De ziua mea | 13 lecții de viață pe care le-am învățat

Astăzi e ziua mea. Fac, așadar, încă un pas pe drumul înțelepciunii. 🙂
Și m-am gândit să împart cu tine, în această zi de 13 iunie, 13 lecții de viață pe care le-am învățat până acum. Uite ce ți-aș spune, dacă am sta astăzi la o cafea…

1. Râzi. Râzi în fiecare zi, încojoară-te de oameni cu simțul umorului, fă haz de necaz și nu lua totul în serios. Umorul e terapie, e carismă, e chiar salvator în unele situații. Amintește-ți de ce spunea Charlie Chaplin: O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută.”
2. Descoperă-ți pasiunea! Află ce îți dă aripi. Cele mai frumoase și imposibile lucruri, idei sau proiecte pe care le-am văzut, s-au născut din pasiuni nebune. Unii râd de visători, dar ei sunt, de fapt, cei care nu dorm pentru visele lor.
3. Dăruiește și fii bun! Fă bine fără să aștepți nimic și asta îți va aduce totul.
4. Cuvintele pot vindeca sau pot otrăvi (cum frumos mi-a zis domnul Andrei Pleșu). Cuvintele au o putere extraordinară. Alege-le cu atenție și folosește-le cu bunătate.
5. Acceptă că poți inspira, dar nu poți schimba pe nimeni. Rămâi o inspirație, dar dă jos ochelarii ăia cu tentă roz și înțelege că dacă tu ești bun, nu este decât o dovadă că există și oameni răi, altfel ai fi fost bun în comparație cu cine? Dacă tu ești generos, nu e decât pentru că există oameni avari. Răul există și o duce mai bine decât Binele, în aparență. Învață să vezi dincolo de măști și fii atent la ce îți spune instinctul! Nu înseamnă să fii rău, dacă nu îți vine natural nici nu vei putea, dar trebuie să fii conștient că vei fi uneori o țintă și să încerci să te protejezi.
6. Când crezi că nu mai poți, mai poți un pic.
7. Și, când chiar nu mai poți, învață să ceri ajutorul. Dacă ai norocul și înțelepciunea de a cultiva prietenii bune și adevărate, dacă ai șansa unei familii aproape, atunci vei înțelege că, așa cum am mai scris într-un articol mai trist la început de an, ei sunt oameni-faruri, care îți luminează drumul atunci când tu nu mai vezi. Așa cum există oameni-stâlpi care te susțin oricât e nevoie și nu abandonează.
8. Cunoaște, experimentează, citește, trăiește, înainte de a judeca. Cu timpul, cu cât vei cunoaște mai mult, cu atât vei judeca mai puțin.
9. Admiră. Oamenii, viața, natura, universul, ce te atinge pe tine. Eu am învățat să evit oamenii care nu au exercițiul admirației.
10. Perfecțiunea este doar un ideal către care să tinzi. Dar nu lăsa dorința de perfecțiune să te saboteze. Uneori farmecul nostru e chiar în imperfecțiunile noastre. Decât să cauți să fii perfect, mai degrabă încearcă să fii obiectiv. Să ai repere, să știi ce e bine și ce e rău, ce ți-a ieșit și ce puteai face mai bine.
11. Iar când greșești, amintește-ți de cuvintele unuia dintre cei mai mari inventatori ai lumii, Thomas Edison: „Nu am ratat, am găsit doar 10.000 de variante care nu au mers.” 🙂 Cum am mai scris în povestea foarte faină a Muzeului Eșecurilorfiecare ratare este o şansă extraordinară de a învăţa ceva.
12. Respectă și apreciază timpul pe care îl primești de la oameni. Fi atent cui dai din timpul tău. Timpul este cel mai de preț lucru pe care îl avem. Folosește-l înțelept! (sper să îmi amintesc că am scris asta atunci când o să pierd minute în șir cu scroll down pe Instagram)
13. La sfârșitul zilei, cel mai mult contează cine te ține de mână. Și nu o spun în sensul propriu și nici în cel romantic neapărat. Poate fi mama ta, sora, cel mai bun prieten, iubitul, un străin care te surprinde cu o vorbă bună, o mâță care toarce în brațele tale. Ai grijă de aceste relații, prețuiește-le. Pentru că relațiile sunt vii. Ele au nevoie de grijă, de timp, de atenție. Ele se nasc și mor.

Și pentru că am zis că vor fi 13, a paisprezecea, despre când este cazul să ceri totul sau nimic, o scriu ca o recomandare de a citi și All inclusive sau apă plată, iar dacă vrei să respecți sfatul numărul 1, de a râde, te invit să zâmbești citind Confesiunile unei uituce.
Te invit să urmărești poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

44 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!