Povestea mea cu mersul la dentist începe din fragedă pruncie, din păcate pentru niște probleme complicate. Dar partea bună a poveștii este că așa am ajuns, de la vârsta de 5 ani, să învăț direct de la medicii de la Facultatea de Stomatologie cum să mă spăl corect pe dinți. Și lucrul acesta mi-a folosit toată viața.
Despre mersul la dentist nu se vorbește suficient, nici eu nu am făcut-o. Dar nevoia m-a adus la o clinică nouă, Family Dental Clinic
Aici am cunoscut-o pe doamna doctor Ana Maria Constantin și, lăudându-mă eu că nu mă rujez când merg la dentist pentru că mi se pare un gest de bun-simț, am început să povestim despre ce alte reguli de ”dentichetă” – cum le-am numit eu – mai trebuie respectate. Sunt sigură că toți știm că trebuie să ne spălăm pe dinți înainte de o consultație, dar zic eu că veți descoperi aici și lucruri pe care nu le știți. Din discuție în discuție și din programare în programare, am alcătuit împreună lista de mai jos. Așa că iată care sunt sfaturile medicului dentist Ana Maria Constantin (FamDent) despre cum să te pregătești pentru vizita la stomatolog. Dar, înainte de orice, sfatul primordial este ca, în cazul în care nu vă simțiți bine sau aveți simptome de răceală, gripă sau orice ar putea fi contagios, să amânați vizita la dentist.
Regula de bază: igiena
Înainte de vizita la stomatolog trebuie să avem grijă să curățăm dinții. Folosim periuța, pasta, dar și ața interdentară, dacă se poate. Ni se întâmplă tuturor să ajungem la programare de la o altă întâlnire sau de la serviciu, nu direct de acasă. Chiar și în acest caz, știind că avem programare, luăm la noi o periuță și o pastă de dinți (vă sfătuiesc să aveți din acelea mici, de călătorie). Și, dacă nu am reușit să ne spălăm înainte să ajungem, venim cu 5 minute mai devreme și cerem chiar la clinică să mergem la baie pentru acest lucru. Apa de gură într-un recipient mic este și ea de mare folos.
Respectarea programării
În perioada aceasta, mai mult ca oricând, trebuie să fim cât mai punctuali, pentru că dincolo de restul de programări, clinica stomatologică rezervă un timp între pacienți pentru dezinfectarea cabinetelor. Mai mult, înainte de a intra efectiv în cabinet, pacienții se dezinfectează, pun protecții la încălțăminte și completează un formular, lucruri care mai întârzie procesul.
Comunicarea cu medicul stomatolog
”Este foarte important că pacientul să înțeleagă tratamentul de care va avea nevoie. Astfel încât, recomand ca acesta să adreseze cât mai multe întrebări, când medicul nu lucrează. De asemenea, pacienții trebuie să fie deschiși față de medic și să comunice informații despre istoricul lor medical, dar și despre afecțiunile curente. Știind cât mai multe detalii, medicul poate propune cea mai potrivită soluție.” este o altă recomandare de la medicul Ana Maria Constantin.
Ce să mai evităm?
Elegant este să evităm consumul de usturoi sau de tutun, chiar înainte de consult. Iar în cazul doamnelor, cum spuneam, dacă folosesc ruj, există riscul ca el să se întindă pe față, de aceea se recomandă ștergerea acestuia înainte de vizita la medicul dentist.
Nu trebuie să mănânci sau să bei înainte de anestezia dentară?
”Recomandările medicale sunt chiar opuse, este indicat să mâncați bine înainte de anestezia dentară și să va hidratați normal. În plus, după anestezie nu veți putea mânca câteva ore, existând riscul de a va mușca, de a va răni sau de a afecta tratamentul în unele cazuri. Atât cafeaua cât și alcoolul pot scădea răspunsul la anestezia dentară.” ne mai explică Ana Maria Constantin, de la Family Dental Clinic.
În timpul tratamentului:
✔ Se recomandă pacientului să respire pe nas și nu pe gură.
✔ Instrumentele stomatologice nu se ating de către pacienți. Ele sunt sterile și prin atingere pot fi contaminate cu bacterii.
✔ Rugămintea adresată către dentist să se grăbească este total nepotrivită, întrucât este necesar să lucreze cu grijă și să fie atent la toate detaliile.
✔ Oricât de mare ar fi disconfortul, este periculos să îi dai medicului peste mâna. Dar se poate stabili un semn prin care pacientul îl va atenționa pe medic.
Te invit să citești și Cum răspunzi politicos întrebărilor indiscrete și te aștept pe Facebook, Youtube sau Instagram.
Acest articol a fost realizat în colaborare cu clinica FamDent, însă textul îmi aparțin în totalitate și părerile exprimate nu fac parte dintr-un contract, nu au fost verificate sau influențate de o terță parte. Toate colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu preferințele mele, rigorile și valorile în care cred.