Booking.com

Fotografiile anului 2017

”A mai trecut un an prin noi, a fost și soare au fost și ploi”… Și au fost oameni care au surprins acest an în imagini care mai de care mai frumoase și mai diferite. Vă propun o altfel de retrospectivă: fotografiile anului 2017 de la unii dintre cei mai buni fotografi din România! A fost în același timp o plăcere și un chin să le adun. Pe de o parte am văzut zeci de imagini splendide, pe de altă parte nu a fost deloc simplu să aleg doar câte una de la fiecare. De aceea, dacă v-am deschis pofta, vă invit să-i apreciați și să-i urmăriți pe fotografi pe site-urile sau paginile lor de Facebook. Le mulțumesc tuturor celor care au acceptat să fie parte din această selecție, îmi cer iertare celor pe care i-am omis. E doar un album virtual, e o bucurie pentru ochii noștri, nu e o competiție, nu e un clasament, nu sunt premii de dat, iar alegerea e subiectivă.

Poate cea mai cunoscută fotografie a anului trecut este cea a lui Dan Mihai Bălănescu de la protestele din februarie 2017, din Piața Victoriei, București. O imagine care nu e doar despre arta fotografiei, cât despre inima unei țări.

De la Eduard Guțescu, binecunoscut pentru peisajele lui, am ales ”inima” din Slovenia.

O imagine care m-a lăsat fără cuvinte, Cappadocia prin lentilele lui Dan Mirică.

Sorin Onișor mi-a dat mână liberă să aleg. Recunosc, a fost imposibil să parcurg toate fotografiile lui din 2017, dar am știut de cum am văzut-o că fotografia de la Voroneț nu poate fi decât o alegere bună.

Pe Răzvan A. Voiculescu l-am descoperit cu proiectul ROST, care m-a impresionat foarte mult și pe care vă recomand să îl căutați. Pentru selecția aceasta Răzvan a ales însă fotografia „Om și păsări călătoare” din proiectul ”Dobrogea. Începutul Lumii.”

Felicia Hodoroabă-Simion este o fotografă de numai 23 de ani, cu nenumărate premii, coperți și apariții internaționale la activ. I-am scris fără nicio speranță că va răspunde, pentru că în inbox-ul ei sunt mail-uri de la The Telegraph, The Guardian sau National Geographic. Felicia nu doar că a răspuns, dar a fost caldă și modestă. Fotografia ei se numește ”Memory from my subconsciousness” este făcută în satul Ciocănești din județul Dolj, iar în imagine este chiar ea împreună cu soțul ei.

Foc în Maramureș | foto Cristian Munteanu

Din această selecție nu putea lipsi Mihaela Noroc cu o fotografie din proiectul său cu care a cucerit lumea: Atlasul Frumuseții. În imaginea aceasta sunt două surori din Odessa, Ukraina, care jucau rolul de statui vivante.

Un distins personaj născut în 1923, fotografiat în 2017 cu un aparat din 1901, văzut printr-un obiectiv din 1860. Este opera lui Radu Chindriș, pasionat de aparate de fotografiat istorice pe care le recondiționează și îndrăgostit de tehnica veche de peste 100 de ani numită „ambrotipie”. Este moștenirea sa vizuală și artistică pentru următorii o sută de ani.

Unul dintre proiectele fotografice remarcabile de anul acesta este Invictus, al Ioanei Moldovan, care a documentat timp de 6 luni pregătirea și participarea militarilor români la competiția parasportivă Invictus, Toronto, 2017. Este vorba despre oameni care au fost răniți în teatrele de operații, au rămas cu dizabilități și au avut puterea de a se ridica din nou.

Dacă nu ați descoperit-o încă pe Cristina Venedict, veți avea o surpriză. Cristina este din Botoșani, a câștigat în 2016 ”Romania National Award”, în cadrul celei mai importante competiții de fotografie din lume, ”Sony World Photography”. Portretele ei par din altă lume. Această fotografie este ”Autumn Mood”.

Dacă vă plac portretele vă propune și fotografia lui Vadim Ghirda, cu frumosul portret al unui copil care participă la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului de la mănăstirea Bistrița, din Costești. Pe Vadim îl puteți urmări și pe Instagram @vadimghirda. | Imaginea este proprietatea AP Associated Press, orice utilizare separata de prezentul articol, în forma sa integrală, este strict interzisă/The image is a property of The Associated Press, any use separate from the current article is strictly prohibited.

”Irina în lumina de dinainte de apus, în pontonul în care locuim o săptămână, o dată pe an, la Cetate, pe Dunăre. Irina e logodnica și muza mea.” așa își descrie Adi Bulboacă fotografia.

