Cronică Bon Jovi la Bucureşti

Iată concertul Bon Jovi din 2011 văzut prin ochii mei şi auzit cu urechile mele. (scroll down pentru informațiile și playlistul concertului din 2019)

Ochii şi urechile mele au avut bilet la peluză. Surpriza (plăcută) a fost că peluza a însemnat o zonă de după gardul parlamentului, adică pe iarbă, pe deal, în curtea parlamentarilor. Trebuie să recunosc că în afară de Golden Circle şi tribuna VIP, nu mi-ar fi plăcut în altă parte, piaţa Constituţiei fiind arhiplină, aşa că la peluză, din punctul acesta de vedere, a fost ok.

Dar, desigur, biletele mai ieftine (mă rog, ieftine în comparaţie cu celelalte categorii) au şi dezavantajele lor. Primul de care m-am lovit: era un singur chioşc de jetoane, cu o regulă stupidă, jetoanele nefolosite nu se pot returna.

Coada era imensă, adică nu am mai stat niciodată la o asemenea coadă la jetoane. Şi nu aş fi stat dacă nu aveam două urgenţe: apă şi îngheţată 🙂

Cât am stat la coadă am avut timp să observ lumea din jur. Când am plecat de acasă am vrut să îmbrac tricoul cu U2, dar m-am răzgândit considerând că este nepoliticos să mergi la un concert al unei formaţii cu un tricou de la altă formaţie. Am constatat că era plin de oameni cu tricouri cu Whitesnake, AC/DC, Metallica, Iron maiden, Dream Theatre și că eu am exagerat cu politețea.

Concertul a început, surprinzător, chiar la ora 20.00. În zona peluzei sunetul a fost oscilant şi înfundat, lucru la care mă aşteptam ce-i drept, căci am mai avut experienţa asta în Piaţa Constituţiei, unde în spate se aude după cum bate vântul. În timp m-am obişnuit şi nu a mai fost o problemă mare, dar mi-ar fi plăcut să-l aud cum trebuie pe Jon. Nici de văzut nu pot spune exact că l-am văzut, de la distanţa respectivă vedeam 6 furnicuţe cântătoare (ca să aveţi o idee de distanţă, peluza era în zona cu verdeaţă pe care o distingeţi în această fotografie).

concert Bon Jovi la Bucuresti 2011 foto: Florin Vitzman

Noroc însă cu ecranul mare, cu proiecția, unde îl puteam admira. Numai că eu mai am un defect profesional: nu pot să mă uit pe un ecran iar imaginea şi sunetul să nu fie sincronizate. Adică era o întârziere între ce auzeam şi ce vedeam pe ecran. Şi cu asta nu m-am obişnuit pănă la final.

Lista cu inconveniente se cam încheie aici (pentru zona în care am stat eu, căci ”sursele” îmi spun că după ora 19.00 a fost foarte groaie intrarea în Normal Circle, eu însă nu m-am lovit de asta).

Să trecem, deci, la lucruri frumoase. Primul, cel mai frumos şi ce a făcut concertul ăsta special a fost un public setos (metaforic), activ, cu o dorinţă şi o plăcere nebună de a fi la acest concert.

Nu a fost un concert ieftin, aşa că în general au venit la el cei care chiar şi-au dorit (mai ales în zona în care am stat eu unde aveau bilete numai cei care au cumpărat cu câteva luni înainte).  Nu degeaba în Golden Circle era un grup mare de bulgari, chiar şi-au dorit să vină. Publicul a cântat, a aplaudat, a ţipat, a fost al şaptelea om de pe scenă…

Apoi prezenţa lui Richie Sambora a contat mult. Lipsa lui ar fi fost o pierdere pentru acest concert şi ca spectacol, dar şi muzical. De altfel baieţii ăştia (şi mă refer în mod absolut subiectiv la Jon Bon Jovi, Richie Sambora- chitaristul şi Tico Torres-toboşarul) nu doar cântă bine, dar sunt ”conservaţi” foarte bine. Aş îndrăzni să spun că sunt chiar mai şarmanţi acum decât în prima tinereţe.

