Pentru orice invitaţie formală există o etichetă. Este valabil şi pentru felul cum adresezi invitaţiile la nuntă.
Şi pentru că a început sezonul, iată câteva reguli generale care țin de adresarea corectă a invitațiilor.
Înainte de a intra în detalii trebuie să vă spun că nici în acest domeniu nu există chiar un conses general. Vă garantez multă bătaie de cap dacă veți încerca o documentare solidă din surse britanice, franceze și americane. Eu voi încerca să vă explic care sunt abordările importante și veți putea alege în cunoștință de cauză varianta potrivită pentru voi. Revin puțin și la precizarea că vorbim despre evenimente formale, protocolare, cu oameni care țin la etichetă. Dacă vă căsătoriți la o cabană în vârf de munte, cu o mână de prieteni alături, bineînțeles că astfel de reguli nu își au rostul. Am văzut multe invitații creative, în borcănașe, cutii, în tot felul de forme care nu se trimit în plic, încât… cerul e limita. De altfel ultimele invitații la nuntă pe care le-am primit au fost făcute, mai întâi, pe un grup de Facebook și nu m-a deranjat deloc. Dar, dacă vorbim de un protocol ca la carte, iată sfaturile mele.
Aș începe prin a menționa că numele persoanelor invitate trebuie scrise de mână atât pe plic, cât și în interiorul invitației, dacă este cazul. Pentru o imagine mai clară vă ofer cel mai elegant exemplu: invitația la Garden Party, de la Casa Regală a României.
Revenind la nuntă, invitațiile trebuie trimise sau înmânate cu suficient timp înainte. Suficient înseamnă cu aproximativ 2 luni, dar nu mai puțin de 6 săptămâni înainte de eveniment.
Includeți în invitaţie formulele de adresare: domnul, doamna, domnişoara. Le puteţi scrie şi folosind abrevieri (Dl. D-na, D-ra).
Nu folosiţi iniţiala prenumelui: „D. Gonţ”, ci prenumele întreg: Dana Gonţ. Asiguraţi-vă că aţi scris atât numele cât şi prenumele CORECT. Nu este necesar să scrieţi şi al doilea prenume dacă nu îl cunoaşteţi.
Între cele două nume se foloseşte prepoziţia „şi”, nu semnul „&”. Adică: “Domnului Mircea Georgescu şi doamnei Iulia Petcu”.
Ce adresare folosim
Pentru un cuplu căsătorit
Vă vine sau nu să credeți, manualul de protocol spune că adresarea corectă este „Domnul şi doamna Mircea Georgescu.”
Nu-mi spuneţi că sună ciudat, ştiu şi consider că este o formulare depășită! Dacă mă întrebați pe mine, regula aceasta are nevoie de o actualizare și ea deja există. Formula larg acceptată este:
”Domnul și doamna Mircea și Veronica Georgescu” sau ”Domnul Mircea Georgescu și doamna Veronica Georgescu”. Iar dacă îi intrebați pe americani, ordinea numelor nu mai este importantă.
Așadar eu voi merge mai departe cu varianta ”Domnul și doamna Mircea și Veronica Georgescu”, ținând cont și de faptul că este puțin probabil să vorbim aici de o nuntă regală și atunci lucrurile trebuie să fie ceva mai relaxate.
Pentru un cuplu căsătorit care are copii minori (în situaţia în care copiii sunt bine-veniţi la nuntă)
„Domnul și doamna Mircea și Veronica Georgescu
Maria şi Radu”
A trece copiii minori pe invitație nu este obligatoriu și dacă nu sunt trecuți, nu înseamnă că părinții nu îi pot aduce. Copiii se trec pe invitație în ordinea vârstei: primul este cel mai mare. Dacă sunt majori, aceștia primesc o invitație separată.
Un cuplu necăsătorit, căruia îi trimiteţi o singură invitaţie:
„Domnul Claudiu Marinescu
Doamna Iulia Petcu”
Cum spuneam, a trece bărbatul primul pe invitație este varianta tradițională și formală. Pe alte plaiuri însă, în această epocă a corectitudinii politice, în această situaţie se scriu numele, pe rânduri diferite, în ordine alfabetică sau punându-l primul pe cel mai apropiat. Cu alte cuvinte dacă eu îmi invit o prietenă sau o verișoară la nuntă care vine cu iubitul ei și dacă nu țin foarte mult la protocol, pot să o trec pe ea prima pentru că este mult mai apropiată de mine. E o chestiune de cât de formal e evenimentul, de preferințe și de cui te adresezi.
