Booking.com
Hotelul din Laponia suedeză care te cazează în copac

Hotelul din Laponia suedeză care te cazează în copac

„Trăim aici, ne iubim satul, vrem să ne câștigăm existența la noi acasă și ne-am uitat la ceea ce am putea face cu ceea ce avem aici”. Aşa a început povestea de succes a doi suedezi din Harads, o localitate din Laponia suedeză cu doar 600 de locuitori. Kent Lindvall, consilier de orientare profesională și Britta Jonsson-Lindvall, asistentă medicală sunt doi suedezi aparent obișnuiți care şi-au dorit să rămână aproape de casă și să îşi câştige traiul în satul lor de origine. Astăzi sunt proprietarii The Tree Hotel, un ansamblu spectaculos de case în copaci, proiectate de arhitecţi scandinavi, care nu seamănă cu nimic din ceea ce aţi văzut până acum. O destinaţie inedită şi exclusivistă pe care am descoperit-o în căutarea mea de subiecte interesante pentru Bonton, emisiunea pe care o realizez la Digi24. (video la final)

Hotelul din Laponia suedeză care te cazează în copac

Kent şi Britta, proprietarii The Tree House

La început cei doi au renovat o veche cabană a familiei de la marginea pădurii şi au încercat să facă turism. Lucrurile nu au mers prea grozav, dar povestea de succes a început abia când cei doi localnici, Britta şi Kent, au găzduit o echipă de filmare care a realizat un documentar intitulat: The Tree Lover.  Acţiunea avea loc într-o căsuţă construită în copac, iar după terminarea filmărilor, cei doi localnici s-au gândit să o pună la dispoziţia turiştilor.

Hotelul din Laponia suedeză care te cazează în copac

Căsuţa din documentarul „The tree lover”

Ideea a fost bine primită, însă casa era departe de pensiune şi foarte greu de întreţinut. Atunci s-au întrebat cum ar fi dacă ar avea mai multe căsuţe în copaci mai aproape de pensiune? Întâmplarea fericită a făcut ca exact în acea perioadă Kent să organizeze o excursie de pescuit cu un grup de prieteni, iar printre ei erau trei dintre cei mai importanți arhitecți ai Suediei.  Povestindu-le dorinţa sa, toţi trei au fost de acord să proiecteze câte o casă în copac. Se întâmpla în 2008 şi a fost momentul în care s-a născut proiectul The Tree Hotel.

Astăzi, după 10 ani şi o investiţie care a ajuns la 2 milioane de euro, la The Tree Hotel sunt 7 case, care mai de care mai interesantă. De exemplu, casa OZN.

  • ufo house, The Tree Hotel, sweeden
    Casa OZN, The Tree Hotel, Suedia

Sau casa cuib de pasăre, pe care e posibil să nu o remarci printre crengile copacilor.

  • Bird's nest Tree Hotel, Sweeden
    Cuibul de pasăre, Tree Hotel, Suedia

Cabina

  • The Cabin, Tree Hotel, Sweeden
    Cabina, Tree Hotel, Suedia

Cubul de oglinzi

  • Mirror Cube, The Tree Hotel, Sweeden
    Cubul de oglinzi, Tree Hotel, Suedia

Casa con, care îşi schimbă culoarea din albastru în portocaliu

  • Casa Con, Tree Hotel, Suedia

Casa libelulă

  • Dragonfly, The Tree Hotel, Sweeden

Şi cea mai nou-construită, a 7-a cameră.

  • The 7th room, The Tree Hotel, Sweeden
    A şaptea cameră, Tree Hotel, Suedia

Totul este gândit ca impactul asupra mediului să fie minim, chiar dacă acest lucru presupune un compromis când e vorba de confort. Căsuţele nu au duşuri şi nu există canalizare, spre exemplu. Consumul de apă este limitat, iar energia electrică este energie verde. Lemnul folosit nu este tratat chimic, chiar şi la curăţenie se folosesc substanţe ecologice. Cei doi proprietari cred că atunci când vrem să avem o casă în mijlocul naturii, trebuie să o facem după regulile naturii.




Aceste creaţii spectaculoase au atras atenţia presei, designerilor din întreaga lume, celebrităţilor şi bineînţeles tuturor turiştilor dornici de experienţe inedite. Astăzi destinaţia e una exclusivistă. O noapte de cazare costă în medie 500 de euro pe noapte, dar pentru a 7-a cameră poate ajunge la aproape 1500 de euro.

Rareori spun poveşti despre oameni pe care nu i-am cunoscut. Însă, deşi nu am fost la Harads, pe Britta şi Kent simt că îi ştiu cumva. Am purtat o minimă coresponenţă şi m-au impresionat cu povestea lor de oameni simpli şi autentici care au avut curajul de a-și transforma visele în realitate. Este povestea unor suedezi care au făcut Rai din ce au avut.

„Kent și Britta au construit o viață împreună, un loc de muncă, o metropolă internațională în copaci, în micul lor sat de origine. Cu picioarele pe pământ, au înflorit acolo unde au fost plantaţi, visurile lor măreţe au devenit o realitate și continuă să crească.”

Îți recomand să citești și Străzi din București și numele lor | Aurel Ionescu sau Casele de oaspeți, luxul simplității , dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!