Booking.com
De la ”nu am nimic de îmbrăcat” la o garderobă funcțională

De la ”nu am nimic de îmbrăcat” la o garderobă funcțională

Știți femeile acelea care sunt sigure care va fi ținuta lor a doua zi? Sau pe cele care combină cu talent toate elementele din garderoba lor? Sau acele doamne care merg în magazin și știu exact ce haine să cumpere astfel încât să se potrivească cu ce au acasă? Sau pe cele care reușesc mereu să adauge chiar și unei ținute simple acel element chic? Sunt sigură că ați cunoscut câteva. Ei bine, eu sunt exact opusul. Moda nu a fost niciodată pasiunea mea, haine cumpăr dacă îmi plac, fără să mă gândesc unde le port și cu ce, nu am timp și nu îmi place să merg în magazine, așa că de multe ori comand online și nu întodeauna nimeresc măsurile potrivite. Iar accesoriile mi se par o bătaie de cap, așa că în afară de cercei, nu adaug nimic. Am ajuns să am un șifonier plin, dar ”nimic de îmbrăcat”. Vă sună cunoscut? Dar, într-o zi, când mă pregăteam de alte cumpărături nesăbuite, Universul mi-a scos-o în cale pe Dana Tacea.

De la ”nu am nimic de îmbrăcat” la o garderobă funcțională

Dana se prezintă ca ”personal shopper”, dar este mai mult de atât, i-aș spune stilist sau consilier vestimentar. O fată care a decis la un moment dat să renunțe la un loc de muncă la Banca Națională, să facă cursuri despre stilul vestimentar și să își urmeze pasiunea: să ajute femeile să nu îşi mai pună întrebarea „eu cu ce mă îmbrac azi?”.

Cum face asta? În primul rând îți explică încă de la început că nu ești singura care are această problemă. Se pare că noi, femeile, purtăm în general cam 10% din ceea ce avem în garderobă. Restul sunt haine pe care fie nu ştim să le asortăm, fie nu ne mai vin, fie nu se mai poartă. Dana îți face o evaluare a garderobei existente și te ajută să înțelegi câteva lucruri importante: ce tip de siluetă ai, ce croială te avantajează și cum să alegi o paletă cromatică astfel încât să mixezi ușor toate hainele pe care le ai. Dacă ai făcut alegeri inspirate, Dana îți poate compune ținute cu ceea ce ai tu în garderobă. Îți spune și ce îți lipsește și ce e în plus. Apoi, dacă este cazul, urmează o sesiune de shopping împreună pentru a-ți completa sau actualiza garderoba și curând vei avea mai multe variante de ținute, fără bătăi de cap. Și dacă, la fel ca mine, nu ești fana shopping-ului, Dana știe cele mai faine lucruri de pe toate site-urile și vine de asemenea cu propuneri online (foarte utile și pentru doamnele care nu sunt din București).

De la ”nu am nimic de îmbrăcat” la o garderobă funcțională

În schimbare mea de garderobă am pornit uşor sceptică, iar misiunea Danei Tacea cred că a fost printre cele mai grele de până acum. Chiar dacă, în imensa ei pasiune, a tratat totul ca pe o provocare și nu a zis niciodată că e greu sau că nu se poate. Alcătuirea garderobei mele a pornit practic de la zero, pentru că noile mele măsuri nu mai corespundeau cu majoritatea ținutelor din vechea garderobă și pentru că Dana și-a dorit să adauge o notă de modernitate, iar eu am lăsat-o să-și pună amprenta. De asemenea, deși eu adopt ținute clasice la birou, la filmări, nu doar aceste haine mă reprezintă. Am o colecție întreagă de tricouri cu pisici, de exemplu, pentru timpul liber. Programul meu e deseori unul prelungit, de cele mai multe ori când merg la evenimente o fac după o zi întreagă de muncă în redacție sau pe teren, așa că ținutele trebuie să fie elegante, dar și extrem de comode. Am nevoie de lucruri simple și versatile, dar și de elemente șic. Iar timp de mers la cumpărături… cum spuneam, nu am. Par clientul imposibil, dar cu toate aceste condiții și cu un buget accesibil, Dana a reușit să pună bazele unei garderobe funcționale.

