Booking.com
Fotografii de călătorie | Ce știe Samsung Galaxy S20

Fotografii de călătorie | Ce știe Samsung Galaxy S20

Un lucru pe care îl știți mai puțin despre mine este că sunt o fire destul de tehnică. Nu zic că repar lucruri singură, dar sunt un utilizator peste medie al unor tehnologii, mai ales dacă au legătură cu meseria mea de jurnalist sau cu articolele de călătorie.


În ultimii ani am avut ocazia să călătoresc mai mult nu pentru vacanță (de fapt o vacanță adevărată, fără nimic de lucru, nu am avut de foarte mulți ani), ci în deplasări. Fie pentru filmările pe care le făceam ca realizator la Digi24, fie pentru articole pentru blog. În ambele cazuri aveam nevoie de imagini bune, pentru că da, chiar și în cazul muncii de televiziune, deși plecam cu un coleg cameraman, deseori în cazul deplasărilor în străinătate completam munca lui cu imagini filmate chiar de mine. Însă acest lucru a fost posibil numai ținând pasul cu cele mai bune gadgeturi de pe piață, în materie de foto/video. Și cam toate imaginile pe care le vedeți pe contul meu de Instagram, pe Facebook și chiar în articolele de pe blog (mai nou și pe youtube) sunt fotografii și chiar filmări cu telefonul. Așa că alegerea unui telefon bun nu este o fiță pentru mine, ci este esențială pentru activitatea mea zilnică.

Fotografii de călătorie | Ce știe Samsung Galaxy S20
Cu Samsung Galaxy S20 în Țara Făgărașului | foto Bogdan Manta

Introducerea aceasta fiind făcută, veți înțelege probabil de ce am fost interesată și bucuroasă când am primit propunerea să testez Samsung Galaxy S20, un telefon despre care s-a făcut destul de multă vâlvă la lansare, întrucât producătorul spune că va revoluționa fotografia. În toată perioada în care l-am folosit (și a trecut deja aproape o lună de când mă joc cu el pentru a putea desprinde niște concluzii) am primit multe întrebări despre el, mai ales de la alți fotografi amatori, ca mine. Iar dacă vă întrebați de ce să citiți acest review aici și nu într-un blog de tehnologie, motivul e simplu: nu este o recenzie pentru specialiști. Vă voi scuti de detaliile tehnice care sunt relevante doar pentru ultra-pasionați și vă voi spune exact cu ce te ajută un astfel de telefon dacă îți place să ai fotografii și amintiri video frumoase de vacanță.

Primul lucru important de știut, dacă tatonați acest model de telefon, este că există în 3 variante: Samsung Galaxy S20, S20 Plus și Ultra. Diferențele dintre ele sunt semnificative: de mărime, de procesor, de zoom, de baterie etc.

Fotografii de călătorie | Ce știe Samsung Galaxy S20 samsung galaxy
Cu Samsung Galaxy S20 în Țara Făgărașului | foto Bogdan Manta

Primul dintre ele care a ajuns la mine a fost Galaxy S20 simplu. Mă rog, nu atât de simplu, era chiar un telefon roz. 😊 L-am avut în călătoria din Țara Făgărașului, l-am folosit doar trei zile, dar puteți vedea cum s-a descurcat în fotografiile pe care le-am postat pe contul de Instagram, pe Facebook și blog. A fost un telefon ok, dar pur și simplu nu l-am folosit suficient cât să să trag o concluzie.

După acest ”antreu”, a urmat însă ”felul principal”, vârful de gamă, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. Primele diferențe vizibile între cele două modele au fost viteza de reacție și dimensiunea, Ultra are un ecran mai mare și un procesor mai rapid.

Fotografii de călătorie | Ce știe Samsung Galaxy S20 samsung galaxy
Samsung Galaxy S20 Ultra

Tot ce vă voi spune legat de performanțele lui este despre camera video sau foto, pentru că, deși sunt sigură că are multe alte lucruri de oferit, pentru mine este un criteriu esențial de a alege telefonul. Mai mult, este și atu-ul pe care mizează producătorii.

Voi începe cu punctele forte. Primul lucru care te surprinde este zoom-ul de 100x, pentru că Galaxy S20 Ultra vine cu o cameră de 108 MP, spre deosebire de celelalte două S20 care au camere de 64MP. Chiar dacă deja de la un zoom de 20x simți că scade calitatea imagini, încă poți obține fotografii pe care le poți folosi, iar când faci zoom mai mult de atât rămâne totuși uimitor cât de mult poți apropia un element dintr-o fotografie.
Aveți mai jos un exemplu cu patru variante de zoom, dar precizez că prima fotografie, cea de la care plec, era deja cu un zoom cam de 5x, căci nu-mi plăcea ce se vede în versiunea full. Ultima este cu zoom-ul la maximum.

Fotografii de călătorie | Ce știe Samsung Galaxy S20 samsung galaxy

Un al doilea exemplu, poate mai relevant, este cu aceste clădiri din București. Prima imagine este întreagă, a doua cu un zoom de 10x, a treia este cu zoom de 100x. Ar fi ieșit cu siguranță mai bine dacă foloseam trepied, dar sunt fotografii făcute din mână, așa cum cei mai mulți dintre noi facem mereu.

Fotografii de călătorie | Ce știe Samsung Galaxy S20 samsung galaxy

O altă calitate a telefonului care m-a impresionat este stabilizarea video. Din punctul meu de vedere este cea mai bună pe care am văzut-o la un telefon, dar evident, nu am testat toate telefoanele de pe piață. Nu mă voi strădui să vă conving cu altceva decât cu imaginile de mai jos. Filmarea este făcută de mine alergând prin livadă, cu telefonul în mână. Este o filmare brută, fără nicio intervenție și nivelul de stabilizare este chiar uimitor. 

