Mai multe studii făcute de-a lungul anilor au arătat că locuitorii Cretei sunt printre cei mai longevivi europeni. Locuitorii spun că secretul vieții lor lungi și sănătoase este legat în primul rând de ceea ce mănâncă. Iar pentru asta au cinci principii esențiale, pe care le-am aflat de la Petros Marinakis, omul despre care v-am povestit că a creat din cenușă (la propriu) o splendidă Grădină Botanică, singura de pe insulă.
Iată ce principii respectă dieta cretană, care face din acest popor unul longeviv și sănătos.
Uleiul de măsline
Consumăm cantităţi mari de ulei de măsline. Mulţi turişti, când pleacă din Creta, spun că noi înnotăm în ulei și este adevărat. Jumătate din energia zilnică ne-o luăm din uleiul de măsline.
Este drept că uleiul de măsline din Creta are o istorie de mii de ani și este cunoscut pentru calitatea sa. Este supranumit „aurul lichid” al Cretei. Când eram pe insulă, chiar am întrebat de unde să cumpăr un ulei mai bun, iar răspunsul a fost: de oriunde. Indiferent că îl iei de la supermarket sau direct de la producători, nu vei găsi ulei de măsline prost în Creta. Vei găsi unul bun sau unul excelent.
Cretanii au consumat din cele mai vechi timpuri ulei de măsline, l-au folosit ca medicament, conservant, combustibil pentru lămpi, pentru frumusețe, ritualuri sau ceremonii religioase. Locuitorii insulei exportau ulei încă din secolul XVII, iar în perioadele grele uleiul de măsline a fost crucial pentru supraviețuire. Așa poți înțelege mai bine de ce un antreu în Creta poate însemna pur și simplu o felie de pâine unsă cu ulei și câteva condimente.
Legumele și fructele
Creta este o insulă, dar a fost sub ocupaţie sute de ani… am fost ocupaţi de turci, arabi şi veneţieni. Abia în ultimii 100 de ani ne-am întors la ”mama Grecia”. Înainte însă, eram un popor foarte sărac. Trebuia să supravieţuim şi pentru asta ne-am obişnuit să mâncăm tot ceea ce ne-a oferit natura.
Dincolo de condițiile istorice care au influențat dieta cretanilor, a mai existat un alt factor extrem de important: cel religios. Grecii ortodocși care respectă posturile ajung să aibă o dietă vegană de aproape 200 de zile pe an. De aceea legumele și fructele sunt esențiale.
Ingrediente locale și de sezon
În zilele noastre, mergem în supermarketuri şi nu mai ştim ce este local şi ce este de sezon. Nu ştim dacă roşiile provin din zona noastră sau de la sute de kilometri depărtare. Nu ştim dacă roşia este o legumă de vară sau de iarnă. În mod tradițional, oamenii din Creta aici nu vor mânca roşii pe timp de iarnă.
Ceea ce era firesc pentru bunicii noștri, acum este un principiu la care se întorc chiar marii chefi ai lumii: totul să provină din grădină sau din zonă. Și să fie cules la timpul său.
Rețetele
Noi nu avem reţete în Creta, de fapt. Oamenilor simpli nu le pasă de reţete. Pentru că vreme de sute de ani voiam doar să găsim ingrediente în natură şi să mâncăm şi noi ceva. De aceea, în realitate, putem să combinăm orice şi să creăm un nou preparat, de fiecare dată.
Petros Marinakis povestește că atunci când e vorba de mâncarea făcută în casă, același fel are rareori același gust. Rețetele sunt flexibile și se adaptează la ce ai în acel moment în casă. Ceea ce înseamnă o diversitate a gustului, dar și mai puțină risipă alimentară.
Un pahar de vin
Locuitorii Cretei beau câte un pahar de vin. Doar un pahar, nici mai mult, nici mai puţin. Avem multe varietăţi unice, aproximativ 25 de tipuri de struguri care cresc numai aici pe insulă. Şi avem vinuri unice şi speciale.
Mâncarea este un element esențial în stilul de viață al locuitorilor insulei Creta, cea mai mare insulă grecească, dar nu este singurul. Activitatea fizică, timpul pe care îl petrec în natură, pe frumoasa lor insulă, soarele, tradiția de a petrece timp cu familia, tihna… toate sunt parte din ceea ce îmi place să numesc ”la dolce vita în stil grecesc”.
Mai multe despre ce este de vizitat în insula Creta citește aici: Creta | La dolce vita în stil grecesc. Îți recomand întrega categorie a articolelor de călătorie, iar dacă iubești insulele grecești citește și Rhodos | Ce să vizitezi în Insula Zeului Soare. Pentru alte povești de bonton poți să te abonezi la newsletter .
Urmărește poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.
6 Comments
Daniela T
09/06/2020 at 06:27Dana draga, te urmaresc si citesc cu placere oricand! Ne incanti cu stilul tau rafinat si natural! Ce bucurie ca exista oameni ca tine!
Dana Gonț
09/06/2020 at 08:08Mulțumesc din toată inima!
Ioana
03/09/2019 at 22:21Salata aia de legume este de… fructe.
Dana Gonț
03/09/2019 at 22:26Mulțumesc pentru precizare, da, este vorba și despre fructe și despre legume.
Lavinia Cimpianu
03/09/2019 at 18:46Mulțumesc Dana dragă pentru tot ceea ce faci!
Îmi place mult stilul în care scrii.
Sănătate multă și putere de muncă!
Dana Gonț
03/09/2019 at 18:50Mulțumesc și eu. Lipsa timpului mă cam sabotează, dar mă străduiesc să pun o bucațică de suflet în fiecare proiect, idee, articol.