Booking.com

De ziua mea | 13 lecții de viață pe care le-am învățat

Astăzi e ziua mea. Fac, așadar, încă un pas pe drumul înțelepciunii. M-am gândit să împart cu tine 13 lecții de viață pe care le-am învățat până acum. Uite ce ți-aș spune, dacă am sta astăzi la o cafea…

13 lecții de viață

1. Râzi. Râzi în fiecare zi, încojoară-te de oameni cu simțul umorului, fă haz de necaz și nu lua totul în serios. Umorul e terapie, e carismă, e chiar salvator în unele situații. Amintește-ți de ce spunea Charlie Chaplin: O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută.”
2. Descoperă-ți pasiunea! Află ce îți dă aripi. Cele mai frumoase și imposibile lucruri, idei sau proiecte pe care le-am văzut, s-au născut din pasiuni nebune. Unii râd de visători, dar ei sunt, de fapt, cei care nu dorm pentru visele lor.
3. Dăruiește și fii bun! Fă bine fără să aștepți nimic și asta îți va aduce totul.
4. Cuvintele pot vindeca sau pot otrăvi (cum frumos mi-a zis domnul Andrei Pleșu). Cuvintele au o putere extraordinară. Alege-le cu atenție și folosește-le cu bunătate.
5. Acceptă că poți inspira, dar nu poți schimba pe nimeni. Rămâi o inspirație, dar dă jos ochelarii ăia cu tentă roz și înțelege că dacă tu ești bun, nu este decât o dovadă că există și oameni răi. Altfel ai fi fost bun în comparație cu cine? Dacă tu ești generos, nu e decât pentru că există oameni avari. Răul există și o duce mai bine decât Binele, în aparență. Învață să vezi dincolo de măști și fii atent la ce îți spune instinctul! Nu înseamnă să te faci și tu rău, dacă nu îți vine natural nici nu vei putea. Dar trebuie să fii conștient că vei fi uneori o țintă și să încerci să te protejezi.
6. Când crezi că nu mai poți, mai poți un pic.
7. Și când chiar nu mai poți, învață să ceri ajutorul. Dacă ai norocul și înțelepciunea de a cultiva prietenii bune și adevărate, dacă ai șansa unei familii aproape, atunci vei înțelege că, așa cum am mai scris într-un articol mai trist la început de an, ei sunt oameni-faruri, care îți luminează drumul atunci când tu nu mai vezi. Așa cum există oameni-stâlpi care te susțin oricât e nevoie și nu abandonează.
8. Cunoaște, experimentează, citește, trăiește, înainte de a judeca. Cu timpul, cu cât vei cunoaște mai mult, cu atât vei judeca mai puțin.
9. Admiră. Oamenii, viața, natura, universul, animalele, ce te atinge pe tine. Admirația e semn de maturitate, generozitate și inteligență. Eu am învățat să evit oamenii care nu au exercițiul admirației.
10. Perfecțiunea este doar un ideal către care să tinzi. Dar nu lăsa dorința de perfecțiune să te saboteze. Uneori farmecul nostru e chiar în imperfecțiunile noastre. Decât să cauți să fii perfect, mai degrabă încearcă să fii obiectiv. Să ai repere, să știi ce e bine și ce e rău, ce ți-a ieșit și ce puteai face mai bine.
11. Iar când greșești, amintește-ți de cuvintele unuia dintre cei mai mari inventatori ai lumii, Thomas Edison: „Nu am ratat, am găsit doar 10.000 de variante care nu au mers.” 🙂Fiecare ratare este o şansă extraordinară de a învăţa ceva.
12. Respectă și apreciază timpul pe care îl primești de la oameni. Fi atent cui dai din timpul tău. Timpul este cel mai de preț lucru pe care îl avem. Folosește-l înțelept! (sper să îmi amintesc că am scris asta atunci când o să pierd minute în șir cu scroll down pe Instagram)
13. La sfârșitul zilei, cel mai mult contează cine te ține de mână. Și nu o spun în sensul propriu și nici în cel romantic neapărat. Poate fi mama ta, sora, cel mai bun prieten, iubitul, un străin care te surprinde cu o vorbă bună, o mâță care toarce în brațele tale. Ai grijă de aceste relații, prețuiește-le. Pentru că relațiile sunt vii. Ele au nevoie de grijă, de timp, de atenție. Ca și noi, ele se nasc și mor.

Și pentru că am zis că vor fi 13 lecții de viață, a paisprezecea, despre când este cazul să ceri totul sau nimic, o scriu ca o recomandare de a citi și All inclusive sau apă plată, iar dacă vrei să respecți sfatul numărul 1, de a râde, te invit să zâmbești citind Confesiunile unei uituce.
Te invit să urmărești poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

45 Comments

 • Paul M

  24/09/2020 at 13:57

  La mai mult de un an de la publicare, descopăr și eu acest articol și rămân aproape mut de uimire să descopăr o persoană (ce de descoperiri mai fac eu azi…) cu aceleași lecții/învățăminte ca ale mele. Nu m-am considerat unic niciodată dar nici nu am găsit vreodată pe careva care să împărtășească mai mult de 30% (să zicem) din aceste lecții de viață. Probabil am citit aceleași cărți și am avut prieteni similari, altfel nu-mi explic… Dar mă bucur să descopăr că mai sunt oameni care gândesc la fel ca mine… cumva îmi validează gândirea.

