Booking.com
Dieta cretană | Secretele longevității în insula Creta

Dieta cretană | Secretele longevității în insula Creta

Mai multe studii făcute de-a lungul anilor au arătat că locuitorii Cretei sunt printre cei mai longevivi europeni. Locuitorii spun că secretul vieții lor lungi și sănătoase este legat în primul rând de ceea ce mănâncă. Iar pentru asta au cinci principii esențiale, pe care le-am aflat de la Petros Marinakis, omul despre care v-am povestit că a creat din cenușă (la propriu) o splendidă Grădină Botanică, singura de pe insulă.

Dieta cretană | Secretele longevității în insula Creta Petros Marinakis, creatorul Grădinii Botanice din Creta

Iată ce principii respectă dieta cretană, care face din acest popor unul longeviv și sănătos.

Uleiul de măsline

Dieta cretană | Secretele longevității în insula Creta ulei de masline creta Ulei de măsline și crutoane, un început perfect al unei mese cretane.

Consumăm cantităţi mari de ulei de măsline. Mulţi turişti, când pleacă din Creta, spun că noi înnotăm în ulei și este adevărat. Jumătate din energia zilnică ne-o luăm din uleiul de măsline.

Este drept că uleiul de măsline din Creta are o istorie de mii de ani și este cunoscut pentru calitatea sa. Este supranumit „aurul lichid” al Cretei. Când eram pe insulă, chiar am întrebat de unde să cumpăr un ulei mai bun, iar răspunsul a fost: de oriunde. Indiferent că îl iei de la supermarket sau direct de la producători, nu vei găsi ulei de măsline prost în Creta. Vei găsi unul bun sau unul excelent.

Cretanii au consumat din cele mai vechi timpuri ulei de măsline, l-au folosit ca medicament, conservant, combustibil pentru lămpi, pentru frumusețe, ritualuri sau ceremonii religioase. Locuitorii insulei exportau ulei încă din secolul XVII, iar în perioadele grele uleiul de măsline a fost crucial pentru supraviețuire. Așa poți înțelege mai bine de ce un antreu în Creta poate însemna pur și simplu o felie de pâine unsă cu ulei și câteva condimente.

Legumele și fructeleDieta cretană | Secretele longevității în insula Creta

Creta este o insulă, dar a fost sub ocupaţie sute de ani… am fost ocupaţi de turci, arabi şi veneţieni. Abia în ultimii 100 de ani ne-am întors la ”mama Grecia”. Înainte însă, eram un popor foarte sărac. Trebuia să supravieţuim şi pentru asta ne-am obişnuit să mâncăm tot ceea ce ne-a oferit natura.

Dincolo de condițiile istorice care au influențat dieta cretanilor, a mai existat un alt factor extrem de important: cel religios. Grecii ortodocși care respectă posturile ajung să aibă o dietă vegană de aproape 200 de zile pe an. De aceea legumele și fructele sunt esențiale.

Ingrediente locale și de sezon

Dieta cretană | Secretele longevității în insula Creta Plăcintă de fenicul

În zilele noastre, mergem în supermarketuri şi nu mai ştim ce este local şi ce este de sezon. Nu ştim dacă roşiile provin din zona noastră sau de la sute de kilometri depărtare. Nu ştim dacă roşia este o legumă de vară sau de iarnă. În mod tradițional, oamenii din Creta aici nu vor mânca roşii pe timp de iarnă.

Ceea ce era firesc pentru bunicii noștri, acum este un principiu la care se întorc chiar marii chefi ai lumii: totul să provină din grădină sau din zonă. Și să fie cules la timpul său.

Rețetele

Dieta cretană | Secretele longevității în insula Creta Boureki Boureki

Noi nu avem reţete în Creta, de fapt. Oamenilor simpli nu le pasă de reţete. Pentru că vreme de sute de ani voiam doar să găsim ingrediente în natură şi să mâncăm şi noi ceva. De aceea, în realitate, putem să combinăm orice şi să creăm un nou preparat, de fiecare dată.

Petros Marinakis povestește că atunci când e vorba de mâncarea făcută în casă, același fel are rareori același gust. Rețetele sunt flexibile și se adaptează la ce ai în acel moment în casă. Ceea ce înseamnă o diversitate a gustului, dar și mai puțină risipă alimentară.

Un pahar de vin

Locuitorii Cretei beau câte un pahar de vin. Doar un pahar, nici mai mult, nici mai puţin. Avem multe varietăţi unice, aproximativ 25 de tipuri de struguri care cresc numai aici pe insulă. Şi avem vinuri unice şi speciale.

Mâncarea este un element esențial în stilul de viață al locuitorilor insulei Creta, cea mai mare insulă grecească, dar nu este singurul. Activitatea fizică, timpul pe care îl petrec în natură, pe frumoasa lor insulă, soarele, tradiția de a petrece timp cu familia, tihna… toate sunt parte din ceea ce îmi place să numesc ”la dolce vita în stil grecesc”.

Mai multe despre ce este de vizitat în insula Creta citește aici: Creta | La dolce vita în stil grecesc. Îți recomand întrega categorie a articolelor de călătorie, iar dacă iubești insulele grecești citește și  Rhodos | Ce să vizitezi în Insula Zeului Soare. Pentru alte povești de bonton poți să te abonezi la newsletter .

Urmărește poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

6 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!