Booking.com
Neuschwanstein castle

Iarna la castel

După foto-articolul cu cele mai frumoase peisaje de iarnă din România, continuu cu un articol în care am ales să combin frumusețea iernii cu cea a arhitecturii. Și așa am ajuns la cele mai frumoase peisaje de iarnă la castelele europene. Pe lângă peisaje am rezumat și istoria câtorva dintre ele. Și, dacă vi se face dor de ducă, nu uitați că luna ianuarie este cea mai potrivită pentru a vă planifica vacanțele.

Castelul Alcázar din Segovia, Spania

Alcázar a fost inițial construit ca o cetate, dar a servit de-a lungul timpului ca palat regal, închisoare, Școală Regală de Artilerie și Academie Militară. În prezent este muzeu și adăpostește arhive militare.

Castelul Neuschwanstein, Germania

Neuschwanstein este unul dintre cele mai cunoscute castele din Europa. Chiar dacă nu l-ați vizitat, tot vi se pare cunoscut. Asta pentru că a fost folsit ca decor în mai multe filme și este sursa de inspirație pentru Castelul lui Sleeping Beauty, din Disneyland.  Este situat în sud-vestul Bavariei, Germania. A fost ridicat la dorința lui Ludwig al II-lea al Bavariei care a plătit construcția din averea sa personală. Palatul a fost conceput ca un refugiu pentru regele sihastru, dar a fost deschis publicului imediat după moartea sa, în 1886. Astăzi mai mult de 1,3 milioane de oameni îl vizitează anual.

Castelul Bojnice, Slovacia | foto: Joko

Castelul Bojnice este cel mai vizitat din Slovacia. Este considerat unul dintre cele mai romantice locuri de acest gen (de altfel se fac multe nunți aici). Castelul datează din secolul al XII-lea și adăpostește unul dintre cele mai populare muzee din Slovacia. Tot aici, în fiecare an, are loc Festivalul Internațional al Fantomelor și Spiritelor.

Castelul Hohenzollern, Germania

Situat la 855 de metri deasupra localității Hohenzollern, la aproximativ 50 km sud de Stuttgart, acesta este al treilea castel construit aici de familia Hohenzollern și cel în care, de fapt, aceasta nu a locuit. Castelul medieval original al Casei de Hohenzollern era aici încă din secolul al XI-lea, dar a fost asediat aproape un an în 1423 și distrus total. În 1454 dinastia de Hohenzollern începe construcția unui al doilea castel. Acesta a fost cucerit de trupele Württemberg în 1634, apoi a căzut sub control habsburgic, După războiului de succesiune (1740-1748) a fost rareori locuit și a început să devină o ruină după ce ultimul proprietar austriac a părăsit castelul, în 1798. Până la începutul secolului al XIX-lea numai Capela Sfântului Mihail a rămas utilizabilă. Actualul castel a fost construit de Regele Frederick William IV al Prusiei pentru a cinsti memoria familiei sale. Construcția a început în 1850 și a fost finanțată în întregime de liniile de Hohenzollern-Sigmaringen ale familiei Hohenzollern. A fost finalizată pe 3 octombrie 1867.

Castelul din Praga, Cehia

Primele construcții ale Castelul din Praga datează din anul 870. Ansamblul este cel mai mare castel vechi din lume, ocupă o suprafață de aproape 70.000 m2, are aproximativ 570 de metri lungime și o medie de aproximativ 130 de metri lățime. Castelul este printre cele mai vizitate obiective turistice din Cehia și servește ca reședință oficială a președintelui statului.

Castelul Malbork, Polonia

Castelul situat în orașul polonez Malbork, este cel mai mare castel din lume după suprafața ocupată. A fost ridicat în Prusia, în 1274, de Cavalerii Ordinului teuton. Este un exemplu clasic de cetate medievală, iar la finalizarea sa, în anul 1406, a fost cel mai mare castel de cărămidă din lume. Este intrat în patrimoniului mondial UNESCO din 1997, a fost renovat de mai mai multe ori, inlcusiv în 2016. Castelul Malbork este astăzi muzeu.

Castelul Moritzburg, Germania | foto Matthias Haker pe flickr

Castelul Moritzburg are patru turnuri rotunde, este o construcție simetrică și se află pe o insulă artificială. Este numit așa după Ducele Moritz de Saxonia, care a avut o cabană de vânătoare aici între 1542 și 1546. Pădurile din jur și lacurile au fost o locul preferat de vânătoare al multor capete încoronate. Astăzi este un palat pentru iubitorii decorului baroc.

