Booking.com
Tirbusoane Muzeul Recordurilor Romanesti colectia chirescu

Muzeul Recordurilor Românești | Cea mai mare colecție de tirbușoane din lume

Dacă aveţi cumva impresia în viaţa asta că le-aţi văzut pe toate, Muzeul Recordurilor Românești este cu siguranţă ceva ce nu aţi mai întâlnit nicăieri în lume. Este un loc care te surprinde, te copleşeşte, te impresionează. Ce să mai… te lasă cu gura căscată de uimire! (english version here)

Colecția de tirbușoane | foto: Ana Georgescu

Cea mai mare colecție de tirbușoane din lume și alte colecții de Guiness Book

Este vorba despre o serie de peste 30 de colecții private, printre care cele mai mari colecții de tirbuşoane, fiare de călcat şi trivete (suportul fierului de călcat) din lume. Toate se află la Bucureşti! Pe cât de banale par aceste obiecte, pe atât de mare va fi surpriza să le descoperiţi povestea, varietatea şi mai ales arta cu care au fost făcute. Demne de orice muzeu, nedrept privite doar din perspectiva utilităţii, o combinaţie de bijuterii şi opere de artă.

Colecția de tirbușoane | foto: Ana Georgescu

Sper ca fotografiile Anei Georgescu (mulţumesc, Ana!) şi video-urile de la MRR să vă ajute să vă faceţi cât de cât o idee despre colecţia care nu poate fi povestită. Citiți până la final, acolo vă așteaptă o altă surpriză, un video cu povestea celei mai mari colecții românești de aparate foto vechi.

Am reuşit cu greu să-mi fac timp și să dau curs invitaţiei directorului muzeului, Victor Florian Bota, de a cunoaşte şi înţelege proiectul Muzeului Recordurilor Româneşti. Deşi era destul de tentat şi impresionant numărul obiectelor de colecţie, certificat ca record mondial chiar de Guiness Book (la momentul omologării recordului erau mai puţine, acum sunt peste 30.000 de tirbuşoane şi aproape 35.000 de fiare de călcat). Credeam că pot să strecor această vizită în programul meu aşa că am găsit totuşi două ore la sfârşitul unei zile şi am mers pe strada Parfumului, la Muzeul Recordurilor Româneşti. Aproape şase ore mai târziu, impresionată de ce am văzut, am ştiut că acela e momentul care va schimba definitiv modul în care voi privi de acum încolo cel puţin aceste trei obiecte: tirbuşonul, fierul de călcat şi suportul acestuia.

Eu, la Muzeul Recordurilor Românești | foto: Ana Georgescu

Povestea colecţiei

Înainte de toate trebuie să precizez că acest muzeu şi colecţiile din el sunt private. Ele aparţin arhitectului și omului de afaceri Ion Chirescu, care a pornit cu 13 tirbuşoane şi 7 fiare de călcat vechi. A fost începutul unei pasiuni fără margini. O parte din poveste, în varianta video, o puteți urmări aici:

 

Ca să înţelegeţi un pic dimensiunea acestui proiect, trebuie să vă spun că în timp ce în colecţia din Bucureşti sunt peste 30.000 de tirbuşoane, al doilea colecţionar celebru al lumii are doar 15.000. Iar în privinţa fiarelor de călcat, a doua colecţie din lume are aproximativ 4000 de piese. Iar la București nu sunt doar cele mai multe piese, dar și cele mai importante din lume.

muzeul recordurilor colectie de tirbusoane
Colecția de tirbușoane | foto: Ana Georgescu

Povestea aceasta poate să pară un uriaş dulap cu jucării al unui pasionat excentric, dar este mult mai mult de atât: „jucăriile” au o istorie aparte, sunt piese rare, fragile şi valoroase. Care au nevoie de un spaţiu pe măsură şi de grijă. Aşa a apărut ideea muzeului, conturată cu mai mulți ani în urmă. O echipă de aproape 30 de oameni lucrează permanent pentru a le expune, pentru a le documenta pe fiecare în parte, pentru a le restaura atunci când este cazul, pentru a realiza o bază de date, pentru a urmări ce piese rare apar pe piaţă și pentru a deveni experţi într-un domeniu unic.

Cu ce te surprinde

Cea mai mare surpriză a muzeului este, desigur, numărul pieselor. Şi încă nu sunt expuse toate! A doua mare surpriză este că aproape fiecare din aceste zeci de mii de piese, este o operă de artă în miniatură, iar felul în care au evoluat este strâns legat de cum s-a schimbat viaţa oamenilor. Este fizic imposibil să îi acorzi măcar o secundă de atenţie fiecăreia, aşa că te vei opri probabil la cele rare – unele chiar unicat, deosebite, din materiale inedite sau în forme speciale, cum ar fi întreaga colecţie „Ladies legs”. Căci în privinţa design-ului… cerul e limita.

muzeul recordurilor colectie tirbusoane
Tirbușoane ”Ladies legs” | foto: Ana Georgescu

Fascinant despre tirbuşon

În ciuda a ceea ce am putea crede noi, tirbuşonul nu are legătură doar cu vinul! Veţi găsi în muzeu multe tirbuşoane mici (pe cel mai mic îl vedeţi prin lupă) care erau folosite pentru a desface sticluţele de parfum, de medicamente sau chiar călimara cu cerneală.

muzeul recordurilor tirbusoane mici
Tirbușoane pentru sticluțe mici | foto: Ana Georgescu

Veţi afla, de asemenea, că existau suporturi speciale cu tirbuşon pentru sticlele de şampanie, pe care le foloseau farmaciştii! Da, farmaciştii, pentru că şampania se prescria ca remediu pentru depresie.

muzeul recordurilor colectie tirbusoane
Suport de tirbușon pentru sticla de șampanie | foto: Ana Georgescu

Veţi găsi tirbuşoane cu mâner de os, de fildeş, cu pietre preţioase sau din metale preţioase, cu blazon, cu animale, în cele mai diverse şi de neînchipuit forme.