  Răspunde
 • Vulpita

  14/06/2020 at 01:01

  La multi ani si multa sanatate! Te citesc si te admir si imi lipsesti de la digi! Sunt dezamagita ca postul a apreciat ca nu mai merita colaborarea cu tine insa investete in emisiuni comerciale si de o slaba valoare profesionala. Sper ca esti bine si ca munca iti este apreciata!

  Răspunde
 • Petruta

  13/06/2020 at 12:25

  La mulţi ani, suflet frumos !
  Azi şi mereu să râzi, să zâmbeşti !
  Ţi-ai descoperit pasiunea şi ne-ai dăruit-o, pentru că eşti un suflet bun.
  Cuvintele tale vindecă, nu otrăvesc.
  Ne inspiri şi cred că reuşesti şi să schimbi oameni.
  Când ai crezut ca nu mai poţi, ai mai putut, şi ne-ai inspirat.
  Cu timpul cu cât ai cunoscut mai mult, ai judecat mai puţin pe ceilalţi. Eşti de admirat !
  Dorinţa de perfecţiune te-a împins să consideri fiecare ratare o şansă de a învaţa ceva. O lecţie importantă pentru toţi.
  Timpul, cel mai de preţ lucru al tau, ni l-ai oferit şi ne-ai ţinut de mână uneori, chiar şi virtual.
  Pentru toatea acestea, iţi mulţumesc !
  La multi ani frumoşi, suflet frumos !

  Răspunde
 • Ana-Maria

  13/06/2020 at 08:46

  La multi ani!! Astazi este si ziua mea si pot spune ca e fix asa cum ai scris tu. Eu pana acum am invatat sa incerc sa fiu indulgenta cu mine, sa inteleg ca pot gresi si sa nu judec atat de aspru pentru ca eu am nevoie de mine..
  Sa ai o zi minunata si plina de voie buna!

  Răspunde
 • Cristina Dragomir

  24/07/2019 at 23:48

  Esti un om frumos, Dana. Un om cu suflet bun, frumos educat. Te urmaresc mai mult din umbra, in sensul ca rar comentez. Mai presar cate un like si gata. Dar azi, lectiile invatate de tine nu ma lasa sa tac. Pe multe dintre ele le-am invatat si eu pe propria piele si dupa multe lacrimi. La unele mai am de lucru – cum ar fi cautarea perfectiunii sau dorinta de a schimba oamenii. Sper ca, in timp, sa pot spune ca mi-au trecut si astea doua pacate. La multi ani cu intarziere! Sa ramai mereu asa cum esti, simpla, modesta, frumoasa!

  Răspunde
  • Dana Gonț

   25/07/2019 at 00:16

   Mulțumesc, Cristina! Chiar dacă le-am învățat tot pe calea cea grea, să nu crezi că nu mai uit și eu lecțiile. Apreciez mult gândurile bune, mă bucur când reușesc să fiu înțeleasa în cel mai autentic mod. Îți doresc oameni buni în cale și visuri împlinite!

   Răspunde
 • Andrei

  15/07/2019 at 02:46

  Numarul 13…cred ca mi-a scapat ceva cand am citit prima data articolul.. Sau poate acum sunt prea obosit si am prea multa imaginatie…O mâtă mă ţine de mână :). Cel putin o lectie de viata am invatat si eu de la dumneavoastra …

  Răspunde
 • MarianB

  14/06/2019 at 14:28

  Tot ceea ce ați spus ar fi perfect valabil într-o lume perfectă!
  Problema este că nu trăim în acea lume și-n îndemnurile (sfaturile) domniei voastre nu am găsit acele principii ce au dus la anumite luări de poziție și acțiuni precum cele ale lui Martin Luther King Jr., Maica Tereza etc.!
  La mulți ani cu sănătate și fericire!

  Răspunde
  • Dana Gonț

   14/06/2019 at 14:33

   Aveți dreptate. M-am gândit mult la asta. Am constatat deseori că atunci când sunt fermă și iau poziție pentru lucrurile în care cred, pentru adevăr sau dreptate, mi se spune: te credeam un om de bonton. Nu știu de ce unii au impresia greșită că a fi de bonton înseamnă să nu ai o voce sau să nu lupți, să nu reacționezi. Când, de fapt, e contrariul. Depinde doar cum o faci. E o temă complicată. 🙂
   Mulțumesc!

   Răspunde
 • Dana Fodor Mateescu

  13/06/2019 at 12:22

  La multi ani! <3 Dănuța! Râsul îi îmbracă pe cei mai norocoși oameni. Și pe cei mai frumoși… Îi apără de tot. De mizerii, de ură, de dușmani, de cretini… Până și moartea, ea care e serioasă și definitivă, e altfel când „vede” un zâmbet. 🙂

  Răspunde
 • Anonim

  13/06/2019 at 08:14

  Îți sorb cu plăcere fiecare cuvânt al scrierilor tale și admir ,,înțelepciunea “ta. Ma bucur ca te cunosc încă de la ,,apariția ta pe pământ”! Sa ne trăiești sănătoasă și fericita !

  Răspunde
 • DAN PRISACARU

  13/06/2019 at 08:11

  LA MULTI ANI, Distinsa D-na DANA GONT ! 13 lucruri simple, in aparaenta, dar profunde in esenta ! Calde felicitari pentru emisiunea ,,BON TON” !

  Răspunde
 • Aurel Ionescu

  13/06/2019 at 01:05

  Superb, o încântare! La „cine te ține de mână”, de multe ori e bine să fim atenți și „pe cine ținem de mână”. Sunteți un excelent exemplu că înțelepciunea merge foarte bine cu frumusețea și nu este neapărat apanajul senectuții. La Mulți Ani, doamnă Dana Gonț!

  Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!