 

A post shared by Dana Gonţ (@danagont.ro) on


 Primul pas a fost să stabilim împreună o schemă de culori, astfel încât hainele să poată fi combinate în aproape orice formulă. Mi-am ales trei culori de bază – alb, negru și bej – și alte două care se pot asorta ușor cu cele de bază roșu – sau variații ale lui – și verde. În funcție de anotimp pot alege nuanțe: de exemplu vara pot combina ușor o bluză roz, piersică sau turcoaz. Iar toamna pot alege un burgundi sau verde închis. Nu vă puteți imagina cât de mult simplifică acest lucru alegerea ținutelor.

Cum spuneam, dincolo de abilitățile ei de a compune ținute și de a-ți explica totul foarte clar, ”the personal shopper” știe ce și de unde să cumperi, ceea ce reprezintă o economie substanțială de timp. Așa că pentru noi sesiunea de shopping a însemnat, de fapt, să consult o serie de link-uri de unde am comandat încălțămintea și accesoriile și să facem o vizită la designerul Lena Criveanu, care a ajustat pentru noi câteva dintre creațiile sale. În total două ore de timp petrecut împreună și alte două, să zicem, schimbând mesaje și explorând posibilitățile de comenzi online. Mai mult decât toate acestea a durat ședința foto, realizată împreună cu Adriana Șerbănescu unde ne-am simțit minunat. Iar pentru asta țin să le mulțumesc gazdelor noastre de la Piatraonline.

De la ”nu am nimic de îmbrăcat” la o garderobă funcțională

Cu două perechi de pantaloni, două fuste, 5 bluze și două perechi de sandale, Dana a reușit să facă primăvară în garderoba mea. Combinând aceste piese pot compune cu lejeritate aproximativ 15 ținute.

E adevărat că garderoba nu este una foarte colorată, tocmai pentru a mixa ușor elementele. Aici de mare ajutor sunt accesoriile. Eu sunt o mare fană a cerceilor, este singurul accesoriu fără de care nu ies din casă, iar Dana a ales câteva perechi de la Iuliana Asoltanei.

De la ”nu am nimic de îmbrăcat” la o garderobă funcțională

Iar partea și mai bună este că unele dintre aceste piese vestimentare îmi vor fi de folos și la crearea unei garderobe de toamnă.

Chiar dacă pare costisitor să ai propriul consilier vestimentar, de fapt, economia pe care ți-o aduce e substanțială. În primul rând nu mai investești în haine pe care nu le porți. Ați fi surprinse cât de mult poate însemna asta într-un an. În al doilea rând pierzi mai puțin timp la cumpărături pentru că știi din start la ce să nu te mai uiți. Și nu în ultimul rând câștigi o imagine mai bună, un lucru ale cărui avantaje sunt greu de evaluat.

De la ”nu am nimic de îmbrăcat” la o garderobă funcțională

Sper să vă ajute și să vă inspire povestea modului în care am ajuns de la ”nu am nimic de îmbrăcat” la o garderobă inteligentă și funcțională. Și nu ezitați să cereți ajutor, Dana Tacea este un consilier priceput și un om cald. În rest, cum spunea doamna Chanel… tocurile, capul și standardele să fie cât mai sus!
Vă invit să citiți și Unde ținem poșeta când luăm masa la restaurant? sau Cum te îmbraci la Garden Party?, dar și să vă abonați la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.
Te invit să urmărești poveștile mele și pe FacebookYoutube sau Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

One Comment

  • Barbulescu Cantemir

    09/09/2018 at 12:44

    Proverb evreiesc – eram nemulțumit că nu am pantofi, până când am văzut că cineva nu are picioare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!