Booking.com

Petra | Oraşul minune, săpat în piatră

Petra este probabil prima imagine care ne vine în minte când ne gândim la Iordania. Orice circuit în această țară include o vizită la Petra și mulți turiști aleg Iordania pentru a vizita acest loc. Orașul a fost desemnat de UNESCO drept una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne. Se află pe Valea lui Moise, la o distanță de 3 ore și jumătate de capitala Amman. Îți propun să descoperi istoria acestui loc și ce are el atât de special.

petra iordania
Canionul prin care mergi aproape 2 kilometri până la Trezorerie

Petra a fost săpat în stâncă de nabateeni, un popor arab foarte prosper care și-a etalat bunăstarea și prin construcțiile lor. Era capitala teritoriului nabatean, numele ei vine din grecescul “petros”, piatră, în arabă e cunoscut și ca Al-Batra. Intrarea în oraș se face printr-un defileu lung de aproape 2 kilometri.
Secretul nabateenilor, ca să poată locui aici, permanent, a fost un sistem inedit de colectare a apei, o parte dintre canalele de colectare se mai pot vedea și astăzi. Nabateenii erau mai ales negustori pricepuți, aduceau mirodenii din Oman, condimente din India, mătase din China. Cea mai valoroasă marfă pe care o tranzacționau era tămâia. Un gram de tămâie se vindea pe două grame de aur. De altfel despre Petra se spune că este cel mai probabil locul din care cei trei magi au cumpărat darurile pentru pruncul Iisus: smirnă, tămâie și aur.

petra iordania

Nu există documente scrise despre istoria Petrei și multe lucruri sunt încă nedescoperite. De aceea i se spune încă „Orașul misterelor”.

Este un loc spectaculos, în special pentru iubitorii de istorie. Defileul prin care intri, stâncile roșiatice, fațadele sculptate, sentimentul că vezi multe lucruri, dar mai ales că rămân multe mistere, sunt parte din farmecul acestui loc. Vorbim de un oraș de acum 2000 de ani. Iar ceea ce se poate vedea cu ochiul liber este poate un sfert din adevărata ei dimensiune. În interiorul acestui sit sunt locuințe, morminte, băi, temple, o mănăstire și un amfiteatru de 3000 de locuri. Dintre toate, imaginea reprezentativă a Petrei este cea cu fațada Trezoreriei, înaltă de aproape 40 de metri.

iordania petra

La mică distanță de Petra este și „Mica Petra”, locul în care „parcau” caravanele. Nu are fațade la fel de spectaculoase, dar este mult mai puțin aglomerată, iar pentru amatorii de drumeții de aici se poate face un traseu către Petra, cu ghid local. De altfel, cei mai mulți beduini ale căror familii au trăit pe vremuri în acest loc, acum trăiesc din mici servicii turistice.

Orașul a fost cucerit de romani în anul 106, iar în anul 363 a fost afectat de un cutremur care a distrus o parte dintre clădiri și din sistemul de colectare a apei. În lipsa apei, așezarea a fost ușor-ușor abandonată și acoperită de nisip. A fost redescoperită abia în 1812, de către un explorator elvețian.

petra iordania
Amfiteatrul roman din Petra

Petra a fost locul de filmare pentru o serie de filme de la Hollywood, inclusiv „Indiana Jones” și „The Mummy Returns”. Acum, este cel mai vizitat obiectiv turistic din Iordania.
Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Îți recomand să citești despre alte locuri de vizitat în articolul Iordania și minunile ei turistice sau despre locul care m-a impresionat cel mai mult în ultima călătorie din Iordania, deșertul Wadi Rum. Trimit rar email-uri, dar pentru comunicările importante te invit să te abonezi la newsletter.

Urmărește călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!