Booking.com

Omul care a pus zâmbetul pe fața lumii

5 miliarde de emoji (emoticoane, dacă e permis cuvântul) sunt trimise doar pe Facebook messenger în fiecare zi. Nu cred să existe prea mulţi utilizatori de internet care să nu fi folosit măcar o dată un smiley. Dar câţi dintre noi ştim cine a creat faţa galbenă zâmbitoare care a ajuns atât de îndrăgită şi de folosită?
Să vă spun povestea…
Vă amintiți scena din Forest Gump când acesta se întâlnește cu un tip care investise tot ce avea într-o afacere cu tricouri? Afacerea mergea prost și omul se gândea să imprime tricouri cu fața lui Forest Gump. Doar că nu avea cu ce să îl fotografieze și nici nu știa să deseneze un portret. Spre norocul “omului de afaceri, Forest se murdărește de noroi iar tipul îi dă tricoul să se șteargă…

Așa apare în Forest Gump povestea feței zâmbitoare. În realitate, însă…

Artistul grafic Harvey Ball a creat ceea ce noi numim astăzi un smiley în 1963. Era un logo pentru o firmă de asigurări, pe care l-a realizat în 10 minute și pentru care a încasat 45 de dolari. Ideea americanului a fost să le ridice moralul angajaților și să le amintească să zâmbească.

Smiley” a fost un succes comercial! Fața zâmbitoare apare în mii de variante peste tot. Dar Harvey nu a făcut niciodată din ea o marcă înregistrată. De asta au profitat alții mai târziu, care au făcut sute de milioane de dolari din micul desen. Ball era chiar deranjat că ideea lui a ajuns un produs și că fața zâmbitoare a pierdut mult din sensul inițial. Astfel că din 1999 a înființat un ONG, World Smile Corporation și a organizat în prima vineri a lunii octombrie Ziua Internațională a Zâmbetului.

Chiar și după moartea lui Harvey Ball (în 2001, la 79 de ani) ziua se sărbătorește în continuare, nu doar în America ci și în alte orașe din Europa sau Asia. Așa că… zâmbiți și faceți pe cineva să zâmbească astăzi!

Foto: Vlad Paraschiv

Îţi recomand să citeşti şi  7 semne că ești mai deștept decât majoritatea  sau Grase sau slabe? Articol din 1932, dar şi să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.
Urmărește poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!