Castelul Blenheim, Woodstock, Marea Britanie

Blenheim este un conac monumental situat în Woodstock, Oxfordshire, Anglia. Este reședința principală a Ducilor de Marlborough și singurul conac non-regal și  non-Episcopal din Anglia care deține titlul de palat. Este una dintre cele mai mari case din Anglia, a fost construită între 1705 și 1722 și face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO din 1987. Clădirea palatului a fost inițial gândită ca o recompensă pentru John Churchill, primul Duce de Marlborough, din partea națiunii engleze, în semn de recunoștință pentru triumfurile militare ale acestuia. Însă la scurt timp după ce a început construcția sa, palatul a devenit subiectul luptelor politice interne lucru care a dus la exilul ducelui. Proiectat în stilul baroc englez (care a avut viață foarte scurtă) este unic prin modul în care combină utilizarea sa:  este în același timp o casă de familie, mausoleu și monument național. Blenheim este de asemenea, locul de naștere a lui Sir Winston Churchill.

Castelul Vaux le Vicomte, Franța | foto Thierry Liard.

Castelul Vaux le Vicomte este un castel francez baroc situat în Maincy, la 55 km sud-est de Paris, în Franța. A fost construit între 1658-1661 pentru Nicolas Fouquet, chestorul finanțelor lui Ludovic al XIV-lea. Castelul și patronul său au devenit, pentru scurt timp, un magnet pentru sărbători fine, literatură și arte. Poetul Jean de La Fontaine și dramaturgul Molière au fost printre artiștii apropiați ai lui Fouquet. Luxul și libertatea de la castel nu i-au plăcut însă Regelui Soare, care l-a întemnițat pe Fouquet și i-a confiscat mare parte dintre operele de artă. După o serie de cumpărări și vânzări, astăzi Castelul Vaux le Vicomte este o reședință privată, dar deseori deschisă pentru public.

Castelul Windsor, Marea Britanie

Castelul Windsor este o reședință regală aflată în Berkshire. Este notabil pentru asocierea sa istorică cu Familia Regală engleză și, mai târziu, britanică și pentru arhitectura sa. Castelul original a fost construit în secolul al XI-lea dupa invazia normandă a Angliei. Istoria sa este una foarte lungă și plină de evenimente. În zilele noastre găzduiește vizitele de stat și este casa de weekend preferată de Regina Elisabeta a-II-a. Este, de asemenea, o atracție turistică importantă. Astăzi, mai mult de 500 de oameni trăiesc și lucrează în Castelul Windsor care este cel mai mare castel locuit din lume.

Castelul Alnwick, Marea Britanie

Castelul Alnwick este al doilea cel mai mare castel locuit din Anglia (după Windsor). Ducele de  Northumberland și familia sa ocupă totuși doar o parte a castelului, restul fiind deschis publicului pentru vizitare. Istoria acestei construcții începe pe la 1096. Iar dacă imaginea lui vă este cunoscută e pentru că aici s-au filmat foarte multe pelicule celebre, printre care Star Trek: The Next Generation, Robin Hood, Harry Potter, Elisabeth, The virgin queen, Transformers: The Last Knight sau Downtown Abbey.

Castelul Peleș, Sinaia | foto: Adrian Dumitrescu

Castelul Peleș, reședința de vară a regilor României. O construcție începută de Regele Carol I în 1866 și a cărei finalizare a durat peste 40 de ani.

Și, cu vorbe mai puține, dar imagini la fel de grăitoare, iată și alte câteva fotografii care să vă ajute să visați mai departe…

Castelul Corvinilor, Hunedoara | foto: Cristian Copoșesc

Castelul Lichtenstein, Germania

Castelul Pierrefonds, Franța

Castelul Cuibul Rândunicilor, Ukraina

Castelul Conwy, Marea Bitanie | foto Beverly Cash

Castelul Kilchuirn, Scoția, Marea Britanie

Castelul Hohenschwangau, Germania

Dacă vă place iarna nu ratați articolul despre cele mai frumoase peisaje de iarnă din România și nu uitați să vă abonați la newsletter pentru mai multe povești de bonton

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

2 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!