Booking.com

Cum oferi un Mărţişor și ce semnifică el?

Știu bine că pentru unii domni 1 martie reprezintă o reală bătaie de cap. Dar să oferi un mărțișor nu trebuie să fie atât de complicat. Tradiția Mărțișorului (care face de câțiva ani parte din patrimoniul imaterial UNESCO), dincolo de legendele cu zmei sau Baba Dochia, este despre bucuria unui nou început.

Ce semnifică, de fapt, mărțișorul?

Simbolistica mărțișorului este complexă, ar merita un articol separat. Ea include explicații, dar și legende. Explicația universal acceptată este că 1 martie a fost, pentru multă vreme, data care marca intrarea în noul an. Era vremea în care începeau muncile agricole și natura revenea la viață. Modificarea calendarului explică faptul că Plugușorul – care anunță începerea muncilor agricole – se urează acum în plină iarnă, pe 1 ianuarie. Este, de fapt, un obicei rămas din vremea în care Anul Nou începea pe 1 martie. După toate probabilitățile Mărțișorul era un fel de talisman purtător de noroc, iar șnurul alb-roșu are, la rândul lui, mai multe posibile semnificații. Legendele povestesc fie despre Baba Dochia care ar fi tors aceste fire ca simbol al trecerii timpului, al întâlnirii dintre iarnă și primăvară, fie despre un zmeu care a furat soarele până când un viteaz s-a luptat cu el şi a reușit să îl redea oamenilor. Sângele de la rănile viteazului s-a scurs pe zăpadă, iar în acel loc, odată cu primăvara, au apărut ghiocei.

Chiar dacă este un obicei păgân, tradiția l-a conservat până în zilele noastre și nu doar în România!

Ce este cu adevărat interesant este că această tradiție a rămas la fel de vie și la vecinii noștri bulgari, care de cele mai multe ori vorbesc despre 1 martie ca despre sărbătoarea Babei Martha (asemănătoare cu a noastră Baba Dochia). Bulgarii oferă și ei Mărțișoare, le spun ”martenitsi”, tot din fire albe și roșii. Formele au variat de-a lungul timpului, ca și la noi. Mărțișorul (ca și în tradiția veche românească) se poartă până vezi pentru prima dată un pom care înflorește sau până când se întorc berzele sau până auzi prima dată cucul cântând. Apoi se le leagă de creanga unui copac înflorit, ca să te ferească de boli și de deochi și ca să îți aducă belșug. Întâlnim tradiția Mărțișorului și în Republica Moldova, Albania sau Macedonia.

Mărțișorul bulgăresc

Cum îl oferim?

Dacă alegem să păstrăm tradiția, câteva sfaturi simple sunt foarte utile, în special pentru domni.

Primul și cel mai important lucru pe care vreau să îl precizez este că Mărțișorul este un simbol. De aceea, în ceea ce mă privește, un mic buchețel de ghiocei cu un șnur alb-roșu sau un Mărțișor simplu pe care să îl poată face și un copil, sunt perfecte pentru a marca această sărbătoare. Nu îmi doresc să amplific bătaia de cap, dar ar fi tare drăguț dacă ați alege mărțișoare… caritabile. Sau pur și simplu făcute de oameni talentați, cu migală și suflet. Zic, nu dau cu parul.

Cum oferi este la fel de important ca ce oferi. Decât să primesc un Mărțișor și să mi se dea clar de înțeles că gestul e făcut din obligație, mai bine te faci că sărbătoarea asta nu există! Şi ca să nu supăr pe nimeni, este adevărat că şi doamnele trebuie să-şi arate aprecierea faţă de gest atunci când primesc un Mărţişor.

La serviciu nu este cazul sa faci diferențieri. Adică nu îi oferi șefei un buchet mare de orhidee şi o broşă de argint, iar restul colegelor primesc un ghiocel. Este un gest de om servil. Sărbătoarea este aceeaşi, indiferent de funcţie, iar mărţişoarele dăruite colegelor sunt fie la fel, fie de aceeași valoare. E foarte frumos să alegi ceva personalizat pentru fiecare doamnă, e foarte frumos să faci chiar tu ceva, dar diferența o face forma, nu valoarea.

Pe de altă parte dacă oferi mărțișoare identice, nu înseamnă că vii cu o punga sau cutie pe care o întinzi colegelor şi spui: ”alege-ţi ce vrei”! Chiar dacă sunt identice, mărțișoarele se oferă, nu se „extrag”, ca la loz în plic. Am auzit o variantă şi mai rea: vine omul cu desaga și întreabă în birou: „Cine vrea mărţişoare?”. Nu, nu, nu!!! Vă rog eu, nu! Mai bine deloc, decât aşa.

Când e vorba de doamna de acasă însă, e permis şi chiar indicat să faci o diferenţă. Pentru că ea este dată de gradul de apropiere, nu de funcţie. Asta nu înseamnă că trebuie să cumperi mai mult, ci doar că ar trebui să știi să alegi ceva pe placul ei. Că doar ştii (sau ar trebui să ştii) care sunt florile de primăvară preferate sau dacă în piept îi place să aibă o pisică, o gărgăriţă sau o floare.

Evitaţi, vă rog, ofertele de mărţişor, mail-urile de la magazine care spun „Femeile nu vor doar flori de 1 martie” şi chiar pe femeile care au pretenţia ca 1 martie este un prilej de umplut şifonierul sau excursii scumpe. Ce nu se poate pune purta la piept sau la încheietura mâinii, conform tradiției, nu este Mărţişor, e un cadou. Nu e greşit şi nici rău să primeşti un cadou, dar să nu transformăm (şi) Mărţişorul într-o campanie de shopping.

Îţi recomand să citeşti şi Cum răspunzi politicos întrebărilor indiscrete sau 7 sfaturi despre cu să folosești umbrela elegant, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.

Te invit să urmărești călătoriile mele sau locurile deosebite pe care le descopăr pe contul de Instagram.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!