Ceva ce îmi doream de mult timp să apară (am căutat aplicații care să facă asta, dar nimic nu era ce trebuie) este funcția de ”video focalizare live”. Știți, bănuiesc, fotografiile în ”portrait mode” în care personajul apare cu claritate în imagine, dar fundalul este ușor neclar. Ei bine, cu Samsung Galaxy S20 poți avea acest efect și pe video. Nu știu cât le este de util altora, dar mie mi s-a întâmplat să fiu în situații în care să vreau să filmez un story pentru contul meu de Instagram, să zicem, dar să nu vreau să se vadă tot ce este în spatele meu. Până acum îmi era imposibil. 😊

Un alt punct forte este camera de selfie, care face fotografii la o calitate mult mai bună decât altele de pe piață.

De asemenea, aplicația foto are opțiunea de înfrumusețare, pe care cel puțin doamnele cred că o vor aprecia. 🙂 Poți alege să personalizezi acest filtru: ai opțiuni ca nivelul de luminozitate al feței, netezire, eliminarea unor puncte și chiar mărirea ochilor sau subțierea maxilarului. Desigur, cred că dacă le folosești pe toate în mod exagerat, rezultatul nu este unul de dorit, eu pentru exemplificare am folosit în fotografia de mai jos opțiunea de netezire a feței, dar puteți observa că ridurile din jurul ochilor au rămas la locul lor.

Fotografii de călătorie | Ce știe Samsung Galaxy S20 samsung galaxy
Fotografie realizată cu camera de selfie a Samsung Galaxy S20 și editată puțin cu filtrul de înfrumusețare

Un alt plus al camerei (indiferent de modelul de S20 ales) este și modul pro util pentru fotografii experimentați care preferă să seteze manual expunerea, focusul, balansul de alb sau shutter speed. Chiar dacă pentru majoritatea utilizatorilor nu este o funcție importantă, pentru cei pasionați de fotografie este cu adevărat important să aibă controlul asupra acestor setări.

Dincolo de punctele forte pe partea foto/video, am mai remarcat bateria de 5000mh, destul de generoasă, posibilitatea de a adăuga un card Micro SD care poate mări spațiul de stocare până la 1,5Tb, încărcarea rapidă și ecranul foarte mare, potrivit pentru conținutul video.

Voi enumera și câteva lucruri care nu au fost pe gustul meu. Dacă tot am menționat ecranul mai devreme, e cu adevărat fain, dar pentru mâna mea am simțit telefonul prea mare. Mereu mi-a fost teamă să nu-l scap, neapărat trebuie folosit cu un accesoriu de siguranță. Primul telefon testat, S20, avea o dimensiune mai potrivită pentru o mână mai fină. 🙂
Un alt lucru pe care nu l-am înțeles este de ce în aproape jumătate din cazuri, funcția de recunoaștere facială nu m-a recunoscut. :)) Sunt sigură că aici este un truc pe care nu l-am descoperit, cel mai probabil unghiul în care trebuie să îl ții, ori o setare, dar cum pentru mine nu a fost așa de important, nu am cercetat mai mult, am introdus pin-ul de câte ori a fost cazul.

Cum vă spuneam, am folosit telefonul în mod special pentru fotografii și video. Astfel încât, atunci când am făcut o tură foto de o zi întreagă pe acoperișuri din București, într-o călduroasă zi de iulie, utilizat intensiv și în soare, telefonul s-a încins destul de mult. Sigur, toate se încing, și l-am putut ține în mână, dar mi-a rămas în cap replica unui coleg de tură foto, care vorbea puțin română și care a exclamat atunci când i l-am dat să îl vadă ”This is like <tigaie>” :)))

În plin soare, de asemenea, cu luminozitatea la maximum, vizibilitatea are de suferit.
Pentru fotografia pe timp de noapte, poți alege să folosești sau nu modul de noapte, iar diferența e considerabilă. Fotografiile făcute cu modul de noapte, cu o expunere prelungită, la final sunt procesate automat și imaginea este modificată destul de mult. Majoritatea utilizatorilor iubesc aceste filtre auto-aplicate și culorile ceva mai saturate pe care le aplică telefonul, recunosc și pe mine m-au scutit de a edita. Dar în cazul fotografiei de noapte, editarea implicită a telefonului nu mi s-a părut cea mai fericită variantă. E chestiune de gusturi, vedeți în imaginea de mai jos testul făcut de mine, dacă vă place, atunci treceți asta la plusuri. 🙂

Fotografii de călătorie | Ce știe Samsung Galaxy S20 samsung galaxy
Fotografie în modul de noapte fără nicio altă editare din partea mea

În concluzie, din tot ce v-am povestit, Samsung Galaxy S20 Ultra mi se pare clar o opțiune valabilă pentru pasionații de fotografie de călătorie, care, ca și mine, nu vor să care camere mari, obiective, nu fac asta în mod profesionist, dar au așteptări ridicate de la camera telefonului. E foarte potrivit pentru peisaje, e foarte blând cu ridurile personajelor din portrete, este foarte generos pentru orice tip de încadrare, datorită zoom-ului excepțional. Dacă l-ați testat sau îl folosiți deja, aștept și părerea voastră.

Acest articol este realizat în parteneriat cu Samsung România, care mi-a oferit acest telefon spre testare, dar părerile exprimate nu sunt parte a unui contract, ele îmi aparțin și nu au fost condiționate de această colaborare.
Toate colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu rigorile, preferințele și valorile în care cred.

Îţi recomand să citeşti și despre frumusețile din Țara Făgărașului, fotografiate cu acest telefon, dar şi să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Te invit să urmărești poveștile mele și pe FacebookYoutube sau Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

2 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!