Booking.com
Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere

Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere

Se spune că atâta timp cât ne amintim de o persoană, ea nu a dispărut cu adevărat. Mie așa îmi place să cred și despre istoria caselor. Veți găsi Palatul Regal din Mamaia și sub alte denumiri, ca Palatul Reginei Maria sau Castelul Regal. Este unul dintre monumentele cu cea mai tristă soartă, dar câtă vreme are cine să-i asculte povestea, există speranță.

În timp ce Castelul Reginei Maria de la Balcic atrage zeci de mii de vizitatori anual, Palatul Regal din Mamaia, creat sub bagheta aceleași regine, este într-o stare deplorabilă. Vestea care m-a determinat să scriu povestea lui este aceea că, după mulți ani de procese legate de privatizarea lui ilegală, Palatul s-a întors recent, printr-o decizie definitivă în posesia statului român. Iar asta mă face să sper că va mai putea fi adus mai aproape de strălucirea lui de odinioară.

Deși se află într-o zonă circulată și centrală din Mamaia, la stația terminus a celebrei telegondole, pentru că este abandonat de foarte multă vreme, Palatul Regal din Mamaia este mai puțin cunoscut. Dar moștenirea regală de la Marea Neagră are o istorie mai complexă.

Cele trei clădiri regale de la Marea Neagră

Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere pavilionul regal constanta
Pavilionul Regal din Portul Constanța | sursa foto discoverdobrogearo

După construcția unui port modern la Constanța, proiect susținut cu determinare de Regele Carol I, litoralul românesc începe să se dezvolte. Familia Regală construiește la Constanța un Palat Regal, unde funcționează astăzi Tribunalul Comercial Constanța. Regina Elisabeta preferă însă o modestă vilă din port, pavilionul regal în formă de vapor, construit de Anghel Saligny. Vila a fost în mare parte distrusă de un incendiu, în 1927. A fost reconstruită între 1928 și 1929, dar regimul comunist a modificat-o ulterior și nu mai are nici forma, nici valoarea celei de odinioară. Astăzi, aici se află Muzeul Portului Constanța.

Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere
Principele Ferdinand Țarul Nicolae al II lea și Regele Carol I la Pavilionul Regal din Constanța | fotografie colorizată de <a href=httpjecincicom target= blank rel=noreferrer noopener nofollow><strong>jecinci<strong><a>

Atașamentul Familiei Regale pentru coasta Mării Negre aduce aici oaspeți de seamă. Zona devine atractivă și frecventată și de protipendada acelor vremuri. Genialul inginer Anghel Saligny, responsabil de construcția portului Constanța și podului de la Cernavodă, sugerează ca orașul să se dezvolte ca stațiune spre nord, spre satul Mamaia.

Palatul Regal din Mamaia a apărut la dorința Reginei Maria

Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere palatul regal din mamaia
Palatul Regal de la Mamaia în 1930 | sursa foto skyscrapercitycom

După moartea Regelui Carol I, Regele Ferdinand I, împreună cu Regina Maria, continuă modernizarea litoralului. Regina Maria are o legătură specială cu marea.
„Născută pe o insulă, în sufletul meu trăia un dor străfund și veșnic, de Mare…”
Preferă locurile mai retrase, astfel că se îndepărtează de forfota din portul Constanța și își exprimă dorința de a construi o reședință de vară la Mamaia. În acest loc cu „scoici trandafirii ca niște petale de flori aruncate de zâne”. Așa cum îi era obiceiul, îi dă un nume locului, îi va spune Cara Dalga.

Construcția Palatului Regal de la Mamaia începe în 1924, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa. Regina Maria venea periodic pentru a-și expune ideile și a supraveghea lucrările. Tot ea s-a ocupat de decorarea interioarelor, așa cum a făcut-o și la Bran sau Cotroceni.

Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere palatul regal din mamaia

Regina Maria obișnuia să-și pună amprenta în reședințele regale. O fire cu simț artistic, complexă și romantică, Regina a căutat mereu să facă din locurile în care a stat un spațiu care să o reprezinte. Dintr-un articol semnat de istoricul Sivliu Miloiu am aflat că palatul avea 35 de camere decorate cu sobe de teracotă olandeză, mobilier Biedermeier, vase veneţiene din porţelan, tapiţerii vechi. Nu a mai rămas nimic, iar efortul de a găsi fotografii din acea epocă, nu a dat rezultate. Așa că nu ne putem baza decât pe astfel de evocări și pe bunul-gust al reginei.

La construcție au contribuit și Generalul Paul Angelescu și arhitectul Constantin D. Dobrescu. Palatul avea o grădina cu fântână, alei de piatră și un bazin de apă dulce din Lacul Siutghiol, creația arhitecților Antonio Moraldo şi Carlo Actis. În cartea „Casele mele de vis”, din care am mai citat, regina spune:

„Visul vieții oricărei femei e să aibă o casă a ei. N-are a face cât de mica și de smerită, numai să fie într-adevăr a ei, cuibul, adăpostul, retragerea.„

Palatul Regal din Mamaia nu avea să fie însă cuibul ei. Cu o lună înainte de inaugurare, Regele Ferdinand moare, iar Regina Maria decide să cedeze palatul Principesei-mamă Elena (mama regelui Mihai și soția lui Carol al II-lea). Este inaugurat pe 22 august 1927, dar ea nu este prezentă.

