hater

Haterul, o specie virală

Există oameni cărora orice le-ai transmite vor avea o vorbă de ură, descurajare sau miștocăreală. Sunt o specie nouă, li se spune hateri. Am văzut sute de exemple de comentarii răutăcioase online, pe lângă cele în afara subiectului. Nu le-am ales în exemplele de mai jos pe cele mai rele, am încercat chiar să nu le rețin.

„Câţiva ieşeni sunt părinţi la distanţă, pentru copiii din cea mai săracă zonă a Kenyei.”

Comentariu: „Pentru copii din Kenya va ocupati dar Petru copii din romania nimic.„

“Povestea unei familii de artişti care a dat centrul Capitalei, pe o casă la ţară…”

Comentariu: „Mie mi se par niste oameni blazati, care nu au asteptari prea mari de la viata… E trist sa te intorci de unde ai plecat, in viata trebuie sa ai aspiratii mai mari… „

Documentar Brâncuși, o viață de hoinar

Comentariu: “Ce ne trebuie nouă. ,, Momăia Pământului ” să rămână acolo în Franța ca și-a luoat cetățenie franceza . Sau francezi au nevoie de bani și ce au zis ia să mai ia niste bani de la sărăntoci de români !!!”

Greșelile le-am lăsat intenționat. Oricât am încercat să traduc, nu am găsit un echivalent românesc pentru hater. Așa că voi folosi cuvântul ca atare. Și prima precizare pe care vreau să o fac este că nu trebuie să confundăm critica cu “hate”-ăreala. De fapt, acesta este punctul sensibil. Avem nevoie de critică! Critica constructivă ne poate ajuta să evoluăm sau să ne îndreptăm greșelile. Mulți oameni preferă să se lase distruși de o laudă mincinoasă, decât să fie salvați de o critică sinceră. Însă critica este argumentată, exprimată civilizat, se leagă de idei, de fapte, respectă opinii diferite. Cât despre hateri…

  • Orice ai face, trebuia să faci altceva sau altfel.
  • Dacă vei încerca să aduci argumente, e ca și când ai încerca să stingi un foc cu benzină.
  • Orice ai de gând, nu vei reuși, e degeaba sau ai un interes. E motivul pentru care ei nu mișcă un deget.
  • Adevărul nu e esențial în comentariile haterului, cel mai important e să pară că știe mai mult decât tine.
  • De cele mai multe ori haterii sunt exact ca în zicala: “câinele care latră, nu mușcă”. Curajul lor este în buricele degetelor cu care tastează.
  • La fel cum urăsc orice, haterii urăsc deseori și limba română…
  • Nu vă obosiți să îi tratați cu ură, sunt mai experimentați decât voi la asta!
  • De câte ori vi se ridică tensiunea în urma unei interacțiuni cu un hater, gândiți-vă cât de trist e să nu ai nimic de iubit sau apreciat…

Nu știu când a murit critica decentă și când s-a născut această nouă specializare a unor oameni în “ura de performanță”. Sunt desigur și multe resorturi psihologice aici, dar eu am ajuns la o singură concluzie: nu irosiți minute prețioase din viața voastră cu ura!
Fiți buni! Ajunge zilei răutatea ei…

Îți recomand să citești și 7 răspunsuri la cele mai comune întrebări despre bunele maniere sau Cum răspunzi politicos întrebărilor indiscrete? , dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.
Te invit să mă urmărești și pe FacebookYoutube sau Instagram. 

One Comment

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!