Booking.com
Noaptea Muzeelor 2019, noutăţile celei de-a 15-a ediţii

Noutăți și recomandări Noaptea Muzeelor 2019

Anul acesta Noaptea Muzeelor ajunge, în România, la a 15-a ediţie. La ea participă peste 100 de instituţii din toată ţara. Ca de obicei este greu să alegi ce să vizitezi, mai ales că există şi spaţii alternative sau evenimente conexe în jurul acestui proiect, care a devenit un adevărat catalizator pentru cultură şi comunitate.

Ediţia de anul acesta are loc sâmbătă, pe 18 mai 2019 când este şi Ziua Internaţională a Muzeelor. Aşa cum am făcut şi anul trecut, în recomadările mele voi sublinia noutăţile şi locurile în care este mai puţin probabil să mergeţi în mod obişnuit. Altfel, cum spun de fiecare dată, muzeele vă aşteaptă oricând!

Ne-am obişnuit ca muzeele să fie instituţii de stat şi, în mare parte, aşa este şi normal. Anul acesta mi-au atras atenția în mod special două muzee private, iniţiative particulare fac o treabă foarte bună în acest domeniu, de aceea voi începe chiar cu ele.

Noaptea Muzeelor 2019, noutăţile celei de-a 15-a ediţii Colecția de fiare de călcat | foto: Ana Georgescu Colecția de fiare de călcat, Muzeul Recordurilor Românești, Str. Parfumului nr. 25-27 | foto: Ana Georgescu

Muzeul Recordurilor Româneşti participă pentru prima dată la Noaptea Muzeelor și va deschide între orele 18:00 – 23:00 colecția de fiare de călcat, cea mai mare din lume, despre care am scris aici pe blog cu ceva vreme în urmă. Va exista și o taxă modică de intrare, de 10 lei. Nu ar fi pentru prima dată când vă spun că este un loc uimitor, așa că nu am nimic de adăugat.

Noaptea Muzeelor 2019, noutăţile celei de-a 15-a ediţii Muzeul de artă recentă, Strada Primăverii 15 | sursa foto: mare.ro

Un alt nou intrat în circuit este Muzeul de Artă Recentă, pe scurt MARe. Vă așteaptă aici o clădire cu o ahitectură inedită, artă, muzică, poezie, proiecții și o grădină intimă. Organizatorii au promis și cafea, dar eu nu pot garanta pentru asta. 🙂 Vizitatorii au intrarea liberă între orele 19:00 – 02:00 la MARe, unde îi așteaptă trei expoziții: ”Fete de vis. Idealul feminin în arta românească, de la Nicolae Grigorescu, la Ion Grigorescu.”, ”Photophilia” a lui Thomas Ruff, și ”Diversitate stilistică cu răspundere limitată”, colecția permanentă a muzeului.

 

Noaptea Muzeelor 2019, noutăţile celei de-a 15-a ediţii Muzeul Micul Paris

Alte muzee private de nișă care participă la ediția din 2019, dar nu pentru prima dată, sunt Muzeul Micul Paris, o călătorie în timp „regizată” de maestrul fotograf Eugen Ciocan, Muzeul Parfumului, pe Calea Dorobanţi 172, o colecţie privată cu peste 6.000 de obiecte şi accesorii de parfumerie sau Ţiriac Collection din Otopeni, prima colecţie privată ce reuneşte 174 de modele impresionante de vehicule şi motociclete, produse începând cu anul 1899.

 

Pentru prima dată va fi deschis pentru Noaptea Muzeelor Teatrul de Revistă Constantin Tănase, cu proiectul ”Calea Victoriei 33 – istoria locului și istoria succesului”, un eveniment care se dorește a fi o întâlnire de suflet între public și artiștii teatrului. Pe durata întregului eveniment vor avea loc, simultan, reprize artistice de câte 30 de minute în fața teatrului – pe Calea Victoriei, în foaier și în sala Savoy.  De la demonstrații și chiar mici lecții de dans, la istoria teatrului de revistă (care pe 23 mai împlinește 100 de ani!) cu Vasile Muraru și Valentina Fătu, povești despre cei 60 de ani de carieră și 80 de ani de viață cu Alexandru Arșinel sau proiecția filmului „Popeasca”, un documentar dedicat actriței Stela Popescu, regizat de nepotul său, Stanca Radu. Simultan vor mai avea loc tururi ghidate în spatele scenei și în culise. În acest caz gazdele promit ceai și biscuiți ca pe vremuri, din partea casei!

