteva ateliere pentru copii. Casa Experimentelor vine şi ea cu 100 de experimente: iluzii optice, acustică, electricitate și magnetism, mecanică, matematică și biologie pe care vizitatorii pot să le descopere pe principiul ”pune mâna și încearcă”. Iar Moara de hârtie de la Comana vă aşteaptă cu demonstrații interactive despre cum se face hârtia manuală, de tipar manual, țesut la război, prelucrarea papurii sau ceramică şi cu un foc de tabără de la orele 22.00.

Muzeul Național de Geologie, pe lângă expoziţia sa permanentă a pregătit una care vă va suprinde cu seria de realizări româneşti în geologie. De asemenea veţi vedea cum arăta trusa unui geolog acum 100 de ani şi veţi putea cumpăra pietre sau minerale de la Expo Cristal.

Casa Artelor “Dinu Lipatti” se deschide la ora 18.00, cu povestea clădirii care a adăpostit copilăria și adolescența pianistului român şi cu înregistrări ale recitalurilor susținute de acesta. După ora 21.00 curtea va deveni cinema în aer liber unde se vor proiecta filme documentare despre viața și opera celui mai mare pianist român din toate timpurile.

Recomandări Noaptea Muzeelor 2018

Casa Dinu Lipatti | foto Paul Buciuta

La Muzeul Municipiului Bucureşti sărbătoarea începe chiar vineri, pe 18 mai. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, accesul este gratuit la toate sediile Muzeului Municipiului Bucureşti, între 10.00 și 18.00. Cât despre Noaptea Muzeelor, e de remarcat parteneriatul cu Teatrul Masca ceea ce înseamnă că veţi găsi la Palatul Suţu sau la Casa Filipescu-Cesianu statui vivante şi spectacole de teatru, dar şi o reconstituire istorică unde veţi putea vedea reconstituirea facială a chipului lui Mihai Viteazul.

Ca eveniment conex în perioada 19 – 27 mai 2018 are loc şi Romanian Design Week la Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei. Expoziția centrală va reuni peste 150 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. Parte din acest proiect este şi One Night Gallery la Teatrul ODEON care începe la ora 22:00 şi durează până la 3 dimineaţa. Un eveniment pentru amatorii de realitate virtuală sau augmentată și videomapping.

Chiar dacă nu am vorbit despre muzeele mari ca Muzeul Național de Artă, Antipa, Muzeul Satului, Enescu, Muzeul Literaturii, Cotroceni, MNAC sau Muzeul Ţăranului Român, Observatorul Astronomic sau cele mai mici ca Muzeul Furnică Minovici, Muzeul Național al Aviației Române, Theodor Aman sau Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, toate sunt de vizitat şi toate au farmecul lor. Iar ele sunt acolo şi vă aşteaptă tot anul.

Și în țară sunt din ce în ce mai multe locuri deschise acestui eveniment. Le puteţi căuta în funcţie de oraş pe pagina evenimentului, de unde puteţi descărca şi harta digitală. Vă doresc o noapte albă cu multă inspiraţie!

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!