Imaginea paharelor înșirate pe o masă te poate intimida, dacă nu știi care este paharul potrivit pentru fiecare băutură. Dar, înainte de toate, de ce e nevoie de atât de multe modele de pahare?
Poate să pară un moft al oamenilor sofisticați, dar fiecare model de pahar a apărut cu un scop: să pună în valoare calitățile băuturii și să îi evidențieze aroma. De exemplu, paharele de cocktail sau martini sunt scurte, dar au o deschidere mare pentru că e nevoie de loc pentru gheață sau pentru ”garniturile” care se adaugă pe marginea paharului.
Flutele de șampanie sunt concepute astfel încât forma lunguiață, cu o deschidere mai mică, să păstreze mai bine bulele, iar băutura rămâne efervescentă și rece cât mai mult timp. Dacă v-am convins că există o logică în spatele ștaif-ului, iată descrierea câtorva dintre cele mai populare pahare.
Paharul de apă
Știu că am spus că lucrurile sunt simple, dar ele se pot și complica, pentru că în majoritatea cazurilor există, pentru fiecare băutură, mai multe tipuri de pahare. Mai mult, unele pahare sunt folosite la mai multe tipuri de băuturi. Va fi imposibil să le rețineți pe toate, dar ceea ce vă ajută să le recunoașteți sunt principiile și scopul lor. Apa se poate servi în multe variante de pahare, de la cel simplu, lunguieț, la cel cu picior. Dar la o masă veți recunoaște paharul de apă pentru că are cel mai mare balon, adică cuprinde cea mai mare cantitate de lichid.
Paharul de vin
Paharele de vin au în mod tradițional un picior lung, astfel încât mâna să nu atingă cupa și să eviți amprentele care te împiedică să observi culoarea vinului sau să eviți încălzirea lui.
Paharul de vin alb poate avea o formă de lalea închisă sau deschisă, iar balonul paharului este mai mic ca și diametru decât cel de vin roșu și, desigur, și față de cel de apă. Explicația este că nu e indicat să torni o cantitate prea mare, deoarece vinul alb se consumă rece și nu trebuie să se încălzească în pahar. Din același motiv paharul se ține doar de picior.
Vinul roșu are nevoie de un spațiu mai mare pentru a permite aromelor să se elibereze, de aceea cupa lui este mai încăpătoare. Pentru degustătorii avizați există chiar pahare pentru tipuri specifice de vin, cum ar fi cel pentru Pinot Noir, care este diferit de unul pentru vinurile pe bază de Cabernet Sauvignon. Mărimile și formele cupelor influențează intensitatea și complexitatea aromelor, în timp ce formele marginilor direcționează aromele în cavitatea bucală, influențând percepția gustului său.
Nu vă fie teamă că puteți părea zgârciți cu musafirii, în orice pahar de vin nu se toarnă mai mult de jumătate, ca să rămână suficient spațiu pentru a învârti și a elibera aromele.
Paharul de șampanie sau vin spumant
La rândul lui poate avea formă de lalea, trompetă sau flaut, ultimele sunt denumite chiar flute. Cupa este lunguiață ca să păstreze cât mai mult timp efervescența băuturii și sunt singurele pahare care pot fi umplute peste trei sferturi.
Paharul de wiskey
Sunt cel puțin șase variante de pahar de wiskey, dar c l mai comun dintre toate este cel pătrățos. Wiskey nu se toarnă în pahar în cantități mai mari de 50 de ml, riscă să se încălzească repede, iar spațiul rămas permite umplerea cu gheață.
Paharul de coniac
Poate fi de forma lalelei sau bombat, cu un balon mare care ajută coniacul să își evidențieze aromele și direcționează buchetul în sus pentru un impact maxim asupra simțurilor. Paharul de cognac este singurul care se ține în mână, ușoara încălzire de la temperatura palmei potențează aromele.
Paharul de bere
Dacă v-aș întreba repede care este paharul de bere, probabil ați spune într-o suflare că berea se bea la halbă. Ca să înțelegeți la ce mă refeream când am spus că există o varietate de pahare pentru fiecare băutură, iată o fotografie cu explicații pentru diferite pahare în care se poate bea bere.
Berea este singura băutură la care cel care o servește ține paharul în mână, de bază sau de de picior, ca să poată turna înclinat, pe peretele paharului, pentru ca spuma să nu fie în exces.
Paharul tradițional de țuică sau țoi-ul
A apărut pentru că deseori cârciumarii erau acuzați că nu pun cantitatea corectă în pahare. Un țoi clasic are 50 de ml.
Cam acestea sunt cele mai populare tipuri de pahare. Recomandarea mea cea mai importantă este, ca indiferent de pahar, să păstrați măsura!
Vă recomand să citiți și În vizită la cramele din Republica Moldova sau 7 reguli ale musafirului bine-crescut, dar și să vă abonați la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.
Te invit să urmărești poveștile mele și pe Facebook, Youtube sau Instagram.
6 Comments
Gheorghe Radu Apostolescu
04/01/2020 at 12:14Foarte frumoasa povestirea despre pahare si rostul lor. Cu toate astea cel mai mult mi-a placut povestirea despre tzoi. E adevarat ca in Campia Romana erau Tzoiul 50 ml, Cinzeaca 100 ml si Dorobantzul sau Litra 250 ml. Asta e valabil numai la noi in Campia Romana. Cand eram militar la Bacau si am cerut o litra vanzatoarele s-au crispat si mi-au zis ca poate 1 litru ca la ei nu exista litra; numai dupa comunicare corecta ca e vorba de 250 ml m-au servit corect. Amintiri, amintiri….
Dana Gonț
04/01/2020 at 12:35Mulțumesc pentru precizare! Foarte interesant!
Ana Balan
29/12/2021 at 08:54Mulțumesc mult pt informație! Unele le știam, altele nu.
uzonovici matilda
31/12/2019 at 05:40Foarte interesantă și această poveste despre pahare. Multe povești frumoase am citit al cărui autor sunteți, despre prietenie, bunul simț, maniere, călătorii, etc., Sunt un FAN al dumneavoastră, având și puncte în comun, la fel iubesc OAMENII, NATURA, CĂLĂTORIILE. La cumpăna dintre ani, vă doresc multă sănătate, bucurii, călătorii cât mai multe și povești frumoase, pe care să le citim cu drag,
LA MULȚI ANI!
Dana Gonț
31/12/2019 at 16:42Sunt bucuroasă și onorată de aprecierea dumneavoastră! Mulțumesc! Un An nou cu multe bucurii!
Paulina
31/12/2019 at 20:28Frumoasa redactare! Un An Nou Minunat!