Booking.com
Parga | Vedeta regiunii Epir, Grecia parga epirus greece

Parga | Vedeta regiunii Epir, Grecia

Parga este un orășel grecesc din regiunea Epir, cu un ușor aer italian, care reunește armonios casele pline de culoare cu plaje superbe, munți împăduriții și ape turcoaz.

Despre acest loc am auzit mulți turiști spunând că te face să te simți ca pe insulele grecești, deși ești pe continent. Dintre frumusețile regiunii Epir, Parga este vedeta, locul cel mai cunoscut.

Parga | Vedeta regiunii Epir, Grecia parga

Îți amintește puțin de coasta amalfitană și este alegerea multor călători care ajung în zonă, fie și pentru o excursie de o zi. Te invit să descoperi câteva dintre atracțiile cu care orașul îi cucerește pe cei care îl vizitează.

Ce să faci în Parga

Ia orașul la pas

Parga | Vedeta regiunii Epir, Grecia

Farmecul locului este dat de casele colorate desfășurate pe verticală, care se văd cel mai bine din zona portului. Ca în orice orășel mic, primul sfat este să îl iei la pas și să-l descoperi.

Aleile orașul vechi sunt pitorești, pline de magazine și flori colorate. Printre case se mai vede câte un tunel de legătură, care avea rol de apărare.

Vei descoperi biserici modeste și case vechi, construite în stil defensiv, cu ziduri groase și ferestre mici.
Pe lângă peisajele sale fermecătoare, Parga își răsfață vizitatorii și cu mâncare bună. Am avut șansa să prindem o rezervare la Taverna Sakis, o afacere de familie din 1954.

O masă perfectă, foarte bogată, la prețuri foarte corecte, unde un băiețel pe la vreo 10 ani, pe al cărui tricou scria Sakis Jr., învăța să strângă de pe mese, să servească turiștii, să cunoască taverna care, într-o zi, va fi a lui.

Vizitează Castelul Venețian

Parga | Vedeta regiunii Epir, Grecia

Parga, deși o localitate mică, o istorie plină de aventură, a fost un centru comercial important și un loc ideal pentru pirați. Golful și insulele din apropiere au oferit un adăpost natural perfect pentru navele piraților, iar munții din jurul orașului le-au oferit puncte de observație strategice pentru a monitoriza mișcările inamicilor sau a vaselor comerciale. Prima fortificație a fost construită aici în secolul XI pentru a-i apăra pe locuitorii din Parga de atacurile piraților.

Castelul a fost apoi consolidat și demolat de trei ori, în luptele dintre venețieni și otomani. Un element interesant din istoria orașului Parga este că Ali Pașa nu a reușit să cucerească orașul, dar l-a cumpărat pentru 150.000 de lire. Actuala fortăreață este un loc perfect pentru o panoramă asupra orașului. În zona centrală, au fost reconstruite două clădiri principale care găzduiesc spectacole de teatru, expoziții și alte evenimente.

Plaje în apropiere de Parga

Parga | Vedeta regiunii Epir, Grecia parga beach
Plaja Valtos văzută de la castel sursa foto nikanagr

În imediata apropiere a orașului sunt plajele Valtos și Krioneri. Valtos este cea mai mare și o poți vedea de la Castelul Venețian. Dacă stai în centrul istoric și nu vrei să mergi pe jos până acolo, poți lua o barcă taxi care te duce acolo în câteva minute, cu 2 euro de persoană. O bijuterie ascunsă a zonei este plaja Sarakiniko, la care eu nu am ajuns, dar imaginile m-au convins că merită. Poți ajunge și aici cu barca, din portul orașului Parga.

Parga | Vedeta regiunii Epir, Grecia parga beach
Plaja Sarakiniko sursa foto <a href=httpsnikanagrentourist guideepirusbeaches2523sarakiniko beach target= blank rel=noopener nofollow title=>nikanagr<a>

O altă plajă apropiată de oraș este Lichnos (la 4 km de Parga). Merită luate în calcul și alte plaje din regiune unde poți ajunge cu mașina, despre ele poți citi aici.

Excursii cu barca sau croaziere

Din Parga sunt o mulțime de opțiune de a pleca cu barca, fie pe distanțe foarte scurte, unde barca funcționează ca un taxi, fie pentru croaziere mai lungi.

Parga | Vedeta regiunii Epir, Grecia

Chiar în fața portului din Parga, la o distanță foarte scurtă, poți vizita insula Panagia. Își datorează numele micii bisericuțe închinate Fecioarei Maria (Panagia înseamnă Sfânta Fecioară). Biserica a fost construită în1808 de francezi, în același timp cu castelul care se afla pe cel mai înalt punct al insulei. Cel mai bun mod de a ajunge pe Panagia este cu o barcă mică din Parga. Cu toate acestea, sunt și curajoși care aleg să înoate până acolo.

Parga | Vedeta regiunii Epir, Grecia parga


În fiecare an, pe 15 august, de Sfântă Mărie, Parga sărbătorește cu un mare festival, cu muzică, mâncare și și un spectacol de artificii în insulița Panagia.

Din Parga puteți face croaziere și către alte insule grecești din apropiere. Paxos și Antipaxos sunt cele mai apropiate. Eu am făcut același traseu de croazieră pornind din Corfu și mi-a plăcut foarte mult, așa că îl recomand. Nu recomand totuși să vă aventurați în croaziere către Corfu sau Lefkada, pentru că sunt destinații în sine, care trebuie vizitate separat.

În jurul orașului se pot face și diverse drumeții în natură. Există și câteva mănăstiri în apropierea Pargăi, cum ar fi Vlacherna sau Agia Paraskevi.

Parga | Vedeta regiunii Epir, Grecia

După ce soarele apune, Parga rămâne plină de viață. Există numeroase baruri, cluburi și taverne care oferă muzică live sau o atmosferă plină de energie.

Impresia pe care mi-a lăsat-o Parga este că e un loc cu suflet. Are ceva din atmosfera intimă a insulelor, dar, pentru că se află pe continent, are avantajul că poți ajunge la mai multe atracții din interiorul Greciei, pentru o vacanța mai variată. Despre alte locuri frumoase din zona Epir am scris deja aici, sunt sigură că mai sunt multe de descoperit. Poate despre unele îmi vei spune chiar tu.

Din București în Parga, via Preveza, se poate ajunge cu avionul prin curse directe pe aeroportul Aktion, operate de Wizz Air.

Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să urmărești călătoriile mele cu un like sau follow și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok. Poți să te abonezi și la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.

Citește și:

20 de locuri de vizitat în insula Corfu
Tot ce trebuie să știi despre un circuit în Egipt

Acest articol a fost realizat în urma unei vizite de presă organizată de Oficiul de Turism din Regiunea Epir. Părerile și poveștile exprimate îmi aparțin în totalitate și nu fac parte dintr-un contract, nu au fost influențate de o terță parte. Toate colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu preferințele mele, rigorile și valorile în care cred.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!