Booking.com
royal ascot dress code

Cum te îmbraci la Garden Party?

În fiecare an, pe 10 mai, Casa Regală a României invită oameni care se remarcă în diverse domenii, la un Garden Party. Data de 10 mai marchează ziua în care prințul Carol de Hohenzollern Sigmaringen sosește în București și își începe domnia, apoi data la care Senatul României a votat proclamația de independență față de Imperiul Otoman (1877) și cea la care Carol I a fost încoronat drept primul rege al României (în 1881). Este considerată așadar Ziua Regalităţii în România și este, de altfel, Zi Națională. Revenind la sărbătoarea de 10 mai la Palatul Elisabeta, dress code-ul unui astfel de eveniment este unul special, iar principala inspiraţie o oferă evenimentele de gen din Marea Britanie, locul unde practic a început tradiţia evenimentelor de tip Garden Party.

kate-garden-party hellomagazine

Foto: hellomagazine.com

Orice eveniment la Casa Regală este unul formal. Chiar dacă Garden Party este cel mai puţin formal dintre toate, el are totuşi câteva rigori speciale. Este adevărat că am văzut de-a lungul timpului că ele sunt mai mult sau mai puțin respectate. Dacă vorbim despre ținute, am remarcat că nu toate aveau legătură cu evenimentul şi evident, nu te dă nimeni afară dacă nu te îmbraci exact cum cere dress code-ul. Dar, dacă vreți să vă ridicați la înălţimea momentului sau pur și simplu să știți care sunt principalele reguli legate de vestimentație, iată-le, pe scurt.

1. Accesoriul esenţial, cel care dă farmecul evenimentului şi face diferenţa dintre un Garden Party regal şi o nuntă la iarbă verde este pălăria. Ideal este ca aceasta să nu lipsească, mai ales că nu sunt multe ocazii în care să o porți. Dacă e totuși prea pretențios sau greu de găsit și asortat, partea bună este că în zilele noastre există accesorii mai simple care o pot înlocui. Britanicii le spun „fascinators”. În dress code-urile pretenţioase însă, chiar şi acestea trebuie să aibă un diametru de cel puţin 10 centimetri ca să poată fi considerate o alternativă la pălărie. Nu este cazul la noi.

twitter Rebecca English

Foto: Twitter / Rebecca English

2. Ținuta este una de zi, în culori deschise, inspirate din natură, culori vii, imprimeuri florale. O paletă întreagă de nuanţe de galben, verde, maro, bleu, roz, bej, sunt foarte indicate. Puteţi purta cu succes şi ie sau costum naţional (în cazul acesta pălăria e ca nuca în perete, puteţi opta mai degrabă pentru o coroniţă cu flori).

3. Lungimea rochiei este indicat să ajungă până aproape de genunchi şi chiar să îi acopere dacă doamna nu mai este chiar în fragedă tinereţe. Nu se acceptă, desigur, rochii mulate sau transparente.

4. Evitaţi o rochie cu bretele sau una care nu are deloc mâneci. E de preferat ca umerii să fie acoperiţi, chiar dacă mâneca este foarte scurtă. O altă variantă este să apelați la un șal sau la un taior.

5. Nu e de bonton nici ca decolteul să fie prea adânc. Nu e locul potrivit pentru a încerca să fim sexy.

6. Încălţămintea potrivită este una comodă. După cum îi spune numele, Garden Party este chiar într-un spațiu verde, pe iarbă, aşa că tocurile subţiri şi înalte riscă să intre în pământ. Stricaţi şi aspectul şi pantofii şi peluza. În concluzie optaţi pentru încălţăminte confortabilă (veţi sta doar în picioare) balerini sau pantofi cu toc mic. Nu este însă de bonton să purtați sandale!

7. Purtaţi genţi mici, un sfat practic este să le alegeţi pe cele care pot fi puse pe umăr, pentru că veţi saluta multă lume, veţi întinde mâna, poate veţi ţine şi un pahar de şampanie, poate o umbreluţă… e ideal să aveţi mâinile libere.
În privinţa domnilor, lucrurile sunt cât se poate de simple: costum elegant,  închis la culoare, uniformă militară dacă este cazul.

Iată alte câteva exemple de ţinute inspirate şi potrivite pentru acest eveniment (cu ceva rezerve legate de încălțăminte):

celebs-at-ascot

Foto: www.littleblackdress.co.uk/

kate pinterest

Ţinute alese de ducesa de Cambdridge la Garden Party de la Palatul Buckingham | Foto: Katemidelton / Instagram

Royal Ascot

Foto: Royal Ascot

royal ascot dress code

Foto: www.jacques-vert.co.uk

Aceste sfaturi sunt, în mare parte, valabile şi pentru alte evenimente de tip Garden Party, doar că regulile sunt mult mai relaxate. Lungimea rochiei nu mai este atât de strictă, pălăria nu este obligatorie, mânecile pot lipsi, iar domnii poartă costume deschise la culoare. Însă nu uitaţi, oricât de frumoasă ar fi ţinuta, cele mai importante accesorii sunt bunele maniere!

Îţi recomand să citeşti şi 7 sfaturi despre cu să folosești umbrela elegant sau Cum răspunzi politicos întrebărilor indiscrete, dar şi să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.
Te invit să urmărești călătoriile mele sau locurile deosebite pe care le descopăr și pe Instagram [wdi_feed id=”1″]

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

3 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!