Pentru un cuplu căsătorit în care fata și-a păstrat numele
Regulile sunt exact ca în situația de mai sus, doar că numele se trec pe același rând, nu pe rânduri diferite:
„Domnul Claudiu Marinescu și doamna Iulia Petcu”
Unei femei singure
„Doamna Iulia Petcu” sau ”Domnișoara Iulia Petcu”
Aici intrăm iar în discuţii complicate, pentru că în privinţa apelativului domnişoară nu există consens în lumea întreagă. În primul rând îi spunem domnişoară unei femei necăsătorite, dar în acelaşi timp foarte tinere. De la vârsta la care societatea consideră că femeia ar putea fi căsătorită, chiar dacă nu este, apelativul este cel de ”doamnă”. Şi aici încep controversele: cine stabileşte vârsta de la care o domnişoară e doamnă (fără comentarii nepotrivite, vă rog! A fi domnişoară e un statut, nu un examen!)? Apoi, de ce statutul unei femei trebuie să fie mereu precizat, spre deosebire de cel al unui bărbat?
***Fac o paranteză să vă povestesc că în 2012, în regiunea Cesson-Sevigne din Franţa a apărut o hotărâre care interzice folosirea apelativului „domnişoară” în orice act oficial. Iar problema aceasta se discută şi în alte administraţii. Câteva asociaţii de femei susţin că nu ar trebui să existe nici o diferenţă de adresare între femeile căsătorite şi cele necăsătorite. Aşa cum, în cazul domnilor, această diferenţă nu există. Mai mult, feministele au explicat că o „domnişoară” este considerată mai naivă şi mai puţin serioasă decât o doamnă.
Victoria feministelor franceze a fost lăudată şi criticată deopotrivă. Dacă unii cetăţeni spun BRAVO!, alţii spun că politicienii ar trebui să se preocupe mai degrabă de plata echitabilă a muncii femeilor şi bărbaţilor. De altfel, iniţiativa are rădăcini mai vechi. Cu doi ani în urmă, reprezentanţii parlamentului european au eliminat acest apelativ din adresarea directă, nu mai există domni şi doamne la Bruxelles pentru că se dorește un limbaj neutru din punct de vedere al sexului.***
Această imensă paranteză fiind încheiată, folosiţi apelativul doamnă şi domnişoară după propriile convingeri şi luându-le în calcul şi pe cele ale destinatarei, dacă le cunoaşteţi.
Pentru un bărbat singur
Aici e cel mai simplu: „Domnul Marius Georgescu”
Când unul dintre invitați este doctor, avocat, colonel, ministru sau deține o altă funcție importantă pe care dorim să o onorăm în invitație, acea persoană apare prima pe invitație, indiferent de gen. Iar titlul înlocuiește apelativul domn sau doamnă. Cu alte cuvinte invitația pentru un cuplu căsătorit în care doamna este doctor sună astfel:
”doctor Ioana Tudor și domnul Marius Tudor”.
Cum spuneam, funcția cea mai înaltă este prima. Iar titlul nobiliar precede funcția. Uneori aceste ierarhii sunt greu de stabilit, veți avea probabil nevoie de ajutor.
În speranța că v-au fost utile și că am luat în calcul cât mai multe posibilități, vă doresc evenimente frumoase sau o căsnicie lungă și împlinită! Pentru a doua variantă citiți și 1500 de oameni dau toate sfaturile despre relații de care ai nevoie, un articol scris de Mark Manson, un domn care se pricepe mult mai bine.
One Comment
Grand Media
09/09/2020 at 14:14Un material foarte bun, cu sfaturi bune, de mare ajutor cuplurilor care urmeaza sa-si uneasca destinele. Modul cum inmanam invitatia ne va „asigura” participarea celor invitati la nunta.. Desi tinerii, in ziua de azi, considera ca invitatia de nunta nu este atat de importanta, ca la final va sfarsi in cosul de gunoi, de fapt este un mod prin care iti arati implicarea si respectul fata de persoanele pe care ti le doresti alaturi la cel mai frumos eveniment din viata ta.