Printre atracțiile acestei ediții mai sunt: cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Național de Camera ,,Madrigal- Marin Constantin”. Expoziția conține un singur exponat – costumul renascentist de damă Madrigal care va putea fi văzut la Muzeul Național al Țăranului Român unde va avea loc și târgul „Tradiții și meșteșug“. Expoziția permanentă a muzeului este în continuare închisă, pentru că nu s-au încheiat lucrarile de renovare ale clădirii.

Noaptea Muzeelor 2019, noutăţile celei de-a 15-a ediţii Clădirea Qreator, Strada Aviatorilor 8A

La capitolul evenimente conexe la Qreator aveți parte de Noaptea Tablourilor în Mișcare. Sunt animate, cu ajutorul tehnologiei, tablouri românești de referință, de la Ștefan Luchian la Corneliu Baba, Aman, Octav Băncilă și Nicolae Tonitza. Evenimentul are lor între orele 20.00 – 02.00. Atenție, nu mergeți în acest spațiu cu copiii, chiar dacă evenimentul este unul pentru o audiență generală, spațiul este sponsorizat de o companie de tutun, iar minorii nu au acces.

Subliniez încă o dată că recomandările mele țin cont în special de elementul de noutate și de ceea ce nu vedeți în mod obișnuit. Astfel încât, deși toate marile muzee din București au un program special despre care vă invit să vă interesați, voi face doar câteva mențiuni legate de acestea.

La Muzeul Național de Artă al României, de exemplu, vă recomand tururile ghidate în spațiile istorice ale fostului Palat Regal, atât sâmbătă cât și duminică! De la orele 11.30, 14.00 și 16.30. Restul programului se desfășoară în intervalul 18.00 – 01.00.

Noaptea Muzeelor 2019, noutăţile celei de-a 15-a ediţii Muzeul Național al Literaturii Române, strada Nicolae Crețulescu nr. 8

La Muzeul Național al Literaturii Române are loc și anul acesta Festivalului Internațional de Poezie, ediția a X-a, dar și concerte în grădină, iar de la ora 18:00 un atelier pentru copii care suna tare simpatic: ”În căutarea pisissicității – Atelier de povestit povești cu pisici.” La mansardă, de la miezul nopții este piesa de teatru ”A(m) iubi(t) iubirea”, de Cătălina Buzoianu și Roxana Guttman.

În afară de cele menționate, în Capitală participă la Noaptea Muzeelor și Muzeul Național de Istorie Naturală ,,Grigore Antipa”, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Geologie, Muzeul ,,George Enescu”, Muzeul Municipiului București, Muzeul Băncii Naționale a României, Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul Național al Pompierilor, Muzeul de Artă ,,Vasile Grigore, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană ,,Dumitru Furnică Minovici”, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, Muzeul Universității Politehnica.

În țară, în această nouă ediție a fost creat un circuit al muzeelor care fac trimitere la perioada represiunii comuniste: Muzeul Închisoarea Pitești, Memorialul Gherla și Memorialul Rezistenței și Opresiunii Bihor și , de asemena, intră participă în premieră la acest eveniment Muzeul Cineastului Amator din Reșița, Ateneul din Iași și Strada Sforii Brașov.

Lista evenimentelor este încă foarte lungă. Informații detaliate despre fiecare loc în parte găsiți pe site-ul evenimentului: www.noapteamuzeelor.org. Eu vă doresc o noapte albă cu multă bucurie și inspiraţie!

Vă recomand și articolul despre Muzeul Recordurilor Românești sau pe cel despre Muzeul Eșecurilor.
Urmăriți călătoriile mele sau poveștile deosebite pe care le descopăr și pe Instagram. [wdi_feed id=”1″]

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

2 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!