Booking.com
muzeul cotroceni noaptea muzeelor

Recomandări Noaptea Muzeelor 2017

Nu știu alții cum sunt, dar eu am înțeles târziu că poți fi turist în orașul tău. Am realizat la un moment dat că singurul lucru de care ai nevoie să vezi partea frumoasă a locului în care trăiești este să schimbi puțin perspectiva. Sambătă, pe 20 mai 2017, este Noaptea Muzeelor. Un concept european importat cu succes și la noi, care face muzeele și galeriile de artă accesibile, prietenoase și ceva mai cunoscute publicului. Intrarea, la aproape toate muzeele participante, este gratuită. Dar este fizic imposibil să le parcurgeți pe toate. Va trebui, așadar, să alegeți. Voi încerca să vă ajut.

Pentru recomandările pe care urmează să le fac am sărit peste cele mai cunoscute și vizitate muzee precum Muzeul Național de artă, Muzeul Antipa, Muzeul Satului, Palatul Suțu, Muzeul Enescu, etc. Voi pune accent pe locurile care nu sunt deschise publicului cu altă ocazie.

Așadar, iată recomandările mele pentru Noaptea Muzeelor 2017:

Școala Centrală – prezentată în cadrul evenimentului Noaptea Albă în Cartierul Icoanei, organizat de ARCEN, care va începe de la ora 20:00 și se va termina la 02:00 dimineața. În afară de Fostul Pension Domnesc de fete, o capodoperă a lui Ion Mincu, la doi pași va fi deschisă și o fostă casă a Regelui Mihai — actuală rezidență creativă pentru revista Scena9. Există și o temă a evenimentului: comunicarea în doi tweeți și trei scrisori. Cele două spații vor comunica prin scrisori, vederi, telegrame, bilețele, tweet-uri, SMS-uri, dar și prin poveștile pe care le poartă vizitatorii dintr-un loc în celălalt. Toate astea între orele 20.00 și 2.00. Programul detaliat îl găsiți în evenimentul de pe Facebook.

Colegiul Şincai – Fundația Calea Victoriei și elevii liceului Șincai vă propun să descoperiţi povestea şi istoria unuia dintre cele mai vechi şi prestigioase colegii din Capitală. Este un monument de arhitectură ridicat în perioada interbelică de prima femeie architect din România: Virginia Andreescu Haret. Veți putea vizita inclusiv sala de spectacole, biblioteca, laboratoarele şi cabinetelor directorilor, care păstrează mobilierul original de acum aproape un secol.

Evenimentul are loc între orele 19:00 – 24:00 și aici găsiți programul detaliat, care include tururi ghidate alături de liceeni costumaţi în ţinute interbelice sau conferința „Femei celebre ale României” cu istoricul Anita Sterea.

Muzeul de Artă Veche Apuseană ing. Dumitru Furnică Minovici este una dintre cele mai frumoase case-muzeu din București pe care le știu. Aș putea să vă conving cu imaginile acestea:


Îl recomand oricând pentru vizitare, dar în Noaptea Muzeelor aici va fi expusă, pentru 10 ore, sculptura lui Constantin Brâncuși, ”Cap de copil”.

Muzeul Hărților și al Cărții Vechi care este și primul spațiu de aceste gen în care va funcționa o cafenea a Nopții Muzeelor. Un loc pentru socializare, informare și delicii culinare. Spațiul este deschis toată săptămâna, nu doar sâmbătă.

Foto: Oficiul Național pentru Cultul Eroilor

Castelul Țepeș din Parcul Carol I are porțile deschise începând cu ora 18.00. Castelul Ţepeş este sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, sub egida MAPN. Se vizitează doar cu ocazii speciale.

Muzeul Naţional Cotroceni – cei mai puțin familiarizați cu domeniul vor crede poate că vor vizita locul în care lucrează președintele țării. Trebuie să știți că muzeul, deși se află pe același domeniu, este separat de Administrația Prezidențială. (Aceasta din urmă este o construcție recentă realizată între 1980 și 1986, după cutremurul din 1977, dar arhitectul Nicolae Vlădescu a reușit, în mod uimitor, să îi convingă pe comuniști să păstreze stilul arhitectural original.) Muzeul este în aripa veche, care a fost restaurată și chiar dacă poate fi vizitat și altă dată, cred că o noapte caldă în Cotroceni poate fi un mod deosebit de a petrece această sâmbătă seara.

Vă mai ofer un pont: dacă alegeți Muzeul Cotroceni, foarte aproape, pe bulevardul Gheorghe Marinescu, în același bloc, ușă în ușă, sunt Casa memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”.

Special pentru Noaptea Muzeelor mai sunt deschise publicului Arhivele Naționale, Liceul de coregrafie ”Floria Capsali” – cu un concept inedit: ”Nu ne mai putem mândri cu o clădire care ar putea fi admirată,  dar putem trezi interesul “expunând” o serie de lecții scurte, un traseu al evoluției tehnice, al unui viitor balerin/dansator” – sau Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”. Sigur, oricare dintre muzeele participante sunt de vizitat, eu am încercat să vă ofer o altă perspectivă, altfel sunt multe, chiar multe muzee excepționale din București. Toate au farmecul lor.

Și în țară sunt din ce în ce mai multe locuri deschise acestui eveniment, de la Moara de hârtie – Satul Meșteșugurilor, de la Comana (județul Giurgiu) sau Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, până la Palatul Culturii din Iași, Castelul Bran, Muzeul Unirii din Cetatea Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu, Casino-ul din Cluj,  Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, cu un sediu nou, Muzeul Național al Banatului din Timișoara și multe, multe altele. Le puteți căuta, după fiecare oraș, pe site-ul oficial al evenimentului.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

One Comment

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!