Booking.com
Descoperă România | Muzeul Haszmann Pál din Cernat conac gyula cernat

Întâlnire cu țara mea | Muzeul Haszmann Pál din Cernat

Mă ştiţi pe mine: dacă dau de un loc cu vechituri, eventual şi în mijlocul naturii şi dacă la asta se adaugă un om cu părul alb şi multe poveşti… e tot ce îmi trebuie să mă bucur! Dacă sunteţi ca mine şi paşii vă poartă prin Covasna, m-am gândit să vă spun câte ceva despre ”Muzeul Etnografic Haszmann Pál” din Cernat. Povestea acestui loc începe cu dascălul Haszmann Pál care a strâns toată viaţa lui obiecte vechi de la țăranii din  această parte a ţării. Perseverenţa şi pasiunea lui fără limite l-au ajutat să obţină sprijinul autorităţilor care i-au oferit conacul Gyula Damokos şi suprafaţa de 2 hectare care îl înconjoară, pentru a înfiinţa aici o secţie a Muzeului Naţional Secuiesc (Sfântul Gheorghe). Locul este acum în grija celor trei fii ai dascălului, iar cel mai prezent este Haszmann Peter – Pál, omul care ştie fiecare obiect din cele peste 70.000 de care se îngrijeşte.

O colecţie pe care nu am mai văzut-o nicăieri este cea de sobe de fontă, peste 100. Nu am ştiut până acum ce varietate de modele şi câtă artă poate să fie într-o banală sobă.

Descoperă România | Muzeul Haszmann Pál din Cernat sobe fonta

O parte din colecția de sobe de fontă

Piesele de rezistenţă ale muzeului sunt utilajele agricole, cele mai vechi chiar din secolul XVII. Pluguri, motoare fixe, maşini cu aburi, tractoare, batoze, treierătore fabricate în Imperiul Austro-Ungar, în Germania, Anglia, Olanda. Este cea mai mare expoziţie de acest tip din Transilvania, iar unele obiecte sunt perfect funcţionale şi astăzi.

Descoperă România | Muzeul Haszmann Pál din Cernat muzeul haszman pal cernat utilaje agricole web

Utilajele agricole funcționale sunt scoase an de an pe ulițele satului

Expoziția de stâlpi funerari (caracteristici religiei protestante) este din nou o colecție neobișnuită. Te ajută să o înțelegi explicațiile gazdei: „Stâlpul funerar simbolizează trupul omului: are cap, trunchi şi picioare. Dacă era vorba de o femeie, fată, fetişcană, la capăt este o lalea sau un alt un motiv floral. Pentru oamenii cu carte, oameni învăţaţi stâlpul funerar are capătul ascuţit. Gâtul lung înseamnă că persoana respectivă nu a trăit prea mult, a murit din tinereţe.” Pe stâlpii funerari veţi găsi şi alte simboluri ca pomul vieţii, simbolul pământului (liniile) sau al soarelui (rozeta).

Descoperă România | Muzeul Haszmann Pál din Cernat haszmann pal fiul web

Haszmann Peter – Pál explică simbolurile de pe stâlpii funerari

Mai găsiţi la muzeul din Cernat bârne vechi de lemn, o moară de apă, aparate de radio, ceramică, lăzi de zestre, ţesături şi costume populare maghiare, case tradiţionale secuieşti… Şi un om care le îngrijeşte cu credinţă şi vorbeşte cu înţelepciune.

„Eu nu sunt necăjit, că am 76 de ani. Eu mai mişc, şi astăzi m-am sculat. Sper că Bunul Dumnezeu mă scoală şi mâine, cine ştie… Dar şi ziua de astăzi, minutele pe care mi le-a dăruit Dumnezeu, astea trebuie folosite. Să fim în prietenie, în pace. Aceeaşi viaţă mica şi scurtă ne-a dăruit-o Dumnezeu… Să fim sănătoşi la minte şi cu pace şi cu credinţă să trăim. Asta e cea mai mare bucurie a mea, că asta se va realiza odată.”

Îți recomand să citești și Monumente salvate | Castelul Kalnoky de la Micloșoaraa sau Casele de oaspeți, luxul simplității, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

2 Comments

 • Paul Terek

  04/09/2021 at 04:35

  Candva, probabil sunt 50 de ani de atunci, am vizitat ceea ce atunci se chema Cernatul de Sus (Felio Cernatun). Bunica mea s-a nascut acolo (nume de fata Palianos) si, dupa spusele tatalui meu, juma’ de sat se numeste Terek, cu ortogarfia maghiara CZEREC ! Nu am putut verifica afirmatia !! Dar am intalnit Terek, cu diverse ortogarafii, in Cleveland, Ohio si aici in Ontario, Canada.
  E mult de atunci, n-am mai reusit sa ajung acolo, dar prin primii ani dupa 2000 am trecut pe sosea dinspre Brasov catre Moldova si am vazut semnul „Cernat ?!”
  Doar o veche amintire … personala !

  Răspunde
 • Maria gabor

  23/09/2017 at 16:48

  Interesant muzeul , am si eu o persoana care mereu a cumparat cate ceva de la Targurile de vechituri, sper intr -o zi sa realizeze acel muzeu, cum a-ti facut Dumneavoastra.Felicirari.

  Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!