  • Colecția de tirbușoane | foto: Ana Georgescu

Veţi admira cel mai scump tirbuşon vândut vreodată la o licitaţie publică, contra sumei de 77.700 de dolari. Este realizat dintr-un fragment metalic al London Bridge, pod construit în 1176 şi demolat în 1831.

E un mod de a înţelege că cele mai valoroase piese nu sunt neapărat cele din materialele cele mai scumpe. Ba, deseori, sunt cele care au avut un defect sau nu au fost suficient de rezistente, ceea ce le face unice sau foarte rare.

Fascinant despre fierul de călcat

Fiarele de netezit nu au fost întotdeauna… fiare. Căci la începuturi erau şi din piatră, sticlă sau lemn.
Şi nici întotdeauna nu erau de netezit, pentru că unele ustensile de genul acesta sunt tocmai pentru a face cute sau modele pe material. Arată foarte diferit şi fără explicaţii e greu să vă daţi seama cum funcţionează. Aceste unelte nu au fost luate în calcul la stabilirea recordului mondial de către Guiness Book, tocmai pentru că nu netezesc. 🙂

muzeul recordurilor colecție fiare de calcat
Unelte care fac cute | foto: Ana Georgescu

Fiarele cu cărbuni sau cele care se încălzeau pe sobe nu sunt ceva ce nu am mai văzut, dar fiarele cu rezervor pentru combustibil (alcool, gaz lichid sau ceva asemănător cu kerosenul) sunt chiar ceva inedit.

muzeul recordurilor fiare de călcat
Fiare de călcat cu rezervor pentru combustibil| foto: Ana Georgescu

Diferenţele între modelele de fier de călcat nu provin doar din materialele folosite sau modalitatea de încălzire ci şi din statutul social al persoanei pentru care era folosit sau din perioada istorica din care provin. De exemplu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru că era mare nevoie de fier, aceste ustensile au început să aibă doar talpa din fier şi restul să fie realizat cu diverse alte materiale.

  • Colecția de fiare de călcat | foto: Ana Georgescu

Aş mai putea să umplu pagini întregi cu tot felul de curiozităţi şi de lucruri interesante. De exemplu, aș putea să vă spun cum au fost parcurși mai bine de 500.000 de km pentru a aduna aceste obiecte și multe altele care nu sunt expuse încă. Sau că greutatea lor totală depășeuște 150.000 de kg. Dar cred că cel mai bine e să le vedeţi şi să le descoperiţi singuri.

  • Trivete, suport pentru fierul de călcat | foto: Ana Georgescu

De ce Muzeul Recordurilor

Poate vă întrebaţi de ce toate aceste obiecte sunt găzduite sub denumirea de Muzeul Recordurilor. Chiar dacă toate cele trei colecţii despre care am vorbit sunt cele mai mari din lume, nu este sigurul motiv pentru care proiectul se numeşte aşa. Planul este ca acest muzeu să strângă recordurile româneşti din toate domeniile: de la cea mai înaltă cruce pusă vreodată pe un vârf de munte (Crucea de pe Caraiman), la cea mai mică bancnotă de hârtie (cea de 10 bani din 1917) sau la cea mai mare colecție de obiecte care au ca tematică florea de colț (aceasta există deja în muzeu și poate fi vizitată). Sunt doar câteva exemple.

  • Colecție de obiecte cu tema "Floarea de colț" | Foto Ana Georgescu

Muzeul Recordurilor Românești poate fi vizitat* în general cu o programare prealabilă și în grup organizat. Proiectul este în continuă dezvoltare, are și colecții de timbre, aparate de fotografiat, aparate muzicale sau mașini de scris. Dar există deja destule elemente care să impresioneze. Este un loc care te ajută să înţelegi că omul este capabil de artă în absolut orice domeniu, omul poate să pună frumosul în cele mai neobişnuite obiecte şi tot el sfinţeşte locul şi poate da valoare şi trăinicie chiar şi unor lucruri aparent neînsemnate.
*Actualizare 2021: înainte de orice posibilă vizită dați un telefon sau trimiteți un e-mail. Pandemia face ca accesul să se supună mereu unor noi condiții sau să fie chiar restricționat, așa că informați-vă înainte de a planifica ceva.
Muzeul Recordurilor este și un loc ideal pentru organizarea de evenimente. Eu am organizat aniversarea a doi ani de blog acolo în 2018. Vă spun fără lipsă de modestie că invitații îmi spun și astăzi că a fost cel mai frumos eveniment la care au participat. Am avut parte de colaboratori extraordinari și mai ales de ajutorul echipei MRR. Totul a fost surprins cu talent de echipa Ekous Film. Sunt aici dacă aveți întrebări și vă puteți convinge din acest video.

Te invit să intri pe contul meu de youtube unde vei găsi poveștile în imagini ale altor trei colecții excepționale ale acestui muzeu: cea de mașini de scris, cea de aparate foto vechi și cea de aparate muzicale. 

Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube sau Instagram.  Îţi recomand să să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

16 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!