Portret | foto Narcis Pop

“Drawn to the light”, fotografia lui Flavian Săvescu, este imaginea unui fost miner din Anina, Juju, care are un destin asemănător cu cel al orașului în care trăiește. Are 77 ani, este tatăl a 11 copii despre care nu mai știe nimic, trăiește izolat într-o clădire ce a fost cândva o centrală termică.

Înainte de a face ochii mari, vă explic de ce am inclus această fotografie, care nu are nimic de-a face cu restul, în selecția mea. Este un proiect de suflet al lui Horia Manolache (cel care a realizat ”Prinț și cerșetor” și ”Viața din sens opus”). În 2017, Horia a fotografiat mânuțele unor copii de la Centrele de Plasament din Constanța, pentru că evident nu avea voie să le fotografieze chipurile. Iar ilustratorul Gabi Toma a adăugat în imagine gândurile copiilor. Astfel am ales această fotografie pentru mesajul ei și pentru implicarea socială.

Miluță Flueraș e cunoscut pentru fotografiile sale de concert. Imaginea aceasta este de la concertul Deadmau5, Electric Castle.

Din iubita lui Bucovină, de la Dorin Lucian Sveduneac, am ales Mocanița Huțulca

Silviu Matei fotografiază natura sălbatică, este cunoscut pentru primele fotografii cu râși, pe care le-a făcut petrecând 9 zile și nopți, iarna, în Munții Maramureșului. Dintre vietățile surprinse în 2017 am ales, până la urmă, vulpea.

”Șopârlă ioniană de ziduri, specie desprinsă din șopârla de iarbă care există și în România” îmi spune Doru Panaitescu despre vietatea din imagine. Eu nu pot să îl contrazic. Omul a fotografiat peste 100 de specii de reptile. Imaginea aceasta este suprinsă în Kefalonia, Grecia. Pentru mai multe fotografii cu mai mult sau mai puțin simpaticele creaturi, căutați-l pe Facebook. Recomand albumul biodiversitate.

Muntii Ciucaș | foto Adrian Petrișor

Și pentru că am stabilit de la bun început că selecția este subiectivă, dintre fotografiile lui Hajdu Tamás, de la Baia Mare, am ales ușor: una cu pisică. Și dacă vi se pare simplu, aflați că a fost nevoie de 4 întâlniri cu felina pentru acest perfect instantaneu.

Pe Ana Georgescu am cunoscut-o întâmplător și am ajuns chiar să colaborăm cu succes la două articole de pe acest blog. Ana nu e fotograf, e arhitect, dar e o împătimită a fotografiei. Imaginea aceasta este din Hoteni, Maramureș.

Ionel Scăunașu este omul care fotografiază de ani buni, cu pasiune și dăruire, operele lui Brîncuși de la Târgu Jiu. Dintre fotografiie sale din 2017, am ales reflexia în apă a turnurilor Bisericii ”Sfinții Apostoli”.

Marea Neagră este prima lui iubire și muza tuturor fotografiilor sale. Faleza Cazinoului din Constanța, prin ochii lui Dan Cristian Mihăilescu.

Dan Bodea, de la Transilvania Reporter, din Cluj, este omul prezent la mai toate competițiile sportive din zonă. Acest instantaneu este luat în timpul cursei de câini Husky, desfășurată în 21 ianuarie 2017, pe un traseu amenajat lângă Pasul Tihuța.

Fără să știu despre albumul său ”Windows 2000 – home collection”, dintre pozele lui Mihai Grigorescu am ales această fereastră a unei case vechi din Preluca Nouă, Maramureș. Văzând alegerea mea, Mihai mi-a trimis link-ul către întreaga colecție de ferestre din Maramureș. Este o încântare!

Am revăzut de cel puțin cinci ori fiecare dintre cele 10 peisaje trimise de Lică Oniga până să pot alege. Puteam la fel de bine să dau cu banul. 🙂  Aici o imagine din regiunea Moravia de Sud, Republica Cehă.

Alexandru Drăgan de la Iași m-a bucurat toamna asta cu câteva fotografii spectaculoase făcute cu ajutorul dronei.

Iliuța (8ani) având grijă de oi, în satul Holbav din Brașov | foto Ioan Petrea

Vulcanii noroioși | foto Dragoș Asaftei

Dacă vreți să vedeți lacul Ochiul Beiului și cascada Văioaga în toate anotimpurile, din toate unghiurile și în toată splendoarea lor, Daniel Humelnicu este omul pe care trebuie să îl urmăriți.

Valea Zânelor | foto Mihaela Popa, o călătoare neobosită și omul datorită căruia am descoperit cuvântul ”instagrameriță”. 🙂

De la un alt ”instagramer” cunoscut, Adrian Dan, am primit fotografia care atestă că a urcat pe Vârful Moldoveanu!

Îți recomand să citești și Iarna la castel sau să te bucuri de Cele mai frumoase peisaje de toamnă în România, dar și să te abonezi la newsletter.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

18 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!