Booking.com
Cum oferi un mărţişor și ce semnifică el?

Cum oferi un Mărţişor și ce semnifică el?

Tradiția de Mărțișor face parte din patrimoniul imaterial UNESCO și este, dincolo de legendele cu zmei sau Baba Dochia, despre bucuria unui nou început. De aceea cum oferi un mărțișor este important, pentru că gestul ar trebui să transmită această bucurie.

Despre cine primește și cine oferă, câteva detalii interesate găsiți mai spre finalul articolului.

Originea Mărțișorului

Originea mărțișorului nu este exact cunoscută, dar există mai multe legende și explicații. Nu trebuie să uităm că 1 martie a fost, pentru multă vreme, data care marca intrarea în noul an. Era vremea în care începeau muncile agricole și natura revenea la viață. Modificarea calendarului explică faptul că Plugușorul , care anunță începerea muncilor agricole, se urează acum în plină iarnă, pe 1 ianuarie. Este, de fapt, un obicei rămas din vremea în care Anul Nou începea pe 1 martie.
Mărțișorul este o podobă care se agață cu un fir împletit, astăzi aprope exclusiv în culorile alb-roșu. Ce este interesant de știut este că înainte de secolul al XIX-lea erau folosite și alte culori: alb-negru în Mehedinții, roșu în Vâlcea, Romanați, Argeș, Neamț și Vaslui, negru și roșu în Brăila sau alb și albastru în Vrancea.

Despre șnurul alb – roșu legendele povestesc fie despre Baba Dochia care ar fi tors aceste fire ca simbol al trecerii timpului, al întâlnirii dintre iarnă și primăvară, fie despre un zmeu care a furat soarele până când un viteaz s-a luptat cu el și a reușit să îl redea oamenilor. Sângele de la rănile viteazului s-a scurs pe zăpadă, iar în acel loc, odată cu primăvara, au apărut ghiocei.

Ce semnifică mărțișorul?

Cum oferi un mărţişor și ce semnifică el? cum oferi un mărțișor
Mărțișoare din colecția Georgian Anghel expuse la Muzeul Popular de Artă Constanța | sursa foto MPAC

Mărțișorul este un talisman protector, s-au descoperit amulete extrem de vechi care ar putea avea legătură cu mărțișorul, din pietricele albe și roșii. Cel mai vechi mărțișor datat din România este din 1 martie 1872, este în colecția domnului Georgian Anghel și a fost expus la Muzeul de Artă Populară din Constanța. Bijutierii casei Regale a României au făcut și ei mărțișoare personalizate cu chipurile regale.

În anumite zone în Moldova și Bucovina mărțișorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu ață albă-roșie, și era purtat de copii în jurul gâtului. Fetele adolescente purtau și ele mărțișor la gât în primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi să îl prindă în păr și să-l păstreze până la sosirea primilor cocori și înflorirea arborilor. La acel moment, fetele își scoteau mărțișorul și-l atârnau de creanga unui copac, iar moneda o dădeau pe caș

Chiar dacă este un obicei păgân, tradiția l-a conservat până în zilele noastre și nu doar în România!

Tradiția Mărțișorului se întâlnește și în Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova și România (țările care, de altfel, au depus un dosar colectiv pentru înscrierea în UNESCO). Vecinii noștri bulgari, de cele mai multe ori vorbesc despre 1 martie ca despre sărbătoarea Babei Martha (asemănătoare cu a noastră Baba Dochia) sau Martenița. Bulgarii oferă și ei Mărțișoare, le spun ”martenitsi”, tot din fire albe și roșii. Formele au variat de-a lungul timpului, ca și la noi. Mărțișorul (ca și în tradiția veche românească) se poartă până vezi pentru prima dată un pom care înflorește sau până când se întorc berzele sau până auzi prima dată cucul cântând. Apoi se le leagă de creanga unui copac înflorit, ca să te ferească de boli și de deochi și ca să îți aducă belșug.