Foto: Florin Vitzman

Jon cred că a extaziat multe fete din Golden Circle, mai ales cu un zâmbet plin de înţeles la piesa ”In these arms”, cântând ”I’d hold you, I’d need you / I’d get down on my knees for you”… Mie, de la distanţă, nu mi s-a modificat tensiunea, dar a fost drăguţ să ştiu alte fete fericite.

Trupa Bon Jovi a avut însă un cadou şi pentru mine: a adăugat în playlist (pe care eu verificam şi bifam ca la loto 6/49 piesele pe care le-am nimerit) Runaway, o piesă pe care chiar îmi doream să o aud.
Surpriză a fost şi al doilea bis, la care chiar nu mă aşteptam, de altfel m-a prins în drum spre ieşire.

Una peste alta a fost un concert care are o notă mare în catalogul concertelor văzute la noi. E totuşi, o notă secretă!
La mai multe!
🙂
Setlist-ul final al concertului din 2011 a fost:
RAISE YOUR HANDS

BAD NAME
BORN TO BE MY BABY
WE WEREN’T BORN TO FOLLOW
LOST HIGHWAY
RUNAWAY
IT’S MY LIFE
IN THESE ARMS
WE GOT IT GOING ON
CAPTAIN CRASH
BAD MEDICINE W/ HOT LEGS & OLD TIME ROCK N ROLL (COVER)
WHEN WE WERE BEAUTIFUL
BED OF ROSES
I’LL BE THERE FOR YOU
WHO SAYS YOU CAN’T GO HOME
SLEEP WHEN I’M DEAD
SATURDAY NIGHT
HAVE A NICE DAY
KEEP THE FAITH
DRY COUNTY

Bis

WANTED DEAD OR ALIVE
BLOOD ON BLOOD
LIVIN’ ON A PRAYER

BIS 2

ALWAYS
THESE DAYS
TWIST AND SHOUT

UPDATE 2019

Accesul la concertul din Piața Constituției este permis începând cu ora 15:00. Concertele încep de la 17:15 cu cele două trupe de deschidere: Gramofone și, de la ora 18:30, FiRMA.
Formula care urcă de data asta pe scenă este: Jon Bon Jovi – voce și chitară, David Bryan – clape, Tico Torres – baterie, Hugh McDonald – basist și Phil X – chitarist.

Playlist 2019

1. This House Is Not for Sale
2. Knockout
3. You Give Love a Bad Name
4. Whole Lot of Leavin’
5. Lost Highway
6. Roller Coaster
7. We Weren’t Born to Follow
8. Who Says You Can’t Go Home
9. Born to Be My Baby
10. It’s My Life
11. We Got It Goin’ On
12. I’ll Sleep When I’m Dead
13. We Don’t Run
14. Bed of Roses
15. God Bless This Mess
16. Lay Your Hands on Me
17. Keep the Faith
18. Have a Nice Day
19. Bad Medicine

BIS
20. Raise Your Hands
21. Wanted Dead or Alive
22. Livin’ on a Prayer

Alte reguli legate de acces

Obiecte interzise: sticle, bidoane de plastic, conserve, artificii, bannere susţinute de beţe, spray-uri, parfumuri, umbrele, genți sau rucsaci mari, selfie-sticks,  orice alte obiecte periculoase, băuturi sau mâncare, aparate foto profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detaşabil), orice aparate de înregistrare audio-video.

Prezenţa copiilor sub 12 ani nu este recomandată din cauza zgomotul de mare amploare produs în cadrul evenimentelor de acest tip, peste nivelul suportat de cei mici. Prezenţa copiilor sub 7 ani este strict interzisă.

Restricții de trafic Începând cu 21 iulie ora 7 dimineaţa traficul rutier va fi complet închis pe bulevardele Libertăţii şi Unirii.

Te invit să urmărești poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram [wdi_feed id=”1″]

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

One Comment

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!