”Soarta n-a vrut ca Regele să locuiască vreodată această casă, și să o locuiesc singură, era prea dureros. Ajunsese prea mare pentru mine, era o casă care trebuia umplută. Am dat-o atunci mamei Regelui. Amintindu-mi de propria dorință fierbinte să am ceva al meu, i-am menit să aibă și ea o casă netăgăduit a ei. Așa a trecut Cara Dalga în stăpânirea ei, iar eu am luat pentru mine micul adaos pe care îl pregătisem lui Mihai.”

Vila Regală, creată din anexa Palatului

Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere vila reginei maria din mamaia
Vila Reginei Maria din Mamaia | sursa foto Sergiu Cominovici Facebook Constanța de altădată

Regina Maria păstrează totuși un teren de 3000 de mp, unde exista una dintre cele două anexe de pe domeniu. Transformă locul în Vila Regală.

”Din clădirea de nimic am făcut o mică locuință de vis, în care eu și Ileana aveam tocmai bine loc, pentru că eu și Ileana ne împărtășim totdeauna din toate. Iar de jur împrejurul acestei mici și stranii clădiri am desenat o grădină pardosită cu locuri mari goale la mijloc în care am sădit strălucite petunii, o floare care ține deopotrivă la soare și vânt și la uscăciune. Casa părea căzută din cer pe un covor roșu aprins. Și mireasma era așa de tare că străbătea până jos la țărm și era cu noi când ne scăldam în Mare.”

Vila, care avea și minaret, s-a transformat după privatizare în barul Orient și, dacă mă întrebați pe mine, nu a mai rămas nimic din ea. M-ar durea sufletul să vă arăt fotografii actuale.

Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere vila stirbey mamaia
Vila Știrbey din apropirea Palatului Regal din Mamaia

Barbu Știrbey, omul cel mai apropiat reginei, ridică vis-a-vis de reședința regală, o casă în perfectă armonie cu cea a reginei. Are un minaret și este realizată după planurile aceluiași arhitect, Mario Stoppa. Nici Barbu Știrbey nu se va bucura prea mult de acest loc. Din cauza conflictului cu fiul Mariei, Carol al II-lea, când acesta a revenit pe tron, îl forțează pe Barbu Știrbey să plece în exil. Vila Știrbey există și astăzi și am aflat că urmează să intre într-un proces de restaurare.

Regina Maria la rândul ei nu petrece prea mult timp la Mamaia. Între timp descoperise Balcicul, un loc mai stâncos și mai sălbatic, care o cucerește de la prima întâlnire.

Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere palatul reginei maria de la balcic

„Într-o plimbare prin Dobrogea, m-am apropiat deodată de o limbă de pământ lângă mare care a trezit în mine un fior cu totul deosebit: am avut ca o simțire că locul acesta mă aștepta dintotdeauna pe mine, ori trăisem totdeauna în așteptarea lui“.

A primit în dar terenul de la malul mării de la bancherul Hrissoveloni și decide că acolo vrea să fie cuibul și inima ei. Astfel că, în 1925, începe construcția Castelului de la Balcic, poreclit de regină Tenha Yuva, „Cuibul Singuratic”. Domeniul este finalizat în 1929 și este locul care o reprezintă probabil cel mai bine pe Regina Maria.

Când regalitatea a părăsit palatul din Mamaia

Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere palatul regal din mamaia


Revenind la Palatul Regal de la Mamaia, nici Regina Elena nu se va bucura prea mult timp de el. Relația imposibilă și conflictuală cu Regele Carol al II-lea, o forțează să plece în exil, în 1932. Regele vinde castelul în același an, societății „Hidroaviația” care face aici un club și un cazino pentru ofițerii flotei de hidroaviație. După Al Doilea Război Mondial domeniul intră în posesia statului român, inițial ca reședință pentru liderii comuniști, mai apoi ca restaurant și bar.

Palatul Regal din Mamaia | Mărire și decădere palatul regal din mamaia

Întregul domeniu a fost privatizat, vândut la preț de apartament, și ulterior lăsată să se distrugă. Meritul de a fi fost recuperat este și al jurnaliștilor de la Info Sud Est, care au investigat privatizarea ilegală și au făcut apeluri repetate ca Palatul Regal să fie salvat.

Îţi recomand să citești și Casa Bosianu, locul întrunirilor secrete pentru Unirea Principatelor sau despre 7 dintre cele mai frumoase teatre din România, dar şi să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

One Comment

  • Sergiu R.

    14/04/2022 at 19:24

    Statiunea Mamaia mai are foarte multe obiective interesante inca nedescoperite. Chiar cred ca ai nevoie de cateva saptamani ca sa le descoperi intr-adevar pe toate.

    Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!