Cum oferi un mărţişor și ce semnifică el? cum oferi un mărțișor

Cum îl oferim? Cine primește mărțișoare?

Dacă alegem să păstrăm tradiția, câteva sfaturi simple sunt foarte utile.

Primul și cel mai important lucru pe care vreau să îl precizez este că Mărțișorul este un simbol. De aceea, în ceea ce mă privește, un mic buchețel de ghiocei cu un șnur alb-roșu sau un Mărțișor simplu pe care să îl poată face și un copil, sunt perfecte pentru a marca această sărbătoare. Nu îmi doresc să amplific bătaia de cap, dar ar fi tare drăguț dacă ați alege mărțișoare… caritabile. Sau pur și simplu făcute de oameni talentați, cu migală și suflet, ca cele din târgurile de artizani și meșteșugari.
O altă discuție este legată de cine primește mărțișoare și cine oferă? Eu, de pe aici din Sud, știu că doar fetele primesc. Dar există anumite zone din Moldova, mai ales în Bucovina, unde și băieții primesc mărțișoare. Se pare că obiceiul are ca explicație faptul că, o dată cu primăvara, băieții începeau muncile, mersul în pădure, iar mărțișorul era menit să le ofere protecție.
Am mai afla că și în zona Făgărașului băieții primesc mărțișoare, dar numai în anii bisecți!

Cum oferi un mărţişor și ce semnifică el? cum oferi un mărțișor

Rămân însă la zona mea și mă voi referi mărțișoarele oferite fetelor. Cum oferi este la fel de important ca ce oferi. Decât să primesc un Mărțișor și să mi se dea clar de înțeles că gestul e făcut din obligație, mai bine te faci că sărbătoarea asta nu există! Și ca să nu supăr pe nimeni, este adevărat că și doamnele trebuie să-și arate aprecierea față de gest atunci când primesc un Mărțișor.

La serviciu nu este cazul sa faci diferențieri. Adică nu îi oferi șefei un ghiveci mare de orhidee şi o broşă de argint, iar restul colegelor un ghiocel. Este un gest de om servil. Sărbătoarea este aceeaşi, indiferent de funcţie, iar mărţişoarele dăruite colegelor sunt fie la fel, fie de aceeași valoare. E foarte frumos să alegi ceva personalizat pentru fiecare doamnă, e foarte frumos să faci chiar tu ceva, dar diferența o face forma, nu valoarea.

Pe de altă parte dacă oferi mărțișoare identice, nu înseamnă că vii cu o punga sau cutie pe care o întinzi colegelor și spui: ”ia un mărțișor de aici”! Chiar dacă sunt identice, mărțișoarele se oferă, nu se „extrag”, ca la loz în plic. Am auzit o variantă și mai rea: vine omul cu desaga și întreabă în birou: „Cine vrea mărțișoare?”.

Când e vorba de mama, bunica, fiica sau doamna de acasă e permis şi chiar indicat să faci o diferență. Pentru că diferența este dată de gradul de apropiere, nu de funcție. Asta nu înseamnă că trebuie să cumperi mai mult, ci doar că ar trebui să știi să alegi ceva pe placul ei. Că doar ştii (sau ar trebui) care sunt florile de primăvară preferate sau dacă în piept îi place să aibă o pisică, o gărgăriță sau o floare.

Evitați, vă rog, ofertele de mărțișor, mail-urile de la magazine care spun „Femeile nu vor doar flori de 1 martie” și chiar pe femeile care au pretenția ca 1 martie este un prilej de umplut șifonierul sau excursii scumpe. Ce nu se poate purta la piept sau la încheietura mâinii, conform tradiției, nu este mărțișor, e un cadou. Nu e greșit și nici rău să primești un cadou, dar să nu transformăm (și) Mărțișorul într-o campanie de shopping.

Îți recomand să citești și Cum răspunzi politicos întrebărilor indiscrete sau 7 sfaturi despre cu să folosești umbrela elegant, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.

Urmărește călătoriile și poveștile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!